Kat Snuift Door Neus: Oorzaken en Oplossingen

Niezen of verkoudheid bij katten is een veelvoorkomend probleem. Als je kat regelmatig snuift door de neus, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Maar waarom snuift je kat eigenlijk? En wat kun je eraan doen? In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van een snuivende kat en bieden we oplossingen voor dit probleem.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een kat die snuift door de neus. Dit kan variëren van een virale infectie tot een vreemd voorwerp in de neus. Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen, zodat je de juiste behandeling kunt bieden aan je snuivende kat.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Een kat die snuift door de neus kan verschillende oorzaken hebben.
 • Een virale infectie, een vreemd voorwerp in de neus, irritatie van de neus en keel, chronische niesziekte, een poliep in de neus of een tumor kunnen allemaal bijdragen aan het snuiven.
 • Het is belangrijk om een juiste diagnose te stellen om de juiste behandeling te kunnen bieden aan je snuivende kat.
 • De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak en kan bestaan uit antibiotica, operatieve verwijdering van poliepen of tumoren, en medicatie om symptomen te verlichten.
 • Als je vermoedt dat je kat pijn heeft, raadpleeg dan altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Acute virale infectie als oorzaak van snuiven

Een van de mogelijke oorzaken voor een kat die snuift door de neus is een acute virale infectie, ook wel bekend als niesziekte. Symptomen van een acute virale infectie bij katten zijn onder andere snotteren en niezen, kokhalzen, een ontsteking van het oogslijmvlies, koorts en gewrichtspijn.

Een kat met een acute virale infectie kan last hebben van snotteren en niezen. Dit kan gepaard gaan met het ophoesten van slijm en een ontsteking van het oogslijmvlies, waardoor de ogen rood en gezwollen kunnen zijn. Daarnaast kan de kat ook last hebben van koorts en gewrichtspijn, waardoor hij zich lusteloos en sloom kan voelen.

Niesziekte kan behandeld worden met antibiotica en andere medicijnen om de symptomen te verlichten. Het is belangrijk om de kat voldoende rust en warmte te bieden, en ervoor te zorgen dat hij voldoende vocht binnenkrijgt. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de kat op te laten nemen in de dierenkliniek voor intensieve zorg en behandeling.

Deze virale infectie is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen van kat op kat. Het is daarom belangrijk om zieke katten te isoleren van andere katten om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Daarnaast is het ook verstandig om alle katten in huis regelmatig te vaccineren tegen niesziekte, om de kans op besmetting te verkleinen.

Bij een vermoeden van een acute virale infectie is het altijd belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts. De dierenarts kan de kat onderzoeken en de juiste diagnose stellen. Op basis hiervan kan de dierenarts een behandelplan opstellen en de juiste medicatie voorschrijven om de kat te helpen herstellen.

Vreemd voorwerp in de neus als oorzaak van snuiven

Een vreemd voorwerp in de neus kan ook leiden tot snuiven bij katten. Vaak komt dit voor bij grasaren of grassprieten die vast komen te zitten in de neus. Dit kan leiden tot symptomen zoals kokhalzen, slecht eten en slikproblemen. In sommige gevallen kan een dierenarts het vreemde voorwerp verwijderen onder narcose.

Vreemd voorwerp Symptomen
Grasaren Kokhalzen, slecht eten, slikproblemen
Grassprieten Kokhalzen, slecht eten, slikproblemen

Irritatie van de neus en keel als oorzaak van snuiven

Hoewel het zeldzaam is, kan irritatie van de neus en keel bij katten leiden tot snuiven. Als een kat irriterende stoffen inademt, kan dit een ontstekingsreactie veroorzaken, wat symptomen zoals niezen en hoesten met zich meebrengt. Het is belangrijk om potentiële irriterende stoffen te vermijden om verdere irritatie te voorkomen.

irritatie van neus en keel

Symptomen van irritatie van de neus en keel bij katten:
Niezen
Hoesten
– Verstopte neus
– Keelpijn
– Loopneus

Chronische niesziekte als oorzaak van snuiven

Chronische niesziekte is een veelvoorkomende oorzaak van snuiven bij katten. Deze aandoening kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder chronisch snotteren, oogontstekingen en bloedverlies via de neus. Herpes en calici virussen spelen vaak een rol bij chronische niesziekte bij katten.

