Hoe goed is het geheugen van katten? Feline Brain Capabilities Feiten

Leven met een kat zal zeker veel goede herinneringen oproepen. Hoewel het duidelijk is dat we deze leuke en plezierige herinneringen kunnen oproepen, is het niet zo duidelijk of katten dat ook kunnen. Katten zijn intelligente dieren die een goed gevoel voor geheugen hebben, maar hun geheugen is gebouwd rond hun overleving. Ze zijn dus meestal in staat om informatie te onthouden die functioneel en nuttig is voor hun dagelijks leven. Er is nog veel onderzoek dat moet worden gedaan om de geheugencapaciteit van een kat grondig te begrijpen, maar dit is wat we tot nu toe weten.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Welke soorten herinneringen kunnen katten oproepen?

Zoals we eerder hebben vermeld, onthouden katten dingen die essentieel zijn voor hun overleving 1. Ze zijn dus heel goed in het onthouden van voedselbronnen en ze hebben ook een uitstekend ruimtelijk geheugen. Het hebben van ruimtelijk geheugen is essentieel voor het overleven van katten, omdat het hen helpt om goede jachtplekken te onthouden waar ze consequent prooien kunnen vinden.

Net als mensen hebben katten het ook gemakkelijker om belangrijke of extreme ervaringen te onthouden 2. Als ze bijvoorbeeld in een situatie zijn geweest die een behoorlijke verrassing heeft veroorzaakt of hen in een gevaarlijke situatie heeft gebracht, zullen ze het in hun geheugen bewaren en zullen ze voorkomen dat ze in de toekomst in vergelijkbare situaties terechtkomen.

Bengaalse kattenjacht buiten
Afbeelding credit: Seregraff, Shutterstock

Hoe lang zijn de herinneringen van katten?

Er moet meer onderzoek worden gedaan om te bepalen hoe ver terug katten herinneringen kunnen oproepen. Wat we wel weten is dat, net als mensen, vervagende herinneringen voor katten worden beïnvloed door hoe nuttig en betekenisvol de herinneringen zijn. Katten hebben ook minder kans om belangrijke ervaringen te vergeten, zowel positief als traumatisch. Nauwkeurige herinneringen aan herinneringen zullen echter waarschijnlijk in de loop van de tijd afnemen.

Het is dus moeilijk om te zeggen hoe ver het geheugen van een kat terug kan gaan, maar het is mogelijk voor hen om dingen van ten minste een paar jaar geleden te onthouden. Het lijkt echt af te hangen van hoe groot de impact van de situatie was op hun fysieke en emotionele welzijn.

Kunnen katten zich de weg naar huis herinneren?

Katten hebben iets dat een “homing instinct” wordt genoemd dat hen kan helpen hun weg terug naar huis te vinden 3. Van dit instinct wordt gedacht dat het de geomagnetische velden van de aarde gebruikt en ook het vermogen om geursignalen te detecteren. Dus hoewel katten misschien niet zozeer op hun herinneringen vertrouwen om hun weg terug naar huis te vinden, hebben ze wel het instinct om terug te keren naar hun thuisbasis. Er zijn zelfs gevallen bekend van katten die na een paar jaar naar huis terugkeerden.

Het hominginstinct van een kat is alleen van toepassing op plaatsen waar ze lang genoeg hebben gewoond om hun huis of gebieden van veiligheid te overwegen. Dus als je onlangs naar een nieuwe plek bent verhuisd en je kat zich nog niet heeft gevestigd, is je nieuwe huis mogelijk niet geregistreerd met het hominginstinct van je kat.

Amerikaanse Polydactyl kat die buiten loopt
Afbeelding credit: Jenny Margarette, Shutterstock

Hoe beïnvloedt veroudering de herinneringen van katten?

Oudere katten kunnen lijden aan het cognitieve disfunctiesyndroom, wat resulteert in een afname van cognitieve vaardigheden, waaronder het geheugen. Een studie suggereert echter dat leeftijd niet consequent van invloed is op het ruimtelijke leren van een kat. Sommige oudere katten in deze studie presteerden zelfs beter dan jongere katten. Je kunt een oude kat dus technisch gezien nieuwe trucjes leren.

Kunnen katten zich gelukkige herinneringen herinneren?

Als het gaat om het onthouden van gelukkige herinneringen, moeten we eerst begrijpen hoe katten emoties registreren. Onderzoek toont aan dat katten in staat zijn om bepaalde menselijke emoties zoals geluk en woede te herkennen en dienovereenkomstig te reageren. Ze zijn ook in staat om sterke banden met hun mensen te vormen en genegenheid te tonen.

Met dit alles in gedachten kunnen katten zich de positieve emoties herinneren die ze van hun mensen voelen, en dit helpt hen alleen maar om gehechtheden te vormen en hen aan te moedigen hun genegenheid voor bepaalde mensen te tonen. Ze kunnen zich zeker mensen en dingen herinneren die hen gelukkig maken.

Katten zijn dus niet alleen gebouwd om te zoeken naar voedselbronnen en veiligheid. Nieuwer onderzoek geeft aan dat katten in staat zijn om episodische herinneringen op te slaan en te onthouden. Ze zijn ook in staat om aangename ervaringen te onthouden.

kat wrijft tegen eigenaar
Afbeelding credit: Irina Kozorog, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Studies tonen aan dat katten in staat zijn om episodische en ruimtelijke herinneringen te onthouden, en het is belangrijk om positieve herinneringen voor uw kat te creëren. Goede herinneringen zijn betekenisvol voor uw kat en komen hun geluk en welzijn ten goede. Wees dus niet verlegen om genegenheid te tonen aan je kat, sze te bestoken met traktaties en positieve ervaringen te creëren. Je kat zal ze zeker waarderen in het moment en zal ze waarschijnlijk blijven onthouden naarmate de tijd vordert.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Nieuw Afrika, Shutterstock