Hoe vaak moet je kattenbakvulling vervangen?

Het opruimen van de kattenbak van uw kat is niet erg leuk, maar het schoon en hygiënisch houden ervan voorkomt niet alleen onaangename bezienswaardigheden en geuren – het kan ook gedragsproblemen voorkomen en is van vitaal belang voor zowel uw gezondheid als die van uw kat.

Snel overzicht

01

Het onderhoud van de kattenbak van uw kat hangt af van het type kattenbakvulling dat u gebruikt, hoeveel katten u bezit en de individuele behoeften van uw katten.

02

Schep twee keer per dag vast afval; volledig legen en de bak eenmaal per week schoonmaken als het niet samenklonterend strooisel is en om de twee tot vier weken als je klonterend strooisel gebruikt.

03

Onvoldoende kattenbakreiniging kan leiden tot parasitaire infecties en gedragsproblemen, waaronder het niet gebruiken van de doos.

Een goede vuistregel is om de afvalafzettingen van uw kat twee keer per dag op te scheppen en de kattenbak om de één tot vier weken volledig schoon te maken. In dit artikel helpen we u te beslissen hoe vaak u de kattenbakvulling van uw eigen kat wilt veranderen door te kijken naar factoren zoals het type nest, de gezondheid van uw kat en het aantal katten en kattenbakken in uw huishouden.

Heeft het type zwerfvuil invloed op de veranderende frequentie?

Kattenbakvulling kan worden vervaardigd uit veel verschillende materialen, waaronder papier, hout, silica, klei, maïs, zand en tarwe. Er zijn twee hoofdtypen kattenbakvulling – klonterend en niet-klonterend – die verschillen in hoe ze werken en hoe de kattenbak moet worden onderhouden.

Niet-klonterende nesten

 • Absorbeer grote hoeveelheden vloeistof.
 • Zorg voor een goede geurbestrijding.
 • Schep minstens twee keer per dag vast afval uit de bak.
 • Leeg en reinig de hele lade minstens wekelijks.
 • Leg vaker als urine zich ophoopt in de bodem van de bak, of als er een merkbare geur is.

Klonterende nesten

 • Vorm vaste knobbels rond urine en uitwerpselen, die gemakkelijk uit te scheppen zijn.
 • Verwijder klonten minstens twee keer per dag, met vers strooisel toegevoegd om ze te vervangen.
 • De bak kan minder vaak volledig worden geleegd en schoongemaakt met klonterend strooisel, meestal eens in de twee tot vier weken.
 • Leeg vaker als u geuren opmerkt, of als veel van het strooisel nat of samengeklonterd is.

Lees ook: De 5 beste kattenbakvullingsmatten voor het vangen van nest

Welk nest geven katten de voorkeur?

Individuele katten ontwikkelen sterke voorkeuren voor bepaalde soorten nest.

Richtlijnen voor huisbevuiling geschreven door kattenspecialisten adviseren dat de meeste katten de voorkeur geven aan niet-geparfumeerd, fijn, klonterend, zandachtig strooisel, op een diepte van ten minste 1 inch. Als u het type kattenbakvulling dat u gebruikt wilt veranderen, mengt u het nieuwe nest geleidelijk in de loop van ten minste een week.

Vergeet echter niet dat katten individuen zijn en vaak een sterke voorkeur hebben voor bepaalde soorten kattenbakvulling, dus je zou je vergissen als je denkt dat je het laatste woord hebt over de nestkeuze!

Lees ook: Check Your Knowledge: Beste kattenbakvulling

Hoe maak je een kattenbak schoon

Gebruik bij het schoonmaken van de doos geen sterk geurende chemicaliën, bleekmiddel en alles wat ammoniak bevat.

Het goed schoonmaken van de kattenbak is een cruciaal onderdeel om ervoor te zorgen dat uw kat de doos gebruikt. Wanneer het tijd is voor een volledige schoonmaken van de kattenbak:

 • Gooi al het overgebleven oude zwerfvuil weg.
 • Was de kattenbak met heet water en mild wasmiddel of afwasmiddel.
 • Vermijd het gebruik van sterk geurende chemicaliën, bleekmiddel en alles wat ammoniak bevat, omdat ze uw kat kunnen afschrikken bij het gebruik van de kattenbak.
 • Droog de doos grondig af.
 • Vul met voldoende nieuwe kattenbakvulling voor uw kat om zijn afval te kunnen graven en begraven.
 • Vergeet ook niet om regelmatig je schepje schoon te maken!
 • Zorg voor een goede handhygiëne.

Lees ook: De 5 beste kattenbakvullingen: gekocht en getest

Waarom zou kattenbakvulling vaker moeten worden vervangen?

