Hoe tonen katten verdriet? 8 veel voorkomende manieren

Velen van ons die van katten houden, voelen zich aangetrokken tot hun onafhankelijke en afstandelijke aard. In vergelijking met hun honden tegenhangers, kan het soms een uitdaging zijn om te weten wat je katachtige buddy denkt en voelt. Verwar hun chille sfeer niet met een gebrek aan emotie – katten ervaren een breed scala aan gevoelens, net als hun mensen.

Als je je afvraagt of je kat zich down voelt, onthoud dan dat het sociale wezens zijn die ons laten zien wat er op hun lieve kleine geesten zit door hun acties. Hier zijn enkele gedragingen die erop kunnen wijzen dat uw kat zich verdrietig of depressief voelt en enige interventie en steun van u nodig heeft.

garen ball divider

De 8 veel voorkomende manieren waarop katten verdriet tonen

1. Verlies van eetlust

Een van de meest voorkomende en herkenbare tekenen van een verdrietige kat is een verlies van eetlust. Wanneer een kat zich blauw voelt, kan hij weigeren water te eten of te drinken, zelfs als het meestal enthousiaste eters zijn. Zelfs het proberen van een nieuw voedsel lijkt hen niet te verleiden. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en uitdroging, wat hun slechte humeur verder kan verergeren. Chronische en langdurige weigering van eten en drinken duurt niet lang om een noodprobleem voor uw huisdier te worden.

kat niet eet
Afbeelding Credit: plew koonyosying, Shutterstock
thematische pauze

2. Lethargie

Verdrietige katten kunnen ook een gebrek aan energie of enthousiasme vertonen voor hun gebruikelijke activiteiten. Minder zoomies en minder ravotten met favoriete speeltjes kan betekenen dat je kat niet op zijn gebruikelijke emotionele plek is. Ze kunnen meer tijd doorbrengen met slapen of loungen en zijn misschien niet zo geïnteresseerd in spelen of het verkennen van hun omgeving als ze gewoonlijk zijn. Dit kan een teken zijn dat ze zich down of depressief voelen.

thematische pauze

3. Veranderingen in interactie

Net als mensen kan een depressieve kat zijn mensen en andere dieren in huis uit de weg gaan. Katten staan bekend om hun onafhankelijke aard, maar een verdrietige kat kan nog meer teruggetrokken en geïsoleerd raken. Ze kunnen nieuwe schuilplaatsen vinden en interactie met hun menselijke metgezellen of andere huisdieren in het huishouden vermijden. Dit kan een teken zijn dat ze zich angstig of gestrest voelen. Een depressieve of gestreste kat kan ook aanhankelijker worden dan normaal, misschien zijn eigenaar van kamer naar kamer volgen of meer rondetijd en knuffels willen dan normaal.

zieke gemberkat
Afbeelding Creidt: JumpStory
thematische pauze

4. Veranderingen in verzorgingsgewoonten

Sommige katten kunnen omgaan met verdriet of stress door zich bezig te houden met overmatige verzorging. Hoewel het meestal kieskeurig schone wezens zijn, merk je misschien nog meer tijd besteed aan verzorging dan normaal. Overmatige verzorging kan leiden tot haaruitval en huidirritatie / huiduitslag. Dit gedrag kan een teken zijn dat uw kat zich angstig of ongelukkig voelt. Als alternatief kan uw kat minder tijd besteden aan het verzorgen, wat resulteert in matten en een minder dan mooie geur. Elke verandering in verzorging kan betekenen dat er iets anders aan de hand is voor je kat.

thematische pauze

5. Vocalisatie

Katten kunnen min of meer vocaliseren als ze zich verdrietig of gestrest voelen. Ze kunnen meer miauwen of joggen dan normaal, of ze kunnen andere geluiden maken die wijzen op angst of ongemak. Dit kan een teken zijn dat ze aandacht of troost zoeken bij hun menselijke metgezellen. Interessant is dat spinnen niet altijd positieve gevoelens betekent. Overmatig spinnen kan betekenen dat uw kat zichzelf probeert te kalmeren of te troosten van emotionele of fysieke pijn.

katten markeren en miauwen
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay
thematische pauze

6. Verandering in slaappatronen

Verdrietige katten kunnen ook veranderingen in hun slaappatroon vertonen. Ze kunnen meer of minder slapen dan normaal en kunnen ’s nachts moeite hebben om zich te settelen. Dit kan een teken zijn dat ze zich angstig of ongemakkelijk voelen.

thematische pauze

7. Problemen met kattenbakken

Veranderingen in het gedrag van kattenbakken kunnen ook een teken zijn dat een kat zich verdrietig of gestrest voelt. Ze kunnen de kattenbak vaker of minder vaak gaan gebruiken, of ze kunnen helemaal buiten de kattenbak gaan. Nestkastveranderingen kunnen ook een teken zijn van een urineweginfectie of een ander medisch probleem; het is belangrijk om ze snel naar een dierenarts te brengen als uw kat buiten zijn kattenbak urineert of poept.

Silica kattenbakvulling
Afbeelding Credit: Valentina Zavrazhina, Shutterstock
thematische pauze

8. Agressie of destructief gedrag

In sommige gevallen kan een verdrietige of gestreste kat agressie of destructief gedrag vertonen. Ze kunnen furnitu krabbenre of andere huishoudelijke artikelen, of ze kunnen uithalen naar hun menselijke metgezellen of andere huisdieren in het huishouden met sissen en veel staart zwiepen. Een plotselinge beet, veeg of kras van een meestal chille kat kan verrassend zijn voor hun eigenaar – en zou een oproep moeten zijn om extra attent en oplettend te zijn. Agressief en destructief gedrag kan een teken zijn dat uw kat zich overweldigd of gefrustreerd voelt.

garen ball divider

Conclusie

Kortom, katten kunnen op verschillende manieren verdriet vertonen; ze voelen dingen dieper dan we gewoonlijk aannemen. Hoewel we op veel voor de hand liggende manieren verschillend kunnen zijn, delen mensen en katten emotionele ups en downs als het leven verandert. Het is belangrijk om het gedrag van uw kat te volgen en naar de dierenarts te brengen als er zorgen zijn over hun fysieke of emotionele gezondheid. Een vertrouwde dierenarts kan u helpen de puzzel van de veranderingen in het gedrag en de gewoonten van uw kat te achterhalen.

Zoals altijd kan het bieden van kitties met een kalme en verzorgende omgeving en het doorbrengen van quality time met hen helpen hun verdriet te verlichten en hun algehele welzijn te verbeteren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: avi_acl, Pixabay