Hoe wierook veilig te branden rond katten (3 veilige tips)

Wierook is een plantaardig materiaal dat bepaalde geuren afgeeft wanneer het wordt verbrand, en het bestaat al eeuwen. Mensen gebruiken het voor meerdere doeleinden, zoals meditatie, om zich te ontdoen van negatieve energie, ontspanning, aromatherapie en meer. Wierook is diep ingebed in onze cultuur en katteneigenaren denken misschien niet na over de gezondheidsrisico’s voor hun katten tijdens het branden van wierook.

Dat gezegd hebbende, hoe brand je veilig wierook rond katten? De waarheid is dat wierook echt helemaal niet rond katten mag worden verbrand. Rookinhalatie is slecht voor katten en moet worden vermeden rond uw kat. Het kan mogelijk zijn om wierook te branden met uw kat in huis als u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt voor de gezondheid van uw kat. Lees verder voor meer informatie over het branden van wierook rond katten.

Kattenkogelverdeler 1

Hoe wierook veilig te branden rond katten

1. Zet uw kat in een andere kamer

katten buiten de slaapkamer
Afbeelding Credit: Lucamato, Shutterstock

Zoals we al zeiden, is rook van het branden van wierook schadelijk voor je kat. Als u van plan bent om wierook te branden, plaats uw kat dan in een andere kamer, idealiter aan de andere kant van uw huis, dan degene waarin u de wierook zult branden. Het laatste wat je wilt is dat je kat naast je zit en de rook inademt.

thematische pauze

2. Open alle vensters

Ventilatie is van vitaal belang tijdens het branden van wierook met uw kat in huis om de rook te luchten. Een nadeel is dat de geur niet zo krachtig zal zijn met de ramen open, maar het is veel veiliger om de rook uit ramen te laten ontsnappen voor de veiligheid van uw kat. Katten zijn supergevoelig voor rook en wanneer katten rook inademen, kan dit symptomen van de bovenste luchtwegen veroorzaken, zoals tranende ogen, hoesten, niezen en congestie.

thematische pauze

3. Haal uw kat uit huis

Calico maine coon kat buiten zittend
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

De beste gok is om uw kat eenvoudig volledig van de binnenkant van het huis te verwijderen voordat u de wierook aansteekt. Dit zal gemakkelijk zijn voor mensen met buitenkatten, maar als uw kat strikt een binnenkat is, wilt u misschien een vriend of familielid vragen om uw kat een tijdje te houden.

Zorg ervoor dat u uw huis volledig lucht voordat u uw kat weer naar binnen laat als extra veiligheidsmaatregel.

divider-catclaw1Veiligere alternatieven in tegenstelling tot wierook

Het is duidelijk dat het branden van wierook rond uw kat niet wordt aanbevolen vanwege veiligheidsdoeleinden, maar als u op zoek bent naar manieren om uw huis aangenaam te laten ruiken, kunt u andere methoden proberen die katvriendelijker zijn.

Febreze

Febreze kan uw huis lekker laten ruiken en het is veilig geacht door de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). U moet echter nog steeds voorzorgsmaatregelen nemen tijdens het gebruik van dit product. U wilt het niet in de buurt van uw kat spuiten en het is het beste om het volledig te laten drogen voordat u uw kat in de buurt van het product laat.

watersproeier
Afbeelding Credit: Squirrel_photos, Pixabay

Brand huisdiervriendelijke kaarsen

Huisdiervriendelijke kaarsen zijn gemaakt met niet-giftige materialen zoals sojawas, kokoswas, bijenwas of plantaardige was. Ze branden nog steeds en geven rook af, en het is het beste om deze kaarsen buiten het bereik van je kat aan te steken. U moet nog steeds voorkomen dat u een kaars brandt als uw kat astma of een andere ademhalingsaandoening heeft, zelfs als deze organisch is. Zorg er bij het branden van kaarsen voor dat je ze op een veilige plek hebt waar je kat ze niet omver kan stoten.

Gebruik luchtreinigers

Luchtreinigers helpen bij het elimineren van huisdiergeuren door UV-licht te gebruiken om ziektekiemen en allergenen die geur veroorzaken te vernietigen. Ze ontsmetten ook de lucht door verontreinigende stoffen aan te trekken via een ventilator, die vervolgens door een filter gaat. De gereinigde lucht komt dan weer vrij in de omgeving.

Kattenkogelverdeler 1Conclusie

Zoals je kunt zien, kan wierook gevaarlijk zijn voor katten en moet het worden vermeden. Als u wierook moet branden, volg dan de hierboven genoemde methoden om het zo veilig mogelijk te doen.

Idealiter zou u veiligere alternatieven moeten gebruiken, zoals huisdiervriendelijke kaarsen, luchtreinigers en Febreze. Zorg ervoor dat u voorzorgsmaatregelen neemt tijdens het gebruik van Febreze en spuit het nooit rechtstreeks op uw kat. Laat je huis altijd goed geventileerd bij het branden van wierook en sta niet toe dat je kat in dezelfde kamer is tijdens het branden van wierook.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Denis Oliveira, Unsplash