Hoe een kat vloeibaar medicijn te geven (8 tips van experts)

Dat je harige vriend ziek is, geeft je een vreselijk gevoel, vooral als je niet veel kunt doen om hem zich beter te laten voelen. Het is een slechte ervaring voor jou en je kat, en wanneer je de kat vloeibare medicatie moet geven, wordt het een nog ergere situatie. Gelukkig hebben we een paar goede tips om je kat het vloeibare medicijn te geven dat hij nodig heeft om weer gezond te worden.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe een kat vloeibaar medicijn te geven – Onze 8 deskundige tips

1. Gebruik een spuit

De meeste vloeibare medicijnen worden geleverd met een spuit die u kunt gebruiken om de kat de medicatie te geven. Hoewel dit meestal gemakkelijker is dan een pil in de keel van je kat te duwen, komt het niet zonder complicaties. Veel katten raken geagiteerd wanneer de spuit dicht bij hun mond komt en zullen beginnen te vechten om weg te komen. Sommige katten beginnen te schuimen bij de mond wanneer u het medicijn in de zijkant van hun wang spuit. Dit betekent niet dat het je kat pijn doet, alleen dat het de reactie van een kat is op de ongewone smaak.

Wanneer u het geneesmiddel rechtstreeks via de mond toedient, houd uw kat stevig maar vriendelijk vast en probeer de snorharen niet aan te raken. Plaats de punt van de spuit in de zijkant van de mond net achter de hoektand, omdat er hier een opening tussen de tanden is die het diasteum wordt genoemd. Druk voorzichtig op de spuit en geef de medicatie af, zodat uw kat de tijd heeft om te slikken.

thematische pauze

2. Doe het in het kattenvoer

siamese kat eet thuis voedsel uit kom
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Een van de gemakkelijkste manieren om een kat vloeibaar medicijn te geven, is door het in zijn natte voedsel te spuiten. Als je geluk hebt, zal je kat geen onderscheid maken tussen vloeibaar medicijn en natvoer, dus het kan worden misleid om het in te nemen. Het is echter essentieel om de kat alleen een beetje natvoer te geven, zodat ze in één keer de volledige dosis medicijnen krijgen.

Als u niet zeker weet of dit de juiste methode is voor uw kat of hoeveel voedsel u het geneesmiddel moet geven, neem dan contact op met uw dierenarts voor verder advies.

thematische pauze

3. Wikkel de kat in een deken

Als het erop aankomt, is het het beste om de kat in een deken te wikkelen en er rustgevend mee te praten terwijl je het vloeibare medicijn toedient. Hoewel dit misschien een wrede manier lijkt om je kat te behandelen, is het dat niet.

De deken beschermt je niet alleen tegen klauwen door je katachtige vriend, maar het dient ook om de kat zich warm, veilig en gezellig te laten voelen. Dit is uiterst belangrijk wanneer een kat ziek is. Zorg ervoor dat u zachtjes met uw kat praat de hele tijd dat u hem zijn medicijn geeft voor de beste resultaten. U kunt de “cat half burrito” -methode van handdoekwikkelen gebruiken.

thematische pauze

4. Laat het medicijn beter smaken

Een andere manier om uw kat zijn vloeibare medicijn te geven, is door de medicatie beter te laten smaken. Katten zijn net als mensen, vooral kinderen, en zullen iets uitspugen dat vreselijk smaakt. Als je het medicijn beter laat smaken, heb je meer kans dat de kat het inneemt.

Een van de beste manieren om dit te doen is door het medicijn in een beetje tonijnsap te doen. Open een blik tonijn en gebruik vervolgens een deel van de vloeistof om het medicijn beter te laten smaken. Katten houden van tonijn, dus je kat zal waarschijnlijk het sap en de medicijnen opslokken en terug zijn om te smeken om meer.

thematische pauze

5. Gebruik de juiste techniek

Een geneesmiddel dat aan een kat wordt gegeven
Afbeelding Credit: Iryna Imago, Shutterstock

Zoals eerder vermeld, kunt u een spuit gebruiken om ervoor te zorgen dat de kat de juiste hoeveelheid medicijnen krijgt. U moet er echter voor zorgen dat u de juiste techniek gebruikt. Spuit het medicijn niet zomaar wild in de mond van uw kat nadat u hebt geprobeerd zijn mond open te wringen en de kat te ruziën. Vraag uw dierenarts of dierenarts om u te laten zien hoe u het geneesmiddel moet geven voordat u naar huis gaat.

thematische pauze

6. Gebruik feromonen

Feromonen kunnen ook worden gebruikt om uw kat lang genoeg te kalmeren om hem zijn medicijnen te geven. Dit zijn natuurlijke chemicaliën, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het beschadigen van uw katachtige. Zoek een rustige plek zonder andere mensen of huisdieren om je kat lastig te vallen, vooral als hij zich niet goed voelt. Gebruik de feromonen en wacht tot uw kat ontspannen is om hem zijn medicijn te geven.

Katten worden meestal boos en uitzinnig als ze het gevoel hebben dat je hen iets probeert aan te doen. Als de kat ontspannen is, zal hij je toestaan om hem zijn medicijnen een stuk gemakkelijker te geven. Er zijn verschillende kattengezichtsferomoonproducten verkrijgbaar bij uw dierenarts of online dierenwinkels.

thematische pauze

7. Ontspan uw kat eerst

Een vermoeide kat is een rustige kat. Probeer te spelen met je cop als hij je laat en is goed genoeg. Als hij eenmaal moe is, zal het gemakkelijker zijn om hem zijn medicijnen te geven. Een van de beste manieren om dit te doen is met behulp van een laserpen of favoriet speelgoed. Vergeet niet om voorzichtig te zijn en je kat niet te overdrijven, vooral als hij ziek is. Als ze niet goed genoeg zijn om te spelen, zal een kalmerende knuffel op de bank ze in een ontspannen toestand brengen en het kan gemakkelijker zijn om de medicatie naar binnen te sluipen terwijl ze op je schoot liggen.

thematische pauze

8. Breng de kat naar de dierenarts

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

Als geen van de bovenstaande tips werkt om uw kat vloeibare medicijnen te laten nemen, is het tijd om het naar de dierenarts te brengen. Sommige dierenartsklinieken geven de kat de medicatie voor u tegen een kleine vergoeding. Hoewel het meer moeite kost dan uw kat thuis medicijnen te geven, zal uw dierenarts ervoor zorgen dat uw huisdier de juiste dosering krijgt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hopelijk helpen deze tips u om het medicijn te krijgen dat nodig is om uw kat gezond en gelukkig te maken. Als u uw kat geen medicijnen kunt laten nemen, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts om te zien wat zij aanbevelen. Ze kunnen de medicatie voor u toedienen en uw vriend beter maken en klaar om weer bij u thuis te komen. Wanneer u de behandeling thuis toedient, neem dan contact op met uw dierenarts, zodat u weet wat de beste manier is om dit te doen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock