Hoe onderhuidse vloeistoffen aan een kat te geven?

kat die onderhuidse vloeistoffen ontvangt

Net als mensen raken katten uitgedroogd wanneer ze meer vocht verliezen dan ze kunnen vervangen.

Bepaalde medische aandoeningen bij katten kunnen uitdroging veroorzaken. Bij chronische nierziekte gaat er bijvoorbeeld meer vocht verloren via de urinewegen dan een kat kan vervangen door water te drinken of vochtrijk voedsel te eten.

Uitdroging kan een kat een icky gevoel geven.

Subcutane (SQ) vloeistoffen worden onder de huid toegediend via een naald. Ze zijn een go-to-oplossing voor katten wiens ziekte hen uitgedroogd maakt. Beter nog, deze vloeistoffen kunnen gemakkelijk thuis worden gegeven en worden goed verdragen door katten!

Uw dierenarts zal u laten weten of uw kat thuis SQ-vloeistoffen nodig heeft. Het is echter begrijpelijk als je je een beetje geïntimideerd of ongemakkelijk voelt om je kat elke dag met een naald te porren.

Dit artikel geeft u duidelijke, stapsgewijze instructies voor het geven van SQ-vloeistoffen aan uw kat. Hoewel er veel kleine stappen zijn, zal het proces gemakkelijker en sneller worden naarmate je het meer doet.

We zullen de stappen opsplitsen in verschillende secties:

 • Uitrusting
 • De apparatuur instellen
 • De naald positioneren
 • Het toedienen van de vloeistoffen
 • Laatste stappen
 • Aanvullende opmerkingen

Uitrusting

Dierenarts geeft advies aan vrouw en kat

Uw dierenarts zal u de benodigdheden geven die u nodig hebt om thuis te beginnen met het toedienen van onderhuidse vloeistoffen.

Uw dierenarts zal u voorzien van de onderstaande apparatuur om uw kat SQ-vloeistoffen thuis te geven:

 • Vloeibare zak: De vloeistofzak bevat 500 of 1000 milliliter vloeistof. De afstand tussen elk nummer op de zak is 100 milliliter.
 • Vloeistofdruppelset: Dit is een lange plastic slang die aansluit op de vloeistofzak. Het heeft een of twee klemmen om de vloeistofstroom te regelen. Het heeft ook een druppelkamer waar u de vloeistof uit de zak kunt zien stromen.
 • Naalden: De naalden hechten zich aan de onderkant van de vloeistofdruppelset.

De apparatuur instellen

 1. Verwijder de plastic bekleding uit de vloeistofzak.
 2. Zorg ervoor dat de vloeistof helder is. Elke verkleuring duidt op mogelijke besmetting.
 3. Verwarm de zak door hem ongeveer 5-10 minuten in een kom te plaatsen die gedeeltelijk vol lauw water staat.
 4. Verwijder de plastic verpakking uit de vloeistofdruppelset. Verplaats de klemmen in de gesloten positie om te voorkomen dat er vloeistof door de buis stroomt.
 5. Verwijder de plastic bekleding van de witte spike bovenop de vloeistofset. Raak de spike niet aan met uw vingers.
 6. Verwijder de plastic verzegeling van de toedieningspoort aan de onderkant van de vloeistofzak. Draai de spike stevig in de poort zonder de zijkant van de zak te prikken.
 7. Gebruik een draadhanger om de haak van de hanger door de ronde opening aan de bovenkant van de vloeistofzak te lusen.
 8. Plaats de draadhanger op de bovenkant van een deur of plank, met de nummers op de tas naar u toe. De zak moet hoog genoeg zijn, zodat deze ongeveer 2 voet boven de plaats is waar uw kat zal zijn.
 9. Knijp voorzichtig een paar keer in de druppelkamer om deze ongeveer 1/3 tot 1/2 vol te vullen.
 10. Open de klemmen op de druppelset om vloeistof door de lijn te laten stromen totdat u geen luchtbellen meer ziet. Sluit de klemmen weer.
 11. Verwijder de naald uit de verpakking en houd de dop van de naald erop.
 12. Verwijder aan het einde van de vloeistofdruppelset de plastic bekleding en pas op dat u het blootgestelde gebied niet aanraakt.
 13. Bevestig de naald aan het uiteinde van de druppelset en laat de dop van de naald zitten.

De naald positioneren

 1. Zorg dat je kat zich op zijn gemak voelt. U wilt dat uw kat comfortabel genoeg is om stil te liggen gedurende de 10-15 minuten die nodig zijn om de vloeistoffen toe te dienen. Je kat kan bijvoorbeeld op je schoot rusten terwijl jij in een stoel zit.
 2. Verwijder de dop van de naald en houd de dop in de buurt.
 3. Houd de naaf van de naald vast met de duim en wijsvinger van je dominante hand. Het gat van de naald moet naar boven gericht zijn.
 4. Met je andere hand krab je kat voorzichtig net achter zijn nek om een grote tent van huid te vormen.
 5. Steek met een snelle en soepele beweging de naald in het midden van de tent. Als alternatief kunt u de tent van de huid terugtrekken totdat de naald onder de huid binnenkomt. Houd de naald evenwijdig aan de wervelkolom van uw kat.
 6. Zodra de naald onder de huid zit, laat je de tent los. U kunt het uiteinde van de druppelset vasthouden om de naald op zijn plaats te houden.

