Hoe zich te ontdoen van vlooien op uw kat

Vlooienbeten zijn waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij katten, dus katteneigenaren moeten weten hoe ze vlooien kunnen identificeren en hoe ze van hun katten af kunnen komen. Het doel van dit artikel is om precies uit te leggen hoe je dit doet.

Oorzaken van vlooienbesmettingen bij katten

De levenscyclus van de kattenvlo is eenvoudig. Na het voeden van een huisdier, springt een vrouwelijke vlo af en legt eieren die zich ontwikkelen tot vlooienlarven, die vervolgens veranderen in poppen, en deze ontwikkelen zich tot jonge volwassen vlooien. Deze jongvolwassenen springen dan op een passerende kat (of ander zoogdier) en de cyclus begint opnieuw.

Vlooien houden van een omgevingstemperatuur van 21 – 29’C (70 – 84’F) om de levenscyclus voort te zetten. Om deze reden versnelt de levenscyclus van de vlo bij warmer, vochtiger weer dramatisch. Dit is de reden waarom vlooienproblemen vaker voorkomen in de zomer en in warmere landen.

Bij koud weer en koelere klimaten daarentegen zijn vlooien buiten inactief. Vlooien kunnen nog steeds broeden in centraal verwarmde huizen, waar het nog steeds warm genoeg is, maar huiskatten komen minder snel terug met vlooien nadat ze buiten zijn geweest.

Hoe zien vlooien eruit?

leas houden van een omgevingstemperatuur van 21 – 29’C (70 – 84’F). Vlooien zijn ongeveer 3-4 mm (1/4 tot 1/3 inch)

Vlooien zijn er in de buurt 3-4mm (1/4 tot 1/3 inch) lang, zwart of donkerbruin, lijkend op afgeplatte versies van mieren. Ze bewegen meestal snel door de vacht, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan het licht (bijvoorbeeld als u door de vacht van de kat zoekt om ze te vinden).

Soms krijgen katten konijnenvlooien en deze zijn anders: ze hebben de neiging om roerloos te blijven, vast te zitten rond de oren van katten als zwarte stippen. Dezelfde vlooienbestrijdingsmethoden zijn echter van toepassing.

Tekenen van vlooien bij katten

De meeste met vlooien besmette katten ontwikkelen dermatitis, met haaruitval en jeukende huid, vooral over de onderrug, rond het hoofd en elders.

Een vlooienplaag kan een reeks tekenen bij katten veroorzaken

Sommige katten zijn opmerkelijk ongevoelig voor vlooien en vertonen mogelijk helemaal geen tekenen van jeuk of huidziekte, ondanks het feit dat vlooien door hun vacht kunnen lopen.

De meest waarschijnlijke reden hiervoor is dat de reactie op vlooien tot op zekere hoogte gebaseerd is op een allergische reactie, en als een kat niet allergisch is voor vlooien, veroorzaken ze mogelijk geen significant probleem voor dat individuele dier. Alle katten in een huis moeten echter worden behandeld voor vlooien, zelfs als ze geen reactie op vlooien vertonen.

De meeste met vlooien besmette katten ontwikkelen dermatitis, met haaruitval en jeukende huid, vooral over de onderrug, rond het hoofd en elders. Soms kan een miliaire dermatitis-achtige reactie worden gezien, met korstige, schurftige gebieden.

Jonge kittens kunnen ernstig ziek worden na een zware vlooienplaag, met systemische tekenen zoals bloedarmoede veroorzaakt doordat het bloed van de kittens door de vlooien wordt ingenomen.

Diagnose van vlooien bij katten

kattenvlooien

Als u vlooienvuil in de vacht van uw kat vindt, wordt dit beschouwd als een duidelijk bewijs van de aanwezigheid van vlooien.

Als een kat vlooien heeft, zie je de zwarte griezelige kruipers door hun vacht zakken. Een fijntandige vlooienkam kan worden gebruikt om door de vacht van uw kat te lopen: dit kan een goede manier zijn om volwassen vlooien uit te zoeken.

Het kan echter zijn dat u geen volwassen vlooien vindt: u kunt gewoon zogenaamd vlooienvuil zien. Dit lijkt op zwarte vlekken vuil in de vacht: dit zijn vlooienuitwerpselen, achtergelaten door vlooien nadat ze zich hebben gevoed met het bloed van katten. Als je dit soort zwarte stippen vindt, pluk er dan wat uit de vacht en leg ze op een stuk vochtig vloeipapier of watten.

