Hoe u kunt zien of uw kat suikerziekte heeft – 7 signalen om op te letten


Als katteneigenaren willen we dat onze katten gezond en veilig zijn. Een katteneigenaar moet echter weten op welke tekenen hij moet letten die op een slechte gezondheid kunnen wijzen. Zo kunnen veel katten, vooral oudere katten, diabetes mellitus ontwikkelen. Gemiddeld wordt geschat dat ongeveer één op de 230 katten suikerziekte krijgt. Hieronder tonen we u zeven tekenen die erop kunnen wijzen dat een kat suikerziekte heeft.

kattenpootverdeler

Type I vs. Type II

Net als mensen, kunnen katten twee soorten diabetes hebben, Type I en Type II. Type I betekent dat het lichaam van de kat niet genoeg insuline produceert. Type II betekent dat het lichaam van de kat niet goed reageert op de geproduceerde insuline. Katten hebben vaker diabetes type II dan type I.

De 7 tekenen dat uw kat diabetes kan hebben

Het idee van diabetes kan beangstigend zijn, maar dierenartsen kunnen behandelingen bieden en advies geven over het omgaan met de klinische symptomen die met de ziekte gepaard gaan.

1. Frequent urineren

Als uw kat vaker naar het toilet gaat, kan dat een teken zijn van suikerziekte, die ook een verhoogde dorst veroorzaakt. Als u merkt dat uw kat meer plast en drinkt, breng uw huisdier dan naar de dierenarts.

kater noorse boskat plast buiten
Beeldkrediet: Elisa Putti, Shutterstock
thematische onderbreking

2. Lethargie of zwakte

Lethargie is een ander symptoom van diabetes. Een levendige kat die plotseling minder actief wordt, is een reden tot bezorgdheid. Dit geldt ook voor hoe uw kat loopt. Bijvoorbeeld, een kat die plat op zijn achterpoten loopt (plantigrade houding) of struikelt kan een teken zijn dat ze suikerziekte heeft. Als dit niet behandeld wordt, kan het leiden tot permanente verlamming van de achterpoten.

thematische onderbreking

3. Verandering in eetlust

Een kat die meer eet dan gewoonlijk of minder vaak eet, kan een teken zijn van diabetes. Verschillende factoren kunnen de eetlust van uw kat beïnvloeden, maar u moet de gezondheid van uw kat niet op het spel zetten door aan te nemen dat de toestand wel zal verbeteren.

gele verdrietige zieke kat
Beeldkrediet: Nikolay Bassov, Shutterstock
thematische onderbreking

4. Snelle Gewichtsverandering

Snel gewichtsverlies of -toename is een veel voorkomend teken van diabetes bij katten. Hoe meer overgewicht een kat heeft, hoe meer symptomatisch hij of zij kan zijn.

thematische onderbreking

5. Braken

Braken is een duidelijk teken dat uw kat ziek is, en het is ook een symptoom dat soms wordt gezien bij ernstige gevallen van diabetes. Als uw kat begint te braken, breng hem dan zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Katten braken
Beeldkrediet: Tunatura, Shutterstock
thematische onderbreking

6. De badkamer buiten de kattenbak gebruiken

Een kat die de badkamer buiten de kattenbak gebruikt kan betekenen dat de lusteloosheid en zwakte veroorzaakt door de suikerziekte het voor hem moeilijker maakt om bij de kattenbak te komen.

thematische onderbreking

7. Gebrek aan belangstelling

Als uw kat gewoonlijk graag speelt en het plotseling niet meer kan schelen, dan moet u met uw dierenarts praten. Een plotselinge verandering in persoonlijkheid kan te wijten zijn aan vermoeidheid veroorzaakt door diabetes.

verdrietig kijkende kat liggend op een tafel
Image Credit: avi_acl, Pixabay

Behandeling

De typische behandeling voor een kat met diabetes bestaat uit een- of tweemaal daagse insuline-injecties. U moet uw huisdier ook op een streng, koolhydraatarm dieet houden om hem op een gezond gewicht te houden en de glucosespiegel op peil te houden. Deze behandelingen zijn van groot belang om de symptomen te verminderen en uw kat gezond en gelukkig te houden.

Als u zich zorgen maakt over de levensduur van uw kat, hoeft u zich geen zorgen te maken. Een diabetische kat met de juiste medicatie kan een levensverwachting hebben van 13 tot 17 jaar.

kat poot verdelerFinal Thoughts

Diabetes is een ernstige aandoening, en als uw kat deze symptomen vertoont, moet u hem naar een dierenarts brengen. Met de juiste behandeling kan uw kat weer net zo comfortabel leven als voorheen en misschien zelfs in remissie gaan.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: pasja1000, Pixabay