Behandeling van chronische niesziekte is gericht op het beheersen van de symptomen en het versterken van het immuunsysteem van de kat. Dit kan onder andere het gebruik van antibiotica en andere medicijnen omvatten. Het is belangrijk om regelmatig contact op te nemen met een dierenarts om de juiste behandeling voor de individuele kat te bepalen.

“Chronische niesziekte kan het leven van een kat behoorlijk beïnvloeden, maar met de juiste behandeling en zorg kan de kat een comfortabel en gelukkig leven leiden.”

Behandeling van chronische niesziekte bij katten

De behandeling van chronische niesziekte bij katten kan bestaan uit antibiotica om secundaire bacteriële infecties te bestrijden. Ook antivirale medicatie kan worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten en de progressie van het virus te verminderen. Daarnaast kunnen neussprays en oogdruppels worden gebruikt om de ontsteking te verminderen.

Daarnaast is het van belang om de immuniteit van de kat te versterken. Dit kan worden bereikt door middel van een uitgebalanceerd dieet en het verminderen van stressfactoren. Vaccinatie tegen de belangrijkste virussen die betrokken zijn bij chronische niesziekte, zoals herpes en calici, kan ook worden aanbevolen.

Monitoring van de kat en regelmatige controles bij de dierenarts zijn essentieel om de behandeling aan te passen en eventuele complicaties tijdig te behandelen.

Tabel: Behandelingsopties voor chronische niesziekte bij katten

Behandelingsoptie Beschrijving
Antibiotica Om bacteriële infecties te bestrijden
Antivirale medicatie Om de symptomen te verlichten en de progressie van het virus te verminderen
Neussprays Om ontsteking te verminderen
Oogdruppels Om ontsteking van de ogen te verminderen
Dieet en voedingssupplementen Om de immuniteit van de kat te versterken
Vaccinatie Voor het verminderen van de kans op infectie en het versterken van de immuniteit

Poliep in de neus als oorzaak van snuiven

Een poliep in de neus kan ook snuiven bij katten veroorzaken. Dit is een goedaardige massa die ontstaat als gevolg van een chronische ontstekingsreactie. Het kan leiden tot symptomen zoals niezen en ademhalingsproblemen. Het verwijderen van een poliep kan een operatie onder narcose vereisen.

Een poliep in de neus, ook wel bekend als een nasopharynx poliep, is een goedaardige massa die vormt in de neusholte van een kat. Het ontstaat meestal als gevolg van een chronische ontstekingsreactie in het neusslijmvlies. Hoewel de precieze oorzaak onbekend is, wordt gedacht dat langdurige irritatie van de neus door allergieën, virale infecties of andere factoren kan leiden tot de vorming van een poliep.

De aanwezigheid van een poliep in de neus kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder snuiven, niezen, ademhalingsproblemen en een verstopte neus. De poliep kan de normale ademhaling van de kat belemmeren en kan ook leiden tot een verandering in stemgeluid.

Om een poliep te diagnosticeren, zal een dierenarts waarschijnlijk een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, evenals beeldvormende tests zoals röntgenfoto’s of CT-scans. Een biopsie kan worden uitgevoerd om te bevestigen dat de massa goedaardig is.

De behandeling voor een poliep in de neus van een kat is meestal chirurgisch. Dit kan betekenen dat de dierenarts de poliep verwijdert via een operatie onder algemene verdoving. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de poliep geleidelijk te verwijderen, waarbij meerdere kleine procedures nodig zijn.

