Hoe vaak hebben katten rabiësfoto’s nodig?

Verschillende vaccinaties zijn nodig om een gezonde levensstijl voor uw kat te garanderen. Er zijn verschillende kernvaccins, die worden aanbevolen op basis van levensstijl, en veel die boosters nodig hebben om effectief te blijven. Met zoveel om bij te houden, kan het een beetje overweldigend en moeilijk te beheren worden.

Dit artikel is bedoeld om een deel van de verwarring rond rabiësfoto’s op te helderen. Evenzo zullen we het belang van het rabiësvaccin benadrukken door te kijken naar de ernst van hondsdolheid – daarover later meer.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe vaak moet mijn kat een rabiësprik krijgen?

Dus, hoe vaak moet uw kat worden gevaccineerd tegen hondsdolheid?

Het antwoord is… nou ja, dat hangt ervan af.

Wanneer uw kat ongeveer 12 weken oud is, moet hij zijn eerste rabiësprik krijgen. Hij moet na een jaar opnieuw worden gevaccineerd. Vanaf dat moment heeft uw kat regelmatig boostershots nodig, maar hoe vaak hij deze boostershots nodig heeft, hangt af van de overheidsvoorschriften en het type vaccinatie dat wordt gebruikt.

Uw dierenarts kan de beste vaccinatieroutine voor uw kat bepalen. Meestal is deze routine elk jaar of om de drie jaar een boostershot.

Voor andere vaccinreferenties biedt Fetch van WebMD een handige grafiek met vaccinschema’s die weergeeft welke vaccins uw huisdier moet ontvangen en wanneer.

dierenarts die kittenvaccin geeft
Afbeelding Credit: Ilike, Shutterstock

Hoe belangrijk is de rabiës-injectie voor mijn kat?

Het rabiësvaccin kan het verschil zijn tussen leven en dood voor uw kat.

Hondsdolheid is dodelijk voor katten. Als uw kat hondsdolheid oploopt, is er geen remedie of behandeling om de aandoening te beheersen. Daarom is het zo belangrijk dat je je kat vaccineert tegen hondsdolheid. De enige manier om uw huisdier veilig te houden, is door schoten te gebruiken als preventieve maatregelen. Als uw kat nog niet is gevaccineerd, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts om een afspraak te maken.

Heeft mijn binnenkat de rabiësfoto nodig?

Maar mijn kat is een binnenkat, denk je misschien. Moet mijn binnenkat gevaccineerd worden als hij nooit naar buiten gaat? Het antwoord is nog steeds ja. Of uw kat nu een binnenkat, een buitenkat of ergens daartussenin is, hij moet worden gevaccineerd tegen hondsdolheid.

kat krijgt een prik van een dierenarts
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Hondsdolheid bij katten

Zoals we hebben vastgesteld, is hondsdolheid een zeer verontrustende aandoening bij katten. Maar hoe ziet het er precies uit?

Het wordt vaak verspreid door een beet van een geïnfecteerd dier. Hondsdolheid valt zenuwweefsel aan en verspreidt zich naar de hersenen. Zodra het de hersenen heeft bereikt, zal het getroffen dier lijden aan verlamming die uiteindelijk het ademhalingssysteem beïnvloedt, wat resulteert in de dood.

Tekenen

De vroegste tekenen van hondsdolheid kunnen 2 tot 4 dagen na infectieoverdracht beginnen te verschijnen, meestal van een bijtwond. Deze symptomen zijn koorts, lethargie en verminderde eetlust. Daarna vorderen de complicaties snel. Dit omvat problemen zoals verlamming, epileptische aanvallen, ademhalingsmoeilijkheden, kwijlen, moeite met slikken, coma, agressie of depressie. Katten kunnen hallucineren en agressief worden.

kat kwijlend
Afbeelding credit: Ling_Chen, Shutterstock

Oorzaken

Hondsdolheid wordt meestal overgedragen door een beet. Dit komt omdat het virus wordt aangetroffen in het speeksel van het geïnfecteerde dier. Hierdoor zijn er gevallen waarin een kat geïnfecteerd kan raken als het geïnfecteerde speeksel contact maakt met de ogen, neus of mond, zelfs zonder dat er een beet optreedt.

Behandeling

Er is geen manier om hondsdolheid bij katten te behandelen. Vaccins kunnen hondsdolheid voorkomen, maar ze kunnen het niet behandelen nadat een infectie is opgetreden. Euthanasie wordt in deze gevallen meestal aanbevolen om onnodig lijden te voorkomen.

Wat als mijn kat is blootgesteld?

Als u denkt dat uw kat is blootgesteld aan hondsdolheid, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. Hervaccinatie kan worden aangeboden als een extra preventieve maatregel.

nebelung kat in dierenkliniek
Afbeelding Credit: Juice Flair, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Het rabiësvaccin is een cruciale stap om de gezondheid en veiligheid van uw kat te waarborgen. Hoewel het vaccinatieplan van de ene kat kan verschillen van dat van de andere, is het belangrijkste onderdeel consistentie en verantwoordelijkheid. Als uw kat al is gevaccineerd, bekijk dan uw schema met uw dierenarts. Als uw kat nog geen vaccinatie heeft, plan er dan zo snel mogelijk een in.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Tom Wang, Shutterstock