Dementie bij katten: symptomen, diagnose en behandeling

Dankzij de komst van de moderne geneeskunde leven katten langer dan ooit. Een van de uitdagingen die gepaard gaat met het zijn van de voogd van een oudere katachtige metgezel is katachtige cognitieve disfunctie, ook wel bekend als katachtige dementie.

Vergelijkbaar met de ziekte van Alzheimer bij mensen, kan katachtige cognitieve disfunctie ervoor zorgen dat oudere katten desoriëntatie, cognitieve achteruitgang, verstoring van de normale slaap-waakcyclus, veranderingen in sociale interactie en meer ervaren.

Als u voor een ouder wordende kat zorgt, dan is hier alles wat u moet weten over kattendementie.

Snel overzicht: Dementie bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Cognitief disfunctie syndroom
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Desoriëntatie, overmatige vocalisatie, pacing, doelloos dwalen, verdwalen in huis, prikkelbaarheid, verwarring, slecht kattenbakgebruik, slecht verzorgingsgedrag, afname van eetlust.
medische dossiers
Diagnose: Andere tests zoals laboratoriumwerk moeten vaak worden gedaan om andere ziekten uit te sluiten. Labwerkbevindingen in combinatie met een grondige geschiedenis over gedragsveranderingen die optreden, kunnen worden gebruikt om een diagnose te ondersteunen.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Matig vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Ja
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: De behandeling is grotendeels gericht op omgevingsstimulatie. Suppletie met omega-3-vetzuren, B-vitamines en carotenoïden blijkt de cognitieve functie te ondersteunen. Andere medicijnen en supplementen kunnen nuttig zijn.
thuis
Huismiddeltjes: Het verrijken van de thuisomgeving met stimulerend spel en activiteiten zoals voedselpuzzels, “jagen” op traktaties, enz. Voedingssupplementen geformuleerd voor cognitieve ondersteuning zijn beschikbaar.

Hoe vaak komt dementie voor bij katten?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat de diagnose van katachtige dementie relatief nieuw is in de diergeneeskunde. De aandoening komt waarschijnlijk vaker voor dan we ons realiseren, omdat het niet vaak wordt gemeld of herkend door katteneigenaren.

Bovendien kunnen verschillende andere gezondheidsproblemen, waaronder gevorderde nierziekte en hyperthyreoïdie, de tekenen van cognitieve disfunctie bij katten nabootsen, waardoor het moeilijk is om de ziekte te herkennen.

Wat zijn de symptomen van dementie bij katten?

Ragged kattendementie symptomen

Tekenen dat uw kat dementie heeft, zijn onder meer verwarring, vervuiling van het huis, verminderde verzorging en andere gedragsveranderingen.

Dementie wordt geassocieerd met oudere katten. Mentale stoornissen worden meestal opgemerkt bij katten ouder dan 10, en kattendementie wordt meestal gezien bij katten die gevorderd zijn in leeftijd – 15 jaar en ouder.

De meest voorkomende tekenen geassocieerd met katachtige dementie zijn veranderingen in gedrag en mentale vermogens. Tekenen van dementie kunnen zijn:

 • Verward en gevangen in hoeken
 • Huisvuil: ongepast urineren of poepen buiten de kattenbak
 • Slapen en wakker zijn op verschillende tijdstippen
 • Verhoogde vocalisatie in de vorm van miauwen of jodelen vocaliseren
 • Meer matten en verzorging minder
 • Verminderde responsiviteit
 • Verhoogde angst of agressie, meer verbergen
 • Niet genieten van activiteiten, zoals spelen, springen of jagen zoals vroeger
 • Eerdere trainingen vergeten
 • Meer slapen
 • Pacing of doelloos dwalen, verdwalen
 • Gewichtsverlies en/of verlies van eetlust

Diagnose van kattendementie

Dementie bij katten

Dementie bij katten is een diagnose van uitsluiting, wat betekent dat uw dierenarts zal bepalen dat uw kat dementie heeft na het uitsluiten van andere aandoeningen die hun symptomen kunnen veroorzaken.

Kattendementie is een ‘diagnose van uitsluiting’, d.w.z. een dierenarts zal alle andere ziekten uitsluiten die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. Als alle andere problemen zijn uitgesloten, wordt het diagnosticeren van kattendementie toegepast.

Zoals eerder vermeld, kunnen aandoeningen zoals hyperthyreoïdie de tekenen van kattendementie nabootsen. Aandoeningen zoals artrose, diabetes mellitus, doofheid, blindheid, het syndroom van Cushing, gevorderde nierziekte, kanker en hartaandoeningen kunnen ook tekenen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met kattendementie.

Daarom zal uw dierenarts een mondelinge geschiedenis van u willen afnemen, een volledig lichamelijk onderzoek willen uitvoeren en de juiste tests willen uitvoeren. Afhankelijk van wat uw dierenarts opmerkt bij het lichamelijk onderzoek, kan het testen bloedonderzoek, urinetests en fecale examens.

Aanvullende tests kunnen worden besteld als uw dierenarts een specifiek probleem vindt. Aanvullende tests kunnen röntgenfoto’s, abdominale echografie, een biopsie van het aangetaste orgaan of verwijzing naar een oogarts, neuroloog of andere specialisten omvatten.

Behandeling van kattendementie

Katachtige dementie behandeling

Er is geen behandeling voor dementie, maar u kunt helpen om het leven van uw kat gemakkelijker te maken en mogelijk de progressie van de ziekte te vertragen.

Helaas is er geen remedie voor kattendementie. Er zijn echter veel dingen die u kunt doen om de progressie mogelijk te vertragen, en er zijn manieren om de omgeving van uw kat aan te passen om de gezondheid, het welzijn en de cognitieve vaardigheden van uw kat te maximaliseren.

