Hoe ver kunnen katten zien? Kattenzicht uitgelegd!


Het zicht van katten is duidelijk anders dan dat van mensen, wat logisch is omdat het gezichtsvermogen van katten is afgestemd om hen te helpen functioneren als roofdieren, terwijl de visuele vermogens van mensen zijn ontwikkeld om ons in staat te stellen van dichtbij te zien en de horizon af te tasten naar voedsel en roofdieren. De ogen van katten werden daarentegen ontwikkeld om hen superieure jachtvaardigheden te geven.

Katachtigen zijn niet in staat om objecten die ver weg zijn duidelijk te onderscheiden, maar 20 voet is hun sweet spot. Ze hebben moeite om dingen te zien die verder weg of dichterbij zijn. De meeste mensen kunnen objecten op een afstand van 100-200 voet duidelijk zien. Lees verder voor meer informatie over de visuele vermogens van katten.

verdeler-kattenklauw1Waarom zien katten niet goed van dichtbij of veraf?

dunne kat met gele ogen
Image Credit: Anastasiya Tsiasemnikava, Shutterstock

Mensen hebben ogen die zowel op nabije als verre objecten kunnen focussen. Wanneer we naar een voorwerp kijken, nemen we in wezen licht waar. Die lichtgolven gaan door ons hoornvlies, waar ze worden scherpgesteld.

Dat gefocuste licht gaat dan door onze ooglenzen voordat het onze netvliezen raakt, die dan signalen doorgeven aan onze hersenen via onze optische zenuwen. Mensen hebben speciale oogspieren, de ciliaire spieren, die aan onze optische lenzen vastzitten. Deze spieren veranderen de vorm van onze lenzen, waardoor we scherp kunnen stellen en op verschillende afstanden goed kunnen zien.

Het proces van scherpstellen van dichtbij naar veraf of andersom wordt accommodatie genoemd. Katten hebben ciliaire spieren, maar die kunnen niet het bereik van de lensbeweging ondersteunen dat je bij mensen ziet, wat het vermogen van kittens om te accommoderen beperkt.

Waarom hebben katten de reputatie een geweldig gezichtsvermogen te hebben?

Omdat ze dat doen! Katten kunnen dingen zien die wij niet kunnen zien op een manier die mensen nooit zouden kunnen evenaren. Katten hebben tonnen staafjes, 6 tot 8 keer zoveel als mensen, waardoor ze fantastisch nachtzicht hebben.

De meeste katten kunnen tot zes keer beter zien dan mensen in donkere omstandigheden, wat logisch is gezien het feit dat schemering en dageraad, twee periodes met weinig licht, de favoriete tijden van katten zijn om te jagen. Katachtigen hebben ook een orgaan dat wij missen, het tapetum lucidum, dat licht weerkaatst en vergroot. Mede daardoor hebben katten zo’n ongelooflijk nachtzicht.

Ze hebben ook een breder gezichtsveld, want ze kunnen duidelijk rond 200°. Mensen hebben een veel beperkter gezichtsveld. We kunnen ongeveer 120°, wat katten een duidelijke voorsprong geeft met betrekking tot dit element van visuele waarneming.

Kunnen katten kleuren zien?

close up van een zwarte kat met amberkleurige ogen
Image Credit: Virvoreanu-Laurentiu, Pixabay

Waarschijnlijk niet, maar er is nogal wat discussie over. Netvlieskegeltjes zijn verantwoordelijk voor kleurdifferentiatie en gezichtsscherpte overdag. Mensen hebben ongeveer 10 keer meer netvlieskegeltjes dan katten, wat ons een voorsprong geeft bij het zien overdag en in kleur.

Geloof het of niet, er is geen wetenschappelijke consensus over hoeveel kleuren katten kunnen zien. Sommige wetenschappers beweren dat katten slechts twee kleuren kunnen zien, blauw en groen, terwijl anderen suggereren dat kittens kleuren kunnen zien, alleen in gedempte tinten en zonder het vermogen om onderscheid te maken tussen geel, rood, groen en oranje.

