Hoe een kattenkrab te behandelen: 6 door de dierenarts beoordeelde cruciale stappen

Het is geen geheim dat onze katten graag hun klauwen gebruiken! Of het nu is om te spelen, te balanceren, te jagen of te klimmen, ze werken het beste met de klauwen eruit. Als je echter in de weg staat, zal het niet goed gaan met je kwetsbare huid.

We weten allemaal dat kattenklauwen hun deel van de bacteriën kunnen hebben die mogelijk een infectie kunnen veroorzaken, dus het grondig opruimen van snijwonden zal grotere problemen voorkomen en je in een mum van tijd genezen.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

De 6 stappen voor het behandelen van een kattenkrab

1. Wacht niet

Je kat brengt zijn dagen door in zijn kattenbakken en we weten allemaal hoe vies de onderkant van onze eigen nagels kan zijn. Als je wordt gekrabd door een kat, zelfs als het je eigen vriendelijke kat is, wacht dan niet om hem uit te wassen. Ga onmiddellijk om het de aandacht te geven die het nodig heeft.

Omwille van uw veiligheid is het van vitaal belang om de snee onmiddellijk te behandelen wanneer deze zich voordoet. Dus laat vallen wat je aan het doen bent en ga naar je badkamer om te ontsmetten en te desinfecteren.

thematische pauze

2. Was de kras met water en zeep

vrouw wast haar handen
Afbeelding credit: Martin Slavoljubovski, Pixabay

Was de kras onmiddellijk met water en zeep. Zorg ervoor dat u uw handen gedurende 30 seconden tot een minuut wast om vuil, bacteriën of vuil te verwijderen dat het gebied kan infecteren. Warm water en wat antibacteriële zeep zouden prima moeten werken om de kras schoon te maken.

thematische pauze

3. Als het bloedt, gebruik dan gaas

Als je hevig bloedt, breng dan een stuk gaas of katoen aan op de wond. Gebruik een goede hoeveelheid druk om het bloeden sneller te stoppen.

thematische pauze

4. Gebruik Antibioticum Zalf

Zalf
Image Credit: Jumpstory

U kunt vrij verkrijgbare antibiotische zalven gebruiken zonder een recept van uw arts. Antibiotische zalf is optioneel, maar het is een mooi preventief middel. Oppervlakkige krassen hebben dit misschien niet nodig, maar als je bloedingen hebt, is het misschien een goed idee om het te proberen.

thematische pauze

5. Let op tekenen van infectie

In de meeste gevallen zouden krassen binnen een paar dagen tot ongeveer een week moeten genezen. Diepere krassen kunnen langer duren. Ondanks de ernst van de kras, zoek altijd naar tekenen van infectie. Na een paar dagen moet u contact opnemen met uw arts als u gezwollen lymfeklieren, verergering op de plaats, koorts en andere tekenen begint op te merken. Uw arts zal de schade beoordelen en vervolgens antibiotica indien nodig.

thematische pauze

6. Raadpleeg een professional

man die een arts raadpleegt
Afbeelding Credit: Max, Pixabay

Na elke kattenkrab is het tijd om contact op te nemen met uw arts. Leg de situatie aan hen uit en kijk of ze tests willen uitvoeren of medische aanbevelingen willen volgen terwijl je geneest.

kattenpootverdeler

Zoönotische ziekten

Soms kunnen katten dingen aan ons doorgeven zonder dat ze daar betekenis aan geven. De resultaten kunnen hetzelfde zijn, of de kras nu uit angst of tijdens het spelen was. Wanneer katten elk type ziekte op mensen overdragen, wordt dit een zoönotische ziekte.

Gelukkig zijn er niet veel dingen die katten aan ons kunnen doorgeven, maar we moeten ons nog steeds bewust zijn van de mogelijkheden.

Kattenkrabkoorts

Kattenkrabkoorts, ook bekend als kattenkrabziekte, wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Bartonella. Deze specifieke bacterie wordt overgedragen door beten en krassen. Katten krijgen deze bacterie in hun systeem door gebeten te worden door een geïnfecteerde vlo of door hun ontlasting.

Naast gebeten en gekrabd kan Bartonella ook mensen infecteren als een kat iemands open wond likt.

Tekenen van kattenkrabkoorts zijn onder meer:

  • Zwelling
  • Roodheid op de site
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Koorts

Hoewel het misschien niet ernstig klinkt, worden jaarlijks 12.000 mensen gediagnosticeerd met kattenkrabkoorts en van die 12.000 worden er 500 in het ziekenhuis opgenomen. Als kattenkrabkoorts onbehandeld is, kan dit leiden tot vergroting van de milt, verdikking van hartkleppen en encefalitis.

Gezonde volwassenen zijn over het algemeen prima in staat om te herstellen van kattenkrabkoorts. Dat is echter misschien niet het geval als je een gecompromitteerd immuunsysteem hebt. Tekenen verdwijnen meestal binnen 3 weken na infectie.

Het enige goede is dat als je eenmaal kattenkrabkoorts krijgt, het onwaarschijnlijk is dat je het opnieuw oploopt.

Een zieke Balinese kat
Image Credit: beka venezia, Shutterstock

Ringworm

Een bacteriële infectie van de skin kan ernstig jeuken en van katachtige op persoon overgaan. Meestal hoeven deze niet door een kattenkrab. Ze kunnen zich eenvoudig verspreiden door huid-op-huidcontact. Als uw kat u echter krabt, heeft u meer kans om de infectie op te lopen, waardoor ze het dragen.

Tekenen van ringworm zijn onder meer:

  • Jeukende huid
  • Ringvormige uitslag
  • Haaruitval in het getroffen gebied
  • Gebarsten, sijpelende huid

Over het algemeen kan uw arts u een antischimmelmedicijn voorschrijven om een ringworminfectie te elimineren.

kattenpootverdeler

Infectie voorkomen

De belangrijkste manier om ernstige infecties te voorkomen, is ervoor te zorgen dat uw kat wordt behandeld met jaarlijkse vlooien- en tekenpreventie. Deze parasietwerende middelen komen voor in zowel actuele als orale medicijnen. U kunt ook goede reinigingsgewoonten toepassen en ervoor zorgen dat uw vloeren en stoffen worden gestofzuigd.

Een goede huishouding en veterinaire preventieve middelen zorgen ervoor dat uw kat niet besmet raakt met vlooien en dat u daarna geen infectie krijgt. Door de klauw van uw kat verder bij te snijden, vermindert u de ernst van krassen.

3 kat face divider

Conclusie

Dus als je gebeten wordt door een kat, is je eerste reactie om te stoppen met wat je aan het doen bent en die wond schoon te krijgen. Je wilt het niet langer dan nodig open laten voor de elementen, omdat schadelijke bacteriën zich op de klauwen van je kat kunnen bevinden.

Stop niet instinctief het bekraste deel van je lichaam in je mond, omdat je schadelijke bacteriën kunt binnenkrijgen. Laat uw kat ook nooit uw wond likken, wat de kans op het oplopen van kattenkrabkoorts kan vergroten.

Als u koorts of tekenen opmerkt die kort na de kras beginnen, ga dan onmiddellijk naar uw arts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: osobystist, Shutterstock