Hoe een gebroken kattenstaart te herkennen: door de dierenarts beoordeelde stappen

Katten hebben zeer flexibele staarten en je kunt ze zelfs zien met “knikken” en vreemde hoeken. Meestal betekent dit niet dat de staart van de kat gebroken is. Katten kunnen echter zeker hun staart breken.

Hoewel een staart misschien een van de minder belangrijke delen van het lichaam van uw kat lijkt, is een staart dat wel essentieel voor het evenwicht van uw kat. Bovendien kan schade aan de staart van uw kat schade aan de ruggengraat van uw kat veroorzaken, wat kan leiden tot verlamming en een groot aantal andere problemen.

Hieronder zullen we precies onderzoeken hoe u kunt bepalen of uw kat zijn staart heeft gebroken en wat hij moet doen als hij deze heeft gebroken.

Klik om verder te gaan:

3 kattenverdelers

Kunnen katten hun staart breken?

Katten kunnen absoluut hun staart breken. De staart van een kat is een verlengstuk van hun wervelkolom – het bestaat uit dezelfde wervels, botten, bloedvaten en spieren. Dus, net zoals een kat zijn rug kan breken, kunnen ze ook zijn staart breken.

Een gebroken staart wordt veroorzaakt door allerlei soorten trauma’s. Katten kunnen verkeerd op hun staart vallen, worden aangereden door een auto of deze in een slechte hoek laten trekken. Hoe dan ook, gebroken staarten zijn vrij zeldzaam, dus de gemiddelde val zal de staart van je kat niet breken.

De 5 stappen die u moet nemen als u denkt dat uw kattenstaart is gebroken

1. Let op tekenen van letsel

Kat kwispelt met zijn staart
Afbeelding credit: Christel SAGNIEZ, Pixabay

Als een kat gewond is, zullen ze waarschijnlijk niet aangeraakt willen worden. Daarom is het het beste om van een afstand te kijken naar tekenen van letsel. Een kat die gewoon zijn staart in een rare hoek houdt, zal dat waarschijnlijk niet lang doen. Ze zullen ook geen andere tekenen van letsel vertonen. Een kat met een gebroken staart zal zijn staart echter niet veel of helemaal niet bewegen.

thematische pauze

2. Onderzoek de staart

Als je kat het toelaat, moet je zijn staart van dichterbij bekijken heel zachtjes. Controleer op duidelijke tekenen van letsel, zoals bloed of open wonden. Een kat zal waarschijnlijk niet willen dat je het gekwetste deel van zijn staart aanraakt als het gebroken is. Dus als je meestal kalme kat plotseling verandert in een razende bal van vacht wanneer je hem aanraakt, dan kan hij een gebroken staart hebben.

thematische pauze

3. Bel de dierenarts

dierenarts controleert een kat
Afbeelding credit: brodtcast, Shutterstock

Als u vermoedt dat uw kat een gebroken staart heeft, moet u contact opnemen met uw dierenarts. Verwondingen aan hun staart kunnen schade aan hun wervelkolom veroorzaken, wat kan leiden tot verlamming. Daarom is het van vitaal belang om hun staart te bekijken en te fixeren. Er zijn veel verschillende behandelingsopties beschikbaar en uw dierenarts kan u helpen de beste voor uw kat te bepalen.

thematische pauze

4. Volg de instructies van de dierenarts

Na een bezoek aan de dierenarts moet u hun aanwijzingen zorgvuldig opvolgen om ervoor te zorgen dat de staart van uw kat goed geneest. Vaak gaat dit gepaard met rust, pijnmedicatie en misschien zelfs een operatie. Soms wordt vastgesteld dat amputatie eenvoudiger is dan proberen de breuk te genezen, vooral als het ingewikkeld is.

Hoewel staarten meestal prima genezen met veterinaire hulp, is het belangrijk om deze instructies te volgen om ervoor te zorgen dat er geen complicaties optreden. Verdere schade aan een gewonde staart kan leiden tot schade aan andere delen van het lichaam van uw kat, die misschien niet zo gemakkelijk te repareren zijn.

thematische pauze

5. Houd uw kat in de gaten

gele droevige zieke kat
Afbeelding credit: Nikolay Bassov, Shutterstock

U moet uw kat controleren op verdere problemen, vooral tijdens de eerste paar dagen na het letsel. Complicaties en infecties komen helaas vrij vaak voor bij katten. Deze kunnen zeer ernstig zijn en verdere schade aan de wervelkolom van uw kat en de omgeving veroorzaken.

Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt of vragen heeft over de toestand van uw kat. Hoewel veel katten herstellen van een gebroken staart, is er altijd een kans dat er iets niet goed gaat.

cat + lijnverdeler

Kun je voorkomen dat een kat zijn staart breekt?

Helaas zijn staartbreuken meestal freak-ongelukken die moeilijk te voorkomen zijn. Daarom, als je kat zijn staart breekt, was er waarschijnlijk niets dat je eraan had kunnen doen. U moet uw kat altijd controleren op tekenen van letsel, omdat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat hij meteen wordt behandeld.

U kunt enkele stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat uw kat veilig is wanneer hij binnen is. Verwijder zware voorwerpen die op uw kat kunnen vallen. Laat uw kat niet ongecontroleerd door de buurt rennen en laat hem niet ronddwalen waar hij gewond kan raken, zoals in winkelgebieden.

Maar uiteindelijk is dat er helaas niet Veel kun je daadwerkelijk doen om deze blessures te voorkomen.

kattenstaart
Afbeelding credit: Pixabay

Wat moet ik doen als mijn kat zijn staart breekt?

U moet altijd uw dierenarts bellen als u denkt dat uw kat zijn staart heeft gebroken. Katten kunnen ze laten amputeren en een relatief normaal leven leiden.

Vroege behandeling voorkomt complicaties, die tonnen kunnen veroorzaken van problemen voor je kat. Als de staart van de kat bloedt, wikkel deze dan indien mogelijk in een handdoek. Volg de instructies van uw dierenarts om ervoor te zorgen dat de kat goed geneest.

De meeste katten herstellen van het feit dat hun staart is gebroken. Het is vooral een kwestie van complicaties in de tussentijd vermijden.

3 kattenverdelers

Conclusie

Katachtige staartletsels komen niet zo vaak voor. Ze kunnen echter voorkomen en vaak de wervelkolom beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om je kat zo snel mogelijk gezien te krijgen. Anders hebben complicaties een grotere kans om op te treden.

Een kat met een gebroken staart heeft meteen een dierenartsbehandeling nodig. Zorg ervoor dat u de instructies van uw dierenarts opvolgt, waaronder rust, pijnbestrijding en blaasondersteuning.

Lees ook:

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: italay, Shutterstock