Hoe u uw kat een krabpaal kunt laten gebruiken

Het geluid van kattenklauwen die op zachte meubels zoals de bank of eetkamerstoelen vallen, kan ons hart doen zinken. Sommige katten hebben een echte liefde voor het versnipperen van gordijnen, stoelen of zelfs tapijten wanneer de stemming hen treft.

Snel overzicht

01

Krabben is een normaal en noodzakelijk kattengedrag dat alle katten nodig hebben voor gezondheid en welzijn.

02

Het is mogelijk om elke kat te trainen om krabben om te leiden naar katvriendelijke items zoals krabpalen.

03

Krabdeafschrikmiddelen kunnen helpen uw bezittingen te beschermen terwijl u lesgeeft

Krabben kan een woedend gedrag zijn voor ons als katteneigenaren, maar het is eigenlijk een volkomen normaal kattengedrag waar alle katten tot op zekere hoogte aan deelnemen. Katten kunnen genieten van krabben op zowel horizontale als verticale oppervlakken, afhankelijk van hun voorkeur, of soms beide.

Waarom krabben katten?

Katten houden zich bezig met krabben om te communiceren met andere katten, voor lichaamsbeweging en om hun nagels gezond te houden.

Krabben bij katten is een vorm van communicatie. Ze gebruiken krabben om hun territorium te markeren, zowel binnen als buiten het huis. Wanneer katten krabben, laten ze zichtbare krassporen achter. Om deze reden bevinden krassen zich vaak op prominente gebieden. Dit is vaak in een drukbezochte kamer in huis, of dicht bij de kattendeur om potentiële indringers af te weren.

Krabben geeft ook een krachtige geur af op het item dat wordt gekrabd en die andere katten in de buurt vertelt in wiens territorium ze zich bevinden. Dit helpt katten om zich aan hun eigen aangewezen gebieden te houden en gevechten te verminderen. De geur, hoewel krachtig, moet regelmatig worden bijgevuld, dus dit is een andere reden waarom katten herhaaldelijk teruggaan naar dezelfde plek om te krabben of te markeren.

Lees ook: De 10 beste krabpalen in 2022

Katten houden ook van krabben – het helpt om al hun spieren los te maken en voelt zich goed. Je zult vaak merken dat katten genieten van een goede kras wanneer ze wakker worden van een dutje of na het ontbijt om ze te helpen zich op te maken voor de activiteiten van de dag.

Krabben helpt om klauwen scherp te houden en dode delen van nagels te verwijderen. Nagels groeien en verharen voortdurend, dus krabben helpt de delen te verwijderen die niet langer aan het nagelbed zijn bevestigd. Wees niet gealarmeerd als je nagelvlokken rond de krabpaal vindt, het is niet dat het oppervlak te hard of schadelijk is, het is een teken dat de paal goed presteert in zijn taken.

Lees ook: Ongewenst krabgedrag corrigeren

Hoe krijg je je kat zover dat hij een krabpaal gebruikt?

Met geduld en doorzettingsvermogen kunt u het krabben van uw kat omleiden naar een aangewezen krabpaal.

Dit proces kost tijd, geduld en een acceptatie dat je tijdens de training nog een paar “ongelukken” kunt hebben. Het doel is om het krabgedrag van uw meubelstuk om te leiden naar een aangewezen kattenkrabpaal.

Lees ook: Waarom krabben katten meubels en tapijten?

1. De juiste krabpaal kiezen

Over het algemeen moet een krabpaal minstens twee keer zo lang zijn als je kat.

Het is erg belangrijk voor de krabpaal die je kiest om stevig te zijn. In het wild krabben katten op stabiele oppervlakken zoals bomen, dus hebben ze iets nodig dat vergelijkbaar onbeweeglijk is in huis. De krabpaal die u kiest, moet kunnen worden bekrast zonder te worden omvergeworpen.

Een kat zal geen krabpaal gebruiken als deze een risico op letsel voor zichzelf vormt. Lichte of korte kraspalen worden vaak genegeerd, dus in dit geval is groter eigenlijk beter!

