Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen? 9 redenen daarvoor


Is het niet de schattigste pose wanneer een kat haar gezicht bedekt tijdens het slapen? Oh mijn hemel! Ik weet niet hoe ik het moet beschrijven als ik mijn kat zo zie slapen. Schattigheidsalarm! Je vraagt je af waarom katten hun gezicht bedekken als ze slapen.

We zijn bekend met het feit dat ze, hoewel het speelse levende wezens zijn, net zo graag slapen als spelen. Veel van hun slaaphoudingen zijn eigenlijk schattig, van languit op je bed liggen of opgekruld in een bal. Maar in welke houding ze ook slapen, hun poten liggen het grootste deel van hun slaaptijd op hun gezicht.

Er zijn inderdaad redenen achter bijna elk gedrag, en dit is niet uitgesloten. Dit is hun top één comfortabele positie omdat het hen gezellig en warm zonder lawaai of licht om ze af te luisteren.

Geloof het of niet, elke kat heeft een andere persoonlijkheid, en volgens dat, zal het verschillende slaaphoudingen. Toch lijkt deze slaaphouding voor bijna elke kat favoriet te zijn. We zullen nu elk van de 9 redenen om onze katachtige vrienden te begrijpen!

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen?

U bent eigenaar van een huiskat, dus u bent al bekend met hun voorliefde voor slapen. Hun dutje is meestal 15 uur langmaar sommigen die graag nog meer slapen zullen waarschijnlijk 20 uur snoozen.

Zodra het weer wordt koud, grijs en miezerig, snel genoeg zie je je kat languit op de bank of opgekruld in een bal. We kennen het zelf ook; als het geen mooi weer is, willen we gewoon onder de deken liggen, Netflix kijken en wat warme drank drinken. Katten kiezen ervoor om hun tijd te gebruiken om te slapen, maar worden wakker uit hun slaapcycli om te eten, drinken, spelen en hun darmen te legen.

Aangezien katten crepusculaireZe gebruiken de dag om te rusten en te slapen en kiezen ervoor om actief te zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Omdat ze echter klein zijn, worden ze ’s nachts vaak bedreigd door wilde honden, luipaarden, slangen, wolven, coyotes, enz.

Uw spinnende katachtige maakt het slapen zo gemakkelijk. Ze kan in een oogwenk in slaap vallen. Maar het lijkt erop dat wanneer ze in slaap valt, ze haar gezicht bedekt.

We zullen nu uitleggen 9 redenen voor dit gedrag; blijf lezen!

1. Comfort

kat die met poot dekking zijn gezicht op witte deken slaapt

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen – motief nummer één: Je kat voelt zich op zijn gemak.

U zult uw kat meestal op de meest ongewone plaatsen in uw huis zien slapen, maar de kans is groot dat u uw kat aantreft waar hij het comfortabel en warm heeft.

Katten leggen hun pootjes op hun gezicht omdat het heerlijk en comfortabel voelt in die positie. Om het beter te begrijpen, kunnen we kijken naar onze slaapposities. We liggen meestal op één zij en op één van de handen; het is de meest comfortabele slaaphoudingvooral voor een dutje. Dat gebeurt nu eenmaal met onze katachtige schatjes.

Een kat zal een slaaphouding kiezen die knus en comfortabel aanvoelt, dus als dat betekent dat ze languit slapen, in een broodhouding, of een andere houding, het is aan hen, toch? Hoe beter de houding hoe beter de slaap!

Elke kat is anders, dus je kunt niet verwachten dat elke kat dezelfde favoriete slaaphouding heeft. Het lijkt er echter op dat de meerderheid van de katten fan is van slapen met hun gezicht bedekt.

U moet echter één ding weten. Het is te verwachten dat uw kat een favoriete slaaphouding heeft, maar er moet enige afwisseling zijn in hun slaaproutines. Als de kat slechts in één houding slaapt, kan dat een teken zijn van een gezondheidsprobleem.. Daarom is het belangrijk hem te observeren om te weten wat gebruikelijk is en wanneer het tijd is om zich zorgen te maken.

GERELATEERD: Waarom gaan katten graag onder dekens en dekens?

