Hoe te zorgen voor een mishandelde kat – 7 manieren om te helpen


Het kan moeilijk zijn om zeker te weten of een kat mishandeld is. Bepaalde tekenen, zoals angst voor vreemden (of voor een bepaald geslacht), overmatig verstoppen, verkeerde agressie of extreme agressie, samen met een verscheidenheid aan andere tekenen, kunnen erop wijzen dat een kat een moeilijke achtergrond heeft gehad. Omdat het vaak moeilijk te weten is, kan het nooit kwaad deze katten langzaam en met respect te benaderen.

Als je probeert de volgende stap te zetten en voor een mishandelde kat te zorgen, kan de uitdaging de moeite waard zijn, want deze katten kunnen liefdevolle toevoegingen worden aan het juiste gezin. Het moeilijke deel, als je vermoedt dat een kat misbruikt is, is weten hoe je voor ze moet zorgen. Dus, als u een mishandelde kat in huis wilt nemen, of als u gewoon op zoek bent naar algemene tips, zijn hier zeven manieren om voor een mishandelde kat te zorgen.

kat + scheidingslijn

De 7 aanbevolen manieren om voor een mishandelde kat te zorgen

1. Medische zorg is de sleutel

dierenarts houdt burma kat vast
Image Credit: Elpisterra, Shutterstock

Als er sprake was van recent misbruik, en de kat heeft zichtbaar letsel opgelopen, dan is medische zorg een no brainer. Recente of huidige fysieke verwondingen, zelfs als ze lijken te genezen, moeten worden verzorgd onder veterinair toezicht.

Echter, als de kat waarvoor je wilt zorgen gewoon een geschiedenis van misbruik heeft die niet recent is (bijv. maanden of jaren daarvoor), dan heb je misschien andere opties. Hoewel deze katten nog steeds regelmatig een dierenarts moeten zien, kunt u er soms voor kiezen hen meer tijd te geven om te wennen aan mensen of het huishouden, voordat u een dierenarts in de mix introduceert. Dit kan vooral belangrijk zijn als u de kat naar een dierenkliniek brengt.

Er zijn ook enkele goede alternatieven voor traditionele veterinaire zorg. Dit kunnen huisbezoeken door een dierenarts zijn, of het vinden van een lokale kliniek voor alleen katachtigen om de dokter van de kat te worden. Sommige dierenartsen bieden ook teleconsulten aan, hoewel de omvang daarvan vaak vrij beperkt is door de praktijkwetgeving.

En, als de kat waar u voor zorgt gedragsproblemen heeft, heeft de gedragsgeneeskunde voor katten de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Dus, het vinden van een goede diergeneeskundige gedragstherapeut voor katten is over het algemeen gemakkelijk. Beter nog, deze consulten zijn vaak geschikt voor telegeneeskunde. Dus, vaak kunt u veel bereiken om uw harige kat te helpen zonder dat u het huis hoeft te verlaten.

Als u met uw kat naar de dierenarts gaat (of waar dan ook), helpt het om hem te laten wennen aan de reismand waarmee hij zal reizen. Zoek er een die groot genoeg is voor uw kat – idealiter de lengte van uw kat, zodat hun staart zich kan uitstrekken zonder de zijkanten te raken. Beddragers vormen een uitzondering op deze regel! Zorg ervoor dat er minstens twee manieren zijn voor uw kat om erin en eruit te gaan – dus een deurtje waarvan de bovenkant gemakkelijk loskomt, of twee verschillende deurtjes.

Laat vervolgens de reismand uit, en maak het leuk. Houd hem schoon. Geef traktaties, en veel zacht beddengoed voor je kat om in te slapen.

thematische onderbreking

2. Denk als een kat

Probeer te denken als een kat – wat zou een kat leuk vinden? Hoe willen ze benaderd worden, als ze timide zijn? Als ze agressief zijn, kan dat zijn omdat ze bang zijn?

Als je probeert te zorgen voor en om te gaan met een mishandelde kat, doe het dan rustig aan. Katten zijn over het algemeen relaxte, trage wezens – tenzij het 2 uur ’s nachts is en ze de late-night zoomies hebben! Anders zijn de meeste van hun interacties langzaam en regelmatig. Gebruik dezelfde mentaliteit, wees kalm en ontspannen. Overhaast een interactie niet, zeker niet als je haast hebt. Vergeet niet dat katten heel goed lichaamstaal kunnen lezen. De toon van uw stem, uw houding en de manier waarop u zich gedraagt hebben allemaal een grote invloed op hoe u overkomt. Uw lichaamstaal is de sleutel tot elke relatie, zowel menselijk als katachtig.

Als je maar een korte periode hebt om op dat moment interactie te hebben, kies dan een activiteit die in het tijdsbestek past – zoals het geven van een traktatie en wat lof, of het geven van een borstelbeurt op hun favoriete plek. Veel kleine, positieve interacties kunnen net zo heilzaam zijn als langere als het gaat om de band met een mishandelde kat.

