Hoe kittennagels te trimmen in 4 eenvoudige stappen: door de dierenarts goedgekeurd advies

Als huisdierouder heb je je nieuwe kitten meer dan eens zijn klauwen op alles zien slijpen, van het tapijt tot de bank. Niet alleen dat, maar de klauwen van kitten zijn ongelooflijk scherp en als je er niets aan doet, kunnen ze jou, je andere huisdieren en je meubels pijn doen.

Als u zich afvraagt hoe u de nagels van uw kitten moet knippen en hoe vaak, bent u bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel beantwoorden we uw vragen en geven we u enkele tips voor het knippen van de klauwen van uw kitten.

3 kat face divider

Hoe vaak moet u de nagels van uw kitten knippen?

Hoe vaak u de nagels van uw kitten knipt, hangt af van de levensstijl van uw kitten. Een goede vuistregel om te volgen is echter het knippen van de nagels van het kitten een of twee keer per maand, indien nodig. Dit voorkomt niet alleen dat hun nagels te lang en scherp worden, maar het helpt ook om het kitten eraan te laten wennen dat zijn nagels worden geknipt.

Het is het beste om te beginnen met het knippen van de nagels van uw kitten tussen de leeftijd van 4 en 8 weken, omdat dit de kat zal helpen wennen aan de procedure. Het is echter het beste om één poot tegelijk te doen, om je kleine harige vriend niet te traumatiseren.

Nu je weet hoe vaak je de nagels van je harige vriend moet knippen, geven we je een paar stappen om de klus te klaren in onze volgende sectie.

kattenpootverdelerHoe de nagels van uw kitten in 4 stappen te knippen

Het knippen van de nagels van uw kitten hoeft niet moeilijk te zijn. Je moet echter wel voorzichtig zijn als je dit doet. Het volgen van de onderstaande stappen zou moeten helpen bij de taak.

1. Verzamel uw benodigdheden

Het eerste wat je wilt doen is je voorraden verzamelen. U wilt uw kitten niet midden in het trimmen moeten laten zitten om iets te krijgen dat u bent vergeten. Je hebt een speciale nageltrimmer nodig, omdat je geen paar nagelknippers voor mensen op de klauwen van een kitten kunt gebruiken. Het gebruik van de verkeerde trimmer kan ertoe leiden dat uw kitten gewond raakt en zijn nagels versplinteren.

Holding Cat nageltrimmer
Afbeelding credit: Natalia Bostan, Shutterstock
thematische pauze

2. Zoek een rustig plekje

U wilt een rustig plekje vinden, weg van afleiding, geluiden of verrassingen, zodat uw kitten niet schrikt tijdens het knippen van de nagels. Vergeet niet dat dit iets nieuws is dat u in het leven van uw kitten introduceert, dus natuurlijk zal het kitten nerveus en schichtig zijn.

Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, ben je misschien ook nerveus. Het is het beste om nagelknipsessies te plannen wanneer de kat slaperig en ontspannen is na het eten.

thematische pauze

3. Alleen het wit bijsnijden

U hoeft alleen het witte deel van de nagel te knippen om te voorkomen dat u het kitten verwondt. De nagels van het kitten zijn wit aan de uiteinden en roze dichter bij de poot. U moet alleen het witte deel van de nagels van het kitten knippen, omdat het roze deel zacht is en bloedvaten bevat. Het roze gedeelte wordt het snelle gedeelte genoemd en als het wordt gesneden, zal het bloeden. Sommige katachtige nagelknippers zijn echter ontworpen om de snelle te beschermen door te voorkomen dat u meer dan het witte gebied van de nagel snijdt. Druk eerst zachtjes op de poot van uw kitten om de klauw bloot te leggen. Knip vervolgens de nagel in een lichte hoek net onder de snelle. Als uw kitten geïrriteerd raakt en probeert te rennen, beëindigt u de sessie en probeert u het later opnieuw. Als uw kitten echter kalm blijft, bied dan een traktatie aan en beëindig de sessie. De volgende keer kun je op twee klauwen mikken. Nadat je twee klauwen een of twee keer met succes hebt getrimd, kun je proberen er drie te doen, enzovoort.

nagels van kat knippen
Image Credit: Yimmyphotography, Shutterstock
thematische pauze

4. Gebruik traktaties, lof en positieve bekrachtiging

Traktaties, lof en positieve bekrachtiging zijn essentieel voor het knippen van de nagels van uw kitten. Zorg ervoor dat je zachtjes tegen je kleine vriend praat terwijl je zijn nagels knipt en beloon de kat met lekkernijen of speelgoed als je klaar bent.

Schreeuw of scheld uw kitten nooit uit, want dat zal de kat alleen maar banger maken en zelfs moeite doen om weg te komen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Het knippen van de nagels van een kitten zorgt ervoor dat ze niet te lang en scherp zijn. Deze procedure kan u en uw kitten beschermen tegen letsel door hun scherpe klauwen. Het wordt aanbevolen om de nagels van uw kitten om de twee weken of eenmaal per maand te knippen, indien nodig. Begin al met trimmen als je 4 tot 8 weken oud bent, zodat je kitten kan wennen aan het proces.

Het volgen van de bovenstaande stappen kan u helpen de nagels van uw kat veilig en effectief te knippen. Vergeet niet om de lof en traktaties op te stapelen zodra het kitten stil zit voor u om de procedure uit te voeren en once het is klaar.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Ground Picture, Shutterstock