Hulp bij kat ontlasting blijft hangen – Tips

Obstipatie bij een kat is een vervelende aandoening waarbij de kat moeite heeft met poepen of soms helemaal niet kan. Het is belangrijk om de symptomen van obstipatie bij je kat te herkennen en te weten wat je kunt doen om het te verhelpen.

Belangrijkste punten

 • Obstipatie bij katten kan leiden tot problemen met de ontlasting. Het is essentieel om de symptomen te herkennen en actie te ondernemen.
 • Obstipatie bij katten kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder stress, onjuiste voeding en uitdroging.
 • De symptomen van obstipatie bij katten zijn onder andere persdrang, pijn bij het ontlasten en verminderde eetlust. Let op deze tekenen.
 • Een dierenarts kan de diagnose stellen en de juiste behandeling voorstellen, zoals pijnstillers, laxeermiddelen en het spoelen van de dikke darm.
 • Om obstipatie bij katten te voorkomen, zorg voor voldoende waterinname en vezelrijke voeding.

Obstipatie kat herkennen

Obstipatie bij katten wordt gekenmerkt door een moeizame of vertraagde stoelgang. Als je kat langer dan 3 dagen niet poept of moeizaam poept, kan er sprake zijn van obstipatie. Let op tekenen zoals droge en harde ontlasting, persdrang, pijn bij het ontlasten, veranderingen in de ontlasting, likken aan de achterkant en verminderde eetlust.

Obstipatie is een veelvoorkomend probleem bij katten, en het is belangrijk om het tijdig te herkennen en te behandelen. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van verstopping en de duur ervan. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de tekenen van obstipatie, zodat je snel kunt ingrijpen en de nodige maatregelen kunt nemen om het ongemak van je kat te verlichten.

Een belangrijk teken van obstipatie is droge en harde ontlasting. Als je merkt dat je kat kleine, harde keutels produceert of helemaal niet kan poepen, kan dit duiden op een verstopping in de darmen. Daarnaast kan je kat persdrang hebben bij het proberen te ontlasten, wat kan leiden tot pijn en ongemak. Veranderingen in de ontlasting, zoals afwijkende kleur of geur, kunnen ook wijzen op obstipatie.

Sommige katten likken overmatig aan hun achterkant wanneer ze last hebben van obstipatie. Dit kan een teken zijn dat ze proberen de verstopping te verlichten of zichzelf te kalmeren. Daarnaast kan obstipatie leiden tot verminderde eetlust, omdat je kat zich ongemakkelijk voelt en niet goed kan verteren.

Als je vermoedt dat je kat obstipatie heeft, is het belangrijk om een afspraak te maken met een dierenarts. De dierenarts kan de juiste diagnose stellen en een geschikte behandeling aanbevelen om de obstipatie te verhelpen.

Oorzaken obstipatie kat

Obstipatie bij katten kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stress, onjuiste voeding, pijn, uitdroging, bepaalde medicatie, vernauwing van de dikke darm en de aandoening ‘Megacolon’. Andere ziekten en aandoeningen kunnen ook obstipatie veroorzaken. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen om de obstipatie bij je kat te kunnen behandelen.

Stress als oorzaak van obstipatie

Stress kan een belangrijke factor zijn bij het optreden van obstipatie bij katten. Veranderingen in de omgeving, zoals verhuizen, verbouwingen of de komst van een nieuw huisdier, kunnen stress veroorzaken bij katten. Ook gebrek aan rust, onvoldoende speelmogelijkheden of conflicten met andere katten kunnen stressgerelateerde obstipatie veroorzaken.

Invloed van voeding op obstipatie

Voeding speelt een essentiële rol bij het voorkomen van obstipatie bij katten. Een onjuist dieet, zoals te weinig vezels of onvoldoende vochtinname, kan leiden tot obstipatie. Het is van belang om je kat een gebalanceerd dieet te geven dat rijk is aan vezels en voldoende vocht.

Oorzaken Effect op kat
Stress Kan leiden tot een verstoorde darmwerking en obstipatie
Onjuiste voeding Gebrek aan vezels en vocht kan de stoelgang vertragen
Pijn Katten kunnen pijn ervaren bij het ontlasten, wat leidt tot verstoorde stoelgang
Uitdroging Een tekort aan vocht kan de ontlasting uitdrogen en verstopping veroorzaken

Medicatie en andere oorzaken

Sommige medicijnen, zoals bepaalde pijnstillers, kunnen obstipatie bij katten veroorzaken als bijwerking. Daarnaast kunnen aandoeningen zoals vernauwing van de dikke darm of ‘Megacolon’ ook de oorzaak zijn van obstipatie. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van obstipatie bij je kat te achterhalen, zodat de juiste behandeling kan worden ingezet.

Symptomen obstipatie kat

Obstipatie bij katten kan leiden tot verschillende symptomen die kunnen wijzen op problemen met de ontlasting. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, zodat je tijdig actie kunt ondernemen. Hieronder staan de belangrijkste symptomen van obstipatie bij katten:

 • Persdrang: Katten met obstipatie kunnen vaak persdrang vertonen. Ze kunnen proberen te persen bij het poepen, maar er komt weinig of geen ontlasting.
 • Pijn bij het ontlasten: Obstipatie kan pijnlijk zijn voor katten. Ze kunnen veranderingen in hun gedrag tonen, zoals het miauwen of kreunen tijdens het poepen.
 • Minder vaak ontlasten: Als je kat normaal gesproken regelmatig ontlast, maar plotseling minder vaak naar de kattenbak gaat, kan dit een teken zijn van obstipatie.
 • Veranderingen in de ontlasting: De ontlasting van een kat met obstipatie kan er droog, hard en korrelig uitzien. Het kan ook kleine brokjes zijn in plaats van een normale vorm.
 • Likken aan de achterkant: Katten kunnen overmatig likken aan hun achterkant als gevolg van ongemak door obstipatie.
 • Uitpuiling van de anus: In sommige gevallen kan de anus van een kat met obstipatie uitpuilen door de ophoping van ontlasting.
 • Verminderde eetlust: Katten met obstipatie kunnen hun eetlust verliezen, minder eten en gewichtsverlies ervaren.
 • Gevoeligheid in de buik: Obstipatie kan leiden tot een opgeblazen gevoel en gevoeligheid in de buik van de kat.

Als je een of meerdere van deze symptomen bij je kat opmerkt, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen om de obstipatie te verlichten.

kat obstipatie symptomen

Diagnose en behandeling obstipatie kat

Wanneer je vermoedt dat je kat obstipatie heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een diagnose en behandeling. De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk aanvullende tests aanbevelen, zoals een röntgenfoto of echo.

De behandeling van obstipatie bij katten kan variëren afhankelijk van de ernst van de situatie. In milde gevallen kan pijnstilling en het voorschrijven van laxeermiddelen voldoende zijn om de verstopping te verhelpen. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om de dikke darm van de kat te spoelen om de ontlasting los te maken.

In zeldzame gevallen, wanneer de obstipatie ernstig is en niet reageert op andere behandelingen, kan een operatie nodig zijn. Deze beslissing wordt genomen in overleg met de dierenarts en hangt af van de individuele situatie van de kat.

Om de beste diagnose en behandeling voor je kat te krijgen, is het belangrijk om alle symptomen en observaties met je dierenarts te bespreken. Zij zullen je begeleiden en adviseren over de juiste stappen die genomen moeten worden om de obstipatie bij je kat te behandelen.

Met de juiste diagnose en behandeling kan obstipatie bij katten effectief worden aangepakt en verlicht. Raadpleeg altijd je dierenarts voor advies en begeleiding om de gezondheid en het welzijn van je kat te waarborgen.

Tips om obstipatie bij je kat te voorkomen

Om obstipatie bij je kat te voorkomen, kun je enkele belangrijke stappen nemen. Het is essentieel dat je kat voldoende water drinkt en een vezelrijk dieet krijgt. Vezels helpen de ontlasting soepel te houden en bevorderen een gezonde spijsvertering bij katten. Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot vers water in een schone drinkbak.

Daarnaast is het van groot belang om de juiste voeding te geven. Kies voor kattenvoer dat speciaal is ontwikkeld om obstipatie te voorkomen. Dit voer bevat vaak extra vezels en andere ingrediënten die de darmgezondheid ondersteunen. Raadpleeg je dierenarts voor advies over welk voer het beste past bij de behoeften van je kat.

Stress kan ook een rol spelen bij obstipatie bij katten. Probeer stressfactoren zoveel mogelijk te verminderen in de leefomgeving van je kat. Creëer een rustige en veilige plek waar je kat zich op zijn gemak voelt. Daarnaast kan het toevoegen van probiotica aan het dieet van je kat helpen om een gezonde darmflora te bevorderen.

Tot slot is het belangrijk om regelmatig de gezondheid van je kat te controleren. Let op veranderingen in het gedrag, eetlust en ontlasting van je kat. Als je merkt dat je kat moeite heeft met ontlasten of andere symptomen van obstipatie vertoont, neem dan contact op met je dierenarts voor advies en behandeling.

Zorg goed voor de darmgezondheid van je kat door voldoende water, vezelrijke voeding, en stressvermindering. Door deze tips op te volgen, kun je obstipatie bij je kat helpen voorkomen en zijn algehele gezondheid verbeteren.

