Hoe te zien of een kat een urineweginfectie (urineweginfectie) heeft? Waar u op moet letten

Urineweginfecties (UTI’s) komen vaak voor bij katten. UTI’s treden vooral op wanneer bacteriën de blaas binnendringen. Zodra de bacteriën zich voortplanten en zich vermenigvuldigen, kan uw kat een urineweginfectie krijgen.

UTI’s kunnen het dagelijks leven van een kat verstoren en extreem pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Ze vereisen veterinaire zorg om op te lossen, dus het is belangrijk om mogelijke tekenen van UTI’s te identificeren, zodat uw kat meteen kan worden behandeld.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe te vertellen of een kat urineweginfectie heeft

1. Onregelmatig urineren

UTI’s verstoren het urineren op verschillende manieren. Ten eerste kan een kat tekenen van pijn en moeite met urineren gaan vertonen. Sommige katten kunnen joggen van de pijn wanneer ze plassen. Ze kunnen ook vaker in kleinere hoeveelheden gaan plassen, maar sommige katten kunnen ook niet meer in staat zijn om te plassen.

Het is dus belangrijk om gewoon rekening te houden met de kattenbakgewoonten van uw kat, omdat deze gewoonten u kunnen helpen mogelijke gezondheidsproblemen die uw kat kan ontwikkelen, op te sporen.

kat kijkt naar kristallen kattenbakvulling
Afbeelding credit: Axel Bueckert, Shutterstock
thematische pauze

2. Veranderingen in urine

Samen met veranderingen in de frequentie van uw kat die zichzelf ontlast, kunt u veranderingen in de urine zelf zien. Normale kattenurine ziet er helder en lichtgeel uit en ruikt naar ammoniak. Katten met een urineweginfectie kunnen urine hebben die er troebel of donkerder uitziet. Sommigen kunnen ook bloed in hun urine hebben. De geur zal ook sterker zijn dan normaal en uw kattenbakvulling kan het mogelijk niet maskeren of ontgeuren.

thematische pauze

3. Urineren buiten de kattenbak

Katten kunnen hun blaas mogelijk niet vasthouden en uiteindelijk buiten de kattenbak plassen. Als uw kat meestal opgeruimde kattenbakgewoonten heeft en deze begint te missen, is dit een sterke indicator dat er iets mis is.

U kunt proberen de kattenbak te plaatsen op gebieden die toegankelijker zijn. Als uw kat buiten de kattenbak blijft plassen, is het het beste om hem naar uw dierenarts te brengen om te zien of er medische oorzaken zijn voor deze gedragsverandering.

kat met plasvlek op tapijt
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

4. Meer water drinken

Katten kunnen meer water gaan drinken wanneer ze een urineweginfectie oplopen. Hun lichaam kan de behoefte voelen om hun systeem weg te spoelen, zodat ze meer water drinken om te plassen. Hoewel het drinken van meer water urineren kan aanmoedigen, is het nog steeds belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen zodat hij kan worden behandeld. UTI’s lossen zichzelf niet op en het is belangrijk voor dierenartsen om katten te onderzoeken om een juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling toe te dienen.

thematische pauze

5. Overmatig likken van genitale gebied

Katten verzorgen zichzelf van nature door te likken. Verzorging kan echter overmatig worden en dwangmatige verzorging duidt meestal op een onderliggend probleem. Als u merkt dat uw kat blijft likken in de buurt van zijn genitale gebied, is het mogelijk dat hij een urineweginfectie heeft. Het genitale gebied kan ook rood, ontstoken of gezwollen zijn en verdere irritatie en pijn voor uw kat veroorzaken.

Oranje kat die zijn kont likt
Afbeelding Credit: cocoparisienne, Pixabay

garen ball divider

Behandelingen voor UTI’s

Dierenartsen zullen meestal een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren en urineonderzoek voltooien om te bepalen of uw kat een urineweginfectie heeft. Dierenartsen kunnen erachter komen wat uw kat ziek maakt door de pH-waarden van de urine te onderzoeken en hoe geconcentreerd deze is. Ze kunnen ook de aanwezigheid van bacteriën in de urine detecteren.

Katten moeten vaak antibiotica nemen om bacteriële infecties te bestrijden. Sommigen kunnen ook vloeistoftherapie vereisen. Soms hebben katten blaasstenen en moeten dierenartsen ze verdrijven. In sommige gevallen kunnen mannelijke katten een operatie of een urinekatheter nodig hebben om eventuele verstopping te verwijderen.

katteneigenaar die urinemonster van haar kat verzamelt
Afbeelding credit: Yaya Foto’s, Shutterstock

Hoe UTI’s te voorkomen

Katten hebben de neiging om gevoelig te zijn voor UTI’s omdat ze niet vaak veel water drinken, dus je kunt proberen hun waterinname te verhogen. Het kan zo eenvoudig zijn als het plaatsen van de waterbak in een rustigere ruimte of een meer toegankelijke ruimte. Sommige katten kunnen meer water drinken als u meerdere kommen rond het huis plaatst. Een kattenwaterfontein kan katten ook aanmoedigen om te drinken terwijl ze luisteren naar het geluid van stromend water.

Het schoon en ontsmetten van de kattenbakstations van uw kat is ook belangrijk. Zorg ervoor dat je kattenbakvulling verwisselt en de hele kattenbak regelmatig schoonmaakt. Als je meerdere katten hebt, kan het handig zijn om een extra kattenbak toe te voegen of twee om ze langer schoner te houden.

Ten slotte kunnen sommige katten een verandering in dieet nodig hebben. Het kan nuttig zijn om uw kat kennis te laten maken met natvoer of bouillon om hem te helpen gehydrateerd te blijven. Sommige voorgeschreven voedingsmiddelen zijn specifiek geformuleerd om katten te helpen die terugkerende gevallen van UTI’s hebben. Dit soort voedsel vereist een veterinair voorschrift, dus zorg ervoor dat u met uw dierenarts praat om te bepalen of dit de beste manier van handelen voor uw kat is.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten zijn gevoelig voor UTI’s, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de tekenen. Eventuele veranderingen in de kattenbakgewoonten en urine van uw kat kunnen wijzen op een urineweginfectie. Het is het beste om snel te handelen, omdat UTI’s erg pijnlijk kunnen zijn voor katten, en er zijn enkele gevallen waarin katten obstructies kunnen hebben waardoor ze niet kunnen plassen. Zorg er dus voor dat u onmiddellijk contact opneemt met uw dierenarts om uw kat zo snel mogelijk de juiste behandeling te bieden.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: cunaplus, Shutterstock