Als je meer dan één kat zorg voor een kattenbak voor elke kat in het huishouden, plus een extra. Dit moet de schoonmaakschema’s hetzelfde houden als al besproken. Het kan echter zijn dat verschillende katten de voorkeur geven aan hetzelfde kattenbakje, in welk geval het nest vaker moet worden vervangen – wekelijks als u klonterend strooisel gebruikt, en mogelijk om de paar dagen met niet-klonterende strooisel.

Katten plassen meestal tot vier keer per dag en geven uitwerpselen één keer door. Dit zal echter verschillen tussen individuen en kan worden beïnvloed door leeftijd, dieet, omgevingstemperatuur, vochtinname en medicijnen. Vaker worden katten kattenbakvulling vervangen voor katten met medische problemen waardoor ze meer urine of uitwerpselen produceren dan normaal, zoals normaal. Suikerziekte, kidney ziekteof inflammatoire darmziekte.

Door de kattenbak van uw kat goed in de gaten te houden, kunt u worden gewaarschuwd voor veranderingen in de hoeveelheid plas en poep die ze produceren, elke verandering ten opzichte van normaal moet door hun dierenarts worden gecontroleerd.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Geuren gebruiken om geuren te verdoezelen

De meeste katten houden niet van geparfumeerde kattenbakproducten, zelfs niet die zijn ontworpen om geuren te “bedekken”.

Katten hebben een zeer sterk reukvermogen, en hebben 40 keer meer geurreceptoren in hun neus dan mensen! Dit maakt ze erg gevoelig voor sterke geuren van reinigingschemicaliën, afvalontgeurende producten en geparfumeerde nesten, dus het gebruik van deze producten kan hen ervan weerhouden de kattenbak volledig te gebruiken.

Kattenbakken zullen niet ruiken als ze op de juiste manier worden schoongemaakt, en geen enkel product kan een vervanging zijn voor dagelijks scheppen en regelmatige veranderingen van strooisel.

Een vuile kattenbak kan gevaarlijk zijn

Toxoplasma gondii | eieren worden doorgegeven in de ontlasting van de kat en het duurt een paar dagen om zich te ontwikkelen tot de infectieuze vorm van de parasiet, dus het dagelijks scheppen van de doos houdt iedereen veilig.

Snelle verwijdering van poep uit de kattenbak kan helpen de kans op verspreiding van ziekten tussen leden van het huishouden te verminderen. Feline uitwerpselen kunnen bacteriën, virussen en parasieten herbergen die andere katten en soms ook mensen kunnen infecteren.

Katten lopen het risico om infecties op te lopen wanneer ze hun poten verzorgen na het gebruik van de kattenbak, mensen lopen risico wanneer ze kattenbakken legen en schoonmaken. Enkele voorbeelden van infecties die kunnen worden doorgegeven in kattenuitwerpselen zijn:

Een belangrijke ziekte om rekening mee te houden is toxoplasmose, veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii |. Toxoplasmose bij mensen en katten is meestal een milde ziekte die volledig onopgemerkt kan blijven, maar het is vooral gevaarlijk voor mensen met een onderdrukt immuunsysteem en ongeboren baby’s als vrouwen tijdens de zwangerschap worden geïnfecteerd. Katten kunnen worden geïnfecteerd door te jagen, rauw of onvoldoende verhit vlees te eten of contact te hebben met besmette uitwerpselen.

Eieren (oöcysten) worden doorgegeven in de ontlasting van de kat en het duurt een paar dagen om te veranderen (sporulaat) naar de infectieuze vorm van de parasiet. Je kunt iedereen helpen veilig te houden door dagelijks uitwerpselen te scheppen, zodat de oöcysten geen kans krijgen om besmettelijk te worden in de kattenbak. Om extra voorzichtig te zijn, moeten zwangere vrouwen en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem indien mogelijk nog steeds het hanteren van kattenbakken vermijden.

Kan het niet genoeg veranderen van kattenbakvulling gedragsproblemen veroorzaken?

Als de kattenbak niet schoon genoeg is, kan uw kat ervoor kiezen om ergens anders heen te gaan.

Stel je voor dat de spoeling op je toilet kapot is, maar je hebt geen andere keuze dan het meerdere dagen te gebruiken – helemaal geen prettige gedachte! Dit is de situatie waarmee katten worden geconfronteerd wanneer hun kattenbakken niet vaak genoeg worden geschept en opgeruimd, en onthoud dat ze in het nest moeten staan als ze hun behoefte doen.

Katten staan erom bekend dat ze kieskeurig schoon zijn, dus als hun kattenbakken niet in orde zijn, kunnen ze ervoor kiezen om in plaats daarvan ergens anders aantrekkelijker naartoe te gaan (bekend als ongepaste eliminatie, of huisvuil). Helaas is de alternatieve locatie in het huis zelden acceptabel voor hun eigenaar, dus het schoonhouden van hun trays is van vitaal belang.

Zijn er eenvoudigere manieren om een schone kattenbak te onderhouden?