2. Territorium

de kat bedekt zijn gezicht met zijn poot

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen – motief nummer twee: Uw kat markeert haar territorium.

Soms zal een kat het territorium markeren door zijn gezicht in een voorwerp te begraven in plaats van zijn staart of poten. Het is geen typisch gedrag om territorium te markeren tijdens de slaap, maar het is heel goed mogelijk dat ze het gedaan hebben voordat ze wegdommelen zoals ze in slaap vallen terwijl je ze verzorgt.

Hoe doen ze dat? Hun geurklieren zitten op de staart en de poten, maar ze zitten ook op hun wangen. Die geurklieren zijn verantwoordelijk voor het vrijgeven van feromonen die uniek zijn voor elke kat.

Echter, andere katten kunnen de feromonen van andere katten voelen. Dus als ze hun territorium markeren door er tegenaan te wrijven, laten ze hun feromonen achterzodat andere katten kunnen worden gesignaleerd dat het territorium van hen is en van de markt.

Katten staan erom bekend dat ze hun gezicht over voorwerpen wrijven. Mijn kat doet dat vaak rond mijn benen, maar toevallig als ze honger heeft. Behalve dat ze me laat weten dat ik haar eigendom ben, “schreeuwt” ze: Voer me, hooman!

GERELATEERD: Waarom schuurt mijn kat tegen mijn hond?

3. “Ik wil graag warm en comfortabel zijn”

Verlegen kat op bed

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen – motief nummer drie: Ik wil warm en gezellig tegelijk zijn.

De meest logische reden waarom uw kat zijn gezicht bedekt tijdens het slapen zou zijn om zichzelf warm te houden. Aangezien katten hogere lichaamstemperaturen hebben dan wij, ze hebben meer warmte nodig, en daarom zul je je kat altijd zien zoeken naar warme plaatsen om te slapen of gewoon te liggen.

De lichaamswarmte is lager tijdens de slaap, omdat ze gewoon liggen. En delen, waar de meeste warmte verloren gaat zijn de punten van hun neus, oren, en poten.

Als ze hun gezicht bedekken met hun schattige pootjes, zullen ze de hoeveelheid warmte die verloren gaat tijdens het slapen verminderen. Dit is normaal omdat ze gewoon comfortabel wil slapen. Naast het bedekken van het gezicht met pootjes, kan uw kat zelfs haar kop in een voorwerp steken om de lichaamswarmte vast te houden.

De slaaphouding die u uw kat het meest ziet is ook wanneer katten slapen in een bal; daarom houden ze natuurlijk hun lichaamswarmte vast tijdens het slapen.

Dit bedekkingsgedrag wordt waarschijnlijk gezien bij koude seizoenenterwijl ze graag languit slapen op zomerse dagen. We kunnen het ze niet kwalijk nemen. Ze doen het uit instinct, en als we erover nadenken, is het de schattigste, toch?

Als je kat het koud heeft, zorg er dan voor dat je een temperatuur instelt waar zowel jij als je kat het over eens zijn. Of u kunt denken aan het krijgen van een verwarmd kattenbed die u bij Amazon kunt kopen. Echter, als uw kat haar gezicht bedekt terwijl het erg warm is, dan is achter de bedekking totaal een andere reden.

Echter, dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat katten deze slaappositie kiezen, en ze willen gewoon warm en gezellig tegelijk zijn.

GERELATEERD: Waarom gaan katten graag onder dekens en dekens?

4. “Ik wil niets horen”

kat slaapt thuis

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen – motief nummer vier: Uw kat blokkeert misschien het geluid dat haar in haar slaap stoort.

Het is bekend dat katten een voortreffelijk gehoor hebben, en het is logisch dat zelfs het kleinste geluid hun dutje tot een slecht dutje kan maken. Daarom begraven ze vaak hun hoofd of bedekken het om alle mogelijke geluiden te blokkeren die hun geliefde dutje kunnen verhinderen.

Elke kat is echter anders, en als uw kat een diepe slaper is, zullen de kleinste geluidjes hem niet wakker maken, evenmin als sommige harde geluiden; echter, er zijn katten die volledige stilte nodig hebben om goed te kunnen slapen.