Als de stippen vlooienvuil zijn, lossen ze op in het vocht, waardoor roodbruine vlekken ontstaan. Dit komt omdat vlooienvuil bestaat uit kleine ophopingen van verteerd bloed.

Als u vlooienvuil in de vacht van uw kat vindt, wordt dit beschouwd als een duidelijk bewijs van de aanwezigheid van vlooien.

Soms kan de trimmer van uw huisdier de diagnose voor u stellen en u informeren dat uw kat vlooien heeft.

Huismiddeltjes

Veel huismiddeltjes worden aanbevolen, van knoflook tot kruiden tot afwasmiddel: over het algemeen zijn deze behandelingen relatief ineffectief en is het veel logischer om bewezen, moderne, vlooienbestrijdingsmethoden en -producten te gebruiken.

Vlooienshampoos

Vlooienshampoos zijn een ouderwetse behandeling die de meeste katteneigenaren moeilijk vinden om op hun huisdieren te gebruiken. De details van hun gebruik zijn afhankelijk van de actieve ingrediënten, maar in het algemeen, ze worden alleen aanbevolen in situaties waarin een kat om andere redenen moet worden gewassen en voor vlooien (bijvoorbeeld bepaalde soorten dermatitis).

Vlooienbanden

Hoe een verloren kat te vinden

Vlooienbanden bevatten chemicaliën of kruiden die vlooien afstoten of doden. Er is een reeks kragen beschikbaar en voor specifieke details van wat elke kraag doet en hoe lang ze meegaan, moet het precieze actieve ingrediënt bekend zijn.

Het kunnen sterke insecticiden zijn zoals permethrin, of minder effectieve maar minder giftige ingrediënten zoals essentiële oliën.

Vlooiensprays

Vlooiensprays kunnen ook verschillende soorten pesticiden bevatten, met variabele werkzaamheid en duur. Een typisch ingrediënt is fipronil, dat 5 weken meegaat bij katten. Het kan moeilijk zijn om een kat te spuiten, dus meer recent ontwikkelde manieren om katten te behandelen zijn meestal populairder.

Actuele Spot-On Producten

Er zijn veel verschillende soorten spot-on producten, opnieuw variërend in hoe lang ze meegaan en hoe effectief ze zijn. Over het algemeen zijn de meest effectieve en veiligste producten meestal alleen op recept verkrijgbaar, verkocht via DVM-dierenklinieken.

Het algemene idee is dat deze vlooienproducten druppels zijn die uit een kleine plastic flacon op de vacht van de kat op de achterkant van hun nek worden geperst, op een locatie waar het niet kan worden afgelikt. Meestal hebben deze producten een werkzaamheid gedurende een maand, maar het is belangrijk om het etiket te lezen om duidelijk te zijn over het gebruik ervan.

Orale tabletten

Verschillende soorten kauwbare orale vlooienmedicatie zijn beschikbaar, zoals spinosad, dat is geformuleerd in een tablet met rundvleessmaak. Dit medicijn begint vlooien binnen 30 minuten te doden en doodt 99% van de vlooien bij katten binnen vier uur, voordat ze eieren kunnen leggen. De medicatie moet eenmaal per maand worden gegeven.

Lees ook: 8 beste vlooienbehandeling voor katten – Knock-Out Vlooien met deze veilige behandelingen

Hoe veilig en effectief zijn de verschillende methoden om vlooien te doden?

Als je eenmaal de complexe en lange levenscyclus van een vlo begrijpt, kun je begrijpen waarom het zo moeilijk kan zijn om een vlooienplaag onder controle te krijgen.

Al deze producten zijn veilig, zolang u de instructies op het etiket volgt. Zorg is natuurlijk nodig: als een product voor een grote hond op een kat zou worden toegepast, zou er een risico zijn op ernstig letsel of zelfs een fatale reactie.

De noodzaak om deze producten met zorg te gebruiken is een van de redenen waarom veel van de beste producten alleen via dierenartsen worden verkocht: professioneel toezicht is belangrijk.

