Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten – 11 tips en trucs


Omgaan met voedselagressie bij een kat kan overweldigend en soms zelfs beangstigend zijn. Voedselagressie kan zich op verschillende manieren uiten, zoals grommen, bijten, voedsel stelen en aanvallen. Helaas zal voedselagressie zonder passende behandeling in de loop der tijd bijna altijd verergeren. Het is belangrijk dat u veranderingen aanbrengt in uw voederroutine om dit ongewenste gedrag te verhelpen. Hier zijn enkele van de nuttigste dingen die u kunt doen om de voedselagressie van uw kat te beheersen.

kat + scheidingslijn

De 11 tips en trucs voor het omgaan met voedselagressie bij katten

1. Bezoek de dierenarts

bengaalse kat en dierenarts
Image Credit: Pressmaster, Shutterstock

De eerste stap wanneer u voedselagressie bij uw kat opmerkt, is een bezoek aan de dierenarts. Dit is vooral belangrijk als je kat plotseling voedselagressie heeft ontwikkeld. Voedselagressie kan een indicator zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals diabetes, schildklieraandoeningen of een neurologische aandoening.

Uw dierenarts zal kunnen bepalen of de voedselagressie een fysiologische, gedragsmatige of gecombineerde oorzaak heeft. Als ze vinden dat er iets medisch mis is met je kat, wees dan bereid om meerdere veranderingen door te voeren om het ongewenste gedrag te verhelpen. Vertrouw niet alleen op de behandeling van een medische aandoening om het probleem te verhelpen.

Pros


 • Goede optie voor plotselinge veranderingen

 • Kan de onderliggende oorzaak vaststellen

 • Kan helpen met een behandel- of wijzigingsplan
thematische onderbreking

2. Sta bedelarij niet toe

Katten met voedselagressie zullen vaak bedelen tussen de maaltijden door of wanneer ze voedsel zien. Veel katten zullen proberen te bedelen aan tafel, waarbij sommigen zelfs voedsel stelen van uw bord of van het aanrecht. Als uw kat voedsel steelt, moet u het voedsel opbergen en buiten het bereik van uw kat houden; sommige katten hebben kindersloten op hun kastjes nodig om ze buiten te houden.

Sommige mensen vinden het grappig of charmant als hun kat aan tafel bedelt of voedsel probeert te stelen, dus ze moedigen het gedrag aan door het niet te ontmoedigen. Als uw kat erin slaagt om te stelen of eten te krijgen om te bedelen, zal dit gedrag blijven verergeren. Houd uw kat zo nodig in een andere kamer opgesloten als anderen aan het eten zijn om bedelen en voedsel stelen te voorkomen. Geef niet toe aan bedelen, hoe charmant het gedrag ook lijkt.

Pros


 • Kan gemakkelijk te ontmoedigen zijn

 • Kan worden verholpen door voedsel buiten bereik te houden

 • verbetert meestal als er geen aanmoediging is

Nadelen

 • Kan kastsloten vereisen, de kat omhoog zetten, en niet toegeven aan schattig gedrag
thematische onderbreking

3. Beloon slecht gedrag niet

jonge vrouw scheldt haar kat uit op het bed
Image Credit: Rommel Canlas, Shutterstock

Als uw kat beloningen krijgt voor bedelen of stelen, dan zal hij meestal doorgaan met het gedrag. In feite kan het belonen van slecht gedrag resulteren in een verergering van het gedrag. Dit geldt echter niet alleen voor het typische bedelen en stelen.

Als uw kat om 3 uur ’s nachts om eten begint te bedelen, en u staat op en geeft hem eten om te zorgen dat het bedelen stopt, dan hebt u het slechte gedrag beloond en uw kat weet nu dat bedelen ertoe kan leiden dat hij krijgt wat hij wil. Hoe frustrerend of vervelend het bedelen ook wordt, het hele huishouden moet het eens zijn met de weigering om toe te geven aan de eisen van uw kat.

Voors


 • Vermindert vaak bedelen en ander ongewenst gedrag

 • Werkt goed met een verbintenis tot verandering

Minpunten

 • Kan moeilijk zijn
 • Vereist de inzet van het hele huishouden om te veranderen
thematische onderbreking

4. Geef aandacht, geen eten

Vaak weten we niet goed hoe we genegenheid moeten tonen aan onze huisdieren. Dit leidt er vaak toe dat mensen traktaties, snacks en extra voedsel geven als een manier om liefde te tonen. Helaas kan dit resulteren in een toename van de voedselagressieve neigingen van uw kat. Ook het bedelen en stelen van voedsel kan toenemen, vooral wanneer uw kat niet krijgt wat hij wil.