De krabpaal moet hoog genoeg zijn voor verticaal krabben, omdat katten graag hun voorpoten strekken en hun klauwen in hun krasoppervlak graven. De krabpaal moet minstens twee keer zo lang zijn als uw kat als algemene gids.

Lees ook: Waarom buigen katten hun rug? Top 8 Redenen

2. Krabben post positionering

Plaats de paal in eerste instantie dicht bij het ding waarvan je niet wilt dat ze krabben (bijvoorbeeld de bank).

Het klinkt voor de hand liggend, maar het plaatsen van de krabpaal voor het meubelstuk dat u probeert te behouden, kan echt nuttig zijn. Het geeft een automatisch alternatief dat de voorkeur verdient boven uw kat. Na verloop van tijd kunt u uw kat trainen om de paal te gebruiken en niet uw meubels.

Als een langetermijndoel, zodra het krabben uitsluitend op de paal is verplaatst, kunt u de krabpaal indien nodig geleidelijk (over een paar weken tot maanden) naar een handigere locatie in huis verplaatsen.

Lees ook: Check Your Knowledge: Scratching Post Placement

3. Aantal krabpalen

Hoe meer krabpalen je hebt hoe beter, maar bij een minimama, elke kat moet zijn eigen kat hebben.

Elke kat in uw huis heeft zijn eigen krabpaal nodig. Katten houden niet van delen en het is verwarrend om twee sets geuren op één paal te hebben. Bewaar elke krabpaal op een andere locatie in huis.

Wanneer u een nieuwe krabpaal wilt kopen, onthoud dan dat de beste krabpalen sterk, duurzaam en gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals tapijt, sisaltouw of golfkarton.  Verschillende materialen en texturen helpen de variëteit te simuleren die katten buiten zouden vinden en moedigen hun gebruik aan.

4. Natuurlijke supplementen

Katten die elkaar besnuffelen introductie

Feromonen of kattenkruid kunnen helpen om uw kat naar de nieuwe krabpaal te trekken.

Feromoonverspreiders zoals Feliway, Feliway Friends of Feliscratch zijn allemaal nuttig bij het trainen van uw kat om een krabpaal te gebruiken. Feliway bevat natuurlijke feromonen die door de moeder worden vrijgegeven wanneer kittens jong zijn en katten van elke leeftijd helpen ontspannen en zich veiliger voelen in hun huis. Dit helpt op zijn beurt om krassen en markeringen te verminderen.

Feliscratch is een actuele oplossing die wordt toegepast op krabpalen om katten aan te moedigen de krabpaal te gebruiken. Wanneer katten krabben, laten ze een feromoon los om hun territorium te markeren, en Feliscratch bevat een vergelijkbaar feromoon.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

Katten ruiken het feromoon en het helpt hen aan te moedigen om die plek te blijven markeren in plaats van terug te gaan naar oude plaatsen. Gebruik Feliscratch alleen op je krabpalen of krabkussen (het kan je meubels bevlekken) en breng de oplossing aan in de buurt van de bovenkant van de paal.

Kattenkruid is een oudere techniek, maar kan nog steeds nuttig zijn als uw kat van kattenkruid houdt. Het plaatsen van kattenkruid op of rond de kattenkrabpaal kan uw kat aanmoedigen om geïnteresseerd te zijn in, in de buurt te spelen of zelfs op de paal te krabben zodra het kattenkruid in zijn systeem zit.

Lees ook: De 6 beste kattenkruidtraktaties

5. Nagels knippen

Knip de nagels van uw kat kort om schade veroorzaakt door krabben op de verkeerde plaatsen te verminderen.

Het kort knippen van de nagels van uw kat kan helpen uw meubels te beschermen terwijl u actief probeert het gedrag om te buigen. Nagels knippen kan schade op korte termijn verminderen. Vraag uw dierenarts om een demonstratie als u niet zeker weet hoeveel nagel u moet knippen, omdat het nemen van te veel uw kat pijn kan doen en de nagel kan bloeden. U kunt uw kat ook naar de dierenkliniek of een huisdiertrimmer brengen als u zich niet op uw gemak voelt bij het zelf knippen van de nagels.

