8 redenen waarom uw kat op uw kussen slaapt


Alle katteneigenaren zijn zich ervan bewust hoeveel deze harige huisdieren graag slapen.

Veel katten slapen graag op allerlei plekken, zoals opgerold naast je voeten of bij een raam met zonlicht. Maar de laatste tijd merk je dat je kat vooral het liefst op je kussen slaapt.

Waarom slaapt mijn kat op mijn kussen? Is dit haar willekeurig gekozen plek, of geeft het aan dat mijn poesje misschien ergens last van heeft?

Laten we eens kijken naar de 8 meest voorkomende redenen waarom je kat je kussen kiest als haar favoriete plek om te slapen.

1. Comfort

klein kitten slapend op een kussen

Katten zijn altijd op zoek naar comfort en ze willen vooral zo comfortabel mogelijk zijn tijdens het slapen. Sommigen van hen zullen bijvoorbeeld opgerold in een bal slapen, omdat dit de meest comfortabele slaaphouding voor hen is!

Ik bedoel – je krijgt zo’n fijne rust op je kussen, en je slimme kleine kitten bedacht waarom ze het niet zelf zou moeten proberen!

Er is dus geen enkel probleem met je kat. Ze wil gewoon lekker slapen op je donzige kussen.

2. Op zoek naar warmte

Naast comfort zijn katten ook altijd op zoek naar warmte. Ze houden er vooral van om warm te zijn en geknuffeld te worden tijdens het slapen.

Daarom zie je je kat op je kussen slapen, en misschien zie je haar ook zonnebaden op je terras, of hoe ze zich in de winter vaak opkruipt bij de open haard of kachel.

VCA Animal Hospitals leggen uit hoe een normale menselijke lichaamstemperatuur ongeveer 98,6 ° F is, terwijl katten een hogere temperatuur hebben, variërend van 101,0 tot 102,5 ° F.

Dit is de reden waarom je kat nog steeds op zoek is naar warmte, zelfs als je het gevoel hebt dat het behoorlijk warm is in je huis.

3. Liefde en genegenheid voor jou tonen

kat en vrouw knuffelen en slapen in bed

Ik heb zoveel mensen horen zeggen dat katten totaal afstandelijk en ongeïnteresseerd zijn in mensen. Nou, mijn ervaring leert me dat dit niet waar is.

Ik geloof dat katten weten dat hun mensen van hen houden, en ze houden ook van hen terug.

Het kiezen van je kussen als haar slaapplaats betekent dat je kat dicht bij je wil zijn, zelfs als je niet wakker bent.

Als je erover nadenkt, is het zo’n schattige manier voor onze kittens om te laten zien hoe belangrijk we voor ze zijn.

4. Wil u beschermen

Een andere mogelijke reden voor dit gedrag bij uw kat is haar poging om u te beschermen.

Katachtigen hebben een aantal van hun basisgedragingen van hun dieren in het wild behouden, zoals territoriale markering en prooiinstinct. Maar omdat ze al jaren als gedomesticeerde dieren leven, is hun relatie met mensen veel veranderd.

Angelo Quaranta en zijn medewerkers [1] leg uit hoe Katachtigen hebben sociale vaardigheden ontwikkeld die hen in staat stellen om menselijke emotionele signalen te begrijpen.

Dus als je de laatste tijd wat emotionele last of verdriet hebt ervaren, zal je kat dit waarschijnlijk herkennen.

Om je te troosten en te beschermen – kiest ze ervoor om dicht bij je te slapen, op je kussen.

5. De geur lekker vinden

close-up van een kat die op een kussen slaapt

Je kat kan je geur op het kussen ook herkennen en daarom slaapt ze er zo graag op.

Een andere mogelijke verklaring is dat je net je lakens hebt verschoond. Niets beter dan de geur van verse lakens, toch?

