Waarom drinkt mijn kat plotseling veel water? 6 mogelijke redenen


Katten drinken door hun aard en kleine formaat geen grote hoeveelheden water. De typische, gezonde huiskat drinkt dagelijks ongeveer 5 ons water, iets meer dan een half kopje. Veel katten drinken echter minder water, afhankelijk van hun dieet. Een kat die natte brokjes krijgt, drinkt bijvoorbeeld minder water omdat dat meer in het voer zit. Het omgekeerde is ook waar. Een kat die droogvoer eet, zal elke dag meer water drinken.

Wat gebeurt er als uw kat aanzienlijk meer water drinkt, genoeg voor u om op te staan en op te merken? Dat is wat we hieronder zullen bespreken terwijl we zes mogelijke redenen bekijken voor de toegenomen dorst van uw kat.

kat + scheidingslijn

De 6 mogelijke redenen waarom uw kat plotseling veel water drinkt

1. Het weer is heet

Afhankelijk van waar u woont en hoeveel uw katten buiten komen, kunnen ze een verhoogde dorst hebben, gewoon omdat ze het warm hebben. Vergeet niet dat katten de hele dag in een bontjas rondlopen. Ze zullen meer water drinken om koel en comfortabel te blijven bij warm weer. Als een kat zweet, is de plek waar je dat het meest ziet zijn pootjes! Als u voetafdrukken op de vloer ziet van vochtige kattenpootjes, heeft uw kat gezweet, dus zorg ervoor dat ze voldoende water hebben.

kitten drinkt water
Image Credit: AleksandarMilutinovic, Shutterstock
thematische onderbreking

2. U bent onlangs overgestapt op droog kattenvoer

Zoals we al eerder zeiden, wanneer katten droog kattenvoer krijgen, drinken ze meestal meer water omdat er minder in hun brokjes zit. Een reden waarom uw kat meer drinkt, is als u net bent overgestapt van natte brokken op droge brokken, iets wat u misschien doet als uw kitten nu een volwassen kat is. Aangezien hun nieuwe, droge voer minder water bevat, is het logisch dat ze meer water drinken om dat te compenseren.

thematische onderbreking

3. Nierziekte en chronisch nierfalen

De nieren van een kat spelen een cruciale rol in zijn gezondheid. Eerst en vooral filteren de nieren de gifstoffen in de bloedbaan van de kat en verwijderen deze uit het lichaam. De nieren produceren ook nieuwe hormonen om nieuwe rode bloedcellen te maken die essentieel zijn voor het handhaven van de juiste bloeddruk van uw kat. Als uw kat nierproblemen heeft, zal hun dorstgehalte aanzienlijk toenemen omdat hun nieren hulp nodig hebben.

grijze kat drinkt water uit kom
Image Credit: Prilutskiy, Shutterstock
thematische onderbreking

4. Diabetes Mellitus

Hoewel het een langdurige aandoening is, is diabetes bij katten goed te behandelen. Sterker nog, met de juiste behandeling heeft uw kat misschien weinig last van de ziekte. Als diabetes echter onbehandeld blijft, kan het een verhoogde dorst bij katten veroorzaken. Als ze geen andere symptomen lijken te hebben, maar wel steeds meer water gaan drinken, laat uw kat dan testen op suikerziekte. Misschien merkt u ook een toename van het plassen, de eetlust en de gewichtstoename op.

thematische onderbreking

5. Hyperthyreoïdie

Als u merkt dat uw katachtige drinkt en meer eet maar eerder gewicht verliest dan toeneemt, kunnen ze hyperthyreoïdie hebben. Hyperthyreoïdie bij katten komt vaak voor en treft meer katten van middelbare en oudere leeftijd dan jongere katten. Hyperthyreoïdie wordt veroorzaakt wanneer de schildklier meer hormonen produceert dan normaal. Een van de meest opvallende is een verhoogde dorst.

kat drinkt water uit fontein
Image Credit: Daria Kulkova, Shutterstock
thematische onderbreking

6. Urinewegaandoening

Tegenwoordig kunnen bepaalde urinewegproblemen bij katten een rol spelen bij katten die een verhoogde dorst hebben. Eén zo’n aandoening is een urineweginfectie, die vaker voorkomt bij poezen.

3 kat gezicht verdeler

Laatste gedachten

Waarom drinkt uw kat plotseling veel water? Zoals we gezien hebben, zijn er zes redenen. Twee daarvan zijn gemakkelijk op te lossen, drie kunnen worden behandeld, en één (de ergste) treft meestal oudere katten. Als uw kat er gezond uitziet en zich gezond gedraagt, is de reden voor zijn extra dorst waarschijnlijk geen reden tot paniek, maar houd hem voor de zekerheid 24 uur lang in de gaten. Maar als het niet warm is of als uw kat andere tekenen en symptomen van een gezondheidsprobleem vertoont, is een bezoek aan uw dierenarts aan te bevelen. Hun toegenomen dorst kan een teken zijn dat ze medische zorg nodig hebben.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: rihaij, Pixabay