Hoe kattenpoten te hydrateren (6 tips en trucs)

De poten van je kat zijn een belangrijk hulpmiddel om door de wereld te navigeren. Elk voetkussen heeft een cluster van zenuwreceptoren die informatie over hun omgeving doorgeven, die kan worden aangetast als ze droog en gebarsten worden. Het ongemak kan ook voorkomen dat uw kat loopt, rent en springt.

Gelukkig kunnen sommige stappen die je thuis kunt nemen de poten van je kat gezond, gehydrateerd en goed laten voelen. Nadat je de poten van je kat hebt schoongemaakt, probeer je een van deze katveilige vochtinbrengende methoden.

3 katten gezichtsverdeler

De 6 tips voor het hydrateren van kattenpoten

1. Vaseline

hoge hoekweergave van de hand van de man gebruik witte vaseline
Afbeelding Credit: Towfiqu ahamed barbhuiya, Shutterstock

Algemeen bekend onder het merk Vaseline, vaseline is een mengsel van minerale oliën en wassen die kunnen worden gebruikt voor kleine snijwonden, schaafwonden en krassen, evenals om de huid vochtig te houden. Het is veilig voor gebruik op voetzolen van katten, die je twee of drie keer per week kunt doen om te hydrateren.

Het is belangrijk om een lichte laag aan te brengen. Uw kat zal nog steeds zijn poten likken en overmatige vaseline kan maagklachten veroorzaken. Vermijd het toevoegen van iets aan de vaseline, zoals essentiële oliën, die giftig kunnen zijn.

thematische pauze

2. Olijfolie

olijfolie
Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Olijfolie is een huisbevochtiger die veilig en effectief kan zijn voor de poten van uw kat. Het is rijk aan oliezuur, linoleenzuur, linolzuur, omega-vetzuren en vitamine A, D, E en K voor het hydrateren van de poten van uw kat. Regelmatig gebruikt, kan olijfolie gebarsten of droge poten genezen, vooral in extreme weersomstandigheden, zoals een hete zomer of extreem koude winter met ijsvrij maken op oppervlakken.

Masseer warme (niet hete!) olijfolie in de voetzolen als dat nodig is om vocht te herstellen. Als uw kat buiten was of op vuile oppervlakken liep, zoals de kattenbak of een garagevloer, reinig dan zijn poten voordat u de olie aanbrengt.

thematische pauze

3. Kokosolie

kokos- en kokosolie
Afbeelding Credit: Thasneem, Shutterstock

Net als olijfolie is kokosolie een goede vochtinbrengende crème voor gebarsten poten en heeft het een boost van natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Gebarsten en droge poten kunnen geïnfecteerd raken, maar kokosolie kan een barrière vormen en het risico op infectie verminderen.

Beter nog, kokosolie is volkomen veilig wanneer het door katten wordt ingenomen. Het absorbeert snel in de huid, maar je moet voorkomen dat je te veel toevoegt. Als uw kat overmatig likt, kan de kokosolie leiden tot maagklachten, diarree of braken.

thematische pauze

4. Visolie

Visolie
Image Credit Door: dangdumrong, shutterstock

Visolie is een andere optie voor het hydrateren van de poten van uw kat na het schoonmaken. En als je kat het aflikt, heeft het dieetvoordelen met het omega-vetzuurgehalte. Katten kunnen zelf geen omega-3-vetzuren produceren, dus ze moeten het via hun dieet krijgen.

Net als de andere remedies, gebruik indien nodig om de poten van uw kat gehydrateerd te houden. Wrijf een paar keer per week een dun laagje in de poten van je kat na het schoonmaken van de maandverbandjes.

thematische pauze

5. Zink

Zink is geen actueel middel, maar wanneer het wordt toegevoegd aan het dieet van uw kat, kan het uitdroging en scheuren voorkomen. Volgens het Journal of Nutrition hebben katten met een tekort aan zink een slechtere vacht, langzame haargroei en een schilferige huid.

Als u zink aan het dieet van uw kat wilt toevoegen, praat dan met uw dierenarts over de juiste dosering en om ervoor te zorgen dat het veilig is voor uw kat. Het kan een paar weken duren voordat u verbetering ziet, dus ga in de tussentijd door met actuele remedies.

thematische pauze

6. Blijf binnen

Bengaalse kat die aan het raam loopt
Afbeelding Credit: Vikki, Pexels

Hoewel katten droge, gebarsten voetzolen kunnen ontwikkelen uit kattenbakken en kelder- of garagevloeren, lopen ze een verhoogd risico op pootproblemen als ze naar buiten mogen. Katten kunnen buiten giftige of irriterende stoffen tegenkomen, zoals droogmiddelen of pesticiden, die de voetzolen kunnen beschadigen. De beste oplossing is om uw kat alleen binnen te houden.

kattengezichtsverdeler 2

Waarom is het belangrijk om voor kattenpoten te zorgen?

De poten van je kat zijn als onze voeten, maar met wat extra nut. We gebruiken onze voeten om te lopen, rennen en springen, maar katten doen dat allemaal en meer. Ze gebruiken hun poten om hun omgeving te begrijpen en lopen vaak over verschillende oppervlakken. Na verloop van tijd kan contact met een vuile kattenbak, rotsachtige grond, natte of modderige gazons, warme of koude oppervlakken of scherpe voorwerpen zoals doornen hun poten beschadigen.

Yonze kat doet er goed aan om zichzelf schoon te houden met verzorgen en likken, maar dat vormt een risico met zijn voetzolen. Alles waarmee het in contact is gekomen via zijn pads, zoals strooizout of droogmiddelen, pesticiden of andere giftige stoffen, kan nu worden ingenomen.

Regelmatige pootverzorging houdt niet alleen de poten van uw kat gezond en comfortabel, maar het kan ook minimaliseren dat uw kat iets schadelijks binnenkrijgt tijdens routinematige zelfverzorging. Je hebt ook de mogelijkheid om de poten van je kat te inspecteren op verwondingen, zweren, snijwonden of schaafwonden voordat ze ernstig worden.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Katten zijn vrij goed in het verzorgen van zichzelf, maar soms hebben ze wat hulp nodig. Als uw kat problemen heeft met droge of gebarsten voetzolen, kunt u ze hydrateren met een van de remedies op deze lijst. Houd uw kat binnen en zorg ervoor dat u een gezond dieet voedt om te voorkomen dat er problemen ontstaan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: JoyNik, Shutterstock