Hoe lang duurt het voor een kat herstelt van een sterilisatie?


Sterilisatie, ook wel ontsterilisatie genoemd, of technisch gezien een ovariohysterectomie of ovariectomie (afhankelijk van de procedure), is een chirurgische ingreep waarbij de vrouwelijke voortplantingsorganen van uw kat worden verwijderd.

Hoewel de procedure ontmoedigend kan klinken, zijn de meeste katten binnen een dag of twee weer zichzelf. Het is echter vermeldenswaard, dat het volledige genezingsproces veel langer duurt!

Meestal worden katten op jonge leeftijd gesteriliseerd, meestal voordat ze hun eerste krolse cyclus hebben, wat belangrijk is, omdat het hun risico op het ontwikkelen van katachtige borstkanker op latere leeftijd aanzienlijk vermindert.

Met een eenvoudige voorbereiding zorgen deze tips ervoor dat uw kat snel herstelt van haar sterilisatie, meestal binnen een dag of twee.

kat + scheidingslijn

Voorbereiding is de sleutel

Dierenarts controleert verband op kat gestrest na sterilisatie
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock

De dag voor de operatie is bijna net zo belangrijk als de operatiedag zelf! Vergeet niet dat de meeste dierenartsen willen dat uw kat vanaf een bepaald punt voor de operatie vast. Weet hoeveel uur deze vastenperiode is, en houd u daaraan!

Weet welke nazorg nodig is

Heeft uw kat pijnstillers of antibiotica nodig? Zo ja, hoe vaak? Wil uw dierenarts dat u haar een bepaalde tijd binnen houdt? Hoe vaak moet u het operatiegebied controleren? Zijn er hechtingen die binnen een bepaalde tijd verwijderd moeten worden?

Als u de antwoorden op deze vragen weet, zal uw kat snel herstellen!

Bel als u zich zorgen maakt

Als u zich zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts. Als die niet open is, kan een plaatselijke nooddierenarts u vaak ook advies geven. Probeer uit te vinden wie uw dierenarts aanbeveelt als dat nodig is.

Als u zich zorgen maakt, kunnen foto’s en video’s van het probleem zeer nuttig zijn, en u misschien zelfs een reis terug naar de dierenarts besparen als het iets is dat deel uitmaakt van het normale postoperatieve genezingsproces.

Uw kat ziet er misschien normaal uit, maar genezing heeft tijd nodig

kat in dierenkliniek herstelt van sterilisatieprocedure
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock

Vergeet niet dat, hoewel de huid na een operatie vrij snel kan genezen, de inwendige genezing langer kan duren. Dat je meisje er de tweede dag na de operatie goed uitziet, betekent niet dat ze kan rennen en springen en spelen zoals normaal. Praat met je dierenarts over activiteitenbeperkingen na de operatie, en houd je daaraan!

Ken uw E-collar opties

Uw dierenarts gebruikt misschien geen Elizabethaanse halsbanden (of e-collars), maar als dat wel het geval is, wees u er dan van bewust dat ze in verschillende maten en soorten verkrijgbaar zijn, dus uitproberen kan belangrijk zijn.

Hoe lang moeten ze het dragen? Kunnen ze ermee eten en slapen? Dit zijn vragen die u met uw dierenarts moet bespreken.

Sommige e-collars zijn opblaasbaar, andere zijn van flexibel plastic. Er bestaan ook alternatieven, zoals fleece jumpsuits, die het gebruik van een halsband helemaal vermijden. Houd er rekening mee dat de meeste katten niet van e-collars houden, dus praat van tevoren met uw dierenarts om te weten wat ze verwachten thuis te sturen, en welke alternatieven er zijn als er een niet werkt!

Andere dingen om te weten

Wanneer moet uw dierenarts uw kat terugzien? De meeste dierenartsen zullen een hercontrole willen doen om hechtingen (stitches) te verwijderen als die aanwezig zijn, en gewoon even bij uw kat kijken.

Soms zijn er twee hercontroles om dit te bereiken. Vaak omvat een hercontrole een vrij onderzoek, gewichtscontrole en een blik op de operatieplaats. Idealiter plant u dit voordat u het kantoor van de dierenarts verlaat op het moment dat uw kat gesteriliseerd wordt.

U kunt ook vragen dat iemand u belt of sms’t als de operatie klaar is, zelfs als u uw kat pas over een tijdje ophaalt! Dit kan helpen om de zorgen over de operatie te verlichten!

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Met deze tips is het gemakkelijk om uw kat te helpen snel te genezen en zich op haar best te voelen zodra ze thuis is. Met wat voorbereiding zal ze in een mum van tijd herstellen!

Vergeet niet dat je instinct altijd belangrijk is in dit soort situaties. Dus, als je het gevoel hebt dat je kat niet zo snel herstelt als je zou verwachten, of als er iets niet lijkt te kloppen, aarzel dan nooit om contact op te nemen met je dierenarts en je vragen te stellen!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Sannikova Maria, Shutterstock