Hoe jagen katten op vogels? Alles wat u moet weten!

Het is een eeuwenoude relatie – de roofdier / prooidynamiek tussen katten en vogels. Vogels zijn ongelooflijk fladderende wezens die verspreide vluchtpatronen hebben om prooien af te leiden. Maar katten zijn gebouwd voor laag bij de grond jagen, het hinderlagen van potentiële prooien.

Katten kunnen de vogelpopulatie dus ernstig beschadigen en beïnvloeden, maar hoe kunnen ze ze precies vangen? We gaan bespreken hoe katten erin slagen om deze gevleugelde schoonheden te onderwerpen – en hoe je de vogels in je achtertuin kunt beschermen.

Kattenkogelverdeler 1De oerinstincten van een kat

Je kat is gebouwd voor de jacht. Katten zijn crepusculaire wezens, wat betekent dat ze ’s ochtends en’ s avonds het beste zien. Ze kunnen snel en rustig prooien besluipen en hun spiertonus en botstructuur helpen daarbij enorm.

Mensen hebben niet dezelfde superkrachten. Ons gezichtsvermogen wordt steeds slechter naarmate de instellingen voor weinig licht beginnen. Daarom is het moeilijker om ’s nachts te rijden. Als je uit een landelijk deel van het land komt, kan dat de reden zijn waarom mensen schreeuwen om voorzichtig te zijn en op herten te letten op weg naar huis.

Als deze wezens tevoorschijn komen, is onze visie niet zo goed als die van hen in die specifieke lichtomgevingen. Voor onze katten daarentegen is hun zicht onberispelijk sterk in slecht verlichte uren.

rode tabby kat op jacht naar een kleine vogel
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

Hoe katten vogels vangen

Natuurlijk, een onberispelijk gezichtsvermogen is één ding. Maar dat is niet de enige kracht die je kat heeft tijdens het jagen. Katten kunnen extreem snel klimmen, zeer snel, in combinatie met hun efficiënte klauwen en spierkracht. Katten kunnen snel naar boomtakken en vogelvoeders gaan om prooien te vangen.

Ze hebben machtige kaken en scherpe tanden die snel een vogel kunnen doden met de eerste chomp. Vogels zijn zeer fragiele wezens; helaas is er niet veel voor nodig om hun ondergang te veroorzaken.

Omdat katten technisch gezien “hinderlaagjagers” zijn, wat betekent dat ze zich volledig onbewust met hun prooi kunnen verbergen terwijl ze hun aanval plannen.

Het kan ongelooflijk ontmoedigend zijn als je een persoon bent die graag je achtertuinvogels voert om te zien dat je buurtkat een van hen te pakken heeft gekregen. Hoewel er geen manieren zijn om dit direct te voorkomen, kunt u bepaalde unieke vogelvoeders proberen die het voor katachtigen moeilijk maken om ze te vangen.

Katten zijn een belangrijke oorzaak van vogelsterfte

Katten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vogels en oogsten jaarlijks meer dan 2,4 miljard vogels. Dit is een astronomisch getal. Ongeveer 69% van deze sterfgevallen gebeurt door wilde of dakloze kattenpopulaties. Ze kunnen echter ook een hoog risico hebben om te sterven aan binnen- / buitenkatten.

Ook zijn een alarmerende 63 soorten vogels uitgestorven, en een van de belangrijkste doodsoorzaken is katten. Omdat dit zo’n epidemie is, is het ernstig zorgwekkend voor ecologen en lijkt er geen snelle oplossing te zijn.

Kattenjachtmuizen
Afbeelding Credit: Kathryn19, Pixabay

Kunnen alle katten op vogels jagen?

Alle katten hebben jachtmogelijkheden, maar niet alle katten willen jagen. Sommigen zijn best tevreden met het gemiddelde speelspeelgoed en ochtendzoomies. Anderen zullen absurde geluiden maken als ze vogels uit het raam bekijken, maar nooit handelen. Het hangt af van de individuele kat.

Je moet de theorie niet testen. Hoewel sommige katten het grootste deel van de tijd ongeïnteresseerd zijn in jagen, kunnen ze ook toeslaan wanneer een kans zich voordoet.

