Hoe lang leven katten?

Katten vermengen zich al duizenden jaren met mensen. Gedurende die tijd hebben katten zich in ons leven ingebakken als geliefd en goed verzorgd voor huisdieren en familieleden.

Hoe lang katten leven, dat hangt af van veel verschillende factoren, die we in dit artikel zullen bespreken. De gemiddelde levensduur voor katten is 15 jaar, maar dit varieert van kat tot kat.

Laten we een diepe duik nemen in de levensduur van katten …

Levensverwachting van de kat

Net zoals u uw beddengoed regelmatig wast, moet u er rekening mee houden dat de favoriete dekens / bedden van uw kat regelmatig worden schoongemaakt.

De levensduur van katten is toegenomen vanwege aanzienlijke vooruitgang in de veterinaire medische zorg. Met meer nadruk op preventieve zorg, handhaven veel kattenouders proactief de gezondheid en het welzijn van hun kat, waardoor katten langer en gezonder kunnen leven.

Lees ook: Hoe oud is mijn kat in mensenjaren?

Factoren die van invloed zijn op de levensverwachting van katten

Hier zijn de factoren die van invloed zijn op hoe lang een kat zal leven:

1. Wonen

Binnenkatten leven langer

Katten die binnen leven, leven meestal aanzienlijk langer dan degenen die buiten leven. De gemiddelde levensduur van een binnenkat ligt tussen de 14 en 20 jaar.

Binnenkatten leven veel langer dan buitenkatten, met een gemiddelde levensduur van 14 tot 20 jaar.

Relatief gezien leven binnenkatten in de schoot van luxe. Ze hoeven niet te jagen op hun voedsel, krijgen routinematige medische zorg en zijn volledig beschermd tegen gevaren in de buitenlucht, waaronder wilde dieren, giftige planten en auto’s.

Met al deze luxe kunnen binnenkatten echter lui worden. De hele dag luieren zonder veel lichaamsbeweging kan leiden tot obesitas, wat chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes kan veroorzaken.

2. Buitenleven

Buitenkatten leven korter

Katten die buiten leven, leven meestal korter dan hun vrienden die alleen binnenshuis leven, met een gemiddelde levensduur van ongeveer 5 jaar.

Buitenkatten leiden een moeilijk leven. Ze moeten hun voedsel vinden, dat schaars kan zijn. Ze worden blootgesteld aan barre omgevingsomstandigheden, moeten wilde dieren afweren en lopen het risico giftige planten te eten of door auto’s te worden aangereden.

Buitenkatten moeten ook tegen andere katten vechten om hun territorium te verdedigen en middelen te beschermen, waardoor ze worden blootgesteld aan infectieziekten zoals het feline immunodeficiëntievirus. Buitenkatten hebben meestal een kort leven, met een gemiddelde levensduur van 5 jaar.

3. Medische zorg

Medische zorg kan de levensduur van uw kat beïnvloeden

Routinematige medische zorg zal niet noodzakelijkerwijs ziekte voorkomen of de levensduur van uw kat verlengen, maar het kan helpen om uw kat gezonder te houden in de loop van zijn leven.

Routinematige medische zorg omvat vaccinaties, parasietpreventie en fysieke onderzoeken. Natuurlijk zal het ontvangen van deze zorg niet volledig voorkomen dat uw kat ziek wordt.

Maar het betekent wel dat u en uw dierenarts in staat zullen zijn om de gezondheid van uw kat proactief te beheren en uw kat gedurende zijn hele leven de best mogelijke zorg te bieden.

4. Dieet

Voedingsfactoren in hoe lang een kat leeft

Wat uw kat eet, kan een rol spelen in zijn gezondheid en levensduur op de lange termijn. Een nutritioneel compleet en uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de individuele behoeften van uw kat is essentieel.

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze veel dierlijke eiwitten in hun dieet nodig hebben. Anders dan dierlijke eiwitten, hebben katten verschillende vitamines, mineralen en essentiële aminozuren zoals taurine nodig. De juiste voedingsstoffenbalans houdt een kat gezond en kan een lange levensduur bevorderen.

Met zoveel beschikbare dieetkeuzes en formuleringen (droog, nat, gevriesdroogd), kan het een uitdaging zijn om te weten welk dieet u voor uw kat moet kiezen. Uw dierenarts kan u helpen bij het door het doolhof van kattenvoer en een dieet aanbevelen dat het beste is voor uw kat en zijn individuele gezondheidsbehoeften.

