Hoe te genezen vervagen kitten syndroom thuis?


Het zien van een nestje pasgeboren kittens doet ons hart smelten. Ze zijn zo schattig op deze momenten, maar ook zo hulpeloos en delicaat.

Helaas kunnen sommige pasgeboren katten te maken krijgen met het vervagende kittensyndroom, wat gebeurt wanneer een kitten niet gedijt in de periode tussen zijn geboorte en het moment waarop het van zijn moeder moet spenen.

In veel gevallen is dit syndroom fataal en alle kattenouders moeten onmiddellijk veterinaire hulp zoeken bij het opmerken van symptomen van dit syndroom bij hun kittens.

Toch kunnen sommigen van jullie misschien een kwetsbaar klein kitten helpen om te overleven en te gedijen.

Laten we eens kijken hoe we het vervagende kittensyndroom thuis kunnen genezen.

1. Houd het kitten gehydrateerd

Kitten drinkwater

Hydratatie is belangrijk voor katten in alle levensfasen, net als voor mensen.

Gebrek aan water kan een kat uitgedroogd maken, wat altijd gevaarlijk is, vooral met een vervagend kitten.

U moet het kitten gehydrateerd houden en ervoor zorgen dat hij voldoende water krijgt. In deze situaties wordt hydratatie voorzien van onderhuidse vloeistoffen of door een oro-maagbuis.

2. Houd het ook warm

Katten zijn altijd op zoek naar warmte, maar warmte is eigenlijk essentieel voor vervagende kittens om te overleven.

Colorado Animal Rescues legt uit hoe het nodig is om het vervagende kitten in een handdoek te wikkelen, waar alleen zijn gezicht mag worden blootgesteld. Zijn oren en hoofd moeten ook bedekt zijn.

Een extra warmtebron zal waarschijnlijk nodig zijn, dus je moet ook een verwarmingskussenset om de handdoek wikkelen.

Zorg ervoor dat de lichaamstemperatuur van uw kitten niet te laag wordt, omdat dit gemakkelijk een oorzaak kan worden van een fatale afloop.

3. Verhoog de bloedsuikerspiegel van het kitten

kitten liggend

Vervagende kittens hebben meestal een lage bloedsuikerspiegel, dus het zal nodig zijn om het zoveel mogelijk thuis op te voeden.

Je moet ook Karo of Maple Syrup, en geen kunstmatige zoetstoffen, omdat ze niet zullen werken.

Een kitten moet 1 ml van de siroop met een spuit krijgen, Of je kunt het met je vinger op zijn tandvlees en tong wrijven.

Hoe herken je het vervagende kittensyndroom?

Dit syndroom is eng voor kattenouders, maar je zou het allemaal moeten kunnen herkennen.

Andrea Münnich [1] legt uit hoe enkele van de meest voorkomende klinische symptomen van het vervagende kittensyndroom bij de volgende:

• Niet aankomen

• Aangeboren afwijkingen

• Vermindert de spierspanning

• Gescheiden liggen van nestgenoten

• Onregelmatige ademhaling

• Afwezigheid van slik- en zuigreflex

•Rusteloosheid

•Huilen

Zodra u deze symptomen opmerkt, moet u handelen en beginnen met de stappen die eerder zijn beschreven als cruciaal bij het genezen van het vervagende kittensyndroom thuis.

Lees ook: Mijn kat gaat dood – Hoe lang duurt het voordat een kat sterft?

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van het vervagende kittensyndroom?

kitten met genezend vervagend syndrom

Ik weet zeker dat velen van jullie meteen hebben nagedacht over de vraag of er een mogelijkheid is om het vervagende kittensyndroom te voorkomen.

Door enkele van de meest voorkomende oorzaken van dit syndroom te kennen , is het misschien mogelijk voor kattenouders om deze uitkomst bij hun huisdieren te vermijden.

Zo simpel is het echter niet. Joni Freshman legt uit dat er drie groepen hoofdoorzaken zijn van het vervagende kittensyndroom – infectieus, genetisch en omgevingsfactoren.

Infectieuze factoren – virussen, bacteriën en darmparasieten – kunnen sterk bijdragen aan het vervagende kittensyndroom.

Omdat hun immuunsysteem zo fragiel is, lopen pasgeboren kittens een hoog risico op infectie via de placenta.

Enkele van de virussen die als de gevaarlijkste voor kittens worden beschouwd, zijn Feline herpesvirus en Calicivirus.

Genetica is hier ook erg belangrijk. Volgens petMD, Als een moederkat een andere bloedgroep heeft dan haar kitten, kunnen haar antilichamen de rode bloedcellen van het pasgeboren kitten aanvallen.

Deze aandoening wordt neonatale isoerythrolyse genoemd, het leidt tot bloedarmoede en ook tot het vervagende kittensyndroom.

Omgevingsoorzaken van dit syndroom verwijzen naar maternale factoren, zoals verwaarlozing. Sommige moeders zullen weigeren om borstvoeding aan hun kittens toe te staan, of er kan een gebrek aan voldoende melkproductie zijn.

Andere omgevingsoorzaken van het vervagende kittensyndroom zijn hyperthermie, onderkoeling en milieutoxines, zoals beddengoed en producten die katteneigenaren gebruiken om de werpkist schoon te maken.

Conclusie

Ik hoop dat je nu een beter inzicht hebt in de kwestie van hoe je het vervagende kittensyndroom thuis kunt genezen.

Dit is een situatie waar we allemaal nooit mee te maken krijgen, maar het is goed om geïnformeerd en voorbereid te zijn.

Alle kattenouders moeten zich ervan bewust zijn dat in veel gevallen, ondanks hun beste inspanningen, een vervagend kitten niet zal gedijen.

Maar je moet je best doen om de kleine krijger warm en gehydrateerd te houden en de bloedsuikerspiegel te verhogen.

Ik zal je er nogmaals aan herinneren om deze stappen te ondernemen zodra je de symptomen van het vervagende kittensyndroom herkent.

Verwijzingen:

[1] Münnich A. Fading kitten syndroom: Factoren die vatbaar zijn voor ‘faders’ en behandelingsopties. J Feline Med Surg. 2022 Mar;24(3):243-256. DOI, geraadpleegd op 23 juni 2023.