Hoe te zien of een kat zich inspant om te poepen of te plassen

Kat die zich inspant om te poepen of te plassen in een kattenbak.

Een kat die zich inspant om te plassen kan iets anders betekenen dan een kat die zich inspant om te poepen.

Er is niets erger dan onze katten pijn of ongemak te zien. Kijken hoe ze lijken te spannen wanneer ze poepen of plassen, kan vooral alarmerend zijn omdat het een teken kan zijn van verschillende onderliggende gezondheidsproblemen. In deze situaties is het belangrijk om te weten of ze zich inspannen om te poepen of zich inspannen om te plassen. Beide soorten overbelasting kunnen erg op elkaar lijken, maar de problemen die deze aandoeningen veroorzaken, zijn heel verschillend.

Sommige van deze aandoeningen zijn echte noodsituaties en vereisen dringende veterinaire aandacht, terwijl andere een eenvoudige verandering in het dieet vereisen. De sleutel is weten hoe je kunt zien of een kat zich inspant om te poepen of te plassen, en wat het is, poepen of plassen, zodat we de juiste actie kunnen ondernemen om voor onze katachtige metgezellen te zorgen.

Is het poep of plas?

Kitten in een kattenbak.

De sleutel is om te weten of uw kat zich inspant om te plassen of zich inspant om te poepen.

Je denkt misschien: “Natuurlijk weet ik hoe ik moet zien of een kat zich inspant om te poepen of te plassen!” Maar het kan eigenlijk best moeilijk te zeggen zijn. Als er geen plas of poep uitkomt en ze persen zich, hoe weten we dan welke het is? De houdingen van de kat lijken erg op elkaar; ze laten hun achterpoten zakken en hurken als ze nummer één gaan, of nummer twee.

Katten kunnen dit doen in de kattenbak of elders in huis (stress of gezondheidsproblemen kunnen ongepast urineren veroorzaken). We hebben enkele tips over hoe je het verschil kunt zien tussen de twee soorten overbelasting.

Lees ook: Waarom graven katten in hun kattenbak?

Onderzoek de lichaamshouding van uw kat

Kat in een overdekte kattenbak.

Verschillende houdingen kunnen onthullen of een kat zich inspant om te plassen of te poepen.

Dus hoe kunnen we dat zien? Welnu, we kunnen kijken naar de lichaamshouding van de kat. Dit houdt in dat ze kijken naar hoe ze hurken als ze zich inspannen om te poepen of te plassen. Dit zal moeilijk te doen zijn als uw kat een overdekte kattenbak gebruikt of naar buiten gaat, maar het zou gemakkelijker moeten zijn om te doen als uw kat binnen toilett met een onbedekte kattenbak.

Wanneer katten hurken om te plassen/plassen, hurken ze zo ver naar beneden in de kattenbak dat hun billen het nest bijna raken. Hun achterpoten zijn bijna plat op de grond en hun rughouding is relatief recht en ontspannen. Hun staart zal iets verhoogd zijn. Ze zien er bijna uit alsof ze in de hondenoppaspositie zitten en het is een discrete houding.

De houding van een kat om te poepen/poepen is iets anders. In tegenstelling tot wanneer ze plassen, is hun rug licht gebogen en afgerond. Hun achterpoten worden over het algemeen meer van de grond getild en hun staart kan hoger worden opgetild. Afgezien daarvan kunnen de twee houdingen erg op elkaar lijken.

Als een kat zich inspant, kan zijn rug meer gebogen zijn dan normaal en kunt u spierspasmen / samentrekkingen opmerken. Ze kunnen vocaliserend en duidelijk geagiteerd zijn.

Lees ook: 6 veelvoorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen

Onderzoek de kattenbak van uw kat

Katten plassen of poepen in een overdekte kattenbak.

Afgedekte kattenbakken kunnen het moeilijk maken om te zien of uw kat zich inspant.

Een van de grootste aanwijzingen dat uw kat toiletproblemen heeft, ligt in zijn kattenbak. Ze moeten 2-3 keer per dag plassen en minstens één keer per dag poepen. Als uw kat alleen binnenshuis toilett, moet u controleren wat ze in hun kattenbak doorgeven. De afwezigheid van plas of poep in de kattenbak is een reden tot bezorgdheid en een alarmbel dat er iets niet klopt met je kat.

Als u ziet dat uw kat zich inspant, controleer dan onmiddellijk zijn kattenbak op tekenen van plas of poep. Als het onlangs is schoongemaakt, probeer dan te onthouden wat je hebt opgeruimd of als iemand anders het heeft schoongemaakt, vraag het hen. Het is echt belangrijk om te weten of je kat plas of poep heeft gepasseerd.

