Hoe vaak zal een verwilderde kat haar kittens verplaatsen? Feiten & FAQ

Je hebt misschien gezien dat je huismoederkat haar kittens meer dan eens verplaatst, en hetzelfde gedrag komt vaak voor bij verwilderde moederkatten. Verwilderde katten verplaatsen hun kittens om verschillende redenen. Als de kat niet tevreden is met het gevoel en de veiligheid van het nest, zal ze haar kittens steeds opnieuw verplaatsen totdat ze tevreden is met de leefomstandigheden en het gevoel heeft dat het nest veilig is.

Als de moederkat zich veilig voelt en het nest alles heeft wat zij en de kittens nodig hebben om te overleven, verplaatst ze ze misschien niet en zal ze ze spenen waar ze zijn. Schoon beddengoed, voedsel, water en privacy zijn allemaal dingen die een verwilderde moederkat nodig heeft.

Als de omstandigheden slecht zijn, zoals een vuile omgeving met weinig toegang tot voedsel en water, zal de moederkat haar kittens zo vaak mogelijk verplaatsen om ze veilig, schoon en veilig te houden. We zullen hieronder meer praten over verwilderde katten en kittens en waarom ze ze verplaatsen.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom verplaatsen verwilderde katten hun kittens?

Net als bij mensen en andere dieren is het moederinstinct van een verwilderde moederkat erg sterk. Hieronder geven we je nog een paar redenen waarom verwilderde katten hun kittens verplaatsen.


 • Het nest is vies of anderszins een puinhoop

 • Het nest is niet veilig of veilig

 • Het nest is niet privé genoeg

 • Ze ruikt een ander dier dicht bij het nest

 • De kittens hebben een groter gebied nodig om verder te groeien

 • Water en voedsel zijn moeilijker te vinden

 • Mensen hebben de kittens geaaid en vastgehouden

 • De moederkat vangt de geur van een mens op in het gebied
katten die kittens buiten verzorgen
Afbeelding tegoed: Flower_Garden, Shutterstock

Waarom zou een verwilderde moederkat weglopen van haar kittens?

Huiskatten spenen hun kittens meestal tussen de 8 en 12 weken oud. Voor verwilderde katten is het iets eerder, waarbij ze ze gemiddeld tussen de 4 en 6 weken laat. Er zijn echter enkele gevallen waarin een moederkat haar kittens voor die tijd verlaat.

Instincten zijn niet ingetreden

Soms beginnen de instincten van een moederkat nooit en loopt ze gewoon weg en laat ze haar kroost achter. Een nieuwe moeder kan bijvoorbeeld in paniek raken en weglopen van haar pasgeborenen. Dit is erg gevaarlijk voor de kittens, omdat ze niet zelfstandig kunnen overleven en snel zullen sterven in het wild.

Ze is verdwaald en kan niet meer terug

Een verwilderde moederkat kan afdwalen om voedsel te vinden of een veiligere plek om haar kittens mee te nemen en kan haar weg niet terug vinden. Ze kan te ver afdwalen of door een mens worden opgepakt en verplaatst; hoe dan ook, ze zal haar weg niet terug kunnen vinden naar haar nest.

Ze is gewond of gedood

Een andere reden waarom een verwilderde moederkat haar kittens lijkt te hebben verlaten, is als ze gewond is geraakt en er niet meer bij terug kan komen. Helaas wordt de moederkat geconfronteerd met tal van gevaren in het wild. Ze kan bijvoorbeeld worden aangevallen door een roofdier, pesticiden consumeren of worden aangereden door een auto.

Ziekte

Wanneer kittens worden geboren, hebben ze geen immuunsysteem, wat betekent dat ze vrij snel ziek kunnen worden. Er is veel meer om ze ziek te maken in het wild dan in het comfort van uw huis, dus de moeder moet mogelijk een ziek kitten achterlaten om de andere kittens in het nest te redden.

Op dezelfde manier, als de moederkat ziek is, kan ze proberen zichzelf uit het nest te verwijderen, zodat ze de kittens niet ook ziek maakt.

nest kittens verbergen
Afbeelding credit: Thomas Nord, Shutterstock

Wat kunt u doen om te helpen?

Als u een groep verwilderde kittens vindt waarvan de moeder ze in de steek lijkt te hebben gelaten of zelfs een ziek kitten, kunt u een aantal dingen doen om het nest te helpen en te redden.


 • Als je de ruimte en de middelen hebt, kun je proberen zelf voor de kittens te zorgen, maar onthoud dat dat een enorme onderneming is en dat ze misschien niet volwassen worden.

 • U kunt contact opnemen met een lokale dierenreddingsorganisatie om de verwilderde kittens te krijgen en ze tot volwassenheid te verzorgen.

 • Je kunt ook een pleegmoederkat vinden die de kittens kan voeren.

Welke optie u ook kiest, het is essentieel om meteen hulp te krijgen voor de kittens, omdat ze het niet lang alleen kunnen redden. Als u de kittens houdt, heeft u de hulp van een dierenarts nodig om de katten te voeden en te verzorgen. Als de moeder het nest verlaat voordat ze vast voedsel kunnen eten, moet u de instructies van uw dierenarts zorgvuldig volgen als u de kittens een vloeibaar dieet uit een spuit moet geven.

Ook hebben ze volledige controles en vaccinaties nodig voordat ze zich bij u thuis vestigen.

kattenpootverdeler

Inpakken

Verwilderde moederkatten verplaatsen hun kittens om ervoor te zorgen dat ze warm, veilig en droog en kan zelf voedsel en water vinden. Het is uitdagender en gevaarlijker voor verwilderde katten omdat ze proberen hun jongen in het wild te beschermen, terwijl huiskatten het comfort van een thuis hebben om hun kittens op te voeden.

Net als mensen willen moederkatten alleen het beste voor hun kittens en zullen ze er alles aan doen om dat te laten gebeuren. Als u een nest kittens vindt dat eruitziet alsof het zijn moeder heeft verloren, is het het beste om de kittens naar de dierenarts te brengen om te worden onderzocht, en dan zal de dierenarts de beste manier van handelen aanbevelen om voor hen te zorgen. Als u de kittens niet kunt houden, probeer dan een lokale dierenopvang te bellen om voor hen te zorgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Petrik Ondrej, Shutterstock