Hoe zorg je voor verwilderde katten

Verwilderde kattenkolonie

Verwilderde katten zijn katten die grotendeels buiten leven zonder menselijke interactie. Verwilderde katten zijn niet gesocialiseerd, wat betekent dat ze meestal proberen menselijke interactie te vermijden of met angst of agressie op mensen reageren.

Hoewel verwilderde katten alleen of in paren kunnen rondlopen, vormen ze vaak kolonies – groepen katten die samenleven buiten of in of rond huizen, bedrijven of verlaten gebouwen.

Katten die in verwilderde kattenkolonies leven, hebben vaak ondergewicht, zijn ongezond en fokken in een alarmerend tempo, wat de koloniepopulatie verhoogt en de kwaliteit van leven van de katten negatief beïnvloedt.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat?

Verwilderde kattenkolonies kunnen overlast veroorzaken voor mensen in de buurt vanwege het urinemarkeringsgedrag van de katten, luide catfights of paring, zieke of stervende katten die rondhangen, en predatie voor lokale vogels en andere dieren in het wild, evenals de katten,een broedplaats voor vlooien, teken en andere parasieten die ziekten kunnen overbrengen op buitenkatten, andere huisdieren of mensen.

Of je ze nu verwilderde katten, zwerfkatten, loslopende katten, buurtkatten of gemeenschapskatten noemt, niet-eigen katten die in groepen buiten leven, blijven gezonder en gelukkiger wanneer mensen voor hen zorgen. Het is niet ongewoon voor kattenliefhebbers om verwilderde katten op te merken.

Als je je ontroerd voelt om hen te helpen, kun je je tijd vrijmaken om de kolonie wat zorg te bieden, wat zowel de katten als hun menselijke buren helpt.

Manieren waarop u wilde katten kunt helpen

Verwilderde kittens

Verwilderde kittens kunnen met succes worden gesocialiseerd en geadopteerd in dierenhuizen als ze jong genoeg worden genomen.

Als u een enkele verwilderde kat of kolonie gemeenschapskatten in uw omgeving kent, kunt u dierenverzorging bieden. Vriendelijke menselijke verzorgers kunnen helpen de katten te voeden en water te geven, extra onderdak bieden (vooral in de winter), voor hun leefruimte zorgen en de inspanningen van trap-castter-return (TNR) vergemakkelijken om de bevolkingsgroei in de kolonie te beheersen.

De zorg voor een of twee verwilderde katten die in of rond uw eigendom wonen, is enigszins eenvoudig. De zorg voor grotere kolonies katten is wat meer werk. Verschillende nationale dierenwelzijnsgroepen bieden onderwijs en hulp aan mensen die zorgen voor wilde kattenkolonies, waaronder Alley Cat Allies, de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, de Humane Society of the United States en de Stray Cat Alliance.

#1 Val-Onzijdig-Terugkeer

Verwilderde katten in de buurt van TNR-val

Trap-castter-return is een humane manier om de koloniegrootte te beheren en de overbevolking van katten te verminderen.

Misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van de zorg voor een verwilderde kattenkolonie is het helpen bij val-castratie-terugkeer van de kolonieleden. TNR-programma’s omvatten het humaan vangen van wilde katten, ze naar een dierenarts brengen voor sterilisatie of castratie (en vaak vaccins, ontworming of andere medische zorg), en vervolgens de kat terugbrengen naar de kolonie.

Bekijk de diepgaande videodiscussie van Dr. Sarah Wooten over de waarheid over sterilisatie en castratie van katten: een complete gids.

Deze cruciale stap zorgt ervoor dat de katten niet langer kunnen fokken en bijdragen aan de overbevolking van huisdieren. TNR is ook een goed idee voor alleenwonende wilde katten, omdat verwilderde katten kunnen rondlopen om te broeden. Verwilderde kittens kunnen ook worden gevangen, vaccinaties krijgen, gesteriliseerd of gecastreerd, en gesocialiseerd met mensen, en geadopteerd in dierenhuizen als ze jong genoeg worden gevangen voordat hun socialisatievenster sluit.

TNR is een beetje een nieuw concept voor niet-eigen gemeenschapskatten. In de afgelopen decennia werden wilde katten gewoon gevangen en geëuthanaseerd omdat ze te wild zijn om als huisdier te worden geadopteerd. TNR is veel menselijker dan euthanasie.

Het beteugelt de populatie verwilderde katten met sterilisatie / castratie, terwijl de katten hun natuurlijke levensduur kunnen leven. Lokale dierenasielen, dierenbescherming en / of kattenreddingsorganisaties zijn misschien bereid om uw TNR-inspanningen te helpen door humane vallen uit te lenen en gratis of goedkope sterilisatie- en castratiediensten aan te bieden aan de katten die u vangt. Lees hier meer over TNR.

#2 Voedsel en water verstrekken aan verwilderde katten

Verwilderde katten eten

Voer de kolonie op geplande tijden en raap restjes op om geen insecten en dieren in het wild aan te trekken.

Hoewel verwilderde katten zullen foerageren en jagen op voedsel, kan het regelmatig voeren van hen helpen gezonder te blijven en ook hinderlijk gedrag te beteugelen, zoals snuffelen door vuilnisbakken en vuilnisbakken, en het doden van vogels, eekhoorns en andere dieren in het wild.

