Hoe kittens warm te houden: door de dierenarts goedgekeurde technieken en veiligheidstips

Kittens zijn schattig, knuffelig en een genot om naar te kijken terwijl ze groeien en volwassen worden. Het is echter van vitaal belang om ze de eerste paar weken van hun leven warm te houden. Hoe jonger het kitten, hoe belangrijker het voor u is om hem warm en gezellig te houden.

Hoe houd je kittens warm en waarom is het zo belangrijk naast de duidelijke behoefte aan warmte? Als je kat net kittens heeft gehad, je hebt een verlaten nest gevonden of je hebt een enkel kitten gevonden dat alleen is achtergebleven, lees dan verder. De onderstaande informatie zal u in staat stellen om het correct op te warmen, warm te houden en kan u helpen zijn kleine harige leven te redden.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Waarom hebben kittens een externe warmtebron nodig?

Wanneer het koud wordt, kan een volwassen kat over het algemeen warm blijven door zijn lichaamstemperatuur te regelen, een proces dat thermoregulatie. Volwassen katten zullen warmere gebieden opzoeken en kunnen rillen om hun lichaamstemperatuur te verhogen.

Kittens kunnen echter de eerste 7 tot 10 dagen van hun leven niet rillen en kunnen dus geen warmte genereren om warm te blijven. Dit onvermogen om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden, maakt een kitten kwetsbaar voor kou en kan leiden tot de dood van het dier in een omgeving die koud genoeg is.

In de meeste gevallen is dit geen probleem, omdat het kitten zijn moeder en nestgenoten heeft om hen te helpen warm en gezellig te blijven. Als een kitten zijn moeder (of zijn broers en zussen) niet in de buurt heeft, is het warm houden volledig aan jou als huisdierouder. U moet zorgen voor een externe warmtebron totdat uw kitten oud genoeg is om zijn lichaamstemperatuur te reguleren.

kittens slapen
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

3 kattenverdelers

Hoe een kitten warm te houden

Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken om een kitten warm te houden totdat ze in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Er zijn ook verschillende manieren om een koud kitten op te warmen als je er een verlaten vindt. Een kitten warm houden is niet moeilijk, maar vereist een paar basisitems. Sommige van de apparaten heb je misschien al, maar ze zijn gemakkelijk online of in een big-box warenhuis te vinden.

thematische pauze

1. Een verwarmingskussen en kartonnen doos

Een klein elektrisch verwarmingskussen en een kartonnen doos zijn perfect voor het verwarmen van een kitten of twee. U kunt een gebruikte handdoek op de vloer leggen en het verwarmingskussen erop. Plaats vervolgens de doos bovenop helft van het verwarmingskussen, met de helft van de doos alleen op de handdoek. Op die manier, als het kitten het te warm krijgt, kan het naar de koelere helft van de doos gaan. Stel de temperatuur van het verwarmingskussen in op ongeveer 98 graden Fahrenheit, plaats uw kitten of kittens binnen en ze blijven de hele dag warm warm.

kittens rustend in karton
Afbeelding credit: SURKED, Shutterstock
thematische pauze

2. Een sok gevuld met ongekookte, droge rijst

Een dikke, lange, gebruikte sok gevuld met droge, ongekookte rijst is een fantastisch doe-het-zelf verwarmingskussen voor kittens. Vul eerst de sok met rijst en sluit het open uiteinde goed af. Verwarm vervolgens de met rijst gevulde sok ongeveer 1 minuut in de magnetron, maar je wilt niet dat deze gloeiend heet is. Plaats de verwarmde sok in de doos waar u uw kittens in een handdoek gewikkeld houdt, en het zal ze 2 tot 3 uur warm houden. Herhaal vervolgens het proces om uw kitten de hele dag warm te houden.

thematische pauze

3. Een warmwaterkruik

Je kunt een warmwaterkruik vullen met heet (maar niet broeiend) water en deze in een deken in de doos of kattenkrat plaatsen die je gebruikt, en je bent helemaal klaar. Zorg ervoor dat het kitten ruimte heeft om weg te gaan van de fles als ze het te warm krijgen.

warm water op de waterfles gieten
Image Credit: lexanikolaevih, Shutterstock
thematische pauze