Het zijn springerige wezens, en ze kunnen gemakkelijk bang zijn, en we kunnen het in verband brengen met hun overlevingsinstinct, omdat wilde katten zich elke seconde van hun tijd bewust moeten zijn van hun omgeving.

Maar, in onze huizen is er geen bedreiging, en daarom blokkeren katten het geluid, omdat ze weten dat niets hen kan schaden. Poten zijn er om de oren te bedekken. Of ze begraven hun hoofd in een voorwerp.

Maar wees je ervan bewust dat je het verschil moet weten tussen een begraven hoofd om het geluid te blokkeren en kopdrukken, wat een teken kan zijn dat ze pijn heeft.

5. ” Ik heb duisternis nodig”

Schattige Vermoeide Oranje Kat die met poot op gezicht slaapt

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen – motief nummer vijf: Uw kat blokkeert misschien het licht.

Laten we zeggen dat het een zomerdag is; het is erg warm. U ziet uw kat haar gezicht bedekken terwijl ze slaapt, en het is zeker dat ze dat niet doet voor de warmte, dus wat zou het kunnen zijn? Oh, natuurlijk, het licht van de zon stoort haar dagelijkse dutje.

Aangezien hun activiteit meestal plaatsvindt tijdens de schemering en het ochtendgloren, is hun rust bijna constant overdag, als er buiten licht is.

Ze zoeken voortdurend warme plaatsen om te slapen; ze zijn echter geen fan van de zonnestralen die rechtstreeks op hun ogen vallen terwijl ze zich aanpassen of naar de andere kant draaien voor een meer comfortabele positie.

Ook al zijn katten zware slapers, kunnen ze niet overal en altijd in slaap vallen. Ze doen het liever in het donker, net als wij. Als ze hun pootjes op hun gezicht leggen, blokkeren ze het licht; ze hebben dan meer kans op een geweldige kattenslaap, net zoals wij het licht aandoen en onze gordijnen dichtdoen voordat we gaan slapen.

Zoals we leerden, ook al hebben ze een beetje duisternis om in slaap te vallen, ze zijn meestal in het zonlicht; ze hebben een hogere lichaamstemperatuur die we hierboven hebben besproken. De warmte is belangrijker dan het licht, vandaar hun slaappositie in het zonlicht met hun poten op hun gezicht.

Als u uw kat wilt helpen, kunt u verduisterende gordijnen kopen om de kamer gezellig en donker te houden.

GERELATEERD: Zijn katten bang voor het donker?

6. “Op dit moment niet beschikbaar”

Thaise kat slaapt thuis

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen – motief nummer zes: Je kat wil niet dat iemand haar stoort.

Je kat probeert je misschien te vertellen dat je haar niet stoort in haar slaap. Of ze laat weten dat andere huisdieren met rust gelaten moeten worden. Hun poten op hun gezicht betekenen misschien dat ze enige tijd geen contact willen omdat ze in rust willen zijn.. Ze zijn niet in de stemming om te knuffelen, te spelen of iets anders te doen dan te slapen.

Maar ik weet dat je er niets aan kunt doen als je haar ziet met haar pootjes op haar gezicht. Soms erkent ze je met spinnen, maar meestal moppert ze dat ze alleen wil zijn.

Als je haar zo ziet, laat haar dan achter met haar favoriete bezigheid, catnapping! Ze zal je knuffelen en liefkozen nadat ze is uitgerust in haar diepe slaap.

7. Gevoel van veiligheid

Ginger polydactyle kat verbergt gezicht met grote poten

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen – motief nummer zeven: Pootjes op het gezicht van je kat geven haar een gevoel van veiligheid.

Wanneer katten hun gezicht bedekken met pootjes, kan dat hen een gevoel van veiligheid geven. Aangezien katten in het wild een prooi zijn voor andere grotere dieren, en het duidelijk is dat ze de meest kwetsbaar zijn in hun slaapmoeten ze hun meest kwetsbare lichaamsdeel, het gezicht, bedekken.

