Waarom zijn de ogen van mijn kat verwijd? 5 door dierenartsen beoordeelde redenen en wat te doen

Als je een katteneigenaar bent, heb je waarschijnlijk gemerkt dat de ogen van je bontbaby soms erg breed en verwijd worden, zoals die van Puss in Boots uit de “Shrek” -films. Hoewel die grote kittenogen (ook wel verwijde pupillen genoemd) in de meeste situaties normaal zijn, kunnen ze soms wijzen op een ernstige medische aandoening.

Dus, hoe weet je of de verwijde ogen van je kat normaal zijn of niet? Lees verder om meer te weten te komen over de typische redenen achter verwijde pupillen bij katten en wanneer het nodig kan zijn om veterinaire aandacht te zoeken.

3 kattenverdelers

De 5 redenen waarom de ogen van uw kat verwijd zijn

1. Opwinding & Stimulatie

De pupillen van katten hebben de neiging om te verwijden wanneer ze opwinding of stimulatie ervaren, zoals tijdens de speeltijd. Wanneer katachtigen bijvoorbeeld spelen en springen, zullen hun pupillen verwijden om meer licht binnen te laten, vergelijkbaar met wat er zou gebeuren in een echt jachtscenario. Dit is de typische oorzaak van verwijde pupillen bij katten die graag op denkbeeldige prooien rond het huis jagen. Als de ogen van je kat verwijd raken tijdens de maaltijd of wanneer ze anticiperen op hun favoriete traktatie, is dat ook een natuurlijke reactie.

Als uw kat echter bang, boos of verrast is door iets, kunnen zijn pupillen plotseling verwijden. Maar maak je geen zorgen; Ze zullen uiteindelijk terugkeren naar hun normale vorm zodra de intense emotie is verdwenen.

Amerikaanse korthaar kat spelen
Afbeelding credit: MTS_Photo, Shutterstock
thematische pauze

2. Omstandigheden met weinig licht

Katten hebben het unieke vermogen om te zien bij weinig licht. Hun pupillen verwijden zich van nature in slecht verlichte gebieden, waardoor er meer licht in de ogen kan komen. Dit is de reden waarom de ogen van je kat in het donker breder lijken. Deze verwijding van de pupillen is volkomen normaal en helpt de kat beter te zien in het donker.

In totale duisternis kunnen katten niets zien , net als wij gewone mensen! Maar zelfs een kleine lichtbron, zoals een kaars of maanlicht, zal hen helpen hun weg te vinden in het donker. In staat zijn om uit te breiden en de hoeveelheid licht die hun ogen binnenkomt te verminderen, is van vitaal belang voor onze katachtige metgezellen. Anders zouden ze niet de formidabele nachtelijke jagers zijn die ze zijn.

thematische pauze

3. Angst of ongerustheid

Wanneer een kat bang of angstig wordt, kunnen hun pupillen verwijden als onderdeel van hun natuurlijke “vecht of vlucht” -reactie. Maar als de pupillen van uw kat slechts kort verwijden nadat ze zijn geschrokken, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken. Als de ogen van uw kat echter vaak verwijd zijn, kan het verstandig zijn om een dierenarts te raadplegen om ervoor te zorgen dat er geen onderliggende gezondheids- of gedragsproblemen zijn.

Zwarte kat in angst en agressie
Afbeelding credit: NZ3, Shutterstock
thematische pauze

4. Pijn

Verwijde pupillen bij katten kunnen vaak een teken van pijn zijn, zelfs als het ongemak mild is. Het is belangrijk om andere tekenen van pijn in de gaten te houden, zoals agressie of verbergen, en neem je kat onmiddellijk mee naar een dierenarts als je vermoedt dat ze in nood zijn.

thematische pauze

5. Medische aandoeningen

Het is niet normaal dat je kat permanent verwijde ogen heeft. Gezondheidsproblemen die ervoor kunnen zorgen dat de pupillen van uw kat constant verwijd zijn, zijn onder meer kattendysautonomie (ook bekend als het Key-Gaskell-syndroom) en hypertensie. Uw kat kan andere klinische symptomen vertonen, zoals gewichtsverlies of gewichtstoename, plotseling verlies van eetlust, overmatige dorst, moeite met urineren, braken, diarree, enz.

Verwijde pupillen kunnen ook worden veroorzaakt door vergiftiging door giftige planten, medicijnen of giftige dierenbeten.

U moet zich er ook van bewust zijn dat als uw kat ongelijk grote pupillen heeft (de ene is verwijd en de andere niet), dit een teken kan zijn van een ernstig medisch probleem. Aandoeningen zoals netvliesaandoeningen, kanker, schedelletsel, glaucoom of neurologische aandoeningen kunnen de onderliggende oorzaak zijn. Daarom is het cruciaal om uw kat onmiddellijk naar een dierenkliniek te brengen als u deze aandoening (anisocorie genoemd) waarneemt.

dierenarts die het gezicht van een witte kat controleert
Afbeelding credit: MakeStory Studio, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Wat te doen als u zich zorgen maakt over de verwijde ogen van uw kat

Tenzij uw kat ernstige tekenen van ziekte of letsel vertoont, of de kiesknop langdurig is, is het waarschijnlijker dat hun verwijde pupillen worden veroorzaakt door opwinding, speelsheid, lage lichtomstandigheden of tijdelijke angst.

Het is inderdaad normaal en gezond dat de ogen van je kat gedurende de dag veranderen en verwijden.

Dat gezegd hebbende, als u vermoedt dat de verwijde ogen van uw kat het gevolg zijn van een gezondheidsprOblem, het is het beste om onmiddellijk contact op te nemen met uw veterinaire team.

3 kattenverdelers

Conclusie

De pupillen van een kat zullen veranderen afhankelijk van de verlichting en hun stemming. Als je je pelsbaby betrapt op het staren naar je met grote, verwijde ogen, is dit meestal een teken dat iets hun aandacht heeft getrokken. Als u echter merkt dat hun pupillen consequent en overmatig verwijd zijn, is het belangrijk om advies in te winnen bij een dierenarts om ervoor te zorgen dat uw kat gezond is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: slowmotiongli, Shutterstock