Wat uw kat echt van u nodig heeft is uw aandacht en genegenheid. Elke kat is anders, dus hun specifieke behoeften zullen variëren, maar meer tijd doorbrengen met je kat, of het nu knuffelen, spelen, of het oplossen van een kittenpuzzel is, zal je kat vaak de liefde en aandacht geven die je hoopt te geven als je in plaats daarvan voedsel geeft.

Pros


 • Gemakkelijk te verhelpen

 • Kan slecht gedrag ontmoedigen

 • Helpt te voldoen aan de sociale en bewegingsbehoeften van uw kat
thematische onderbreking

5. Positieve versterking

maine coon kat met traktatie
Image Credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Positieve versterking houdt in dat je je kat beloont wanneer ze deelnemen aan een gewenst gedrag in plaats van een ongewenst gedrag te ontmoedigen. Positieve versterking kan inhouden dat je je kat een traktatie geeft als beloning, maar het kan ook met aandacht, speelgoed en spelletjes. Sommige katten worden eenvoudigweg beloond door aan hun oren en kin te krabben, terwijl anderen kunnen worden beloond met een snel spelletje apporteren of een nieuw speeltje.

Het gebruik van positieve bekrachtiging vereist dat u uw frustratie en emoties voorblijft in de omgang met uw kat. Als u negatieve reacties op ongewenst gedrag gaat aanbieden, kan dat uw kat angstig of gefrustreerd maken. Positieve bekrachtiging omvat heroriëntatie en beloning voor gewenst gedrag, wat helpt het vertrouwen van uw kat in u op te bouwen.

Pros


 • Biedt een onmiddellijke beloning voor gewenst gedrag

 • Moedigt positief gedrag aan zonder negatief gedrag actief te ontmoedigen

 • Bouwt vertrouwen op

Cons

 • Vereist geduld en kennis van de behoeften en wensen van uw kat
thematische onderbreking

6. Geef ruimte

Als het etenstijd is, zullen voedselagressieve katten je vaak laten weten als je te dichtbij komt door te grommen, sissen, meppen of helemaal aan te vallen. Geef uw kat de ruimte als het tijd is om te eten. Als u het eten voor hem hebt neergezet, probeer het dan niet terug te pakken. Probeer uw kat niet te aaien of bij hem in de buurt te komen terwijl hij eet. Zet gewoon het eten neer en verlaat de kamer. Zorg ervoor dat andere huisdieren niet in de buurt van uw kat zijn, en voer niet meerdere huisdieren samen in dezelfde ruimte.

Voors


 • Meestal gemakkelijk te verhelpen

 • Kan aanvallen van voedselagressie en ander negatief gedrag verminderen

 • Helpt uw kat zich comfortabel te voelen

Nadelen

 • Kan veranderingen in uw voedingsroutine vereisen
thematische onderbreking

7. Privacy geven

Siamese kat die droogvoer uit een kom eet
Image Credit: catinrocket, Shutterstock

Bovenop het geven van ruimte aan je kat, hebben ze veel privacy nodig als het tijd is voor eten. Dit kun je doen door je kat in een kamer alleen te zetten, hun eten op een hoge plek te zetten waar alleen zij bij kunnen, of je kat gewoon ergens te laten eten waar geen druk verkeer is. Als u uw kat geen rustige, besloten plek geeft om te eten, kunt u onbedoeld hun agressie vergroten. Katten die zich druk of gestrest voelen, of het risico lopen dat hun eten wordt afgepakt, vertonen veel vaker voedselagressiegedrag.

Pros


 • Helpt uw kat zich veilig en comfortabel te voelen

 • Houdt uw kat en andere huisdieren en mensen veilig

 • Vermindert agressief gedrag

Cons

 • Kan veranderingen in uw voedingsroutine vereisen
thematische onderbreking

8. Geef vaker kleine maaltijden

Veel katten met voedselagressie vertonen verbetering als ze meerdere kleine maaltijden per dag krijgen in plaats van één of twee grote maaltijden per dag. Het onderbreken van de voedertijd kan de obsessie van uw kat met eten helpen verminderen door de verzadiging tussen de maaltijden te verbeteren. Het kan uw kat ook duidelijk maken dat hij geen honger zal lijden, wat een echt probleem kan zijn voor katten die vroeger zwervers waren en meerdere maaltijden hebben gemist.

