Hoe ver zwerven verwilderde katten rond? Het antwoord is verrassend

Als je enige tijd buiten doorbrengt, heb je waarschijnlijk gezien wat je denkt dat een verwilderde kat is. Deze katten worden vaak verward met zwerfkatten, huiskatten die op een gegeven moment een thuis hadden maar om onbekende redenen nu op zichzelf wonen. Verwilderde katten zijn heel anders dan zwerfkatten. Verwilderde katten hebben nog nooit in een huis gewoond. Ze zijn in het wild geboren, zijn nooit gedomesticeerd en brengen het grootste deel van hun tijd door met jagen op voedsel en zich voortplanten.

Als je verwilderde katten in je buurt hebt, die er niet dol op zijn dat je ze benadert en meestal afstand houdt, merk je misschien dat je vaak dezelfde ziet. Dit leidt tot de vraag hoe verwilderde katten rondlopen. Het blijkt dat mannelijke verwilderde katten graag binnen 150 hectare blijven van elk gebied waarvan ze denken dat het thuis is. Vrouwtjes blijven iets dichter bij huis op 40 hectare. Laten we hieronder meer te weten komen over verwilderde katten en hun leven.

garen ball divider

Het territorium van wilde katten

Hoewel ze geen fans zijn van menselijk contact, leven verwilderde katten vaak in kolonies. In deze kolonies jagen en leven ze samen. Dit geeft hen meer mogelijkheden voor voedsel. Maar hoe ver gaan ze tijdens de jacht? Gemiddeld zal een mannelijke verwilderde kat binnen 150 hectare blijven van waar hij of de kolonie waar hij deel van uitmaakt, hun thuisbereik beschouwen. Vrouwtjes hebben de neiging om dichter bij hun thuisgebied te blijven, mogelijk om kittens te helpen verzorgen, en normaal gesproken zwerven ze slechts ongeveer 40 hectare rond. Natuurlijk zullen deze cijfers niet elke verwilderde kat dekken die er is. Als voedsel schaars is en er geen maaltijd kan worden gevonden, zullen mannetjes en vrouwtjes verder reizen om aan hun behoeften te voldoen.

twee verwilderde katten
Afbeelding credit: Jancickal, Pixabay

Kunnen verwilderde katten getemd worden?

Er is veel discussie over de vraag of verwilderde katten gedomesticeerd kunnen worden. Je zult horen dat veel mensen je proberen aan te moedigen om uit de buurt van verwilderde katten te blijven. Dan zijn er anderen die beweren dat ze verwilderde katten hebben getemd. De meeste mensen zijn echter van mening dat ja, verwilderde katten kunnen worden getemd. In veel situaties stellen de mensen die relaties aangaan met deze katten hen in staat om hun leven buitenshuis voort te zetten vanwege voorkeuren en onafhankelijke aard. Dit is de reden waarom het belangrijk is om te weten hoe ver iemand zal zwerven van waar hij zich thuis voelt.

Als je verwilderde katten in je buurt hebt en ze probeert te temmen, is eten altijd je beste vriend. Door de katten iets te bieden wat ze nodig hebben, gaan ze zich veilig bij je voelen. Wanneer de tijd komt dat je het vertrouwen van de kat hebt verdiend, als je besluit dat het leven binnenshuis met jou de beste optie is, zorg er dan voor dat je onmiddellijk naar de dierenarts gaat. Het leven op straat is zwaar voor verwilderde katten en er zijn veel ziekten die ze kunnen oppikken. Een goed medisch onderzoek is altijd de eerste stap voordat u uw huis deelt met een kat die u niet kent.

verwilderde calico kat
Afbeelding Credit: Twinschoice, Shutterstock

Waar leven wilde katten?

Hoewel ze zich tijdens het zwerven of jagen aan een bepaald gebied kunnen houden, zullen verwilderde katten overal knuffelen waar ze zich veilig voelen. Deze katten zijn gevonden in verlaten gebouwen, leegstaande kavels, onder huizen en zelfs in

kruipruimtes. Zoals elke kat zijn ze geen fans van regen, dus je zult ze vooral vinden op zoek naar beschutting als het weer buiten niet het beste is. Leven in kolonies betekent dat je ze bijna overal kunt vinden, en meestal meer dan één in een gebied.

Vreemd genoeg kunnen verwilderde katten een tevreden leven leiden. Kolonies van deze katten leven vaak dicht bij elkaar en in gebieden waar ze het gevoel hebben dat er voedsel in overvloed is. Door in groepen te leven, vinden verwilderde katten vriendschap en zijn ze niet zo eenzaam als mensen denken. Ze helpen zelfs bij het beheersen van knaagdierpopulaties in gebieden waar ze hun intrek nemen. Deze katten krijgen veel beweging maar net als huiskatten zijn ze vatbaar voor ziekte en ziekte. Daarom is het het beste om deze katten van een afstand te helpen totdat je de situatie voldoende hebt geëvalueerd om te bepalen of er gevaar aan verbonden is.

verwilderde kat met rechteroorpunt geknipt
Afbeelding Credit: Krishna777, Shutterstock

Hoe u wilde katten kunt helpen

Helaas zijn er mensen en organisaties die geloven dat het beheersen van verwilderde katten betekent dat hun aantal wordt verminderd door wat zij zien als “ongewenste” katten te doden. Dit is niet het geval. Met mannelijke verwilderde katten die tot 150 hectare en soms meer zwerven, zullen ze geen probleem hebben om andere katten te vinden om mee te paren. Als je de verwilderde katten in je buurt echt wilt helpen, is het beste trap-, neuter- en releaseprogramma’s (TNR). TNR-programma’s zijn ontworpen om wilde kattenpopulaties onder controle te houden door deze katten veilig te vangen, zodat ze kunnen worden gesteriliseerd en gecastreerd. Je zult merken dat verwilderde katten lagressief als ze veranderd zijn en die controle over de kolonienummers helpt hen zichzelf beter te voeden.

Andere manieren waarop u wilde katten in uw omgeving kunt helpen, zijn het aanbieden van onderdak en voedsel aan hen, en zelfs toegang tot rabiësvaccinaties. Veel organisaties die TNR aanbieden, bieden ook rabiësvaccins aan verwilderde katten. Je kunt de kat ook, als de kat voldoende aan je opwarmt, zelf meenemen voor een vaccinatie. Het plaatsen van kleine dierenhuizen of dragers met warme dekens binnen kan deze katten helpen wanneer het weer buiten niet geweldig is. Je zult ook merken dat een constante toevoer van voedsel hen in het gebied zal houden en hen meer kans geeft om je vriend te worden.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Hoewel verwilderde katten niet zo ver rondlopen als de experts ooit dachten, is 150 hectare voor mannetjes en 40 hectare voor vrouwtjes nog steeds een groot gebied. Deze katten gebruiken dit gebied als hun jachtgebied om zichzelf en hun kolonie goed gevoed te houden. Als de jacht niet goed is, of als wij mensen niet ingrijpen en een beetje voeding bieden, zal dit zwervende gebied groeien en kunnen de kolonies verder gaan.

Als u zich zorgen maakt over de verwilderde katten in uw omgeving, is het bereiken van een TNR-programma om de populatie onder controle te houden een geweldige manier om hen te helpen. Er is ook een kans dat je mogelijk een van deze katten kunt temmen en er je vriend van kunt maken. Als u besluit om een verwilderde kat te benaderen, zorg er dan voor dat u voorzorgsmaatregelen neemt, omdat deze katten in het wild zijn geboren en niet gewend zijn aan menselijk contact.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Shino, Unsplash