4. Een plastic fles

Als je geen warmwaterkruik hebt, kan een gewone plastic waterfles (of welke plastic fles dan ook) worden gevuld met warm tot heet water en worden gebruikt als een kitten-verwarmingsapparaat. Wikkel dit opnieuw in een handdoek of deken en zorg ervoor dat het niet te warm is.

thematische pauze

5. Een warmtelamp

Warmtelampen zullen werken, maar een voorbehoud is dat je geen warmtelamp moet laten branden als je niet in de buurt bent en controleert. Als de lamp omvalt of omvalt, kan dit brand- of brandgevaar veroorzaken. Lampen vereisen dat de kittenbox open is voor gebruik, waar veel kittens niet zo enthousiast over zijn en ze kunnen de kittens oververhitten.

kitten onder warmtelamp
Afbeelding credit: Apisit, Hrpp, Shutterstock

kat face divider 2

Moet de doos of bench van het kitten worden afgedekt?

Voor de kleinste kittens moet u de doos of bench die u gebruikt bedekken om de mogelijkheid van tocht te elimineren. Plaats hun doos of krat ook uit de buurt van tochtige gebieden, zoals gangen of in de buurt van deuren. Kittens kunnen het gemakkelijk koud krijgen, dus het is noodzakelijk om ze uit de buurt van tochtige gebieden te houden.

Wat is de beste temperatuur om een kitten warm te houden?

De temperatuur van de kamer waar u uw kittens houdt, moet voldoende zijn om ze te allen tijde warm en gezellig te houden. Houd er echter rekening mee dat naarmate uw kitten groeit en de lichaamstemperatuur onder controle krijgt, de temperatuur in de kamer en kittenbox moet worden verlaagd. Na 5 weken kunnen de kittens meestal hun eigen lichaamstemperatuur regelen en zullen ze toleranter zijn voor de omgevingstemperatuur.

Hieronder vindt u een eenvoudige grafiek die u kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat de temperatuur van de kittenbox altijd optimaal is voor uw babykatachtige vrienden. Vergeet niet dat de doos altijd groot genoeg moet zijn voor de kittens om weg te gaan van de hitte als ze het te warm krijgen.

Leeftijd van kitten Optimale temperatuur van kittenbox
1 tot 7 dagen 85 tot 90°F
8 tot 30 dagen 80 tot 85°F
1 maand 75°F
1,5 maand en ouder 70°F

Wat moet je eerst doen, een kitten voeden of opwarmen?

Als je toevallig een koud kitten of een nest van hen tegenkomt, is je eerste instinct misschien om ze te voeren. Dit is echter geen goed idee omdat kittens warm moeten zijn om hun voedsel correct te verteren. Met andere woorden, verwarm het kitten eerst; Als ze ronddraaien en comfortabel zijn, kun je ze voeren.

twee pasgeboren kittens op een zachte doek
Afbeelding credit: Joy Baldassarre, Shutterstock

Hoe een koud kitten op te warmen

Als u een verlaten kitten (of meerdere van hen) vindt, is de beste manier om ze veilig op te warmen ervoor te zorgen dat ze droog zijn en ze vervolgens direct tegen uw blote huid te houden. Ga bijvoorbeeld in een comfortabele stoel zitten en plaats het kitten op je onderbuik met je handen erover.

Als het kitten je krabt met zijn scherpe kleine klauwen, kun je er een licht t-shirt omheen doen. Zodra het kitten is opgewarmd en begint te kronkelen en meer te bewegen, kunt u het in iets zwaarders wikkelen, zoals een handdoek of zwaar t-shirt (maar niet te strak).

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Het is essentieel om ze warm te houden omdat kittens hun eigen lichaamstemperatuur niet kunnen beheersen, dus vertrouwen ze op de externe omgeving om ze warm te houden. Dit geldt vooral als de moederkat niet in beeld is of als je maar één kitten hebt en geen nestje ervan. Zonder hun moeder of broers en zussen in de buurt, kan een kitten in een verrassend korte tijd sterven aan de kou.

Het goede nieuws is dat het relatief eenvoudig is om een kitten op te warmen en warm te houden. We hopen dat de informatie en het advies dat vandaag wordt gegeven u in staat stelt om een kitten of een nest te helpen warm te blijven en uit te groeien tot gezonde en gelukkige volwassen katten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Rembolle, Shutterstock