5. Onzijdige status

Sterilisatie- en castratiechirurgie heeft effect op hoe lang een kat leeft

Of uw kat al dan niet gesteriliseerd of gecastreerd is, heeft effect op zijn levensverwachting. Katten die gecastreerd zijn, leven meestal langer en gezonder.

Katten die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, hebben over het algemeen een langer leven dan die van intacte katten. Sterilisatie en castratie verminderen het risico op het ontwikkelen van reproductieve ziekten later in het leven die de levensduur kunnen verkorten.

6. Gezondheidstoestand

Gezondheidstoestand en levensverwachting

Uiteraard speelt de gezondheidstoestand van uw kat een rol in zijn levensverwachting.

Een goede gezondheid staat vaak gelijk aan een lang leven. Sommige gezondheidsproblemen kunnen echter de levensduur van een kat verkorten. Bijvoorbeeld nierziekte, die oudere katten treft, verkort de levensduur omdat de nieren uiteindelijk het punt bereiken dat ze helemaal niet werken.

Helaas maken katten het niet gemakkelijk om op te merken wanneer ze ziek zijn. Ze zullen hun best doen om hun pijn en ongemak te verhullen. Tegen de tijd dat u merkt dat er iets niet klopt, kan de ziekte van uw kat behoorlijk vergevorderd zijn, waardoor de behandeling moeilijker en duurder wordt.

7. Ras

Ras speelt een rol bij het bepalen hoe lang een kat zal leven

Het ras van uw kat speelt een belangrijke rol in hoe lang ze zullen leven. Katten van gemengde rassen zijn over het algemeen harder en minder vatbaar voor erfelijke aandoeningen.

Sommige rassen leven heel lang. Amerikaanse korthaar katten kunnen bijvoorbeeld zo lang leven als 15 tot 20 jaar, terwijl Birmese katten een gemiddelde levensduur hebben van 16 tot 18 jaar.

In vergelijking met raszuivere katten zijn katten van gemengde rassen meestal harder en minder vatbaar voor erfelijke ziekten, waardoor hun levensduur wordt verlengd.

8. Genetica

De genetische samenstelling van een kat kan de levensduur beïnvloeden. Genetica kan bijvoorbeeld het risico van een kat op het ontwikkelen van kanker of andere chronische gezondheidsproblemen verhogen die de levensduur kunnen verkorten.

Wat kun je doen?

Zilveren tabby kat die natvoer eet

Hoewel u de genetica van uw kat niet kunt veranderen, zijn er dingen die u kunt doen om uw kat gezond te houden en mogelijk zijn levensduur te verlengen.

U kunt de genetica van uw kat niet controleren, maar er zijn dingen die u kunt doen om uw kat te helpen genieten van een lange levensduur:

  • Geef uw kat een gezond dieet.
  • Plan dagelijkse speeltijd met uw kat om hem te helpen fysiek actief te zijn.
  • Houd de hersenen van uw kat bezig met omgevingsverrijking, zoals voedselpuzzelspeelgoed, vensterbankstoelen en kattenappartementen met schuilplaatsen.
  • Houd uw kat volledig gevaccineerd en geef uw kat maandelijks vlooien- en tekenpreventie.
  • Neem uw kat mee voor routinematige medische zorg, volgens de aanbevelingen van uw dierenarts.
  • Laat uw kat vroeg in het leven steriliseren of castreren.
  • Houd je kat binnen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Wanneer ze goed worden verzorgd, kunnen katten een lang en gezond leven leiden. Wees proactief over de gezondheid van uw kat en werk samen met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat het lange leven van uw kat vol goede gezondheid, geluk en liefde is.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde levensverwachting van een binnenkat?

De gemiddelde levensverwachting van een binnenkat is ongeveer 15 jaar. Ze worden beschermd tegen de gevaren waarmee buitenkatten worden geconfronteerd (bijvoorbeeld wilde dieren, giftige planten), waardoor het gemakkelijker wordt om een lang leven te leiden.

Wat is een goede leeftijd voor een kat?

Zolang een kat in goede gezondheid verkeert, is elke leeftijd een goede leeftijd voor een kat.

Hoeveel jaar blijven katten in leven?

Dit hangt af van vele factoren, waaronder dieet, levensstijl (binnen versus buiten), genetica en de algehele gezondheidstoestand.

Kan een kat 30 jaar oud worden?

Een kat kan 30 jaar oud worden, maar het is zeldzaam. De oudste kat, volgens het Guinness Book of World Records leefde 38 jaar. Die kat heette Creme Puff.