Houden Katten Muizen Weg? Het verrassende antwoord!


Terwijl sommige mensen muizen schattig vinden en ze als huisdier houden, zijn ze beslist niet zo schattig als je ’s avonds laat op een van de kaasminnende knaagdieren stuit terwijl je op weg bent naar de koelkast voor een snack.

Als je vermoedt dat er muizen in je huis rondlopen en je hebt gezocht naar manieren om actie te ondernemen, heb je je misschien afgevraagd of het aanschaffen van een kat een effectieve manier zou zijn om toekomstige bezoeken van knaagdieren tot een minimum te beperken.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn katten geen geweldige oplossing om van muizen af te komen. Lees verder voor meer informatie over katten en hun vreemde relatie met muizen.

verdeler voor garenbollen

Dus een kat helpt niet om van muizen af te komen?

een bruine langstaart muis
Image Credit: Ralphs_Fotos, Pixabay

Muizen zijn inderdaad bang voor katten, maar dat betekent niet dat de kleine knaagdieren uit elk huis waar een kat woont zullen wegblijven of het huis zullen verlaten. Meestal zullen muizen de gebieden vermijden waar uw kat rondhangt, en zich beperken tot die plaatsen waar uw katachtige metgezel gewoon niet komt, zoals achter muren of in kruipruimtes op zolder. Katten zorgen er in feite voor dat muizen zich verstoppen, maar dat betekent niet dat uw probleem daarmee is opgelost.

Ook zal de aanwezigheid van een kat niet voorkomen dat muizen je huis binnendringen. Muizen worden aangetrokken door voedsel, dus als je vuile vaat in de gootsteen laat staan of de hele dag kruimels op de vloer laat liggen na het ontbijt, zul je uiteindelijk muizen krijgen. Houd in gedachten dat muizen vaker huizen binnendringen bij koud weer.

Lekker warme huizen bieden beschutting tegen koud, nat weer en zijn vaak betrouwbare voedselbronnen waartoe knaagdieren zich wenden als het buitenshuis foerageren in de winter een grotere uitdaging wordt. De aanwezigheid van een kat alleen weerhoudt een koude, hongerige muis er niet van om zich midden in de winter op uw zolder te vestigen.

Hoe zit het met gebruikt kattenbakstro en de geur van kattenurine?

Muizen zijn bang voor katten, en de geur van kattenurine verhoogt over het algemeen de stress bij muizen tot het punt dat ze plaatsen zullen vermijden die de instinctieve angstreactie triggeren. Helaas overtuigt de geur van kattenurine muizen niet altijd om ergens anders heen te gaan. Muizen die tijdens hun ontwikkeling herhaaldelijk aan kattenurine zijn blootgesteld, vertonen soms niet dezelfde reactie als knaagdieren die slechts in beperkte mate aan kattengeur zijn blootgesteld.

En dan is er nog Toxoplasma Gondii

Toxoplasma gondii is een parasiet die vreemde dingen doet met muizen. Als een knaagdier voedsel of water binnenkrijgt dat besmet is met de parasiet, verliest de muis zijn natuurlijke angst voor katten. Muizen die besmet zijn met de parasiet gaan recht voor een kat staan en wachten tot ze bespringen worden! Toxoplasma Gondii heeft een zeer elegant overlevingsmechanisme ontwikkeld; het plant zich slechts in één omgeving voort, namelijk de darmen van katachtigen. Muizen krijgen de parasiet binnen door voedsel te eten of water te drinken dat besmet is met kattenuitwerpselen die de parasiet bevatten.

Ze worden dan aangetrokken tot katten die deze geïnfecteerde knaagdieren doden en opeten: uiteindelijk poepen ze meer uitwerpselen uit die met Toxoplasma gondii zijn besmet, zodat muizen ze kunnen opeten. Als deze cyclus eenmaal begint, kan uw kat muizen aantrekken in plaats van ze af te weren!

Sommige katten jagen niet

zwart-witte jonge kat kijkt naar een muis buiten
Image Credit: 165106, Pixabay

Ja, dat lees je goed! Ondanks het beeld dat de meesten van ons hebben van katten als superroofdieren die in staat zijn om alle soorten knaagdieren en kleine zoogdieren neer te halen, zijn er verschillende katachtigen die niet jagen, ofwel omdat ze niet geïnteresseerd zijn, ofwel omdat ze de vaardigheid nooit hebben geleerd. Deze katten zullen soms naar een muis slaan, maar zullen niet veel meer doen dan dat. Andere katten zullen weglopen voor vreemde wezens zoals muizen, konijnen en cavia’s.

Er zijn zelfs katten die vrolijk zullen jagen maar hun prooi niet zullen doden. Als je een buitenkat hebt die op knaagdieren jaagt en ze vangt, maar ze niet doodt, kun je een serieus probleem hebben, omdat de kans groot is dat je maatje een levende muis mee naar huis neemt, die uiteindelijk in je huis komt te wonen.

Uw kat zal niet in staat zijn om het tempo bij te houden

Muizen zijn super fokkers. Eén muis kan elke 3 weken 4 tot 10 baby’s krijgen, en muizen zijn 4 tot 7 weken na de geboorte geslachtsrijp. Slechts één zwangere muis in uw huis kan binnen een jaar resulteren in duizenden van de beestjes die in uw huis rondlopen. Geen enkele kat, zelfs niet een ervaren doder met een hoge jachtdrift, kan zo veel knaagdieren efficiënt uitroeien.

Knaagdieren kunnen gevaarlijk zijn

zwarte kat eet muis
Image Credit: Piqsels

Muizen dragen nare ziektes met zich mee die gevaarlijk kunnen zijn voor jou en je kat. Muizen verspreiden vaak het Hantavirus en Salmonella, en je hoeft niet eens een besmette muis aan te raken om ziek te worden. Als de bacterie of het virus aanwezig is in de poep van de muis, kunt u de ziekteverwekker inademen nadat de uitwerpselen zijn opgedroogd en in de lucht terecht zijn gekomen.

Knaagdieren kunnen uw kat schaden door ze bloot te stellen aan vlooien en wormen. Katten die besmet zijn met lintwormen of spoelwormen hebben vaak last van braken, diarree en gewichtsverlies. Soms hebben ze een opgezwollen buik en bleek tandvlees omdat ze moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen. Als uw kat een muis eet die onlangs een knaagdierenverdelger heeft gegeten, kan uw maatje ziek worden door het binnenkrijgen van pesticiden.

Larry de Chef Muisman als Bewijs

U hoeft ons niet op ons woord te geloven als het gaat om het observeren van de relatie tussen katten en muizen. Er is genoeg bewijs voor de prooi vangkunsten van Larry de Chef Mouser van het Cabinet Office. Hij woont in Downing Street 10, de officiële residentie van de Eerste Minister van het Verenigd Koninkrijk, en naar verluidt is hij verantwoordelijk voor het knaagdiervrij houden van de omgeving.

Larry werd geadopteerd uit het Battersea Dogs & Cats Home in 2011 nadat knaagdieren waren gezien die over de trappen van de residentie van de premier liepen. Het kostte Larry 2 maanden om zijn eerste muis te vangen, en dat was alleen na een behoorlijke hoeveelheid aanmoediging. Hij kreeg een speelgoedrat om zijn roofinstincten te “stimuleren”. Larry besteedt veel meer tijd aan het lastig vallen van duiven, ruziën met Palmerston (de kat van het ministerie van Buitenlandse Zaken) en het stelen van voedsel van verslaggevers dan aan het vangen van muizen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Ralphs_Fotos, Pixabay