Is vlooienpreventie beter dan proberen zich te ontdoen van een gevestigde plaag?

kattenvlooien

Sommige eigenaren van gezelschapsdieren gebruiken deze vlooienbestrijdingsproducten alleen om hun huisdieren te behandelen wanneer ze een actieve vlooienplaag hebben, maar na een slechte ervaring met vlooien, kiezen veel eigenaren ervoor om routinematig, op een continue basis, reguliere medicatie op hun huisdieren te gebruiken als een preventief middel voor vlooien. Voorbeelden hiervan zijn eenmaal maandelijkse spot-ons of tablets.

Behandeling van het milieu

Naast het behandelen van het dier, is het belangrijk om de plaats te behandelen waar uw katten wonen. Volwassen vrouwelijke vlooien springen van katten en kruipen in tapijten, spleten, meubels, bekleding en scheuren in vloerdelen.

Deze vlooien leggen honderden eieren die tot zes maanden inactief kunnen blijven voordat ze uitkomen. Als uw huisdier vlooien heeft, heeft uw huis ook vlooien en moet u zowel het huisdier als het huis behandelen.

Sommige mensen schakelen een professionele verdelger of ongediertebestrijdingsbedrijf in, maar daar zou normaal gesproken geen behoefte aan moeten zijn.

Voer eerst grondig stofzuigen van uw huis uit met een krachtige stofzuiger, waarbij u de vacuümzak in de afvalverwijdering plaatst, omdat deze vlooieneieren kan bevatten.

Was het beddengoed van uw huisdier in heet water, met een sopje om ervoor te zorgen dat het volledig wordt schoongemaakt. Alles in huis dat vlooieneieren zou kunnen hebben, moet worden schoongemaakt.

Ten tweede, gebruik een effectieve omgevingsspray die volwassen vlooien doodt en voorkomt dat vlooieneieren zich ontwikkelen tot volwassenen, waardoor het huis tot een jaar wordt beschermd. Een insectengroeihormoonregulator is een belangrijk ingrediënt om op te controleren.  Deze spray moet worden aangebracht op elk item in uw huis dat vlooieneieren kan herbergen.

Ten derde, houd er rekening mee dat als uw kat bij warm weer naar buiten gaat, de kans groot is dat hij wordt blootgesteld aan een bron van vlooieninfectie (bijvoorbeeld een stuk grond dat wordt bezocht door katten in de omgeving). Dit kan de meest voorkomende reden zijn waarom vlooienbesmettingen blijven terugkeren.

Het beste antwoord hierop is om één keer per maand een antivlooienproduct op uw kat te gebruiken en dit het hele jaar door te blijven aanbrengen, zodat uw kat voortdurend beschermd is.

Vergeet niet om je katten te ontwormen nadat de vlooien zijn verdwenen

Vlooien dragen het meest voorkomende type lintworm en als uw kat vlooien heeft gehad, moeten ze een effectieve wormdosis krijgen als follow-up om ze in optimale gezondheid te houden.

Conclusie

Om vlooien van uw katten en uw huis te verwijderen, moet u de dieren behandelen en moet u het huis behandelen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, en de meest effectieve manier is meestal om uw lokale dierenkliniek te raadplegen, omdat zij waarschijnlijk de meest recent ontwikkelde en meest effectieve vlooienbestrijdingsproducten op voorraad hebben.

Veelgestelde vragen

Wat is de snelste manier om van vlooien op een kat af te komen?

Het beste antwoord is om alleen vlooienbestrijdingsproducten op recept van uw plaatselijke dierenkliniek te gebruiken. Er zijn verschillende opties, afhankelijk van de precieze details van uw katten en uw huis, maar over het algemeen omvat dit het behandelen van uw kat en ook het behandelen van uw huis.

Wat is de beste vlooienremedie voor katten?

Er is geen enkele beste vlooienremedie, omdat elk product sterke en zwakke punten heeft. Het beste antwoord is om in detail met uw dierenarts te praten en de details van uw probleem uit te leggen. Zij zullen het beste antwoord voor uw individuele situatie aanbevelen.

Wat doodt vlooien onmiddellijk op kittens?

Een eenvoudige fipronilspray, gebruikt volgens het etiket, kan het beste antwoord zijn, maar het is het veiligst om voor de zekerheid uw lokale dierenarts te raadplegen.

Hoe kreeg mijn binnenkat vlooien?

Vlooieneieren kunnen tot een jaar in huis leven voordat ze uitkomen, dus als er bezoekende dieren (honden of katten) bij u thuis zijn, is het mogelijk dat ze vlooien achterlaten die eieren kunnen leggen, waardoor u vele maanden later een plaag in uw blikje kunt veroorzaken.