Ook al is uw kat een huiskat en is de kans dat ze in haar slaap wordt aangevallen bijna nul, het gedrag is doorgegeven door vele jaren evolutie. Het is hun instinct; katten verbergen hun gezicht tijdens het slapen om zich veiliger te voelen.

Tijdens het zoeken naar veiligheid kan uw kat tegen u aangedrukt slapen om zich veilig en geborgen te voelen. Dat betekent ze vertrouwt je genoeg om zo dicht bij je te zijn in hun kwetsbare tijd. En het is duidelijk dat ze houdt van de lichaamswarmte die je afgeeft, zodat ze zich veiliger, knusser en comfortabeler voelt.

Dus de reden kan zijn dat ze haar meest delicate gebied in een kattenlichaam beschermt, en ze wil niet dat een plotselinge aanval haar gezicht verpest. Ze verlangt naar een rustige slaap, dus let niet op de schattige pootjes op haar gezichtje.

Sommige katten zouden alleen een groot gevoel van veiligheid hebben als ze ervoor kiezen om hun hoofd onder de deken of in een wasmand te begraven.

8. “Ik ben uitgeput”

Witte kat opgekruld op een bank met poten die haar gezicht bedekken.

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen – motief nummer acht: Uw kat is misschien uitgeput.

Je kat kan haar gezicht bedekken als ze zich moe voelt. Laten we eens kijken. Katten bedekken niet alleen hun gezicht tijdens het slapen, maar ze gebruiken ook hun poten tijdens het verzorgen. Uw kat kan dus in slaap zijn gevallen terwijl ze zich aan het verzorgen was, gewoon… in midden in haar verzorgingssessie.

Nadat de kat wakker wordt, zal ze onmiddellijk weer beginnen te borstelen, waarschijnlijk de draad oppakken waar ze gebleven was. En slapend met haar pootjes over haar ogen, maakt ze het gemakkelijk om door te gaan met borstelen na de kattenslaap.

Haar verzorgingssessie kan haar uitputten, haar poten op haar gezicht achterlatend. Het is geen vreemd gedrag, het is gewoon pure uitputting.

9. De neus warm houden

Onbezonnen grijze kat met poten over het gezicht

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen – motief nummer negen: Uw kat probeert haar neus warm te houden.

Zoals we inmiddels geleerd hebben, hebben katten een hogere lichaamstemperatuur, en soms zal een kat zijn gezicht bedekken met zijn poten om de warmte van zijn neus vast te houden, omdat de neus meestal het koudste deel van het lichaam van de kat is.

Soms stoppen ze hun poten eronder en wikkelen ze het met een poot of staart om de neus warm te houden.

Wat doen katten als ze slapen?

Als een kat in slaap valt, drijft ze langzaam in een langzame slaap voor de bekende REM-fase. De REM-slaap is de fase waarin katten kunnen dromen, en je kunt het merken aan staarten, poten, of hun hele lichaam dat trilt.

Inpakken

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen is de vraag die we hopelijk vrij goed en gedetailleerd hebben beantwoord. We zijn ons ervan bewust dat katten in slaap vallen op de meest ongewone plaatsen in de vreemdste houdingen; de pose met hun pootjes over hun gezicht lijkt echter de schattigste van allemaal.

Maar voor ons is het schattig, maar voor hen brengt het hen troost, veiligheid, warmte, en een geweldige manier om het licht en het lawaai te blokkeren dat hen tegenhoudt om een goede catnapping te hebben. Soms borstelen ze, worden ze het beu, en vallen ze in slaap tijdens het wassen van hun gezicht. Of, heel misschien, zegt uw kat tegen u dat u haar een paar uur met rust moet laten zodat ze kan rusten.

Met zoveel aangeboden redenen is het moeilijk om te weten welke op een bepaald moment de reden zou kunnen zijn; echter, terwijl u de redenen achter het gedrag van uw kat niet kent, zorgen hun slaaphoudingen ervoor dat we nog meer van ze houden en ze bewonderen.

Gerelateerde inhoud

– Waarom slapen katten op hun rug?

– Waarom willen katten niet dat hun poten worden aangeraakt?

– Waarom staart mijn kat naar mij zonder te knipperen?