Consistentie van de ontlasting bij katten

De consistentie van de ontlasting bij katten kan sterk variëren. Van dunne ontlasting, ook wel bekend als diarree, tot te droge en harde ontlasting. Het is belangrijk om te streven naar een optimale consistentie, waarin de ontlasting goed gevormd is en niet te zacht maar ook niet te hard. Op die manier kun je mogelijke spijsverteringsproblemen bij je kat detecteren en aanpakken.

Als de ontlasting van je kat te dun is en lijkt op diarree, kan dit duiden op een onderliggend probleem. Diarree kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door voedselintolerantie, infecties, darmontstekingen, parasieten of zelfs stress. Het is belangrijk om het probleem te identificeren en indien nodig een dierenarts te raadplegen.

Aan de andere kant kan te droge en harde ontlasting wijzen op obstipatie bij je kat. Obstipatie treedt op wanneer de ontlasting niet gemakkelijk door het spijsverteringsstelsel kan passeren. De oorzaken van obstipatie kunnen variëren, van onvoldoende vochtinname en vezelarme voeding tot stress of medische aandoeningen. Het is van groot belang om de ontlasting van je kat goed in de gaten te houden en bij te sturen indien nodig.

Om de ontlasting van je kat in goede staat te houden, is het belangrijk om te zorgen voor een gebalanceerd dieet met voldoende vochtinname en vezelrijke voeding. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig de ontlasting van je kat te controleren op eventuele veranderingen in consistentie. Als je merkt dat de ontlasting afwijkt, is het verstandig om advies in te winnen bij een dierenarts, zodat je mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig kunt aanpakken.

Uiteindelijk draait het allemaal om de gezondheid en het welzijn van je kat. Door je bewust te zijn van de consistentie van de ontlasting en tijdig actie te ondernemen bij afwijkingen, kun je ervoor zorgen dat je kat een gelukkig en gezond leven leidt.

Hoe kun je de consistentie van de ontlasting beoordelen?

Er zijn verschillende kenmerken waarmee je de consistentie van de ontlasting van je kat kunt beoordelen:

 • Dunne ontlasting: Ontlasting die vloeibaar is en lijkt op diarree. Dit kan wijzen op spijsverteringsproblemen of andere gezondheidsproblemen.
 • Harde ontlasting: Ontlasting die droog en hard is, waardoor je kat moeite kan hebben met poepen. Dit kan duiden op obstipatie.
 • Goed gevormde ontlasting: Ontlasting die stevig is, goed van vorm en gemakkelijk te passeren. Dit is wat je wilt bereiken.

Voor een optimale gezondheid van je kat is het belangrijk dat de ontlasting consistent en normaal is. Door alert te zijn op veranderingen in de consistentie van de ontlasting en tijdig een dierenarts te raadplegen, kun je mogelijke gezondheidsproblemen aanpakken en je kat de beste zorg bieden.

Rol van voeding bij ontlasting van katten

De juiste voeding speelt een essentiële rol bij de vorming en gezondheid van de ontlasting bij katten. Door je kat de juiste voedingsstoffen te geven, ondersteun je een optimale spijsvertering en een gezonde darmfunctie. Voeding kan helpen bij het voorkomen van problemen zoals obstipatie en zorgen voor regelmatige, goed gevormde ontlasting.

Een belangrijk aspect van de voeding van je kat is het gehalte aan vezels. Vezels zijn onverteerbare plantaardige stoffen die de spijsvertering bevorderen en de darmen helpen stimuleren. Ze dragen bij aan een goede stoelgang en voorkomen dat de ontlasting te droog en hard wordt. Een vezelrijke voeding is daarom van groot belang voor een gezonde ontlasting bij katten.

Wanneer je kat een gevoelig spijsverteringssysteem heeft, kan het verstandig zijn om te kiezen voor licht verteerbare voeding of speciale voeding voor een gevoelig maag-darmstelsel. Deze voeding is zorgvuldig samengesteld om de belasting van het darmstelsel te verminderen en de spijsvertering te ondersteunen. Overleg altijd met je dierenarts welke voeding het meest geschikt is voor jouw kat.

Naast het vezelgehalte is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt. Voldoende hydratatie is essentieel voor een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het voorkomen van obstipatie. Zorg daarom altijd voor vers water dat gemakkelijk toegankelijk is voor je kat.

De voeding van je kat speelt dus een cruciale rol bij de ontlasting. Kies voor een vezelrijke voeding die de spijsvertering bevordert en de darmgezondheid ondersteunt. Raadpleeg altijd je dierenarts voor advies over de voeding van je kat om ervoor te zorgen dat je de juiste keuzes maakt voor een gezonde ontlasting.

Vezelrijke voeding Licht verteerbare voeding Speciale voeding
Bevat een hoog gehalte aan voedingsvezels Makkelijk verteerbaar voor een gevoelig maag-darmstelsel Aangepast aan specifieke behoeften, zoals allergieën of intoleranties
Ondersteunt een goede darmfunctie Verlicht de belasting van het darmstelsel Biedt extra ondersteuning voor de spijsvertering
Helpt bij het voorkomen van obstipatie Minder kans op spijsverteringsproblemen Specifiek afgestemd op de gezondheidsbehoeften van je kat

Wat te doen bij afwijkende ontlasting?