In plaats van kattenvoer de hele tijd weg te laten, dat vol met mieren en andere insecten terechtkomt en waswerk kan aantrekkenons en andere dieren in het wild, serveren voedsel tijdens regelmatige maaltijden (’s ochtends en’ s avonds). Voor grotere groepen verwilderde katten, stel “voedselstations” in en voer zoveel als alle katten binnen ongeveer 15 of 20 minuten zullen consumeren. Het kan tijd kosten om te meten hoeveel de kolonie nodig heeft. Haal alle restjes na 30 minuten op.

U kunt ingeblikt of nat kattenvoer voeren. Natvoer is voedzaam en biedt voordelen zoals extra vocht en een hoger eiwitgehalte. Droogvoer is goedkoper en zal minder snel bederven als het niet allemaal meteen wordt gegeten. Als u een grote kolonie voedt, kunt u vrienden, familie of buren om voedseldonaties vragen om de kosten te compenseren.

Ververs waterbakken twee keer per dag, zodat de katten altijd vers, schoon water hebben om te drinken. Vul in de winter met warm water of gebruik verwarmde kommen zodat het water niet bevriest. Alley Cat Allies geeft hier tips voor de verzorging van gemeenschapskatten in de winter.

#3 Onderdak bieden aan verwilderde katten

Stro wordt aanbevolen als beddengoed in het kattenasiel omdat het warmte biedt en droog blijft, zelfs in vochtige omstandigheden.

Verwilderde katten die in de open lucht leven, kunnen profiteren van een schuilplaats die schaduw biedt in de zomer, warmte in de winter en bescherming tegen regen, wind en sneeuw.

Je kunt kattenasielen van hout bouwen of andere dingen hergebruiken, zoals grote plastic opslagcontainers die ondersteboven zijn gekeerd met een gat in de zijkant voor een ingang. Stro wordt aanbevolen als beddengoed in het kattenasiel omdat het warmte biedt en droog blijft, zelfs in vochtige omstandigheden.

#4 Bewaking van wilde katten

Verwilderde kat met oortip

Op het moment van de sterilisatie of castratie verwijdert de dierenarts de punt van één oor, zodat mensen weten dat de kat is gefixeerd.

Houd individuele katten in de gaten, zodat u kunt helpen als ze ziek of gewond raken. Dit is goed voor elke kat en ook voor de kolonie als geheel, vooral wanneer katten overdraagbare ziekten ontwikkelen.

Sommige kolonieverzorgers houden een dagboek bij dat elke kat identificeert met een fysieke beschrijving (of foto), geslacht (mannelijk of vrouwelijk), of ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn, verwondingen of ziekten uit het verleden en eventuele gezondheidsproblemen.

Als een kat hulp nodig heeft, neem dan contact op met uw dierenarts die mogelijk medicatie kan verstrekken of adviseert om de kat te vangen en binnen te brengen voor behandeling.

Verbeter de kwaliteit van leven voor wilde katten

Het bieden van basiszorg voor verwilderde katten verbetert hun kwaliteit van leven en voorkomt dat ze overlast veroorzaken voor de gemeenschap.

De zorg voor verwilderde katten is humaan en gunstig voor de katten en uw gemeenschap. Wanneer verwilderde katten in een beheerde kolonie leven, is overlastgedrag minder en kunnen de katten vrediger samenleven met hun menselijke buren. Menselijke verzorgers helpen zelfs verwilderde katten langer en gezonder te leven.

De ASPCA schat dat verwilderde katten die op zichzelf leven zonder zorg een gemiddelde levensduur van slechts 2 jaar hebben, maar verwilderde katten die door een menselijke verzorger worden verzorgd, kunnen wel 10 jaar oud worden.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of een kat verwilderd is?

Verwilderde katten gedragen zich meer als wilde dieren dan als huiskatten. De meeste verwilderde katten vermijden menselijk contact, rennen weg, sissen of grommen als ze worden benaderd. Probeer niet met een verwilderde kat om te gaan, anders kun je gebeten of gekrabd worden.

Hoe zorg je voor een verwilderde kat?

U kunt het leven van een verwilderde kat helpen verbeteren door voedsel en schoon water te verstrekken, hem te laten steriliseren of castreren en zijn gezondheid te controleren, zodat je hem veterinaire zorg kunt geven als hij ziek of gewond raakt.

Kun je een verwilderde kat domesticeren?

Volwassen verwilderde katten kunnen meestal niet worden gedomesticeerd, hoewel er gevallen zijn van uitzonderlijk vriendelijke verwilderde katten die genieten van nauw contact met mensen. Verwilderde kittens kunnen met succes worden gesocialiseerd met mensen als ze worden genomen op 8 weken of jonger.

Wat is de levensduur van een verwilderde kat?

Volgens de ASPCA hebben verwilderde katten die zonder zorg op zichzelf leven een gemiddelde levensduur van slechts 2 jaar. Verwilderde katten die worden verzorgd door een menselijke verzorger kunnen wel 10 jaar oud worden.