Als je het moeilijk vindt om het onderhoud van een traditionele doos bij te houden, overweeg dan een zelfreinigende kattenbak.

We weten allemaal dat het leven druk kan zijn, dus zijn er manieren om een schone kattenbak voor uw huisdier te onderhouden zonder er veel tijd aan te besteden? Sommige mensen gebruiken polytheen tray liners voor de kattenbak om het legen sneller en gemakkelijker te maken; veel katten houden hier echter niet van omdat ze hun klauwen in het polyethyleen vangen, en het kan hen ervan weerhouden om de lade helemaal te gebruiken.

Een andere optie om te overwegen is investeren in een zelfreinigende kattenbak. Sommige katten kunnen de geluiden en willekeurige bewegingen die ze maken onaangenaam vinden, maar ze kunnen een nuttige aanvulling zijn voor sommige huishoudens.

De kattenbak schoonmaken: laatste gedachten

Voor alle soorten afval, schep minimaal twee keer per dag vast afval uit de doos.

Katten zijn zorgvuldig schone dieren en het is de verantwoordelijkheid van katteneigenaren om ervoor te zorgen dat ze de toiletruimte van hun huisdier schoon en netjes houden door de kattenbakvulling regelmatig te vervangen. Ongeacht het type strooisel, moet het afval minstens twee keer per dag uit de kattenbak worden geschept. Klonterende nesten hebben slechts om de twee tot 1 uur een volledige schone en volledige verandering van nest nodigonze weken, tenzij je meerdere katten hebt die ervoor kiezen om dezelfde kattenbak te gebruiken.

Niet-klonterende nesten zijn goed in het absorberen van kattenurine, maar vereisen dat de kattenbak volledig wordt geleegd en vaker wordt schoongemaakt (meestal eenmaal per week). Als u het nest niet vaak genoeg verschoont, kan dit ertoe leiden dat katten in andere delen van het huis toiletteren en infecties kunnen doorgeven aan andere leden van het huishouden (inclusief mensen).

Het gebruik van sterk geurend strooisel of afvalontgeur is geen vervanging voor goed kattenbakonderhoud, maar sommige eigenaren kunnen zelfreinigende kattenbakken nuttig vinden om tijd te besparen in hun schema’s.

Lees ook: De 6 beste niet-tracerende kattenbakvullingen

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kattenbakvulling langer meegaat?

Om ervoor te zorgen dat uw kattenbakvulling langer meegaat, kunt u overwegen een type te gebruiken dat klontert in plaats van niet-klonterende strooisel. Klonterend strooisel blijft aan elkaar plakken wanneer uw kat naar het toilet gaat, waardoor gemakkelijk te verwijderen klonten achterblijven, wat resulteert in strooisel dat langer vers blijft.

Vul de kattenbak aan met vers strooisel om het verwijderde te vervangen en de hele bak hoeft slechts om de twee tot vier weken te worden geleegd en schoongemaakt.

Hoe vaak moet een kattenbak geschept worden?

Idealiter moet poep worden verwijderd zodra het door uw kat is gedeponeerd, maar we realiseren ons dat dit niet altijd mogelijk is. Kattenbakken moeten worden gecontroleerd en afval moet twee keer per dag worden geschept om ze schoon en aantrekkelijk voor uw kat te houden.

Wat gebeurt er als je kattenbakvulling niet verandert?

Katten zijn zeer schone wezens en waarderen het niet om in een vuile kattenbak te moeten staan om hun behoefte te doen. Als je hun kattenbakvulling niet schoonhoudt, kun je merken dat ze ergens anders in huis kiezen om te toiletteren (bijvoorbeeld je bed, het bad, de wasmand of een plantenpot).

We zijn er zeker van dat je het ermee eens bent dat het voldoen aan hun katachtige behoeften voor een schone kattenbak beter is dan ongewenste plas en poep rond je huis.

Vuile kattenbakken lopen ook het risico infecties door te geven aan andere huisdieren of mensen in het huishouden. Hoewel hygiëne altijd belangrijk is, moeten zwangere vrouwen vooral voorzichtig zijn rond vuile kattenbakken, omdat ze Toxoplasma gondii, wat ernstige problemen kan veroorzaken bij ongeboren baby’s.

Bronnen weergeven

Carney HC, Sadek TP, Curtis T, et al. AAFP- en ISFM-richtlijnen voor het diagnosticeren en oplossen van huisvuilgedrag bij katten. J Feline Med Surg 2014; 16(7):579-598

Dubey JP, Ferreira LR, Martins J, Jones JL. Sporulatie en overleving van Toxoplasma gondii oöcysten in verschillende soorten commerciële kattenbakvulling. J Parasitol. 2011 Okt;97(5):751-4. DOI: 10.1645/GE-2774.1. Epub 2011 3 mei. PMID: 21539466.