Als de ontlasting van je kat structureel te zacht, te hard of afwijkend van vorm is, kan er sprake zijn van voedingsproblemen of spijsverteringsproblemen. Het is belangrijk om de oorzaak van de afwijkende ontlasting te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. Neem daarom contact op met je dierenarts voor professioneel advies en begeleiding.

Afwijkende ontlasting kan ook wijzen op andere gezondheidsproblemen, zoals vochttekort. Het is essentieel om de gezondheid van je kat goed in de gaten te houden en eventuele tekenen van uitdroging te herkennen. Raadpleeg ook in deze situatie direct een dierenarts om de juiste zorg en behandeling voor je kat te waarborgen.

Oorzaken afwijkende ontlasting Symptomen van vochttekort
 • Verminderde vochtinname
 • Veranderde voeding
 • Maag-darmproblemen
 • Lusteloosheid en vermoeidheid
 • Droge slijmvliezen
 • Verminderde urineproductie
 • Snelle hartslag

De dierenarts kan de juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen om de oorzaak van de afwijkende ontlasting en/of vochttekort aan te pakken. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts wanneer je merkt dat er iets mis is met de ontlasting van je kat.

Wat de dierenarts kan doen bij obstipatie

Als je kat last heeft van obstipatie, kan de dierenarts verschillende behandelingen uitvoeren om de situatie te verlichten. De behandeling hangt af van de ernst van de obstipatie en de specifieke situatie van je kat.

Spoelen van de darm

Als de obstipatie ernstig is en andere behandelingen niet succesvol zijn geweest, kan de dierenarts de darm van je kat spoelen. Dit wordt gedaan met een speciale vloeistof die de ontlasting losmaakt en verwijdert. Het spoelen van de darm is een effectieve manier om de obstipatie te verlichten en is meestal een laatste redmiddel.

Pijnstillers en laxeermiddelen

De dierenarts kan pijnstillers voorschrijven om eventuele pijn en ongemak die gepaard gaan met obstipatie te verminderen. Daarnaast kunnen laxeermiddelen worden gebruikt om de ontlasting zachter te maken en de doorvoer te vergemakkelijken. Het gebruik van laxeermiddelen moet echter worden begeleid door een dierenarts, omdat onjuist gebruik de situatie kan verergeren.

Operatie

In ernstige gevallen van obstipatie kan een operatie nodig zijn. Dit kan nodig zijn als er sprake is van een verstopping of een structureel probleem in de darm van je kat. Een operatie is een ingrijpende maatregel en wordt alleen uitgevoerd als andere behandelingen niet succesvol zijn geweest.

Neem altijd contact op met je dierenarts voor advies en een gepaste behandeling van obstipatie bij je kat. De dierenarts zal de situatie beoordelen en de beste behandelingsmogelijkheden aanbevelen om je kat weer gezond en comfortabel te maken.

kat obstipatie behandeling

Behandeling Beschrijving
Spoelen van de darm Speciale vloeistof wordt gebruikt om de ontlasting los te maken en te verwijderen.
Pijnstillers en laxeermiddelen Pijnstillers verminderen pijn en ongemak, terwijl laxeermiddelen de ontlasting zachter maken.
Operatie Als andere behandelingen niet succesvol zijn, kan een operatie nodig zijn.

Prognose voor katten met obstipatie

Bij vrijwel alle katten kunnen obstipatieproblemen worden opgelost of sterk verbeterd. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken en de aanbevelingen van de dierenarts op te volgen. Met de juiste behandeling en zorg kan de prognose voor katten met obstipatie positief zijn.

Conclusie

Obstipatie bij katten is een vervelende aandoening waarbij de kat moeite heeft met poepen of soms helemaal niet kan. Gelukkig zijn er verschillende manieren om obstipatie te behandelen en te voorkomen. Het is belangrijk om de symptomen van obstipatie bij je kat te herkennen, zoals droge en harde ontlasting, persdrang en verminderde eetlust.

Goede voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van obstipatie. Zorg ervoor dat je kat een vezelrijk dieet krijgt en voldoende water drinkt. Ook is het raadzaam om stressfactoren te verminderen en probiotica aan het dieet toe te voegen. Raadpleeg je dierenarts voor specifieke voedingsadviezen en behandelingsopties.

Met de juiste zorg en aandacht kan de ontlasting van je kat weer gezond worden en kan obstipatie worden voorkomen. Neem contact op met je dierenarts voor meer informatie en advies. Samen kunnen jullie werken aan een oplossing voor het probleem van kat ontlasting blijft hangen.