Pas op, katten zijn erg goed in het slijpen van hun klauwen, dus nagels knippen is geen permanente oplossing. Katten hebben ook hun klauwen nodig om te klimmen, zichzelf te beschermen in gevechten en verzorging, dus deze tip is beter geschikt voor katten die alleen binnenshuis zijn terwijl de training aan de gang is.

Lees ook: Hoe kattennagels veilig te knippen – Een stapsgewijze handleiding

6. Bescherm meubels

Het gebruik van een barrière kan uw meubels minder aantrekkelijk maken om te krassen.

Wanneer katten krabben, vinden ze het leuk om hun “kunstwerk” als eindresultaat te zien. Gebruik van barrières zoals Katsupreme krabband (beschikbaar op Amazon) ontmoedigt katten om te krabben door de aantrekkingskracht van krabben in dat gebied te verminderen. Katsupreme krabtape heeft het extra voordeel dat het transparant is, dus past in de meeste woondecoraties.

Als u op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie, probeer dan de zijkant van de bank te bedekken met een dikke deken. Mogelijk moet u dit regelmatig wijzigen.

Lees ook: KatSupreme Scratch Deterrent Tape Review

Zelfs als uw kat gedeclameerd is, hebben ze nog steeds het ingesleten verlangen om te krabben

Declawing is geen aanbevolen oplossing voor krabproblemen in huis.

Declawing is het operatief verwijderen van de klauwen en nagelbedden van katten. Dit is een niet-omkeerbare, permanente procedure die in de meeste Europese landen illegaal is. Katten hebben hun klauwen nodig om zichzelf te beschermen als ze naar buiten gaan en voor normale bewegingen zoals rennen, springen en verzorgen.

Zelfs als uw kat gedeclameerd is, heeft hij nog steeds de ingesleten wens om te krabben en geur af te geven om zijn huis te markeren, zodat er na verloop van tijd schade kan optreden. We raden declawing niet aan als oplossing voor krabproblemen in uw huis.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

Samenvatting

Elke kat van elke leeftijd kan leren om een krabpaal te gebruiken.

Het is gemakkelijker om je kat te trainen om een krabpaal te gebruiken als hij jonger is; oudere katten kunnen moeite hebben om het krabgedrag opnieuw te leren als het eenmaal is vastgesteld. Het is echter nog steeds heel goed mogelijk om elke kat, ongeacht de leeftijd, te trainen om een krabpaal te gebruiken, en de resultaten kunnen zeer de moeite waard zijn.

Als je veel van de hierboven genoemde suggesties hebt geprobeerd, en youw kat krabt nog steeds meubels, het is misschien tijd om professionele hulp te zoeken. Een veterinaire behaviorist zou de perfecte persoon zijn om u te helpen met dit probleem.

Lees ook: Waarom krabt en graaft mijn kat rond zijn eten?

Veelgestelde vragen

Krabben katten als ze gelukkig zijn?

Ja, katten krabben om met hun baasjes te communiceren of om de aandacht op zichzelf te vestigen als ze met je willen spelen. Ze kunnen ook krabben als ze gestrest of opgewonden zijn, dus het lezen van hun lichaamstaal als geheel kan je helpen hun emoties eruit te halen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat stopt met krabben?

Krabben is normaal gedrag voor katten, dus je moet je concentreren op het omleiden van het krabgedrag naar katvriendelijke items zoals krabpalen en weg van je versnipperde bank. Het kiezen van de juiste krabpaal en het gebruik van feromoonsprays, Katsupreme krabtape, of dekens om meubels te bedekken, kan nuttig zijn.

Wat maakt een goede krabpaal?

Een sterke, stevige structuur met verschillende materialen zoals sisaltouw of golfkarton om de interesse van uw kat te wekken. Sommige krabpalen hebben kattenspeelgoed zoals muizen of touw, en dit moedigt uw kat aan om te spelen en interactie te hebben met de toren.