Hoe erg is het verwilderde kattenprobleem in Hawaï? Wat u moet weten


Hawaï heeft een ernstig probleem met verwilderde katten. De cijfers variëren, maar het is veilig om te zeggen dat er meer verwilderde katten op de eilanden zijn dan de staat aankan. Sommige schattingen geven aan dat er alleen al op het eiland Oahu meer dan 300.000 verwilderde katten leven. Verwilderde katten zouden niet zo’n probleem zijn als ze niet overal op de eilanden een ravage aanrichten, maar helaas doen ze dat wel. In feite worden verwilderde katten beschouwd als een invasieve soort in de staat. Hier is alles wat u moet weten over Hawaii’s verwilderde katten probleem.

3 cat face divider

Waarom verwilderde katten zo’n probleem zijn in Hawaï

De reden waarom verwilderde katten zo’n probleem zijn, is dat zij inheemse vogels en insecten vangen, die van cruciaal belang zijn voor het milieu. De vogels helpen planten, bloemen en voedselgewassen te bevruchten, en de insecten helpen de bodem in goede conditie te houden. Zelfs verwilderde katten die een regelmatige voedselbron hebben, hebben de neiging inheemse wilde dieren te doden, gewoon door hun instincten. Zij doen zich tegoed aan inheemse vogels, waaronder vogels die op de lijst van bedreigde diersoorten staan, zoals de A’o en de Palila. Deze katten gaan ook achter bedreigde reptielen en zoogdieren aan.

Drieëndertig diersoorten zijn uitgestorven doordat zij het slachtoffer werden van de populatie wilde katten in heel Hawaii. Bovendien hebben verwilderde katten de neiging een parasiet te herbergen, toxoplasma genaamd, die wordt uitgescheiden in hun uitwerpselen. Deze parasiet kan dodelijk zijn. De besmette uitwerpselen komen in de oceaan terecht en kunnen waterdieren besmetten, zoals monniksrobben. Het is ook mogelijk dat mensen de parasiet oplopen en toxoplasmose ontwikkelen!

twee wilde katten
Image Credit: JancickaL, Pixabay

Wat wordt er gedaan om de wilde kattenpopulatie in te dammen?

Er lag een wetsvoorstel op tafel in Hawaï dat het Ministerie van Land en Natuurlijke Hulpbronnen zou financieren om een officiële telling van het aantal verwilderde katten te doen en ze vervolgens te ruimen met vergiftigingstechnieken. Het wetsvoorstel werd begin 2022 door de wetgevende macht verworpen en zal niet worden voortgezet – althans voorlopig niet. Op dit moment vertrouwt de staat op TNR, wat staat voor “trap, neuter, release”. Het idee is om verwilderde katten te vangen, naar een kliniek te brengen voor sterilisatie, en ze dan terug te brengen naar de plek waar ze gevangen zijn om daar hun leven te slijten.

Deze techniek draagt niet bij tot de redding van bedreigde prooidieren op Hawaii, maar men denkt dat het de populatie verwilderde katten in de loop van de tijd zal doen afnemen en dat daardoor uiteindelijk de mate waarin bedreigde dieren worden gedood, zal afnemen. Lokale organisaties voeren het hele jaar door grote campagnes om huisdiereigenaren aan te moedigen hun katten te steriliseren en te castreren. Voor de rest wordt er niet veel aan het probleem gedaan.

3 katten gezicht verdelerConclusie

De kans is groot dat je een paar verwilderde katten tegenkomt terwijl je tijd doorbrengt op Hawaï. Ze hebben de neiging om op te duiken in veel plaatsen waar je niet zou verwachten een kat te vinden, zoals in restaurants. Het is nooit een goed idee om een verwilderde kat in Hawaï te voeren of met hem in contact te komen, omdat dit alleen maar bijdraagt aan de voortplanting en ervoor zorgt dat de kat blijft rondhangen op plaatsen waar hij dat niet zou moeten doen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: museumsmaus, Pixabay