8 door dierenarts goedgekeurde voedselbronnen van magnesium voor katten

Magnesium speelt een grote rol in de normale werking van het lichaam van uw kat en er zal veel misgaan zonder magnesium. Het is een mineraal dat in de juiste concentratie aanwezig moet zijn in het voedsel van uw kat, daarom is het belangrijk om ze uitgebalanceerd en compleet kattenvoer van hoge kwaliteit te geven. Helaas zijn er enkele gevallen waarin een kat iets meer magnesium in zijn dieet nodig heeft om een tekort te voorkomen.

Het is niet nodig om uw kat extra magnesium te geven, tenzij uw dierenarts het heeft aanbevolen, omdat te veel van dit mineraal in het dieet van uw kat net zo schadelijk kan zijn als te weinig. Als u multivitaminen en supplementen wilt vermijden en liever natuurlijke vormen van dit mineraal aan hun dieet wilt toevoegen, dan is het geven van veilige voedselbronnen van magnesium aan uw kat uw volgende beste optie. Hoewel magnesiumtekort niet vaak voorkomt bij katten, hebben we om u op deze reis te helpen enkele voedingsmiddelen opgesomd die veilig zijn en een uitstekende bron van magnesium voor uw kat.

cat + lijnverdeler

Voordat u begint

Het is belangrijk om te weten hoe een magnesiumtekort bij je kat eruit kan zien om proactief te zijn en er iets aan te doen. Hieronder staan enkele van de symptomen bij dieren en mensen:

  • Spierpijn
  • Zwakheid
  • Depressie
  • Spier trillen
  • Verwarring
  • Convulsies
  • Verlies van spiercontrole

Als uw kat tekenen van een magnesiumtekort vertoont, is het belangrijk om ze door uw dierenarts te laten diagnosticeren, wat ze zullen doen door middel van een bloedtest. Dit voorkomt dat u per ongeluk andere gezondheidsproblemen over het hoofd ziet die uw kat kan hebben die zichzelf op dezelfde manier laten zien. Uw dierenarts kan u ook advies geven over hoe u voor uw kat moet zorgen en hoe u zijn dieet kunt aanpassen aan zijn individuele behoeften.

Praat met uw dierenarts over het voeren van uw kattenvoerbronnen met een hoog magnesiumgehalte en of dat genoeg voor hen zal zijn. In sommige gevallen kan uw kat een onderliggende gezondheidstoestand hebben die het tekort veroorzaakt en verdere behandeling en zorg vereist dan een dieetverandering.

8 door dierenarts goedgekeurde voedselbronnen van magnesium voor katten

1. Vis

Kunnen katten sardines eten
Foto credit: monicore, Pixabay

Katten houden van vis, daarom is het aanwezig in veel recepten voor kattenvoer. Het bevat ook veel voedingsstoffen die uw kat nodig heeft. Zalm, heilbot, Atlantische makreel en Atlantische koolvis zijn verschillende soorten vissen die rijk zijn aan magnesium.

Voordat u vis aan uw kat voert, moet u ervoor zorgen dat deze gaar is en dat alle botten zijn verwijderd om besmetting en schade aan hun darmwand te voorkomen. Zorg ervoor dat het aan uw kat wordt gevoerd, zonder kruiden en specerijen, omdat deze giftig kunnen zijn voor uw kat. Het mag ook alleen worden gevoerd als een aanvulling op het dieet van uw kat en nooit het hele dieet van uw kat uitmaken.

Naast het verstrekken van magnesium aan uw kat, zit vis ook boordevol omega-vetzuren, die de huid van uw kat hydrateren en hun vacht een zijdeachtig gevoel en een gezonde glans geven. Vis is ook rijk aan eiwitten en zit boordevol andere vitamines en mineralen die gunstig zijn voor uw kat.

thematische pauze

2. Zwarte Bonen

Zwarte bonen in houten lepel met keramische kom
Afbeelding credit: LookerStudio, Shutterstock

Hoewel alle bonen niet worden aanbevolen voor katten, zijn zwarte bonen veilig om te eten en bevatten ze veel magnesium. Katten hebben echter een dieet nodig dat voornamelijk bestaat uit dierlijke eiwitten om te gedijen, dus geef zwarte bonen alleen af en toe als een kleine snack. Te veel kan uw kat maagklachten bezorgen. Verder kunnen sommige katten deze traktatie helemaal weigeren.

thematische pauze

3. Bruine rijst

bruine rijst in een houten kom
Image Credit: vm2002, shutterstock

Bruine rijst kan voordelen bieden van het magnesium en andere vitamines en mineralen die het bevat. Helaas is bruine rijst vaak moeilijk te verteren voor uw kat en kunnen ze opgeblazen en gasachtig worden. Witte rijst is wat makkelijker te verteren. Zorg er altijd voor dat je de rijst kookt en bied het nooit rauw aan je kat aan.

thematische pauze

4. Pompoen

pompoen-pixabay
Credit: mattycoulton, Pixabay

Pompoen is rijk aan vezels en wordt om deze reden vaak vermeld als een van de ingrediënten in veel recepten voor kattenvoer. Het kan helpen bij de behandeling van gastro-intestinale problemen, maar is niet altijd het gemakkelijkste ingrediënt voor uw kat om te verteren.

Samen met magnesium bevat pompoen kalium, vitamine A, K en C en fosfor. Het moet gekookt en gewoon aan uw kat worden gegeven. Gepureerde en ingeblikte gewone pompoen zijn vine ook. De zaden zijn niet giftig, maar moeten worden vermeden omdat ze verstikkingsgevaar opleveren.

thematische pauze

5. Spinazie

Spinazie
Afbeelding credit door: ponce_photography, pixabay

Dit bladgroen is een ander ingrediënt dat je misschien hebt opgemerkt op de ingrediënten van het voedsel van je kat. Het wordt beschouwd als een superfood voor mensen en kan uw kat qua voedingswaarde ten goede komen wanneer het af en toe als snack wordt gegeven. Spinazie bevat vitamine A, E, K, B2 en B6, evenals mineralen zoals folaat, calcium, kalium en natuurlijk magnesium.