Na de operatie kan het herstelproces variëren, afhankelijk van de grootte en locatie van de poliep. Uw kat kan een korte periode van ongemak ervaren en mogelijk medicatie voorgeschreven krijgen om pijn en ontsteking te verminderen. Het is belangrijk om de instructies van uw dierenarts op te volgen voor nazorg en follow-upbezoeken om ervoor te zorgen dat uw kat volledig herstelt.

Symptomen van een poliep in de neus bij katten Behandelingsmogelijkheden voor poliep in de neus
 • Niezen
 • Snuiven
 • Ademhalingsproblemen
 • Verstopte neus
 • Verandering in stemgeluid
 • Chirurgische verwijdering
 • Operatie onder algemene verdoving
 • Medicatie voor pijn en ontsteking

Een poliep in de neus van een kat kan vervelende symptomen veroorzaken en de levenskwaliteit van uw kat beïnvloeden. Als u vermoedt dat uw kat een poliep heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en de juiste behandeling.

Tumor in de neusholte als oorzaak van snuiven

Een tumor in de neusholte, mondholte of keel kan snuiven veroorzaken bij katten. Symptomen kunnen bloedverlies via de neus, een verandering van het aangezicht en ademhalingsproblemen zijn. Tumoren in de neusholte kunnen kwaadaardig zijn, zoals maligne lymfoom. Deze tumoren kunnen de normale ademhaling belemmeren en de kwaliteit van leven van de kat aanzienlijk verminderen.

Bij het vermoeden van een tumor in de neusholte, mondholte of keel is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en aanvullende diagnostische onderzoeken aanbevelen, zoals een CT-scan of een biopsie.

De behandeling van een tumor in de neusholte, mondholte of keel bij een kat kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de locatie en grootte van de tumor, en of deze goedaardig of kwaadaardig is. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de tumor te verwijderen. Daarnaast kan bestralingstherapie worden overwogen om eventuele resterende kankercellen te vernietigen. De dierenarts zal de beste behandelingsopties voor de individuele kat bespreken.

Tabel: Tumorbehandelingsopties voor een tumor in de neusholte

Behandeling Beschrijving
Chirurgische excisie Operatieve verwijdering van de tumor
Bestralingstherapie Gerichte straling om kankercellen te vernietigen
Chemotherapie Medicatie om kankercellen te doden of de groei ervan te remmen
Palliatieve zorg Verlichting van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven bij ongeneeslijke tumoren

Een grondige diagnose en een passende behandeling zijn essentieel voor het welzijn van de kat. Het is belangrijk om open en eerlijk met de dierenarts te communiceren over de symptomen en eventuele zorgen of vragen die je hebt.

tumor in neusholte

Schimmelinfectie in de neus als oorzaak van snuiven

Een schimmelinfectie, zoals Aspergillus of Cryptococcus, kan snuiven veroorzaken bij katten. Symptomen kunnen zijn pussige neusuitvloeiing, niezen, en bloedverlies. Schimmelinfecties zijn agressief en vereisen vaak behandeling met medicatie specifiek voor schimmels.

Als een kat snuift door de neus en symptomen heeft zoals pussige neusuitvloeiing, niezen en bloedverlies, kan dit wijzen op een schimmelinfectie in de neus. De twee meest voorkomende schimmelsoorten die dit kunnen veroorzaken zijn Aspergillus en Cryptococcus.

Aspergillus is een schimmel die van nature aanwezig is in de omgeving en bij katten een infectie in de neus kan veroorzaken. Dit kan leiden tot symptomen zoals niezen en een dikke, pussige neusuitvloeiing. In sommige gevallen kan de infectie zich verspreiden naar de sinussen en de ogen, wat kan resulteren in oogproblemen.

Cryptococcus is een andere schimmel die katten kan infecteren, meestal via inademing van besmet materiaal zoals vogelpoep. Deze schimmelinfectie kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, zoals niezen, neusuitvloeiing, hoesten, lusteloosheid en gewichtsverlies. In ernstigere gevallen kan Cryptococcus ernstige neurologische symptomen veroorzaken.

