Wat kan mijn kat eten op Thanksgiving? 16 Do’s &ts

Iedereen die denkt dat honden de grootste bedelaars van voedsel in de dierenwereld zijn, heeft duidelijk nog geen kat ontmoet! Niet alle mensen eten is echter goed voor onze huisdieren.

Als het gaat om Thanksgiving, wil je het misschien vieren met je viervoeter door ze een voorproefje van je bord te geven. Maar is het veilig? Wat kunnen katten eten op Thanksgiving?

Er zijn een paar items die goed voor hen zijn (met mate!), maar verschillende die dat niet zijn. Hieronder vind je de do’s en do nots van het voeren van je kat een deel van je Thanksgiving-diner.

divider-catclaw1De Do’s

Hier vindt u de etenswaren die veilig zijn voor uw kat om een hapje van te hebben (veilig, maar niet altijd gezond voor hen). Zolang je je huisdier beperkt in wat het van je bord probeert, zou het echter goed moeten zijn.  En vergeet niet dat net als mensen niet alle katten alle volgende voedingsmiddelen leuk zullen vinden of er zelfs interesse in zullen tonen!

1. Appels

kat ruikende appels
Afbeelding Credit: HelloRF-Zcool, Shutterstock

Zijn niet alleen volkomen veilig voor je kattenvrienden, maar bieden ook enkele gezondheidsvoordelen, omdat ze een uitstekende bron van vitamine C en K zijn, evenals calcium en vezels. Katten mogen de zaden, bladeren of stengels echter niet consumeren, omdat deze delen van de appel giftig zijn omdat ze cyanide bevatten. Zorg er dus voor dat u deze delen van de appel verwijdert voordat u deze aan uw huisdier geeft. Je zult de appel ook in kleine blokjes willen hakken om gemakkelijker te eten.

thematische pauze

2. Bananen

Banaan
Afbeelding Credit: t_watanabe, Pixabay

Als je op Thanksgiving fruitsalade hebt die bevat, kun je je kat gerust een beetje van de banaan geven. Ze zijn niet geweldig voor uw huisdier om veel van te eten, maar ze zijn ook niet giftig en ze bevatten een paar voedingsstoffen en mineralen die uw huisdier nodig heeft.

thematische pauze

3. Brood

maïsbrood op een witte schotel
Afbeelding Credit: Marie Sonmez Photography, Shutterstock

is er een die veilig is voor je kat om te eten, maar qua voedingswaarde niet zo geweldig is. Katten hebben niet echt koolhydraten nodig, omdat ze obligate carnivoren zijn, dus brood biedt alleen lege calorieën – calorieën die kunnen leiden tot gewichtstoename als uw huisdier te veel eet. Als je je kat een stuk brood geeft, zorg er dan voor dat het alleen gewoon wit of tarwe is – geen zaden, rozijnen of noten.

thematische pauze

4. Broccoli

broccoli_pixabay1
Credit: ImageParty, Pixabay

Het is onwaarschijnlijk dat je favoriete katachtige ze wil, maar het is veilig om ze te voeren zolang het niet gekruid en gekookt of gestoomd is. Het kan uw huisdier voorzien van antioxidanten en helpen bij het houden van het spijsverteringsstelsel werken zoals het zou moeten. Houd er rekening mee dat u altijd voorzichtig moet zijn bij het introduceren van nieuw voedsel aan uw huisdier.

thematische pauze

5. Cranberrysaus

cranberrysaus op houten achtergrond
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Cranberrysaus is niet giftig voor katten, maar het is behoorlijk ongezond voor hen vanwege de hoeveelheid suiker. Dus, als je je huisdier wat wilt geven, geef ze dan een ongelooflijk kleine smaak.

thematische pauze

6. Sperziebonen

sperziebonen
Afbeelding Credit: Pixabay

Als het gaat om groenten die je je kat kunt voeren, zijn sperziebonen een geweldige optie – op voorwaarde dat ze gewoon zijn en niet zijn bereid met boter, specerijen, kruiden of alliums. Gewone sperziebonen zullen niet giftig zijn en ze zullen uw huisdier zelfs een uitstekende bron van vezels bieden. Je kunt zelfs sperziebonen gebruiken in de plaats van traditionele kitty-traktaties voor een gezondere snack!

thematische pauze

7. Pompoen

kat pompoen
Afbeelding Credit: guvo59, Pixabay

Gewoon gekookt is heerlijk, niet-toxisch en goed voor het spijsverteringsstelsel van de kat. In feite kan het zelfs maagklachten bij uw huisdier kalmeren. Dat pompoen veilig is, betekent echter niet dat je je kat pompoentaart moet geven! Pompoentaart is een heel ander wezen dat suiker en mogelijk zuivel bevat, die geen van beide goed zijn voor uw huisdier. Als je je kat een beetje pompoen geeft, raden we je aan het te proberen als puree of puree.

thematische pauze

8. Turkije

Kat reikt naar kalkoen
Afbeelding Credit: Shutterstock, Scharfsinn

Onze katachtige vrienden zijn obligate carnivoren, dus ze zullen het geweldig vinden om wat Thanksgiving-kalkoen te hebben! En het is veilig als je ervoor zorgt dat het gewone kalkoen is zonder huid, vet, botten, jus of kruiden. Geef je huisdier gewoon een klein stukje vlees zonder dat alles, zodat ze het kunnen proeven (en laat de kat niet hol-wild worden!). Vergeet niet dat matiging .key!

Kattenkogelverdeler 1De Don’ts

En hier zijn de voedingsmiddelen die u uw kat nooit, maar dan ook nooit moet voeren, omdat deze voedingsmiddelen uw huisdier behoorlijk ziek kunnen maken.

