Hoe kan ik mijn kat stoppen met het pesten van mijn andere kat – 6 tips & trucs


Het bezitten van meer dan één kat kan een uitdaging zijn. Net als mensen, hebben katten hun eigenaardigheden, en soms kan een sterke persoonlijkheid botsen met een andere. Natuurlijk, botsende persoonlijkheden is één ding, maar een kat die een andere kat pest is iets heel anders.

Dus, wat doe je als een van je katten de andere aan het pesten is? We hebben enkele nuttige tips en trucs gevonden om deze lastige situatie op te lossen. Lees verder om uit te vinden hoe je met je huisdieren omgaat en de rust in huis herstelt.

verdeler-kattenklauw1

Hoe weet je of het pesten of speeltijd is?

Hoe weet je zeker dat je met pesten te maken hebt en niet met twee zeer speelse katten? Pesten komt in vele vormen voor; sommige zijn overduidelijk, en andere zijn wat subtieler.

Het belangrijkste verschil tussen spelen en pesten is dat pesten de neiging heeft eenzijdig te zijn. Katten kunnen van knuffelen naar speelgevechten gaan en weer terug naar knuffelen, wat een gezonde relatie is. Spelen kan soms zelfs agressief overkomen met wat gesis erbij. Het verschil is dat de gepeste kat bang lijkt te zijn voor de andere kat.

Tekenen van pesten

twee zwarte katten vechten
Image Credit: Pixabay

Als je andere kat soms de aanstichter is, dan kan het gewoon onderdeel zijn van een spelletje. Er is echter waarschijnlijk sprake van pesten als één kat altijd de agressor is. Andere signalen om op te letten zijn:

  • Bijten
  • verwijde pupillen
  • Afgeplatte oren
  • Sissend
  • Kattenbak bewaking
  • krabben
  • Territoriale agressie
  • Speelgoed hamsteren

Tekenen dat uw kat wordt gepest zijn een opgezwollen staart en afgeplatte oren tijdens het vechten. Hard sissen en verstoppen zijn ook aanwijzingen van pesten.

Sommige van deze tekenen kunnen moeilijk te herkennen zijn, en hoe beter u op de hoogte bent van de gewoonten en het temperament van uw kat, hoe gemakkelijker het voor u zal zijn om vast te stellen wanneer er iets mis is.

kat pootverdeler

De 6 tips om het pesten van katten te stoppen

Als je de pestmanieren van je kat niet kunt veranderen, is de slechtste uitkomst misschien dat je een van je katten moet afstaan omdat je ze niet voor altijd gescheiden kunt houden.

Helaas, ze uit elkaar houden is gewoon niet erg praktisch, tenzij je op een landgoed woont, wat de meesten van ons niet doen. Maar maak je geen zorgen, er zijn veel dingen die je kunt doen voordat het zover is!

1. Scheiden en herintroduceren

katten armworstelgevecht_Nils Jacobi_shutterstock
Beeldkrediet: Nils Jacobi, Shutterstock

De manier waarop je je katten aan elkaar voorstelt, is de basis van hun relatie. Zelfs als ze al een tijdje samenleven, kun je ze opnieuw introduceren als ze eerder niet goed gesocialiseerd waren.

Begin met het scheiden van je katten in verschillende kamers met een gesloten deur tussen hen in. Gebruik iets dat de ander heeft aangeraakt, zoals een deken met zijn geur erop, en laat ze eraan snuffelen.

Houd dan toezicht op korte bezoekjes tussen hen beiden. Je kunt de ontmoeting afbreken en ze terugsturen naar hun respectievelijke kamers als er tekenen van agressie zijn.

thematische onderbreking

2. Aparte Ruimten

Zorgen dat uw katten aparte kommen en kattenbakken hebben kan pesten verminderen. Het hebben van gescheiden kommen zal conflicten tijdens het eten verminderen, en gescheiden kattenbakken zorgen ervoor dat elke kat kan genieten van een ruimte met zijn eigen geur. De kattenbakregel is één kattenbak voor elke kat, plus een extra.

thematische onderbreking

3. Wees gul met je tijd

vrouw die een kat draagt
Beeldkrediet: StockSnap, Pixabay

Jaloezie is een krachtige emotie. Als beide katten zich geliefd voelen en tijd met je mogen doorbrengen, zullen ze minder snel geneigd zijn elkaar te pesten. Probeer uw katten een gelijk deel van speeltijd en schoottijd te geven.

thematische onderbreking

4. Investeer in Speelgoed

Je bezighouden met een verveelde kat is makkelijker met speelgoed. Investeer in iets unieks voor elke kat. Vindt de ene kat puzzels leuk, terwijl de andere kat geniet van een speeltje met veren? Spelen met speelgoed is niet alleen goed voor je kat omdat hij zich speciaal zal voelen, maar het zal ook wat van zijn opgekropte energie verbranden.

thematische onderbreking

5. castratie en sterilisatie

gesteriliseerde kat op de operatietafel van een dierenarts
Beeldkrediet: Simon Kadula, Shutterstock

Neutratie is een van de beste manieren om agressie bij katten te voorkomen. Zelfs als uw katten van hetzelfde geslacht zijn, is het de moeite waard om ze allebei te laten steriliseren om agressie te verminderen die zich kan manifesteren als pestgedrag.

thematische onderbreking

6. Vraag advies aan een dierenarts

Onthoud dat u er nooit alleen voor staat bij het oplossen van problemen met uw huisdier. Uw dierenarts staat klaar om u advies te geven en met oplossingen te komen. Ze kunnen zelfs adviseren om uw kat te laten onderzoeken om te zien of er medische aandoeningen zijn die agressie kunnen veroorzaken. U kunt worden doorverwezen naar een gediplomeerd dierenarts-gedragstherapeut of een gecertificeerde dierengedragstherapeut.

Wat moet u niet doen?

Vermijd het om je kat verbaal of fysiek te straffen voor het pestgedrag. Schreeuwen en slaan naar uw vechtende katten leiden alleen maar tot meer agressie.

Bij het beëindigen van een gevecht is een spuitfles effectief als kortetermijnoplossing, maar leert uw katten niets. Het is ook van cruciaal belang dat u gevechten niet met uw hand beëindigt, aangezien u het nieuwe doelwit voor de agressie van uw kat zou kunnen worden. Het gebruik van een deken om één van de katten te bedekken en het gevecht te beëindigen werkt meestal, en het zal u behoeden voor klauwen en beten wanneer u de kat naar een andere kamer draagt.

kat + lijnverdeler

Laatste gedachten

De gedachte dat een kat moet vertrekken of gewond raakt is moeilijk te bevatten, maar kan gebeuren als u het pesten niet kunt stoppen. We hopen dat deze gids nuttig is geweest bij het helpen identificeren van agressief gedrag bij katachtigen. Als het pesten iets wordt wat u niet langer alleen aankunt, neem dan contact op met uw dierenarts voor een consult.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Samarskiy, Shutterstock