Nou, het lijkt erop dat onze huisdieren deze lekkere geur ook lekker vinden! Zoals Animal Wellness Magazine uitlegt, terwijl mensen vijf miljoen geursensoren hebben, hebben katachtigen er 200 miljoen!

We kunnen ons dus alleen maar voorstellen met welke intensiteit onze huisdieren dingen in hun omgeving ruiken.

6. Voelt zich veilig

Jij bent de persoon die je kat het meest vertrouwt – degene die haar liefde, aandacht, voedsel en speelgoed biedt.

U bent ook de persoon bij wie uw kitten zich veiliger voelt. Dus als ze ervoor kiest om zo dicht bij je te slapen, wil ze zich waarschijnlijk gewoon veilig voelen.

7. Territoriaal gedrag

kat die vredig op een kussen slaapt

Katten zijn super schattig en alles, maar laten we niet vergeten dat het ook kleine territoriale monsters zijn.

Als je onlangs een nieuw huisdier in je huis hebt verwelkomd, is dit de reden waarom je kat plotseling graag op je kussen slaapt.

Ze markeert deze plek als haar eigen territorium, het andere huisdier laten weten dat hij nergens in de buurt mag komen.

8. Stress en angst

De De laatste reden waarom je kat op je kussen zou slapen is stress en angst.

Veel stressoren kunnen deze negatieve emoties bij katten veroorzaken, zoals nieuwe mensen of huisdieren in huis, elke verandering in het dagelijks leven en zelfs harde geluiden zoals stofzuigers of vuurwerk. Soms is je kat zelfs bang voor iets wat je niet eens kunt zien.

Als u denkt dat uw kat onder stress kan staan, is het het beste om een dierenarts te raadplegen om de exacte stressor te ontdekken en haar zo snel mogelijk te helpen.

Moet je voorkomen dat je kat op je kussen slaapt?

Van alle plekken in huis kiest je kat jouw kussen als favoriete slaapplek. Dit kan in het begin erg leuk zijn, maar ik denk dat de meeste eigenaren uiteindelijk zullen beseffen dat dit geen erg goede optie is.

Je zult waarschijnlijk niet de beste nachtrust krijgen terwijl je harige vriend de hele nacht lekker opkruipt of met zijn poten over je rug wrijft. Onnodig te zeggen dat Je bed zal altijd vol haar zijn, vooral als je een kat hebt die veel verhaart!

Het zou dus nog steeds beter zijn om grenzen te stellen en je kat te laten weten dat je bed een plek is waar alleen jij slaapt.

Koop je kat haar eigen bed en leg er een zacht kussen en deken in. Als ze haar eigen warme bed heeft, is de kans aanzienlijk kleiner dat uw kat nog steeds de voorkeur geeft aan de jouwe!

Als de kat zelfs na dit alles nog steeds aandringt om bij u in de buurt te slapen en achter de gesloten deur miauwt, is het heel goed mogelijk dat iets haar angst en bezorgdheid veroorzaakt. In dit geval raad ik u aan een dierenarts te raadplegen.

Conclusie

gemberkat die in kattenmand slaapt

Van het zoeken naar comfort tot stress en angst – er zijn verschillende redenen waarom je kat op je kussen zou slapen.

Het is schattig om te weten dat je kat zich veilig en warm voelt als hij naast je slaapt. Het is nog schattiger om je voor te stellen dat ze je misschien beschermt en je laat zien hoeveel ze van je houdt en om je geeft.

Maar het is nog steeds een beter idee om haar niet te comfortabel te laten slapen op je kussen. Op deze manier zul je waarschijnlijk over een tijdje niet goed slapen.

Was dit artikel nuttig bij het vinden van uw antwoord op de vraag: Waarom slaapt mijn kat op mijn kussen? Deel uw mening met ons!

Verwijzingen:

[1] Quaranta A, D’Ingeo S, Amoruso R, Siniscalchi M. Emotieherkenning bij katten. Dieren (Basel). 2020 juni 28;10(7):1107. DOI, Geraadpleegd op 22 juni 2023.