Hoe geweldig dit ingrediënt ook is, uw kat is misschien geen fan van de smaak. Je kunt proberen het te stomen of te koken en het aan je kat te geven zoals het is, zonder de stengel, of het te pureren tot hun ingeblikt voedsel. Als uw kat gezondheidsproblemen heeft, neem dan eerst contact op met zijn dierenarts of het veilig is voor hem om van deze snack te genieten.

thematische pauze

6. Havermout

een pot havermout
Afbeelding Credit: sunxiaoji, Pixabay

Gekookte havermout is een menselijk voedsel dat kattenveilig is, een rijke bron van magnesium en uw kat van energie voorziet. Havermout wordt niet altijd goed ontvangen door katten, omdat ze misschien de voorkeur geven aan een vleziger snack, maar als de jouwe de nieuwe smaak verwelkomt, heb je een andere snackoptie om ze af en toe aan te bieden die magnesium bevat.

thematische pauze

7. Rundvlees

kat die rundvlees eet
Afbeelding Credit: liudmila_selyaninova, Shutterstock,

Rundvlees is een dierlijk eiwit waar katten op veel manieren baat bij hebben omdat ze obligate carnivoren zijn. Hoewel rundvlees niet zoveel magnesium bevat als sommige van de andere opties op onze lijst, is het nog steeds een goede bron van het mineraal.

thematische pauze

8. Griekse Yoghurt

Griekse yoghurt in een pot
Afbeelding Credit: StockphotoVideo, Shutterstock

Als je yoghurt hebt die vetvrij en ongezoet is, kun je een lepel met je kat delen. Griekse yoghurt is misschien een van de weinige voedselproducten op onze lijst waar uw kat zich toe aangetrokken voelt omdat ze de eiwitten en vetten erin kunnen ruiken. Natuurlijk heeft Griekse yoghurt op deze lijst gestaan omdat het magnesium bevat, maar het is ook rijk aan eiwitten, kalium, calcium en andere belangrijke voedingsstoffen.

Vermijd yoghurt die xylitol bevat, omdat deze suikervervanger giftig is voor katten en levensbedreigend kan zijn. Hoewel de meeste katten geen problemen hebben met yoghurt, kunnen sommige lactose-intolerant zijn, dus neem altijd contact op met uw dierenarts voordat u het aan hen introduceert.

kattenpootverdeler

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium die katten moeten vermijden

Soms vergeten we dat niet elk voedsel dat gunstig is voor mensen veilig is voor katten. Hoewel de onderstaande voedingsmiddelen rijk zijn aan magnesium, mogen ze niet aan uw kat worden gevoerd omdat ze schadelijk voor hen zijn.

1. Pure chocolade

Pure chocolade is lekker en voedzaam voor mensen in kleine hoeveelheden, maar het is giftig voor katten. Meer specifiek zijn het de cafeïne en theobromine in donkere chocolade die kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij katten omdat hun lichaam erg gevoelig is voor al deze ingrediënten.

Tekenen van chocoladetoxiciteit bij uw kat zijn hyperactiviteit, braken, verhoogde dorst, snelle ademhaling, tremoren, epileptische aanvallen en soms de dood.

thematische pauze

2. Walnoten

Kunnen katten walnoten eten
Foto credit: FelixMittermeier, Pixabay

Walnoten kunnen cholesterol verlagen, ontstekingen verlichten en het risico op het ontwikkelen van bepaalde kankers bij mensen verlagen. Het is veilig om te zeggen dat ze zeer voedzaam en gunstig zijn voor het menselijk lichaam. Het tegenovergestelde geldt echter voor katten.

Hoewel walnoten niet giftig zijn voor katten, moeten ze worden vermeden vanwege hun hoge vetgehalte.

thematische pauze

3. Avocado’s

Avocado’s zijn een andere voedselbron van magnesium die je dagelijks kunt eten vanwege hun vele gezondheidsvoordelen. Deze groene vrucht wordt echter niet aanbevolen voor katten. Het gevaar met deze vrucht is het grote zaad binnenin dat verstikkingsgevaar kan zijn en het hoge vetgehalte van de vrucht, wat braken, diarree en pancreatitis kan veroorzaken.

divider-catclaw1

De risico’s van te veel magnesium

Het is duidelijk dat magnesium essentieel is voor de normale werking van het lichaam van een kat, en ze hebben dit mineraal nodig om deel uit te maken van hun dieet. Tenzij anders geadviseerd door een dierenarts, moet het voedsel van uw kat echter voedzaam genoeg zijn en alle magnesium bevatten die ze dagelijks nodig hebben. Het toevoegen van extra magnesium aan het dieet van uw kat is onnodig en te veel ervan kan gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Katten die kattenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat qua voedingswaarde uitgebalanceerd en compleet is, mogen niet worstelen met een magnesiumtekort. Als u meer magnesium aan het dieet van uw kat wilt toevoegen zonder het gebruik van supplementen of multivitaminen, kunt u dit op natuurlijke wijze doen door middel van voedsel. Het is echter belangrijk om eerst met uw dierenarts te chatten om ervoor te zorgen dat het veilig is om dit te doen, omdat magnesiumtekorten vaak wijzen op een onderliggende gezondheidstoestand die mogelijk een specifiek dieet en behandeling vereist.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: angnokever, Shutterstock