Skip to Content

5 redenen waarom je kat zoveel poept en tips hoe je kunt helpen


Het opruimen van kattenpoep is niet bepaald het meest opwindende deel van het bezitten van een kat. In feite denken de meesten van jullie waarschijnlijk niet eens na over hoe de ontlasting van een kat eruit zou moeten zien, of hoe vaak ze zouden moeten poepen.

Maar ik weet zeker dat ieder van jullie het zal merken als er wat veranderingen zijn, zoals je kat die plotseling veel poept. U zult dit merken tijdens het schoonmaken van haar kattenbak en sommige katten kunnen buiten het aangewezen gebied poepen.

Waarom poept mijn kat zo veel? Moet ik me zorgen maken, of heeft dit meestal niets te maken met gezondheidsproblemen bij katten?

Het zou kunnen, dus het is noodzakelijk dat kattenouders worden geïnformeerd over dit fenomeen. Laten we eens kijken naar de 5 meest voorkomende oorzaken van frequent poepen bij katten.

1. Het dieet van uw kat

grijze kat op wit tapijt met kleurrijke voerbakken

De eerste mogelijke verklaring voor het te veel poepen van je kat heeft te maken met haar voeding, zoals velen van jullie waarschijnlijk hebben aangenomen.

Misschien heb je onlangs het dieet van je kat veranderd en veroorzaakte dit maagklachten bij haar. Of misschien krijgt uw kat voedsel uit een andere bron dan het kattenvoer dat u haar geeft.

Sommige katten kunnen ook voedselintolerantie hebben waardoor ze vaker poepen. VCA Animal Hospitals legt uit dat lactose-intolerantie het meest voorkomt bij katachtigen.

Dit betekent dat een kat symptomen kan ontwikkelen zoals frequent poepen, diarree en een opgeblazen gevoel na inname van geiten- of koemelk.

Hoe te helpen?

Ten eerste moet u de eetgewoonten van uw kat observeren en ook controleren of ze naast vaak poepen nog andere symptomen vertoont.

Misschien heeft uw kat een verandering in haar dieet nodig. U moet uw dierenarts raadplegen over de beste manier om dit te doen en over het beste soort voedsel dat uw kat nodig heeft.

Zorg er ook voor dat je kat niet te veel eet. Sommige van de aardige buren voeren haar misschien regelmatig, zonder dat je het merkt.

Dit wordt niet aanbevolen, omdat uw kat op deze manier zwaarlijvig kan worden, wat haar kwaliteit van leven ernstig zal beïnvloeden.

2. Voedselallergieën

Gemberkat kijkt naar een glas melk op tafel

Naast voedselintolerantie kunnen katten met frequente stoelgang ook een allergische reactie hebben op een bepaald voedsel.

A. Verlinden en zijn medewerkers [1] Leg uit hoe voedselallergieën bij katten een niet-seizoensgebonden ziekte vormen die zich kan manifesteren in gastro-intestinale stoornissen, evenals huidproblemen.

Sommige van de voedingsmiddelen die het meest voorkomende allergische reacties bij katten veroorzaken, zijn zuivel, kip, vis en rundvlees. In sommige gevallen kan uw kat een bepaald voedsel voor een langere periode consumeren, maar het zal uiteindelijk toch een allergische reactie bij haar veroorzaken.

Hoe te helpen?

De dierenarts zal eerst de diagnose voedselallergie bij uw kat moeten bevestigen.

Het is niet mogelijk om de voedselallergie bij een kat volledig te genezen, maar deze aandoening is beheersbaar. Het belangrijkste hier is om het ingrediënt te vermijden dat een allergische reactie bij uw kat veroorzaakt.

Uw dierenarts zal u alle nodige informatie geven over de beste voeding voor uw kitten. Je moet heel voorzichtig zijn en alle etiketten op het voedsel en de traktaties van de kat zorgvuldig lezen.

3. Stress en angst

kat die onder een deken ligt

Als je kat plotseling veel vaker poept dan normaal, kan ze ergens angstig of gestrest over zijn.

Veel katten poepen bijvoorbeeld als ze bang zijn. Als u niets kunt bedenken dat uw kitten stress zou kunnen bezorgen, moet u weten dat katten erg gevoelig zijn, zelfs over sommige veranderingen in hun omgeving die u misschien niet eens opmerkt.

Bijvoorbeeld een nieuw familielid, u verhuist naar een ander huis, of een aantal van de mensen die langskomen, kunnen allemaal bronnen van stress zijn voor je harige vriend.

