Houden sinaasappelschillen katten weg? Is het een veilige keuze?


Katten hebben een eigen mening en hebben niet de neiging om naar aanwijzingen te luisteren. Veel katteneigenaren zouden zeggen dat ze onder geen beding kunnen controleren wat hun kat doet. Het zou dus niet als een verrassing moeten komen als u uw eigen katten of zwerfkatten niet weg kunt houden van uw planten, bloemen en voedseltuinen. U kunt maar zoveel roepen en wegjagen voordat het tijd wordt om een oplossing te zoeken die voor eens en altijd werkt.

Je hebt misschien gehoord over het gebruik van sinaasappelschillen om katten af te schrikken van plaatsen waar je ze niet wilt hebben, en je vraagt je misschien af of ze echt werken. Het antwoord is, anekdotisch ja. Dus, wat doen de sinaasappelschillen precies, en welke resultaten kunt u verwachten? Lees verder voor meer informatie!

kattenpoot verdeler

Hoe sinaasappelschillen katten weghouden

Katten hebben een extreem gevoelig reukvermogen, en ze kunnen geuren verder weg waarnemen dan wij mensen. De meeste katten verafschuwen ook de geur van citrusvruchten, zoals sinaasappels. Daarom hebben ze de neiging dergelijke vruchten te mijden. Van een ongeschilde sinaasappel zal uw kat niet veel last hebben, maar de oliën in de sinaasappelschil zullen een kat zeker omdraaien en hem de andere kant op doen gaan.

sinaasappelschil_kisa2014_Shutterstock
Image Credit: kisa2014, Shutterstock

Hoe sinaasappelschillen te gebruiken als kattenafschrikmiddel

De gemakkelijkste en schijnbaar meest effectieve manier om katten af te schrikken met behulp van sinaasappelschillen is gewoon een paar schillen verzamelen en die in de grond leggen rond de planten, bomen en bladeren waar je geen katten mee wilt hebben. Maar u moet dit wel regelmatig doen om katten voor altijd weg te houden. Als u het proces van het toevoegen en verwijderen van sinaasappelschillen in uw tuinen niet kunt bijhouden, overweeg dan om in plaats daarvan een sinaasappelschilspray te maken. U kunt dan een paar keer per week de bladeren, stengels, stelen en stammen van bomen, planten en gebladerte besproeien waarvan u katten wilt afschrikken.

Vul gewoon een grote pot met sinaasappelschillen, en bedek de schillen met schoon water. Kook de schillen vervolgens ongeveer 15 minuten, en laat het water afkoelen voordat je er een herbruikbare spuitfles mee vult. De spray is klaar voor gebruik!

sinaasappelschil
Image credit: ulleo, Pixabay

Andere te overwegen opties om katten af te schrikken

Als sinaasappelschillen voor u niet werken of u wilt een andere laag van bescherming aan uw tuinen toevoegen, zijn er een paar andere afschrikopties te overwegen. U kunt bijvoorbeeld bewegingsgevoelige sproeiers installeren die aangaan wanneer een kat in de buurt van uw tuin komt en hen wegjaagt. U kunt ook een bewegingslamp proberen om ze ’s nachts af te schrikken.

Waterpistolen en lawaaimakers zoals fluitjes kunnen van pas komen wanneer u in de buurt bent om een kat in uw tuinen te zien komen. Kippengaas over je tuinen leggen is ook een geweldige manier om katten weg te houden. Omring uw planten met iets prikkends, zoals plastic plantenstaken of dennenappels, om te voorkomen dat katten proberen te dichtbij te komen.

kattenpoot verdelerWaarom u katten uit de buurt van uw voedselbronnen moet houden

Hoewel het niet erg is voor een kat om met een sierplant of bloem te knoeien, tenzij ze die verpesten, is het wel erg als ze in je voedseltuinen komen. Zwerfkatten hebben de neiging een parasiet bij zich te dragen die toxoplasma gondii heet en die gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de mens. Katten brengen toxoplasma gondii over via hun uitwerpselen, en zelfs als alleen de poot van een kat in contact is gekomen met de uitwerpselen, kan die poot de parasiet overbrengen op uw groenten en fruit en resulteren in besmetting van uzelf of een gezinslid. Alleen al om deze reden is het een goed idee om maatregelen te nemen om te voorkomen dat katten in uw moestuin komen.

themapauze

Uitgelichte afbeelding: esudroff, Pixabay