Waar denken katten de hele dag aan? Het fascinerende antwoord!


Uw kat zit op zijn favoriete plek, in de verte te staren. Het lijkt alsof hij de mysteries van het universum overdenkt, maar is dat ook zo? Uitzoeken waar katten de hele dag aan denken is geen gemakkelijke taak. Er zijn niet veel goede manieren om een venster te openen naar de gedachten van een kat. Hersenscans en studies kunnen ons wel enkele hints geven. We weten bijvoorbeeld dat katten geen “Wernicke’s Regio” hebben – het deel van de hersenen dat mensen helpt om in complexe taal te denken. Dus denken katten waarschijnlijk niet in miauwen en spinnen.

Maar waar denken ze dan wel aan?

3 kat gezicht verdeler

Leven in het moment

Het eerste deel is het gemakkelijkst – katten leven graag in het moment. Ze denken veel na over hun directe omgeving. Dat betekent dat als uw kat een puzzel uitwerkt of een spelletje speelt, hij waarschijnlijk erg geconcentreerd is op wat hij aan het doen is. Wanneer katten zich ontspannen, genieten ze waarschijnlijk veel meer van het moment dan wij. Ze kunnen hun aandacht richten op de zachte bank, de warme deken of het uitzicht uit het raam zonder dat opdringerige gedachten zich opdringen.

maine coon kat liggend op de vloer
Image Credit: Remark_Anna, Shutterstock

Denken katten aan gebeurtenissen uit het verleden?

We weten dat katten een lang geheugen hebben. Ze kunnen zich gebeurtenissen uit het verleden herinneren en ervan leren. Maar er is niet veel bewijs dat ze veel tijd besteden aan het nadenken over hun herinneringen. Voor zover wij weten, is uw kat niet bezig met het herhalen van de gebeurtenissen van gisteravond. In plaats daarvan denken katten waarschijnlijk alleen aan gebeurtenissen uit het verleden als ze er in het heden aan herinnerd worden. Geuren, bezienswaardigheden en soortgelijke situaties kunnen katten doen denken aan dingen die al gebeurd zijn, en daar kunnen ze emotioneel op reageren. Ze gebruiken herinneringen ook om problemen op te lossen en oplossingen te bedenken voor lastige problemen.

nebelung kat spelend op de vloer
Image Credit: Milada Vigerova, Pixabay

Doen katten aan zelfreflectie?

Mensen besteden veel tijd aan zelfreflectie. We denken na over onze vroegere omstandigheden en gedrag, ons huidige zelf, en wat we wensen voor de toekomst. We slaan onszelf in elkaar over gênante situaties en fouten. Voor zover wij weten, reflecteren katten niet op die manier. Ze zijn niet zelfbewust genoeg om verleden en heden te analyseren om een beeld van zichzelf te vormen. Dat soort zelfreflectie gaat hen waarschijnlijk boven de pet.

Missen katten hun eigenaars?

Er is veel dat we niet weten over katten, maar we weten wel dat ze hun baasjes missen. Veel katten ervaren verlatingsangst wanneer ze te lang gescheiden zijn van hun baasjes. Ze missen misschien ook andere huisdieren of mensen in hun omgeving die zijn overleden of verhuisd. Terwijl uw kat leert omgaan met het leven zonder zijn vermiste vriend, zullen deze gevoelens vervagen, maar de herinneringen zullen niet helemaal verdwijnen. Uw kat zal altijd iets kunnen herkennen met de geur van een geliefde, en dat kan herinneringen oproepen.

katteneigenaar
Image Credit: Piqsels

kattenpoot verdeler

Laatste gedachten

Ook al kunnen we niet zeker weten waar uw kat aan denkt, toch weten we veel. Wetende hoeveel hersenruimte katten besteden aan het genieten van het moment, vertelt ons dat het waarschijnlijk niet al te slecht is in het hoofd van een kat. Katten kunnen verlatingsangst ervaren en hun baasjes missen, en we weten dat ze een lang geheugen hebben. Dit alles heeft invloed op waar uw kat aan denkt. Maar als uw kat in de ruimte staart, probeert hij waarschijnlijk niet zijn plaats in het universum te overdenken.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Ria Peene, Shutterstock