Hoe zien katten van dichtbij?

Katten vertrouwen op hun snorharen om hen te helpen voelen wanneer ze van dichtbij met dingen omgaan. De snorharen van katten zijn ongelooflijk gevoelig. Elke kant van de snuit van een kat heeft 12 snorharen, die elk verbonden zijn met 100-200 neuronen, waardoor ze uiterst gevoelig zijn. Katten hebben ook snorharen boven hun ogen en op hun kin!

Katten voelen veranderingen in luchtstroming en beweging via hun snorharen; snorharen helpen katten aan te voelen wanneer een muis onder hun neus voorbij vliegt. Ze helpen kitties ook bij het bepalen van ruimtelijke verhoudingen en geven informatie of een ruimte al dan niet te klein is om in te passen.

En kattenpoten bieden hulp bij het “zicht” van dichtbij. Kattenpoten zitten vol gevoelige zenuwuiteinden, waardoor ze trillingen en subtiele bewegingen kunnen voelen die wij niet kunnen waarnemen. Met de snorharen en poten kunnen katten hun prooi prima van dichtbij “zien”.

Hebben katten ooit zichtproblemen?

Ja, sommige katten worden blind geboren of hebben een aangeboren ziekte die hun gezichtsvermogen drastisch beperkt. Een relatief groot deel van de Perzische en Abessijnse katten lijdt aan fotoreceptordysplasie, waardoor ze zowel bij weinig licht als overdag moeilijk, zo niet onmogelijk, kunnen zien.

Katten lijden aan veel van dezelfde oogziekten als mensen, waaronder staar, uveïtis en oogtumoren. Anderen worden blind als gevolg van ongecontroleerde hoge bloeddruk of diabetes. Natuurlijk kunnen katten ook hun gezichtsvermogen verliezen nadat ze gewond zijn geraakt in een kattengevecht.

Kitties die moeite hebben met zien weigeren vaak om te springen zoals ze vroeger deden en hebben de neiging om tegen dingen aan te botsen. Sommige hebben troebele ogen, of de pupil(s) in de getroffen ogen blijven permanent verwijd. Veel katten die blind zijn, gebruiken muren om hen de weg te wijzen.

Als u vermoedt dat uw kat problemen heeft met zien, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw dierenarts. Aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes moeten worden gediagnosticeerd en behandeld om ervoor te zorgen dat het gezichtsvermogen en de algemene gezondheid van uw maatje niet verder achteruitgaan. Vroegtijdige opsporing en behandeling kunnen helpen het gezichtsvermogen van uw huisdier te behouden.

Als uw katachtige metgezel niet meer kan zien door leeftijd, ziekte of letsel, is dat niet het einde van de wereld. De meeste katten leven een gelukkig en gezond leven na het verlies van hun gezichtsvermogen, vooral katten die gewend zijn om binnenshuis te leven.

Vergeet niet om toezicht te houden op de buitenavonturen van uw kat en de dingen onder controle te houden door erop aan te dringen dat ze een harnas dragen dat aan een riem is bevestigd. Laat de meubels waar ze staan als dat kan; uw kat zal snel genoeg zelfstandig kunnen rondlopen! Maar zorg ervoor dat u uw kat laat kennismaken met nieuwe meubels of speelgoed. Het zal ze helpen zich aan te passen, en ze zullen nog meer van u houden dan ze al doen!

verdeler-kattenklauw1Final Thoughts

Katten zien het best op een afstand van ongeveer 20 meter. Ze hebben ook een uitstekend nachtzicht en zijn bedreven in het oppikken van beweging en het bepalen van snelheid, waardoor ze uitstekende nachtjagers zijn. Kattenogen zijn geoptimaliseerd voor het vangen van prooien en zijn geweldig in het detecteren van snelle bewegingen. Katten hebben ook een breed gezichtsveld en kunnen verbazingwekkend goed zien in het donker.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: M_Light, Shutterstock