Top tip: het langzame knipperen is een kritische beweging om onder de knie te krijgen bij het werken met elke kat, maar vooral bij de zorg voor een mishandelde kat. Langzaam knipperen tijdens direct oogcontact betekent dat alles goed is. Als ze langzaam terugknipperen, nog beter!

thematische onderbreking

3. Onderschat de overtuigende kracht van voedsel niet!

Kat eet nat voedsel uit witte kom op houten vloer
Beeldkrediet: IMG Stock Studio, Shutterstock

Voeding is de sleutel voor de zorg voor katten, op vele manieren. Ten eerste, voor katten die eerder zijn mishandeld, hebben ze misschien geen toegang gehad tot de beste diëten en voeding om ze gezond te houden. Daarom is het heel belangrijk om een hoogwaardig kattenvoer te geven. Er is veel goed voer waaruit u kunt kiezen, en uw dierenarts kan u adviseren wat het beste bij de behoeften van uw kat past.

Ten tweede zijn veel katten extreem voedselgemotiveerd. Dit kan u helpen om alternatieve manieren te vinden om een kat die u verzorgt te belonen. Als u bijvoorbeeld probeert het vertrouwen van een mishandelde kat te winnen, kunt u hem belonen met lekkers als u tijd met hem doorbrengt. U kunt ze ook uit een schuilplaats lokken met wat lekkers. Denk creatief, en voedsel kan op deze manier een grote aanwinst zijn.

Sommige katten verkiezen nat boven droog, of omgekeerd. Probeer veel verschillende dingen en ontdek wat uw kat het lekkerst vindt. Gebruik dat dan om verschillende smakelijke traktaties te selecteren die het beste bij hem passen.

thematische onderbreking

4. Geef ze een “katvriendelijke” omgeving

De zorg voor katten kan heel anders zijn dan voor andere dieren, vooral als de betreffende kat een moeilijke start in het leven heeft gehad. Denk bij het creëren van een “katvriendelijke omgeving” voor hen vooral aan schuilplaatsen, achtergrondgeluiden en geuren.

Katten willen veel hoekjes en gaatjes om zich in te verstoppen en te slapen. Ze kunnen ervoor kiezen ze niet te gebruiken, wat ook goed is. Maar als ze ze hebben, voelen ze zich veilig en beschermd. Dit geldt vooral voor een mishandelde kat. Zorg er dus voor dat hun omgeving voldoende schuilplaatsen biedt. Dit kan zo simpel zijn als kartonnen dozen met dekens, of mooie kattenbomen met zitstokken en nissen. Het idee is om uw kat gewoon een plek te bieden waar hij zich kan verstoppen als hij dat nodig heeft.

Evenzo hebben katten een zeer scherp gehoor – zelfs normale geluiden worden voor hen versterkt. Zorg er daarom voor dat ze toegang hebben tot een rustig deel van het huis om te slapen en zich te verzorgen. Vermijd ook buitensporige geuren wanneer u nauw samenwerkt met een dier, want hun gevoelige neus kan bepaalde geuren eerder als aanstootgevend ervaren.

Overweeg voor geuren een feromoonverspreider te gebruiken om een kat te laten weten dat de omgeving waarin hij zich bevindt veilig is. Het vermijden van sterke geuren bij de verzorging van een mishandelde kat zal ook helpen.

thematische onderbreking

5. Integreer speeltijd

kat die met eigenaar speelt
Image Credit: Dora Zett, Shutterstock

De meeste katten waarderen wat speeltijd – hoewel met welk speelgoed, en voor hoe lang het zal duren hangt af van de individuele kat. In de zorg voor een mishandelde kat, kan dit een geweldige manier zijn om hen te helpen uit hun schulp te komen.

thematische onderbreking

6. Let op je lichaamstaal

Het lezen van de lichaamstaal van een kat kan u helpen om beter te begrijpen hoe ze reageren op wat u doet, en hoe u uw aanpak beter kunt richten om u te helpen het beste voor hen te zorgen. Hieronder volgen enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat uw kat zich onzeker voelt ten opzichte van u en uw maniertjes, zodat u kunt heroverwegen de dingen op een andere manier aan te pakken.

Mogelijke tekenen van katachtige onzekerheid kunnen zijn:

  • Spinnen
  • Op de zij liggen met hun buik bloot
  • Sissen of grommen
  • Haar in hun nek of rug staat overeind
  • Geen oogcontact maken,of overmatig oogcontact maken
thematische onderbreking

7. Overweeg een tweede kat te nemen

twee bicolor Seal Ragdoll katten op kattenboom
Image Credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Soms gaat de zorg voor een mishandelde kat over het tonen van de weg vooruit. En soms is de beste manier om dit te doen met een andere kat. Klinkt dat vreemd? Een kat die niet mishandeld is, is eerder geneigd om naar buiten te treden, vertrouwen te hebben, vriendelijk te zijn voor mensen, en zich minder zorgen te maken over vreemden/vreemde dingen in hun omgeving. Soms kan dit helpen om een mishandelde kat te leren hoe een normaler leven eruit kan zien. In het beste geval kunnen ze zelfs enkele van deze gewoonten oppikken en zelf toepassen.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Hoewel de zorg voor een mishandelde kat soms een uitdaging kan zijn, kan het ook een van de meest lonende ervaringen zijn die je zult hebben. Er gaat niets boven de beloning van het helpen van een mishandelde kat aan een prachtig, volwaardig nieuw leven.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: een foto, Shutterstock