Hoe te helpen?

Je zult moeten proberen de exacte oorzaak van stress en angst bij je kat te bepalen.

Je moet ook proberen haar te troosten, maar haar toch wat ruimte geven, als ze liever alleen is.

Als u merkt dat dit probleem ernstiger is en dat uw kat erg angstig is, moet u met de dierenarts praten.

Hij kan zelfs enkele angstmedicijnen voorschrijven om uw kat te helpen.

4. Colitis

kat bij dierenkliniek met een echo

Een ander potentieel Oorzaak van frequent poepen bij katten is colitis, de ontsteking van het laatste deel van het spijsverteringskanaal van de kat.

Glencoe Animal Hospital legt uit dat er veel oorzaken zijn van colitis bij katachtigen, zoals parasieten, intestinale bacteriële overgroei, veranderd dieet, stress, enz.

Naast meer poepen dan normaal, kunnen katten met dit gezondheidsprobleem ook braken en diarree hebben met vers bloed.

Hoe te helpen?

U moet een monster van de uitwerpselen van uw kat naar de dierenkliniek brengen. De dierenarts zal ook een rectaal onderzoek uitvoeren om colitis bij uw kat te diagnosticeren.

Soms is ook een abdominale echografie of een biopsie van het darmweefsel nodig.

Colitis behandeling omvat meestal antibiotica, een speciaal dieet, of immunosuppressieve medicijnen.

5. Inflammatoire darmziekte

donkergrijze kat die medicijnen gebruikt

Inflammatoire darmziekte is een andere gezondheidstoestand die frequente stoelgang bij katten kan veroorzaken.

Deze aandoening maakt het maagdarmkanaal van een kat chronisch ontstoken en geïrriteerd, volgens Cornell Feline Health Center.

Inflammatoire darmziekte treft meestal oudere katten, maar het kan ook voorkomen bij jongere katten.

Enkele extra tekenen van dit gezondheidsprobleem zijn gewichtsverlies, diarree, lethargie en braken.

Hoe te helpen?

Nogmaals, de dierenarts moet een diagnose stellen en een adequate behandeling voorstellen.

Er is geen enkele behandeling, dus hij zal waarschijnlijk dieetaanpassingen en verschillende ontstekingsremmende medicijnen voor uw kat voorstellen.

Sommige katten moeten mogelijk ook corticosteroïden nemen. Deze ziekte kan worden bestreden, maar het is essentieel om de instructies van de dierenarts op te volgen en de reacties van de kat op medicijnen zorgvuldig te volgen.

Hoe vaak moet een kat poepen?

De meeste gezonde volwassen katten zullen poepen ten minste eenmaal per dag, zoals WebMD aangeeft.

Dus als je merkt dat je kat een paar keer per dag poept, en dit gebeurt al 2 of meer dagen achter elkaar, dan gaat er iets rond.

Een van de eerder genoemde 5 oorzaken kan dit veelvuldig poepen verklaren.

U kunt dus veel leren over de gezondheid van uw kat uit haar uitwerpselen. Een ander belangrijk ding voor kattenouders is om de gezonde kleur van de poep van een kat te kunnen herkennen, die diepbruin is.

U kunt meer nuttige informatie vinden in onze kattenpoep kleurenkaart.

Laatste gedachten

Ik hoop dat je het antwoord op je vraag hebt gevonden: Waarom poept mijn kat zo veel?

Misschien heeft ze een voedselallergie of voedselintolerantie en is dit het perfecte moment voor een verandering in haar dieet.

Misschien heeft ze te maken met een stressvolle situatie waardoor ze vaker poept dan normaal.

Zelfs als ze worstelt met een gezondheidsprobleem, zoals colitis of inflammatoire darmaandoeningen, moet je nog steeds niet in paniek raken.

Dierenartsen zijn er om u te helpen en bieden de best mogelijke behandeling voor uw huisdier.

Het enige wat u hoeft te doen is de dierenarts bellen wanneer u ongewone symptomen bij uw kat opmerkt. Vergeet niet dat de sleutel tot de behandeling van elk gezondheidsprobleem een tijdige reactie is.

Verwijzingen:

[1] Verlinden A, Hesta M, Millet S, Janssens GP. Voedselallergie bij honden en katten: een beoordeling. Crit Rev Food Sci Nutr. 2006;46(3):259-73. DOI, Geraadpleegd op 21 juni 2023.