Katten die toiletproblemen hebben, kunnen op verschillende plaatsen in huis terechtkomen. Dit kan op je bed, onder de douche of op je schoenen zijn! Dus als er geen bewijs is van plas of poep in de kattenbak, kijk dan eens rond in het huis om te zien of ze ergens anders hebben geslet.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

Symptomen van overbelasting om te plassen of poepen

Kitten in een kattenbak

Let goed op symptomen die erop kunnen wijzen dat uw kat onwel is.

Dus nu weten we dat als uw kat zich inspant, u zijn lichaamshouding tijdens het persen moet onderzoeken en een grondige controle van zijn kattenbakken moet uitvoeren. Wat kan ons nog meer helpen om te vertellen of ze zich inspannen om te plassen of te poepen?

Het eenvoudige antwoord is om te kijken naar de symptomen die uw kat vertoont. Katten die aan het persen zijn, gaan vaak vaak in en uit de kattenbak, ze kunnen vocaliseren tijdens het persen omdat ze pijn hebben, hun rug buigen en hun staart op en neer bewegen. Maar als een kat zich inspant om te plassen u kunt symptomen opmerken zoals;

Katten die zich inspannen om te poepen kan symptomen vertonen zoals;

 • Pijnlijke/rode endeldarm
 • De geur van uitwerpselen of gas
 • Zeer kleine droge poep of kruimelige poep
 • Gezwollen buik
 • Regelmatig hun endeldarm likken

Katten die moeite hebben om te plassen of poepen, kunnen ook tekenen vertonen van zich over het algemeen onwel voelen;

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon

Wat zorgt ervoor dat katten zich inspannen tijdens het plassen of poepen?

Kat poepen of plassen in een kattenbak.

Oorzaken van overbelasting kunnen wijzen op een ernstig gezondheidsprobleem.

Het is belangrijk dat u weet hoe u kunt zien of een kat zich inspant om te poepen of te plassen, omdat sommige oorzaken zeer ernstig zijn en zelfs fataal kunnen zijn.

Katten die zich inspannen om te plassen kunnen last hebben van;

Deze aandoeningen vallen onder de term FLUTD (feline lower urinary tract disease) en kunnen zeer pijnlijk zijn. Nog zorgwekkender is dat dit ertoe kan leiden dat de blaas van een kat ‘geblokkeerd’ raakt, ook bekend als een urineblokkade of urethrale obstructie.

Dit betekent dat door ontsteking/stenen/spasmen/pluggen de plasbuis verstopt is geraakt en de kat niet kan plassen. Dit is een ernstige noodsituatie omdat de kat het risico loopt op blaasruptuur en nierfalen. Dit is vaak fataal als het niet dringend wordt behandeld.

Overbelasting om te poepen bij katten kan te wijten zijn aan een paar aandoeningen;

 • Constipatie (de meest voorkomende oorzaak) – oorzaken van constipatie omvatten;
 • Dehydratie (vooral met onderliggende ziekten zoals nierziekte, diabetes en hyperthyreoïdie bij oudere katten)
 • Dieetprobleem – gebrek aan vezels
 • Abnormale peristaltiek (abnormale stoelgang) – stress, IBD, allergieën, zenuwproblemen
 • Bekkenvernauwing – artritis, eerdere verwondingen, kanker (tumoren)
 • Diarree – meestal als gevolg van verhoogde frequentie van kleine hoeveelheden diarree. Dit moet duidelijk zijn in de kattenbak en is een minder vaak voorkomende oorzaak van overbelasting.
 • Anaalklier problemen – infectie/breuk

Constipatie en fecale impactie (obstipatie) kunnen leiden tot een aandoening die megacolon wordt genoemd. Dit is wanneer de dikke darm zich uitstrekt tot boven zijn normale grootte vanwege de grote hoeveelheid uitwerpselen die aanwezig zijn. Wanneer de uitwerpselen worden geleegd, blijft deze uitgerekt en kan deze niet terug naar zijn vorige grootte. Dit leidt tot verdere problemen en het heeft een operatie nodig om het op te lossen.

Lees ook: Waarom miauwen katten voordat ze de kattenbak gebruiken?

Hoe behandelen we deze aandoeningen?

Kat bij een kattenbak

Sommige toiletproblemen kunnen een eenvoudige dieetverandering vereisen.

