Hoe ver kunnen katten horen? Het verrassende antwoord…


Huiskatten zijn verbazingwekkende wezens. Ze kunnen vijf keer zo hoog springen, het elektromagnetische veld van de aarde aftappen om te navigeren, minuscule bewegingen in het donker zien en verbazingwekkend kleine veranderingen in de luchtstroom voelen met hun snorharen. En dat zijn niet de enige verrassende dingen die katten kunnen!

Ze kunnen ook in een groter bereik en van verder weg horen dan mensen. De meeste katten kunnen geluiden horen op een afstand van 2,300 voet tot 2,900 voet, en ze kunnen ook geluiden horen in een breder frequentiebereik dan mensen, dus we kunnen gemakkelijk een verbluffend goed gehoor toevoegen aan de al lange lijst van kitty superkrachten! Lees verder voor meer informatie over katten en hun gehoor.

kat + lijndeler

Dus katten kunnen beter horen dan mensen?

Absoluut! Katten kunnen niet alleen geluiden van verder weg horen dan wij, maar ze kunnen ook een breder scala aan frequenties horen. Mensen kunnen meestal stemmen horen en begrijpen wat er gezegd wordt op ongeveer 500 meter afstand.

Wij kunnen soms een persoon horen spreken, maar niet in staat zijn om te bepalen wat ze zeggen vanaf ongeveer 1.000 voet – als de persoon schreeuwt. Katten, daarentegen, kunnen gemakkelijk geluiden horen die op een afstand van 2.300 tot 3.000 meter worden gemaakt. In het algemeen is het gehoor van katten vier tot vijf keer beter dan dat van mensen.

En kittens kunnen ook een groter bereik aan frequenties horen. Mensen kunnen geluiden horen in een bereik van 64Hz tot 26.000Hz. Katten daarentegen kunnen geluiden horen van 48Hz tot 85Hz. Zij hebben een van de grootste gehoorbereiken van zoogdieren! Ter vergelijking: honden kunnen geluiden horen tussen 40Hz en 60Hz, waardoor katten duidelijk winnen op het gebied van gehoor!

Katten zijn ook vrij goed in het bepalen waar geluiden vandaan komen. Ze kunnen de herkomst van een geluid bepalen binnen 3 centimeter vanaf een afstand van maar liefst 3 meter. Hun oren kunnen 180 graden bewegen…° om de richting waaruit een geluid komt nauwkeurig te bepalen, en ze kunnen hun buitenoren onafhankelijk van elkaar bewegen.

Kitties hebben 32 verschillende spieren in elk oor, waardoor ze hun buitenoren nauwkeurig kunnen bewegen. Het schattige driehoekige deel van het buitenoor van een kat wordt technisch gezien de pinna genoemd.

Katten kunnen op geluid inzoomen door hun buitenoren te bewegen. Door hun oor in een bepaalde richting te richten, kunnen ze tot 20% beter horen wat er in dat gebied gebeurt!

Grijze kat kijkt naar iets in de buurt
Image Credit: manfredrichter, Pixabay

Waarom hebben katten zo’n goed gehoor?

Katten zijn roofdieren, en veel van hun zintuigen zijn ontwikkeld om hen te helpen prooien te vinden en op te sporen. Ze kunnen ’s nachts duidelijk zien en hebben een breder gezichtsveld dan mensen. Hun gezichtsvermogen is geoptimaliseerd om snelle bewegingen in zwak licht te zien, en de schemering en het ochtendgloren zijn de tijden waarop katten bij voorkeur jagen.

Hun snorharen zitten vol zenuwuiteinden die katten helpen van dichtbij te “zien”. Hun gevoelige poten pikken minuscule trillingen op waarmee katten de bewegingen van de dieren om hen heen kunnen voelen. Ze ontwikkelden een uitstekend gehoor en beweegbare oren om precies dezelfde redenen: het opsporen en vangen van prooien.

Zijn er katten die niet kunnen horen?

Ja. Sommige katten worden doof geboren. Katten met een witte vacht en blauwe ogen zijn gevoelig voor doofheid, evenals bepaalde rassen, zoals Perzische, Devon Rex en Manx katten. Katten verliezen ook hun gehoor door ouderdom, gifstoffen en infecties. Aspirine, bijvoorbeeld, kan bij voldoende inname leiden tot doofheid bij katten. Tumoren in en rond het oor en aandoeningen die de gehoorzenuwen aantasten, kunnen het gehoor van katten ook negatief beïnvloeden.

Midden- en binnenoorinfecties kunnen de delicate interne oorstructuren van een kat zodanig beschadigen dat doofheid het gevolg is. De symptomen van een oorontsteking bij katten zijn onder meer ontstoken huid rond het oor, kopschudden en krabben aan het oor. Sommige katten met een infectie hebben ook een onaangename geur uit hun oor of afscheiding. Oorinfecties kunnen meestal worden opgespoord en behandeld voordat ze leiden tot ernstig gehoorverlies.

Wat gebeurt er als een kat niet kan horen?

Als een kat doof geboren wordt, zal hij gewoon leren om door de wereld te navigeren zonder te vertrouwen op zijn hoorvermogen. Hetzelfde geldt voor kittens die op latere leeftijd hun gehoor verliezen, hoewel deze katten meer moeite kunnen hebben met hun evenwicht dan viervoeters die zonder hoorvermogen worden geboren.

Katten zijn ongelooflijk aanpasbaar, en de meeste zullen leren hun andere zintuigen efficiënter te gebruiken. Hoewel de meeste katten die doof geboren worden of hun gehoor verliezen het prima doen, zijn ze in het nadeel als het gaat om het vermijden van roofdieren. Daarom is het belangrijk om uw kat binnen te houden of alleen buiten aan de lijn toe te laten als u vermoedt dat ze aan gehoorverlies lijden.

Brits Korthaar Uiterlijk
Image Credit By: Taut, Pixabay

Kan ik iets doen om het gehoor van mijn kat te beschermen?

Omdat het gehoor van katten veel scherper is dan dat van ons, is het essentieel om de blootstelling van uw huisdier aan harde geluiden te beperken. Er is een reden waarom katten onrustig worden als ze worden blootgesteld aan huilende baby’s en bouwgeluiden.

Zorg ervoor dat u uw kat regelmatig laat controleren om er zeker van te zijn dat alles in orde is met de gezondheid van uw maatje. De dierenarts van uw huisdier zal ervoor zorgen dat uw kat niet lijdt aan een oorontsteking of andere oor-gerelateerde problemen, zoals mijten. De meeste dierenartsen raden een jaarlijkse controle aan voor gezonde katten van jonge en middelbare leeftijd en twee keer per jaar voor oudere katachtigen.

3 katten gezicht verdeler

Laatste gedachten

Het gehoor van katten stelt dat van ons op de proef! Ze kunnen tot vijf keer verder horen dan wij en heel precies in een verbluffend breed frequentiebereik. Ze gebruiken hun supergehoor om prooien te lokaliseren, veilig te blijven en hun baasjes te volgen. Als u zich ooit hebt afgevraagd hoe uw kat weet dat u thuis bent voordat u de deur opent, dan is dat omdat ze u van een paar meter afstand kunnen horen aankomen!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: akirEVarga, Pixabay