Hoeveel kost het steriliseren of castreren van een kat?

Het steriliseren van uw poes of het castreren van uw kater is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze geen kittens produceren, wat bijdraagt aan overbevolking van huisdieren. Sterilisatie en castratie bieden tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het verlagen van het risico op bepaalde soorten kanker en het elimineren van het risico van een vrouwelijke kat op het ontwikkelen van baarmoederinfecties.

Sterilisatie biedt ook veel gedragsvoordelen, zoals ervoor zorgen dat uw vrouwelijke kat nooit loops wordt, wat gepaard gaat met veel stressvolle bijwerkingen voor zowel u als uw kat.

Katten steriliseren en castreren: de complete gidsLees ook: Kat in loopsheid: tekenen, symptomen, &Care

Loopse katten joggen vaak luid, eisen overmatige genegenheid, plassen meer dan normaal (soms buiten de kattenbak) en kunnen proberen je huis te ontvluchten om naar buiten te gaan en een partner te vinden. Het castreren van mannelijke katten biedt vergelijkbare gedragsvoordelen, waaronder het verminderen van urinemarkering, vechten en pogingen om uit het huis te ontsnappen.

Maar hoeveel kost het om een kat te steriliseren of te castreren? Afhankelijk van een paar factoren varieert het antwoord, van gratis tot enkele honderden dollars. Laten we enkele factoren bespreken die bepalen hoeveel het kost om uw kat te steriliseren.

Typische kosten van sterilisatie- en castratieoperaties

Sterilisatie (bekend als ovariohysterectomie) is de chirurgische verwijdering van de voortplantingsorganen van een vrouwelijke kat, waaronder de baarmoeder, eierstokken en eileiders. Castratie (wat bekend staat als castratie), is het operatief verwijderen van de testikels van een kater.

Sterilisatie en castratie kunnen al vanaf de leeftijd van 8 weken worden uitgevoerd, maar alle katten moeten worden gesteriliseerd of gecastreerd tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn (voor vrouwtjes is dit vooral belangrijk om te doen, zodat de kat geen loopsheidscycli ervaart). Sterilisatiechirurgie en castratie worden uitgevoerd onder algemene anesthesie, wat betekent dat uw kat slaapt.

De de kosten van een sterilisatie- of castratieoperatie bij een kat variëren afhankelijk van uw geografische locatie, of u nu kiest voor bepaalde procedures zoals pre-anesthetische bloedscreening, een iv-katheter met intraveneuze vloeistoffen en/of speciale monitoring tijdens de operatie. Als de dierenarts ontdekt dat uw kat zwanger of loops is terwijl ze wordt gesteriliseerd (iets waar eigenaren van gezelschapsdieren zich misschien niet van bewust zijn), maakt u extra kosten.

In het algemeen verwacht overal van $ 200 tot $ 500 dollar te betalen voor een kattensterilisatieen ongeveer $ 100 tot $ 300 voor een kattencastratie, tenzij u ervoor kiest om uw kat te laten repareren bij een goedkope sterilisatie-/castratiekliniek. Als uw kat een e-halsband of bepaalde medicijnen nodig heeft, betaalt u misschien een beetje extra.

Hoe kan ik mijn kat gratis laten steriliseren of castreren?

Als u uw kitten of kat uit een dierenasiel adopteert, kan hij of zij al gesteriliseerd of gecastreerd zijn.. In dergelijke gevallen is de sterilisatie of castratie inbegrepen in een deel van uw adoptiekosten, als u er een hebt betaald. Sommige particuliere reddingsgroepen steriliseren en castreren huisdieren ook voordat ze naar hun nieuwe adoptiehuizen worden gestuurd.

Sommige gemeenschappen of lokale humane samenlevingen bieden gratis of goedkope sterilisatie / castratiediensten, hetzij aan individuen met een laag inkomen of aan de gemeenschap als geheel. Deze “no frills” -procedures kunnen worden uitgevoerd in een dierenziekenhuis, via een samenwerkende lokale dierenarts of in een mobiele sterilisatie- en castratieopstelling zoals een bus of camper.

Dergelijke mobiele operaties zoals de non-profit Lucy Pet Foundation’s Sterilisatie & Neuter Mobiles maakt gebruik van state-of-the-art apparatuur en erkende dierenartsen voeren de operaties uit. De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) geeft informatie over goedkope sterilisatie-/castratieprogramma’s op haar website.

Goedkope klinieken kunnen extra goedkope diensten aanbieden, zoals vaccins (inclusief kattenziekte en rabiësvaccin), hartwormtesten, plaatsing van een microchip en zelfs nagels.

Sterilisatieklinieken kunnen gratis of zeer goedkoop zijn, met een kattensterilisatie variërend van $ 50 tot $ 150, en een kattencastratie variërend van $ 25 tot $ 75. Het is belangrijk op te merken dat deze betaalbare sterilisatie-castratieprocedures niet alle aanbevolen extra’s met zich meebrengen die u van uw reguliere dierenarts zou krijgen, zoals pre-anesthetisch bloedonderzoek en een IV-katheter en intraveneuze vloeistoffen.

Lees ook: Sterilisatie/castratie van katten op jonge leeftijd

Dergelijke goedkope sterilisaties en castraties worden uitgevoerd door erkende dierenartsen, van wie velen zeer bedreven zijn in sterilisatie en castratie, omdat ze een hoog volume of deze operaties.

Sommige charitatieve sterilisatie-/castratieprogramma’s bieden gratis sterilisatie aan en castraties voor verwilderde katten die gevangen zitten en binnengebracht worden voordat ze weer in de gemeenschap worden vrijgelaten (trap-castter-release of TNR genoemd). Dergelijke dierenwelzijnsprogramma’s zijn bedoeld om de overbevolking van huisdieren te beperken en tegelijkertijd de euthanasie van vrij rondlopende katten te voorkomen.

Als u geen gratis sterilisatie- / castratiekliniek bij u in de buurt kunt vinden, overweegt u misschien een huisdierenverzekering als een optie. Helaas dekken de meeste huisdierenverzekeringsplannen geen preventieve zorg, waaronder sterilisatie / castratiechirurgie. Bedrijven zoals Trupanion geven u echter gemoedsrust en financiële hulp voor onverwachte medische kosten. Trupanion is onze topkeuze voor aanbieders van huisdierenverzekeringen – u kunt een gratis offerte krijgen door hier te klikken.

Is het goedkoper om een kat te steriliseren of te castreren?

Het is meestal goedkoper om een kater te castreren dan om vrouwelijke dieren te steriliseren. Een sterilisatieoperatie is een grote buikoperatie, die meer tijd en moeite kost dan een castratieoperatie, die binnen enkele minuten kan worden uitgevoerd.

In tegenstelling tot sterilisaties, die hechtingen (hechtingen) vereisen, zijn katten die gecastreerd meestal geen hechtingen nodig. Er is een geval waarin castratie duurder is dan sterilisatie. Als een of beide testikels niet in het scrotum zijn afgedaald (genaamd cryptorchid), de castratiechirurgie kost meer tijd, vereist hechtingen en is veel duurder.

Veelgestelde vragen

hoeveel kost het om een kat te laten repareren

Afhankelijk van een paar factoren varieert het antwoord, van gratis via verschillende kattenopvangorganisaties tot enkele honderden dollars

hoeveel kost het om een kat te castreren

Castratie (die bekend staat als castratie), is het operatief verwijderen van de testikels van een mannelijke kat, verwacht overal te betalen tussen de kosten tussen $ 100 en $ 300 en kan variëren op basis van uw geografische locatie.