Waarom verplaatst mijn kat het waterbakje? 4 waarschijnlijke redenen


Katten zijn nieuwsgierige wezens. Ze zijn onderhoudend, maar kunnen soms ook een uitdaging zijn. Katten kunnen je ook op je hoofd laten krabben bij sommige van hun eigenaardige gewoontes.

Een van die gewoonten is het verplaatsen van hun waterbak voordat ze gaan drinken. Niet elke kat duwt de waterbak over de vloer voordat hij eruit drinkt, maar velen doen dat wel. Hoewel dit een relatief normaal verschijnsel is bij katten, zijn er gevallen waarin het komt doordat de kat angstig of gestrest is. U wilt ervoor zorgen dat dit bij uw katachtige vriend niet het geval is.

We bespreken een paar redenen waarom uw kat de waterbak verplaatst voordat hij drinkt en meer in de onderstaande lijst.

kat + lijnverdeler

De 4 redenen waarom uw kat de waterbak verplaatst

1. De kat speelt met het water

Kat drinkt uit keramische kom
Image Credit: Pattysan, Shutterstock

Katten zijn speelse dieren, en het is mogelijk dat de kat het gewoon leuk vindt om met het water te spelen. Als je ooit een kat hebt gehad, weet je al dat ze alles nemen en er een speeltje van maken. Dus misschien beweegt uw kat de waterbak omdat het leuk is.

Katten zijn gefascineerd door water, zoals blijkt uit hun fascinatie voor het water dat uit de kraan komt en het grijpen naar je badwater als je het bad laat lopen.

Het verplaatsen van de waterbak kan de manier zijn waarop uw kat geniet van het water en zijn fascinatie ervoor. Hoewel het duidelijk is dat het water in de kom voor uw kat is om te drinken, ziet de kat dat misschien niet zo duidelijk als u.

thematische onderbreking

2. De kat vindt het niet leuk waar de waterbak staat

Het is ook mogelijk dat uw kat het niet leuk vindt waar zijn waterbak staat. Het verplaatsen van de waterbak kan een manier van de kat zijn om u te vertellen dat de huidige locatie onaanvaardbaar is. Hoewel het niet alle katten uitmaakt waar ze hun water drinken, vinden veel katten het niet prettig als het naast hun etensbak staat. Dit gaat terug tot hun voorouders die hun prooi uit de buurt van watermassa’s brachten om te voorkomen dat het hun waterbron zou besmetten. Probeer de drinkbak van uw kat uit de buurt van hun voedsel te zetten om te zien of dat verschil maakt.

thematische onderbreking

3. De kat probeert misschien het water te laten bewegen

kat drinkt water uit fontein
Image Credit: Daria Kulkova, Shutterstock

Ook al zijn katten al eeuwen huisdieren en gedomesticeerd, ze behouden nog steeds enkele eigenschappen die ze hadden toen ze in het wild leefden. Een van die overlevingseigenschappen was om nooit stilstaand water te drinken. Katten drinken in het wild uit stromen, rivieren en ander bewegend water.

Uw kat duwt de kom rond omdat hij probeert het water te laten bewegen, zodat hij zich comfortabeler en natuurlijker voelt bij het drinken ervan.

thematische onderbreking

4. De kat zou het waterniveau kunnen testen

De meeste katten zijn ook kieskeurig over het niveau van het water in hun kom. Uw kat kan een deel van het water op de vloer spatten, zodat hij uit de ondiepe plas kan drinken in plaats van uit de diepere kom.

kattenpootverdeler

Wanneer is het tijd om de dierenarts te bellen?

Hoewel het normaal is dat een kat zijn waterbakje verplaatst voordat hij drinkt, als het verplaatsen buitensporig wordt, is het misschien tijd om een afspraak te maken met uw dierenarts.

Uw kat kan de kom verplaatsen omdat hij gestrest of angstig is. Als het verplaatsen van de waterbak een nieuwe ontwikkeling is die gepaard gaat met andere tekenen van stress, zoals plassen buiten de kattenbak, maagklachten of overmatig borstelen, dan heeft u misschien een probleem.

Het is ook essentieel dat uw kat voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven, en het is het beste om uw huisdier in de gaten te houden terwijl hij met de waterbak speelt om er zeker van te zijn dat hij voldoende drinkt. Een manier om ervoor te zorgen dat ze genoeg drinken is door een kattenwaterfontein aan te schaffen.

Als u vindt dat het gedrag van uw kat onnatuurlijk is, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts voor een afspraak. We willen allemaal het beste voor onze harige vrienden, en hoewel het misschien dom lijkt om contact op te nemen met de dierenarts over een bewegende waterbak, is het beter het zekere voor het onzekere te nemen.

3 katten gezicht verdeler

Conclusie

Zoals eerder gezegd, spelen niet alle katten met hun waterbak, maar voor degenen die dat wel doen, is er meestal een logische reden voor hun gedrag. Als u echter een van de bovenstaande tekenen bij uw kat opmerkt, in combinatie met het verplaatsen van de waterbak, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts om te zien of er een onderliggende oorzaak is voor het gedrag van uw katachtige vriend.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: kalyanby, Shutterstock