Controverse rond buitenkatten

Er zijn verschillende zorgen over het behoud en de veiligheid van buitenvogels. Omdat katten zo’n bedreiging vormen en worden beschouwd als een niet-inheemse invasieve soort, is er een grote controverse rond het onderwerp.

Er zijn verschillende dingen die mensen proberen te doen om het probleem te bestrijden. Maar wat staat er op het spel? Euthanasie voor verwilderde katten is een van de belangrijkste manieren om de kattenpopulatie in voorsteden en stadswijken te verminderen, maar dit is geen humane optie.

We moeten begrijpen dat mensen alleen verantwoordelijk zijn voor de uit de hand gelopen populatie van onze katachtige vrienden. Het is niet hun eigen schuld. Het is ook niet de schuld van de vogels. Dus het bedenken van een oplossing kan erg lastig zijn, omdat elke actie die op dit moment wordt ondernomen, het leven zelf ernstig kan beïnvloeden.

We moeten nadenken over wat eerlijk is. Is het gerechtvaardigd om een verwilderde kattenpopulatie alleen te elimineren vanwege menselijke verwaarlozing, of moeten er programma’s worden geïmplementeerd om dakloosheid uit te roeien en de bevolking onder controle te houden?

Omdat katten zulke fantastische jagers zijn, zullen vogels in gevaar zijn waar katten bestaan. Gelukkig komen mensen naar de gelegenheid en proberen ze opties te vinden die de populatie katten verminderen en dieren in het wild beschermen. Dus wat zijn enkele ideeën die worden geïmplementeerd?

Schotse Wildcat on een grote boomstam
Image Credit: davemhuntfotografie, Shutterstock

TNR-programma’s

TNR-programma’s, of val-, castratie- / sterilisatie- en releaseprogramma’s, zijn ontworpen voor de populatie wilde katten. Mensen verzamelen dakloze of verwilderde katten in hun buurt, brengen ze naar een lokaal asiel of opvangcentrum en de professionals voeren de operatie uit.

Deze programma’s werden opgezet in een poging om het aantal dakloze katten in de Verenigde Staten te verminderen. Ze geven de kat meestal een soort onderscheidende factor, zoals een geknipt oor. Dit laat andere mensen weten dat de kat is gesteriliseerd of gecastreerd.

Buiten-/binnenkatten strikt binnen houden

Als je een kat hebt die gewend is om naar buiten te gaan maar vooral binnen blijft, kan het voor hem heel hartverscheurend zijn om niet meer naar buiten te mogen. Gelukkig zijn er manieren om dit te omzeilen. U kunt kennels, speelplekken krijgen en zelfs een buitenbalkon of catio bouwen voor uw katten om van het buitenleven te genieten.

Het hebben van buitenkatten kan erg ingewikkeld zijn. Je loopt het risico dat ze worden aangereden door een auto, gedood worden door een buurthond, de lijst gaat maar door. Hoewel uw kat het misschien leuk vindt om buiten te zijn, kan zo onbeschermd zijn hem niet alleen in gevaar brengen, maar het kan ook dieren in het wild in het gebied in gevaar brengen vanwege uw kat.

Hoewel het volkomen natuurlijk is voor katten om buiten te zijn, brengt het meer risico’s met zich mee dan wat het waard is. Zorg er dus altijd voor dat je een verantwoordelijke huisdiereigenaar bent en je deel doet. Je kunt ook proberen halsbanden met bellen op je katten te zetten wanneer ze naar buiten gaan, wat vogels zal helpen waarschuwen voor de aanwezigheid van de kat en hopelijk de vogel de tijd geeft om weg te komen.

Kattenkogelverdeler 1Conclusie

Katten zijn ongelooflijke jagers die gemakkelijk vogels kunnen vangen met gumption. Omdat katten jaarlijks zo’n verwoesting aan vogels veroorzaken, is het cruciaal om te voorkomen dat katachtigen zoveel mogelijk aanvallen. Vergeet dus niet om uw vogelvoeders op een veilige afstand te houden en uw vangstroken buiten te verwijderen of te verminderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels