Hoe te vertellen of een kat verwilderd is – 7 dierenarts beoordeelde tekenen om naar te zoeken

Heb je ooit een kat door je afval of een vuilnisbak zien dwalen op zoek naar voedsel? Of heb je een vreemde kat een dutje zien doen op je veranda en weet je niet zeker hoe je het moet aanpakken? Als het een verwilderde kat is, is het dan veilig om het te benaderen? Veel mensen hebben zich eerder in deze situatie bevonden en vroegen zich af of de kat gewoon verloren is en van iemand is of dat de kat verwilderd is.

In dit artikel bespreken we de zeven tekenen waarop u moet letten om te helpen bepalen of de kat een verwilderde kat is. Voordat we beginnen, laten we echter de verschillen tussen een verwilderde kat en een zwerfkat onderzoeken.

3 katten gezichtsverdeler

Verschil tussen een verwilderde kat en een zwerfkat

Sommige mensen verwijzen naar een zwervende kat als strikt een zwerfkat, maar in werkelijkheid zijn een zwerfkat en een verwilderde kat heel verschillend. Zwerfkatten zijn katten die ooit eigenaren hebben gehad en die verloren of, helaas, in de steek kunnen worden gelaten. Deze katten zijn gewend aan menselijke interactie en zijn waarschijnlijk gesocialiseerd, terwijl verwilderde katten dat niet zijn. Laten we nu verder gaan met hoe we kunnen zien of een kat verwilderd is.

De 8 tekenen die kunnen bevestigen of een kat verwilderd is

1. Is de kat bang voor jou?

Een verwilderde kat zal meer dan waarschijnlijk van je weglopen of uithalen wanneer je hem probeert te benaderen. Dit is echter geen veelbetekenend teken, omdat zwerfdieren van je kunnen weglopen als ze zijn mishandeld of misbruikt. Een zwerfhond kan ook van je weglopen als ze altijd afstandelijk zijn geweest tegenover vreemden. Het verschil is dat een zwerfkat na verloop van tijd om je heen kan gaan ontspannen en een vorm van interactie mogelijk maakt, terwijl een verwilderde kat je niet nodig heeft en gewend is om voor zichzelf te zorgen.

verwilderde kat op rots
Afbeelding Credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay
thematische pauze

2. Benadert de kat jou en miauwt hij?

Het is heel ongebruikelijk dat een verwilderde kat naar je miauwt. Gedomesticeerde katten miauwen alleen voor mensen omdat ze hebben geleerd dat vocalisatie resulteert in een reactie van jou. Als de kat miauwt, is het een zwerfkat of een kat die een thuis heeft maar is afgedwaald. Een vuistregel is dat een miauwende kat geen verwilderde kat is. Je kunt ook op zoek gaan naar een halsband die een zeker teken is dat de kat niet verwilderd is.

thematische pauze

3. Is de kat schoon of vies?

Verwilderde katten zijn gewend om alleen te zijn en houden hun vacht schoongemaakt en verzorgd. Aan de andere kant kan een zwerfhond vies zijn en een armoedige uitstraling hebben. Een zwerfhond kan de verzorging zelf opgeven en zal zich geen jota bekommeren om zijn hygiëne als hij verloren gaat, vanwege de stress.

thematische pauze

4. Heeft de kat een hoek die ontbreekt in een oor?

Een programma genaamd de val, castratie, vaccineren en loslaten (TNVR) vangt op humane wijze wilde katten, castreert of steriliseert ze, dient noodzakelijke vaccins toe, zoals een rabiës-injectie, en laat de kat terug naar waar hij werd gevangen om de kat gezond te houden en geen ziekte te verspreiden. Het programma helpt ook om de populatie verwilderde katten te verminderen. Men kan zien of de kat het programma heeft doorlopen als er een kleine inkeping ontbreekt, meestal van het linkeroor, maar het kan beide zijn. Als je een ontbrekende tip ziet, is de kat verwilderd.

verwilderde kat met rechteroorpunt geknipt
Afbeelding Credit: Krishna777, Shutterstock
thematische pauze

5. Op welk moment van de dag zie je de kat?

Verwilderde katten hebben de neiging om meer een nachtelijk gedrag te vertonen, wat betekent dat ze ’s nachts meer rondsluipen dan overdag. Zwerfkatten of buitenkatten hebben de neiging om overdag of bij zonsopgang of zonsondergang meer rond te zwerven. Als je de kat meestal ’s nachts ziet, is het hoogstwaarschijnlijk een verwilderde kat. Verwilderde katten hebben de neiging om menselijk contact te vermijden, terwijl zwerfkatten vaker in de tuinen van u of uw buren worden gezien – mogelijk proberen ze het huis binnen te komen!

thematische pauze

6. Wat is de lichaamstaal van de kat?

Verwilderde katten zullen waarschijnlijk dicht bij de grond zweven of hurken als ze je zien. Ze zullen ook bevriezen in hun traktaten. Verwilderde katten zijn veel waakzamer als het gaat om het beschermen van zichzelf rond mensen omdat ze er niet aan gewend zijn. Als de kat rondloopt met zijn staart in de lucht en op een meer ontspannen manier, is de kat waarschijnlijk een zwerfkat of gewoon verdwaald.

thematische pauze

7. Is de kat alleen of met een groep katten?

Verwilderde katten kunnen alleen leven, maar kunnen in groepen of “kolonies” zijn, meestal gevormd rond beschikbare voedselbronnen. Dit zijn kleine groepen samenwerkende poezen en kittens. Relaties zijn complex en er kan een losse hiërarchie zijn. Sommige individuen zullen elkaar verzorgen en vrouwtjes zullen vaak helpen bij het opvoeden van kittens die in de groep zijn geboren. Ze delen ook jachtgebieden, maar jagen alleen. Een zwerfkat is gewend dat mensen deel uitmaken van zijn groep en meestal alleen zullen zijn. Een eenzame kat kan echter na verloop van tijd worden geaccepteerd in een groep verwilderde katten.

twee verwilderde katten
Afbeelding credit: Jancickal, Pixabay

Zijn wilde katten gevaarlijk?

Herinner je je het TNVR-programma dat we bespraken? Dit programma vaccineert de katten, steriliseert of castreert ze en bevrijdt ze terug van waar ze werden gevangen. Er is veel discussie over dit programma, maar voorstanders van het programma zijn van mening dat verwilderde of “gemeenschapskatten” geen risico vormen voor mens of milieu, maar argumenten zijn er genoeg.

Om te beginnen, hoewel een verwilderde kat het TNVR-programma heeft doorlopen, is er geen manier om deze katten op een goed schema te houden voor vaccinaties, zoals een rabiësvaccin. Hoewel het programma helpt de populatie wilde katten laag te houden, kunnen verwilderde katten nog steeds een milieurisico vormen als gevolg van het besmetten van de grond met parasieten die zich naar andere dieren kunnen verspreiden door besmette poep in te nemen.

Een andere zorg is het doden van wilde dieren, vooral vogels. In feite zijn verwilderde katten waarschijnlijk de schuld van het uitsterven van ongeveer 63 soorten vogels, zoogdieren en reptielen.

Hoe kan ik een verwilderde kat helpen?

Verwilderde katten zijn gewend om voor zichzelf te zorgen, maar je kunt ze helpen als je dat wilt door voedzaam kattenvoer uit te zetten, vers water te geven en een soort buitenopvang aan te bieden, vooral in de wintermaanden. Het is het beste om deze katten niet te benaderen als je eenmaal hebt geleerd dat ze inderdaad verwilderd zijn vanwege de mogelijkheid dat de kat hondsdolheid of andere ziekten en parasieten draagt.

Het TNVR-programma is idealiter de beste optie voor deze katten. Zoek uit of er een TNVF-programma in uw gemeenschap is en neem contact met hen op zodat ze de verwilderde kat kunnen vangen en medische zorg kunnen bieden via het programma.

kattenpootverdeler

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn er een paar verschillen tussen verwilderde katten en zwerfkatten. Je kunt verwilderde katten helpen door voedzaam voedsel uit te zetten, vers water te geven en een soort schuilplaats te bieden. Controleer of het TNVR-programma beschikbaar is in uw regio en neem contact met hen op zodat ze vaccins kunnen toedienen en steriliseren of castreren om de populatie laag te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: museumsmaus, Pixabay