Deze aanpak vereist wel dat u hun maaltijden zorgvuldiger portioneert om overvoeding te voorkomen. Het vaker voeren van kleine maaltijden mag niet leiden tot een toename van de hoeveelheid voedsel die uw kat eet, tenzij uw dierenarts dat aanbeveelt.

Voors


 • Kan helpen voedselobsessie te verminderen

 • Verbetert de verzadiging tussen maaltijden

 • Helpt uw kat het gevoel te geven dat ze geen honger zullen lijden

Nadelen

 • Vereist zorgvuldig portioneren van voedsel
thematische onderbreking

9. Zorg voor hoogwaardige voeding

Kat die nat voedsel eet uit witte kom op houten vloer
Beeldkrediet: IMG Stock Studio, Shutterstock

Kattenvoer van hoge kwaliteit voorziet je kat van alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om gezond te zijn. Het kan je kat ook helpen zich meer verzadigd te voelen tussen de maaltijden door hem voedingsrijke ingrediënten te geven die een vol gevoel en een gezonde spijsvertering ondersteunen. Kattenvoer van lage kwaliteit leidt er vaak toe dat uw kat zich vol voelt, maar het geconsumeerde voedsel snel weer opeet, waardoor hij weer honger krijgt voordat de volgende maaltijd komt. Hierdoor moet u misschien iets meer uitgeven aan kattenvoer, maar dat is het voordeel voor uw kat meer dan waard.

Voors


 • Zorgt ervoor dat aan de voedingsbehoeften van uw kat wordt voldaan

 • Verbetert de verzadiging tussen maaltijden

 • Ondersteunt een gezonde spijsvertering
thematische onderbreking

10. Get Creative

Het vinden van manieren om uw kat te voeren die hun natuurlijke instincten aanmoedigen, kan gunstig zijn voor katten met voedselagressie. Voedselpuzzels zijn een geweldige manier om uw kat aan te moedigen voor hun eten te werken in plaats van het obsessief en snel op te eten. Er zijn verschillende commerciële voedselpuzzels en slow feeders gemaakt voor katten die uw kat kunnen helpen meer uit hun eetervaring te halen.

Een andere goede optie voor katten is om hun voedsel in kleine porties rond het huis te verstoppen. Een suggestie hiervoor is om een paar brokjes te verstoppen in cupcake bakjes of iets dergelijks. Hoewel dit soort voedselspelletjes uw kat aanmoedigen om hun natuurlijke jachtinstincten te gebruiken, is het geen goede optie als er meerdere huisdieren in huis zijn.

Pros


 • Geeft uw kat een mentale oefening

 • Stimuleert de natuurlijke instincten van uw kat

 • Maakt het eten meer een belevenis en minder een kwestie van snel eten.

Nadelen

 • Geen goede optie in huizen met meerdere huisdieren
thematische onderbreking

11. Minimaliseer Stress

gelukkige kat
Image Credit: islam zarat, Shutterstock

Gestreste katten hebben veel meer kans om agressie te ontwikkelen dan gelukkige katten, en deze agressie kan voedselagressie zijn of openlijke agressie over vele andere dingen. Door de stress van je kat te minimaliseren, creëer je een algehele gelukkiger omgeving voor hen en verminder je hun waargenomen behoefte om te reageren met agressie.

Stress minimaliseren voor katten omvat het bieden van rustige plekken, uw kat helpen zich veilig te voelen voor andere huisdieren of kleine kinderen, en ervoor zorgen dat aan alle emotionele en fysieke behoeften van uw kat wordt voldaan. Dit kost wat tijd en moeite van uw kant, maar de beloning voor uw kat is het waard.

Voors


 • Verbetert het algehele geluk van uw kat

 • Creëert een thuisomgeving die veilig aanvoelt

 • Vermindert algemene agressie

Tegenover

 • Kost tijd en moeite om te regelen

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Voedselagressie kan een lastig iets zijn om te beheersen bij katten, en er zijn verschillende dingen die het kunnen veroorzaken. Als uw kat voedselagressie heeft, is het eerste wat u moet doen een dierenarts bezoeken om een medische oorzaak uit te sluiten. Wees bereid om meerdere veranderingen door te voeren rond etenstijd en uw algemene huiselijke omgeving om uw kat te helpen zich gelukkiger te voelen. Een kat die zich gelukkig, zelfverzekerd en veilig voelt, zal minder snel voedselagressie vertonen.

themapauze

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock