Is het waar dat alle zwarte katten groene ogen hebben?


Zwarte katten worden bewonderd om hun glanzende, fluweelachtige zwarte vacht die hen doet denken aan slanke, sluipende panters. Ze worden ook vaak geassocieerd met bijgeloof en ongeluk, en sommige mensen slaan op hun hoede bij het zien van een zelfverzekerde zwarte kat. Wanneer je aan een zwarte kat denkt, is groene ogen en zijdeachtige zwarte vacht het beeld dat in je opkomt, maar is het waar dat alle katachtigen groene ogen hebben?

Er zijn 22 rassen van zwarte katten, en hoewel velen groene ogen hebben, hebben ze dat niet allemaal. Ze kunnen ook gele, koperkleurige of blauwe ogen hebben die moeilijk niet op te merken zijn omdat ze mooi afsteken tegen hun donkere zwarte vacht.

kattengezicht verdeler 2

Wat bepaalt de oogkleur bij katten?

zwarte bombay kat zittend op gras
Image Credit: xiclography, Pixabay

Net als bij alle dieren en mensen, wordt de kleur van de ogen van een kat bepaald door de genetica. Melanine is het aminozuur dat de kleur van de vacht, ogen en huid van een kat bepaalt. Meer melanine betekent donkerder ogen en vacht, maar interessant genoeg kan het een verschillend effect hebben, wat betekent dat een donkerharige kat lichtgekleurde ogen kan hebben. Sommige katten kunnen zelfs eindigen met twee verschillend gekleurde ogen! Sommige katten kunnen ook dichromatische ogen hebben, wat betekent dat één oog twee verschillende kleuren kan hebben.

De kleur van de ogen van een kat zit allemaal in de iris. Een kat zonder melanine zal blauwe ogen hebben, en groen-ogige katten zullen evenzo weinig melanine hebben.

Zijn zwarte katten met groene ogen zeldzaam?

Zwarte katten met groene ogen zijn niet moeilijk te vinden. Sommigen worden zo gefokt omdat er veel vraag naar is bij huisdiereigenaren.

De meest populaire rassen van zwarte katten met groene ogen zijn:


  • Bombay kat: Bombay katten zijn bijna altijd effen zwart en hebben meestal groene of gouden ogen.

  • Japanse Bobtail: Een duidelijk kenmerk van een Japanse Bobtail is zijn 3-inch staart. Ze hebben ook een glanzende zwarte vacht en groene of gouden ogen.

  • Amerikaanse krulstaart: De Amerikaanse krul kan in verschillende kleuren en patronen voorkomen, waaronder zwart. Ze worden soms gezien met groene ogen, maar kunnen ook een iris van elke kleur hebben.

  • Amerikaanse Korthaar: Als een van de meest populaire rassen, zijn Amerikaanse Korthaar katten over het algemeen zwart met opvallende groene ogen.

Hoe te vertellen dat een zwarte kat groene ogen zal hebben

een zwarte kat die buiten zit
Image Credit: kristen17, Pixabay

Wanneer kittens worden geboren, zijn hun ogen gesloten en zullen ze beginnen te openen tussen 2 tot tien dagen. Wanneer ze volledig open zijn, zul je merken dat ze een betoverende blauwe kleur hebben, maar ze beginnen van kleur te veranderen na 3 tot 8 weken. Tegen de tijd dat uw kat 3 maanden oud is, is de kleur van zijn ogen de permanente tint.

Het is niet gemakkelijk om te bepalen of de oogkleur van uw kat groen zal zijn, maar terwijl ze nog erg jong zijn, kan het bestuderen van hun kleur u een idee geven. De gepigmenteerde cellen die uiteindelijk de ogen van uw kitten in een bepaalde kleur zullen veranderen, bevinden zich in het stroma en epitheel. Kittens met minder pigment zullen waarschijnlijk groene ogen hebben, terwijl die zonder pigment blauwe ogen zullen hebben. Als er veel pigment aanwezig is, zal uw kat waarschijnlijk oranje of gouden ogen hebben.

Omdat genetica niets te maken heeft met de kleur van de ogen van een kat, zul je niet in staat zijn om de oogkleur van een kitten te vertellen door naar hun biologische moeder of vader te kijken.

Wat betekent een zwarte kat met groene ogen?

Zwarte katten met groene ogen worden vaak geassocieerd met spirituele symboliek en bijgelovige overtuigingen. Sommigen geloven dat ze emoties kunnen begrijpen en zich laten zien om je te helpen op een reis van genezing. Een zwarte kat met groene ogen kan er ook op wijzen dat het tijd is om je eigen vorm van magie te cultiveren.

Zwarte katten werden in de Middeleeuwen beschouwd als de helpers van de heksen en men geloofde dat ze ongeluk brachten in de Verenigde Staten. In plaatsen als Ierland, Duitsland en Groot-Brittannië wordt de aanwezigheid van een zwarte kat die een pad van links naar rechts kruist, als geluk beschouwd. Veel mensen in het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben een “gelukbrengende zwarte kat” in de vorm van een sleutelhanger of een ander snuisterij.

Een veel voorkomende mythe of overtuiging is dat zwarte katten symbool staan voor ongeluk, vooral als de kat voor je uit over het pad loopt, waarvan gedacht wordt dat het een voorbode is van de dood.

Hoe katten de wereld zien

zwarte rook Noorse boskat
Beeldkrediet: Elisa Putti, Shutterstock

De ogen van een kat, welke kleur ze ook schitteren, zijn zeer waardevol. Hoewel het zicht van een kat niet in de fijne details of rijke kleuren kan zien die mensen kunnen bewonderen, is het goed aangepast voor nachtzicht. Hoewel ze niet aangepast zijn aan het zien in totale duisternis, kan hun zicht zich gemakkelijk aanpassen aan lage lichtniveaus. Dit is te danken aan het tapetum lucidum, dat de hoeveelheid licht versterkt en ook de reden is voor de hypnotiserende en soms onheilspellende gloed van een kattenoog. De ogen van katten zijn ook ontworpen om snel bewegende voorwerpen te zien, aangezien het bekwame roofdieren zijn.

3 kattengezicht verdeler

Final Thoughts

Terwijl zwarte katten meestal worden geassocieerd met het hebben van groene ogen, hebben sommigen andere oogkleuren. Ze komen voor bij sommige rassen en omdat het een populaire combinatie is, zijn zwarte katten met groene ogen overal verkrijgbaar. Gouden en koperen ogen zijn ook een veel voorkomende tint bij zwarte katten, en katten met andere kleuren en patronen kunnen ook groene ogen hebben. Het komt allemaal neer op de melanine die de kleur van de huid, vacht en ogen van een kat zal bepalen. Een donkere vacht betekent niet noodzakelijkerwijs dat een kat donkere ogen zal hebben. Eén ding is zeker, welke kleur de iris van een kat ook mag hebben, ze zullen er zeker uitspringen als juwelen wanneer ze omringd zijn door een inktzwarte vacht die zo glad en zacht is als satijn.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Alexandra Morosanu, Shutterstock