1. Betrek uw kat bij mentale en fysieke stimulatie

Om de top hersenfunctie te behouden, moet je het gebruiken of verliezen. Verrijking is een belangrijk onderdeel van de gezondheid van geriatrische katten. Zorg ervoor dat je elke dag met je kat speelt en betrek je kat met hersenkrakerspelletjes.

Voedselpuzzels zijn een prachtige manier om katten hun hersenen te laten gebruiken, je kunt ze kant-en-klaar kopen of je kunt ze zelf maken. Als uw kat een riem verdraagt, neem uw kat dan mee op korte wandelingen, zodat uw kat een veilige, visuele en fysieke stimulatie in de buitenlucht kan krijgen.

Deze activiteiten helpen de hersenen van uw kat jong te houden.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

2. Voed de hersenen van je kat met goede voeding

Purina heeft ontdekt dat katten die een dieet krijgen met omega 3 vetzuren, antioxidanten, B-vitamines en arginine deed het beter op mentale tests van leren, mentale flexibiliteit en geheugen. Voer uw kat een hoogwaardig, licht verteerbaar seniorendieet dat is samengesteld om te voldoen aan de behoeften van ouder wordende katten.

Leven met kattendementie

Leven met dementie bij katten

Als uw kat dementie heeft, kan het nuttig zijn om enkele aanpassingen aan te brengen in zijn omgeving.

Er zijn een aantal regels die het leven met een kat met cognitieve stoornissen zullen vergemakkelijken.

1. Probeer de spullen van je kat niet te verplaatsen

Als u de voerbak of waterbakken en kattenbak van uw kat verplaatst, is de kans groot dat ze het niet meer vinden. Het handhaven van deze structuur zal stress en angst verminderen en uw kat helpen om succesvoller te zijn.

2. Zorg voor een rustige omgeving voor geriatrische katten:

Katten met cognitieve disfunctie kunnen hogere angst hebben dan andere katten. Probeer geen nieuw huisdier aan uw huishouden toe te voegen als u een ouder wordende kat met gezondheidsproblemen heeft.

U kunt uw kat ook helpen door het verkeer en lawaai in uw huis te minimaliseren, geen meubels te verplaatsen en geen grote bijeenkomsten van mensen te houden (als u dat doet, zorg er dan voor dat uw kat zich in een rustige, veilige buurt van het huis bevindt). het gebruik van Feliway-producten die zijn ontworpen om angst te verminderen, kan ook katten met cognitieve disfunctie helpen.

3. Zorg voor regelmatige veterinaire controles:

kattencontrole

Oudere katten hebben regelmatig verzorging nodig om goed ouder te blijven worden. De diergeneeskunde vordert snel op het gebied van geriatrische geneeskunde en u zult verbaasd zijn over hoe goed uw dierenarts uw huisdier kan helpen.

Het lijdt geen twijfel: katten met dementie vertegenwoordigen katten met speciale behoeften. We weten echter dat er een grote beloning is in de zorg voor de minste van deze, zelfs als het ‘gewoon een kat’ is.

Hoewel je harige engel misschien vereist dat je een paar accommodaties maakt, lijdt het geen twijfel dat de beloning van het helpen van een kat om tot op hoge leeftijd te leven geweldig is. Vergeet niet om de hulp in te roepen van een veterinaire bondgenoot die u vertrouwt: deze persoon heeft de kennis die u nodig hebt om de beste beslissingen voor uw kat te nemen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van dementie bij katten?

Symptomen van kattendementie zijn onder meer verward en gevangen in de hoek, ongepast urineren of poepen buiten de kattenbak, slapen en wakker zijn op verschillende tijdstippen, verhoogde vocalisatie in de vorm van miauwen of jodelen vocaliseren, verhoogde matten en verzorgen minder, verminderde responsiviteit, verhoogde angst of agressie, meer verbergen, niet genieten van activiteiten die eerder zijn ondernomen, zoals spelen, springen, of jagen, een eerdere training vergeten, meer slapen, of zinloos of dwalen of verdwalen. Gewichtsverlies en verlies van eetlust kunnen ook worden geassocieerd met kattendementie.

Hoe weet u of uw oudere kat dementie heeft?

Kattendementie veroorzaakt meestal gedragsveranderingen. Symptomen van katachtige dementie zijn onder meer verward en gevangen in de hoek, ongepast urineren of poepen buiten de kattenbak, slapen en wakker zijn op verschillende tijdstippen, verhoogde vocalisatie in de vorm van miauwen of jodelen vocaliseren, verhoogde matting en verzorging minder, verminderde responsiviteit, verhoogde angst of agressie, meer verbergen, niet genieten van activiteiten die eerder zijn ondernomen, zoals spelen, springen of jagen, een eerdere training vergeten, meer slapen of pacing of doelloos dwalen of verdwalen. Gewichtsverlies en verlies van eetlust kunnen ook worden geassocieerd met kattendementie. Als u vermoedt dat uw kat katachtige dementie heeft, raadpleeg dan uw dierenarts.

Waarom jogt mijn oudere kat?

Oudere katten kunnen om verschillende redenen joggen. Feline hyperthyreoïdie, een hormonale aandoening, is een veel voorkomende oorzaak. Katachtige dementie is een andere oorzaak. Als uw oudere kat overmatig jogt, raadpleeg dan uw dierenarts.

Kunnen katten je dementie geven?

Hoewel katten een katachtige versie van dementie kunnen hebben, kunnen ze je geen dementie geven. Ze kunnen je gek maken met hun eisen, maar ze kunnen je officieel geen dementie geven.