Voor milde constipatie kunnen we enkele dieetwijzigingen aanbrengen om te helpen. Katten die last hebben van obstipatie moeten veel vocht in hun dieet hebben (ingeblikt voedsel) en een goede bron van vezels. Bepaalde diëten hebben genoeg vezels, maar voor anderen kunt u een vezelsupplement toevoegen, zoals ingeblikte pompoen of psylliumschil.

Stimuleer meer waterinname door veel waterbakken rond het huis te bieden en probeer een waterfontein te gebruiken. Uw dierenarts kan laxeermiddelen / ontlastingsverzachters of andere medicijnen voorschrijven om te helpen bij de constipatie van uw kat.

Als uw kat ernstig geconstipeerd is, zal uw dierenarts waarschijnlijk een klysma uitvoeren, een procedure om de poep handmatig te verwijderen terwijl de kat onder narcose is. Breng uw kat altijd naar uw dierenarts als uw kat 1-2 dagen niet heeft gepoept. Het kan een teken zijn van constipatie dat moet worden behandeld, maar het kan ook een teken zijn van darmobstructie, bijvoorbeeld van een vreemd lichaam dat vast is komen te zitten in de darm.

Urinewegproblemen komen veel voor bij katten, vooral bij mannelijke binnenkatten die een beetje overgewicht hebben en alleen droogvoer eten. Urinewegproblemen moeten altijd worden behandeld door een dierenarts omdat ze meestal een urineonderzoek, bloedonderzoek en röntgenfoto’s omvatten. Een kat die zich inspant maar geen urine geeft, moet in noodgevallen onmiddellijk naar zijn dierenarts worden gebracht.

Dit komt vaak voor bij mannelijke katten omdat hun urethra vrij dun is en een buiging heeft. U kunt het zich niet veroorloven om tijd te verspillen als ze een urineblokkade hebben en u moet niet wachten met het zoeken naar dringende veterinaire behandeling.

Lees ook: Waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak

Conclusie

Kat in de kattenbak

Houd de kattenbaksluiting van uw kat in de gateny voor gebruikssporen.

Het kan voor ons als huisdierouders moeilijk zijn om het verschil te zien tussen onze kat die zich inspant om te plassen of te poepen. Door goed te letten op hun lichaamshouding en kattenbakgewoonten kunnen we proberen te achterhalen welke het is. Katten die zich inspannen en geen plas of poep doorgeven, moeten onmiddellijk naar hun dierenarts worden gebracht.

Het niet passeren van plas kan betekenen dat uw kat een urineblokkade heeft die levensbedreigend kan zijn en dringend veterinaire aandacht nodig heeft. Evenzo lopen katten die zich hebben ingespannen om te poepen en al dagen geen poep hebben gepasseerd, het risico op megacolon, wat resulteert in permanente schade aan hun dikke darm. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts voor advies.

Lees ook: 5 Beste hoogzijdige kattenbakken voor rommelige katten

Veelgestelde vragen

Hoe kun je zien of een kat zich inspant om te plassen?

Katten die zich inspannen om te plassen, zullen in en uit hun kattenbak zijn, kunnen huilen als ze plassen en kunnen kleine hoeveelheden plas of helemaal niets doorgeven. U kunt ook bloed in hun urine zien. Breng uw kat onmiddellijk naar uw dierenarts als hij niet plast.

Hoe weet ik of mijn kat zich inspant om te poepen?

Katten die zich inspannen om te poepen, zullen vaak hun kattenbak bezoeken en zich inspannen om te poepen terwijl ze niets passeren. Ze kunnen ook braken, verminderde eetlust, een gezwollen buik en pijn ervaren. Je kunt proberen de kat veel natvoer te geven en wat vezels aan hun dieet toe te voegen. Als ze binnen 1-2 dagen niet hebben gepoept, moet u uw dierenarts (DVM) bezoeken.

Is mijn kat verstopt of heeft hij/zij een urineweginfectie?

Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien tussen constipatie en een urinewegprobleem. Katten die geconstipeerd zijn, buigen over het algemeen hun rug tijdens het persen, en katten die zich inspannen om te plassen, zullen hun billen heel dicht bij hun nest plaatsen. Hoe dan ook, als uw kat zich inspant om te plassen of te poepen, moet u uw dierenarts bezoeken.

Hoe gedraagt een kat zich als hij verstopt is?

Katten die geconstipeerd zijn, zullen zich inspannen om te poepen, hebben een zere maag en kunnen braken ervaren. Ze zullen in en uit hun kattenbak zijn en kunnen vocaliseren vanwege pijn.