Het toedienen van de vloeistoffen

 1. Open met je vrije hand de klemmen om de vloeistof te laten stromen als zo snel mogelijk.
 2. Let op de injectieplaats. Als de vloeistof op de vacht van uw kat stroomt, is de naald waarschijnlijk door de huid gegaan. Als dit gebeurt, sluit u de klemmen en verwijdert u de naald van de huid. Vervang vervolgens de naald en plaats de nieuwe naald opnieuw in.
 3. Aai en praat met uw kat tijdens vochttoediening. Je kunt zelfs een paar traktaties voeren om je kat afgeleid te houden.
 4. Bekijk de infuuskamer. Als de vloeistofstroom stopt of vertraagt, verplaats de naald dan iets onder de huid (zonder de naald van de huid te verwijderen). Je zou ook kunnen proberen de vloeistofzak nog hoger te tillen. Bekijk de druppelkamer opnieuw om er zeker van te zijn dat de vloeistof weer snel stroomt.

Afwerkingsstappen

 1. Zodra u de voorgeschreven hoeveelheid vloeistof hebt toegediend, sluit u de klemmen en verwijdert u de naald van de huid. U kunt een beetje vloeistoflekkage van de injectieplaats zien; dit is normaal.
 2. Vat de naald samen en pas op dat je jezelf niet prikt.
 3. Haal de naald uit de vloeistofdruppelset en plaats deze in een dikke plastic container. Wanneer deze container vol is, breng deze dan naar uw dierenarts voor een goede verwijdering.
 4. Plaats een nieuwe naald op het uiteinde van de vloeistofdruppelset.
 5. Maak een markering op de vloeistofzak om de hoeveelheid resterende vloeistof aan te geven.
 6. Plaats de zak, met de vloeistofdruppelset nog bevestigd, in een schone plastic zak. Zet dit zakje in de koelkast.
 7. Herhaal alle bovenstaande stappen voor de volgende toediening van vloeistoffen.

Aanvullende opmerkingen

Persoon die kat vasthoudt

Als je eenmaal de basis hebt genageld van het geven van onderhuidse vloeistoffen aan een kat, zijn er een paar extra tips en trucs om te onthouden.

 1. Het inbrengen van de naald onder de huid zal niet pijnlijk zijn voor uw kat. Je kat kan terugdeinzen, maar zal niet echt pijn hebben.
 2. Dezelfde vloeistofdruppelset kan worden gebruikt totdat een vloeistofzak leeg is. Wanneer u begint met een nieuwe zak, bevestig dan een nieuwe vloeistofdruppelset.
 3. Elke injectieplaats kan ongeveer 60-100 milliliter vloeistof verwerken. Als uw kat meer dan 100 milliliter vocht nodig heeft, zal uw dierenarts u waarschijnlijk adviseren om de totale hoeveelheid vloeistof over meerdere injectieplaatsen te verdelen.
 4. Uw kat heeft na elke vochttoediening een grote klont vocht op zijn rug. Deze knobbel zou in ongeveer 6-8 uur naar beneden moeten gaan, omdat het lichaam van uw kat de vloeistof absorbeert. Breng uw dierenarts op de hoogte als de knobbel niet naar beneden gaat.
 5. Volg altijd de instructies van uw dierenarts en laat het hen weten als u vragen of zorgen heeft over het thuis toedienen van de SQ-vloeistoffen.

Veelgestelde vragen

Kun je een kat te veel SQ-vocht geven?

Als je niet op de vloeistofzak let, kun je je kat veel meer vocht geven dan hij eigenlijk nodig heeft. Geef alleen de voorgeschreven hoeveelheid vocht.

Hoeveel SQ-vloeistoffen moet ik mijn kat geven?

Dat hangt ervan af. Uw dierenarts berekent per toediening de hoeveelheid SQ-vloeistoffen die uw kat nodig heeft.

Wat doen SQ-vloeistoffen voor katten?

SQ-vloeistoffen helpen een kat gehydrateerd te houden wanneer hun medische toestand ervoor zorgt dat ze meer vocht verliezen dan ze alleen kunnen vervangen. De vloeistoffen worden gedurende enkele uren langzaam door het lichaam opgenomen.

Wat kun je een uitgedroogde kat geven?

Anders dan SQ-vloeistoffen, is het altijd goed om een uitgedroogde kat vrije toegang te geven tot schoon, zoet water. Ook kan het voeren van ingeblikt voedsel meer water toevoegen aan het dieet van een kat, wat helpt bij hydratatie.

Avatar foto

Over JoAnna Pendergrass, DVM

JoAnna Pendergrass, DVM, is een dierenarts en freelance medisch schrijver in Atlanta, GA. Na haar afstuderen aan het Virginia-Maryland College of Veterinary Medicine met haar veterinaire graad, voltooide JoAnna een 2-jarige onderzoeksbeurs in neurowetenschappen aan de Emory University. Tijdens deze fellowship leerde ze dat ze carrière kon maken door haar liefde voor wetenschap en schrijven te combineren.
Als medisch schrijver is JoAnna gepassioneerd over het verstrekken van duidelijke, beknopte en boeiende informatie over huisdierouders. Door haar schrijven streeft ze er niet alleen naar om ouders van huisdieren op te voeden, maar hen ook in staat te stellen goede gezondheidsbeslissingen voor hun huisdieren te nemen. JoAnna is lid van de American Medical Writers Association en Dog Writers Association of America.