Behandeling van schimmelinfectie in de neus

De behandeling van een schimmelinfectie in de neus bij katten kan complex zijn en vereist vaak langdurig gebruik van specifieke antischimmelmedicatie. De behandeling kan variëren, afhankelijk van de ernst en de specifieke schimmelsoort. In sommige gevallen kan chirurgische verwijdering van geïnfecteerd weefsel nodig zijn.

Een schimmelinfectie in de neus bij katten moet serieus worden genomen en professioneel worden behandeld. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Probeer nooit zelf de infectie te behandelen met menselijke medicatie, omdat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de kat.

Chronische ontsteking van de neusholte als oorzaak van snuiven

Een chronische ontsteking van de neusholte, zoals lymfoplasmacellulaire ontsteking, kan leiden tot snuiven bij katten. Symptomen zijn chronisch snotteren, niezen en oogontstekingen. Herpes en calici virussen kunnen een rol spelen bij dit type ontsteking. Behandeling kan antibiotica en andere medicijnen omvatten.

Wanneer een kat constant snuift door de neus en symptomen van een chronische ontsteking van de neusholte vertoont, kan lymfoplasmacellulaire ontsteking de onderliggende oorzaak zijn. Deze aandoening wordt vaak geassocieerd met virale infecties zoals herpes en calici virussen.

Symptomen van chronische ontsteking van de neusholte kunnen zijn:

 • Chronisch snotteren
 • Niezen
 • Oogontstekingen

Om een juiste diagnose te stellen, kan een dierenarts verschillende tests uitvoeren, zoals een neusuitstrijkje of bloedonderzoek. De behandeling van een chronische ontsteking van de neusholte kan bestaan uit het voorschrijven van antibiotica en andere medicijnen om de symptomen te verminderen.

Zelfzorgmaatregelen voor eigenaren:

Hoewel de behandeling van chronische ontsteking van de neusholte meestal medisch is, kunnen eigenaren ook enkele maatregelen nemen om het comfort van hun kat te verbeteren:

 • Zorg voor een schone en stofvrije omgeving om irritatie van de luchtwegen te verminderen.
 • Verstrek voldoende vochtig voedsel om de neusgangen vrij te houden en dehydratatie te voorkomen.
 • Regelmatig de neus en ogen van de kat reinigen om snot en vuil te verwijderen.
Behandeling van chronische ontsteking van de neusholte Voorbeelden van behandelingsopties
Antibiotica Orale antibiotica zoals doxycycline of amoxicilline kunnen worden voorgeschreven om infecties te bestrijden.
Corticosteroïden Corticosteroïde medicijnen zoals prednison kunnen worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en symptomen te verlichten.
Antivirale medicatie Specifieke antivirale medicijnen kunnen worden voorgeschreven om virale infecties, zoals herpes, te behandelen en symptomen te verminderen.
Immunomodulerende medicatie Immunomodulerende medicijnen zoals interferon kunnen worden gebruikt om het immuunsysteem te reguleren en ontstekingen te verminderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de behandeling van chronische ontsteking van de neusholte maatwerk is en afhangt van de specifieke situatie van de kat. Een dierenarts zal de beste behandelopties kunnen aanbevelen op basis van de individuele behoeften van de kat.

Conclusie

Snuiven bij katten kan verschillende oorzaken hebben, zoals virale infecties, vreemde voorwerpen in de neus, irritatie van de neus en keel, chronische niesziekte, poliepen, tumoren, schimmelinfecties en chronische ontstekingen. Het is belangrijk om een juiste diagnose te stellen om de juiste behandeling te kunnen bieden aan een kat die snuift door de neus. Dit kan onder andere bestaan uit antibiotica, operatieve verwijdering van poliepen of tumoren, en medicatie om symptomen te verlichten. Als een eigenaar vermoedt dat hun kat pijn heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.