9. Alliums

Alliums
Afbeelding Credit: Pixabay

Wat zijn alliums? Leden van de Allium-familie, waaronder knoflook, uien, prei, lente-uitjes en soortgelijke groenten. Elke veggie uit de Allium-familie kan dodelijk zijn voor uw kat, omdat alliums schade toebrengen aan rode bloedcellen bij katachtigen, wat leidt tot bloedarmoede. Tekenen van bloedarmoede kunnen zwakte, hoge hartslag, diarree, braken en instorting bij katten zijn. En katachtigen zijn gevoeliger voor alliums dan honden en andere dieren; in feite is gemeld dat bloedarmoedesymptomen kunnen optreden nadat ze minder dan een theelepel gekookte uien hebben geconsumeerd.

thematische pauze

10. Beenderen

kippenbotten in een kom
Afbeelding Credit: achirathep, Pixabay

Je zou kunnen denken dat botten relatief veilig zijn om aan de kat te geven, maar ze zijn absoluut! Botten (vooral die welke gekookt zijn) kunnen splinteren of barsten, wat leidt tot tranen in de mond van uw huisdier, het breken van tanden, verstikking en gastro-intestinale obstructie. Dan zijn er nog eventuele bacteriën die ziekte kunnen veroorzaken om je zorgen over te maken. Hoe veilig het ook lijkt, houd botten ver buiten het bereik van je kat.

thematische pauze

11. Chocolade

Chocolade
Afbeelding Credit: Alexander Stein, Pixabay

Als je al een tijdje eigenaar bent van een huisdier, dan zou je al moeten weten dat chocolade een vreselijk idee is voor onze harige vrienden. Chocolade is ongelooflijk giftig voor katten (en hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger het is!) vanwege niet alleen de cafeïne die het bevat, maar ook de theobromine. Uw huisdier dat chocolade consumeert, kan leiden tot braken, spiertrillingen, diarree, abnormale hartslag en epileptische aanvallen – het kan zelfs tot de dood leiden.

Houd er ook rekening mee dat je je huisdier niets anders met cafeïne moet geven – dat betekent geen koffie!

thematische pauze

12. Druiven/Rozijnen

Druiven
Afbeelding Credit: Pixabay

Voor huisdieren kan het eten van druiven en rozijnen leiden tot nierfalen. Zelfs een kleine hoeveelheid van een van deze (of gerelateerde gedehydrateerde vruchten zoals craisins) kan leiden tot ziekte die continu braken, maagklachten en hyperactiviteit omvat. Sommige katachtigen hebben misschien geen van deze symptomen na het eten van druiven of rozijnen, maar het betekent niet dat je het moet riskeren door ze aan je huisdier te blijven voeren. Houd deze ver buiten bereik!

thematische pauze

13. Jus

jus in een kom
Afbeelding Credit: victoria., Unsplash

Jus lijkt misschien een ander voedsel dat aan de “Do” -kant van de lijst zou staan – veel kattenvoer bevat tenslotte jus, maar het is het beste om kitty niet te verwennen met deze. Jus is niet giftig, maar het is zout en vet, twee dingen die katten niet veel nodig hebben in hun dieet. En de niveaus van zout en vet in jus kunnen ervoor zorgen dat katachtigen met hartproblemen verdere problemen hebben. Als uw huisdier stiekem een likje jus sluipt, hoeft u zich geen zorgen te maken, maar meng er geen met hun voedsel.

thematische pauze

14. Melk/Zuivel

kom amandelmelk
Afbeelding Credit: Pixabay

Velen denken er niet aan om een kitten een bak melk te geven, maar dit is eigenlijk een slecht idee. Het blijkt dat veel katachtigen lactose-intolerant zijn! Dat betekent dat het geven van je kat alles wat melk of andere zuivelproducten bevat, het risico loopt dat het eindigt met buikpijn, gas of diarree. Blijf dus uit de buurt van zuivel en geef je kat in plaats daarvan iets op de “Do” -lijst.

thematische pauze

15. Rauw vlees of vis

rauw vlees
Afbeelding Credit: webandi, Pixabay

Rauw vlees en vis zijn vergelijkbaar met botten omdat ze ziekteverwekkers (E. coli, salmonella) kunnen bevatten die uw huisdier ziek kunnen maken. De enige uitzondering is als u een rauw dieet voor uw kat met uw dierenarts hebt besproken. Over het algemeen is het het beste om uw huisdier geen rauw vlees en vis te voeren om gastro-intestinale klachten en andere ernstige ziekten te voorkomen.

thematische pauze

16. Vulling

uien en knoflook
Afbeelding Credit: Pixabay

Veel Thanksgiving-vullingen bevatten alliums van een soort, zoals knoflook en uien, die, zoals we hebben besproken, dodelijk kunnen zijn voor je kat. Maar zelfs als je zeker weet dat vulling geen alliums bevat, zal het waarschijnlijk nog steeds rijke ingrediënten bevatten, zoals kalkoenvet dat ervoor kan zorgen dat je kat maagklachten ontwikkelt. Vulling zal niet dodelijk zijn, maar het is niet voedzaam en kan het spijsverteringsstelsel van uw huisdier verwoesten.

divider-catclaw1Conclusie

Als je deze Thanksgiving een diner wilt delen met je favoriete katachtige, zijn er verschillende voedingsmiddelen die veilig zijn om te serveren (met mate!). Er zijn echter veel voedingsmiddelen die u uw huisdier absoluut niet moet geven, omdat ze ziekte en zelfs de dood kunnen veroorzaken. Zolang je echter voorzichtig bent met wat je de kat voert, kun je allebei genieten van een veilige en gelukkige Thanksgiving-vakantie!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pixabay