Hoe een kat te disciplineren voor bijten (9 tips en trucs)

Katten zijn lieve en knuffelig uitziende wezens, maar dat betekent niet dat ze niet hun deel van de gedragsproblemen kunnen hebben. Een veel voorkomend gedragsprobleem bij katten is bijten.

Er zijn veel redenen waarom een kat kan bijten, zoals overprikkeling, angst, pijn of stress. Ze kunnen ook bijten als gevolg van spelagressie, wat schattig kan zijn voor kittens en minder voor volwassen katten. Maar uiteindelijk is bijten een vorm van communicatie. Hoewel het ongewenst is, probeert uw kat iets aan u te communiceren. Als je erachter kunt komen wat dat is, kun je misschien zijn bijtgedrag beheersen.

Er zijn gelukkig enkele stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je kat bijt. Als je meer wilt weten, bekijk dan de lijst met tips en trucs die we hebben verzameld. Het gaat niet zozeer om discipline, maar je moet je kat nooit disciplineren; in plaats daarvan gaat het erom het bijtgedrag te helpen voorkomen of rood te trainen.

3 kattenverdeler

Hoe een kat te disciplineren voor bijten

1. Stel kalmerende routines vast

Bijten kan vaak een teken zijn van agitatie of verstoring. Katten zijn wezens van comfort en routine, en als uw kat niet het gevoel heeft dat hij een routine heeft, kan hij onrustig zijn en vatbaar voor uithalen.

Door een rustgevende routine vast te stellen, kun je wat stress uit hun leven verwijderen. Basisprincipes zoals maaltijden en speeltijden moeten consistent zijn, zodat uw kat weet wanneer hij voedsel, opwinding en andere momenten gedurende de dag kan verwachten.

Onderbreek ook de dutjes van je kat niet. Net als mensen kunnen katten suf zijn als hun slaapschema is verstoord.

Siamese kat die droogvoer uit een kom eet
Afbeelding Credit: catinrocket, Shutterstock
thematische pauze

2. Disciplineer uw kat niet fysiek

Wat je kat ook doet, straf hem niet fysiek. Katten reageren over het algemeen niet goed op straf, maar elke fysieke discipline zal je band met je kat onherstelbaar verbrijzelen. Ze zullen niet langer het gevoel hebben dat ze je kunnen vertrouwen of veilig om je heen kunnen zijn, wat hun neiging om uit te halen, te bijten of anderszins agressief te zijn alleen maar zal versterken.

Straffen trainen je kat niet. Uw kat zal niet begrijpen dat de straf een gevolg is van slecht gedrag, dus u zult uw kat niets leren door middel van straf.

thematische pauze

3. Gebruik geen spuitfles

Zoals eerder vermeld, zijn straffen niet effectief bij katten. Dat geldt ook voor spuitflessen.

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat het gebruik van een spuitfles vol water een goede manier is om je kat af te schrikken van ongewenst gedrag, maar dat is niet de waarheid. Uw kat verbindt zijn gedrag waarschijnlijk niet met het gevolg van het besproeien met water, dus u ontmoedigt geen gedrag. Als er iets is, geef je je kat meer redenen om zich onrustig te voelen en de behoefte te voelen om te bijten.

watersproeier
Afbeelding Credit: Squirrel_photos, Pixabay
thematische pauze

4. Aandacht omleiden

Wanneer uw kat bijt, verleg dan onmiddellijk uw aandacht. Actie ondernemen is niet altijd nodig voor discipline. Soms kan het negeren van je kat veel effectiever zijn.

Als je je kat aait of met hem speelt als hij bijt, verwijder jezelf dan meteen uit de situatie. Sta op, kijk weg van je kat en verlaat de kamer. Dit geeft je kat de tijd om af te koelen en versterkt ook het idee dat bijten leidt tot een gebrek aan aandacht.

thematische pauze

5. Let op tekenen van overstimulatie

Vaak bijten katten alleen nadat ze ons meerdere waarschuwingssignalen hebben gegeven. Wanneer je kat bijt, probeer dan te zoeken naar eerdere subtiele tekenen dat ze zich overweldigd voelden. Deze tekenen kunnen een trillende staart, spasmende huid, verwijde pupillen, afgeplatte oren, naar voren gerichte snorharen en stijfheid in het lichaam omvatten.

Als u deze tekenen opmerkt, maak u dan los van uw kat en verwijder eventuele stressoren uit hun omgeving, zoals harde geluiden of bewegende voorwerpen. Geef ze wat ruimte om zich te settelen voordat je besluit ze opnieuw te benaderen. Als u deze waarschuwingssignalen kunt opmerken die uw kat u stuurt, kunt u hun gevoelens van overstimulatie verminderen voordat ze de behoefte voelen om te bijten.

boze kat sist naar elkaar
Afbeelding Credit: Gurkan Ergun, Shutterstock
thematische pauze

6. Wees je bewust van spelagressie

Je kat kan bijten door spelagressie. Tijdens spelagressie kan uw kat uit het niets uw enkels aanvallen of zich vastklampen aan uw hand om hem te bijten en te schoppen. Speel agressie ontwikkelt zich vaak bij katten die te vroeg van hun broers en zussen werden gescheiden.

Hoewel dit gedrag schattig kan zijn bij kittens, is het minder schattig bij volwassen katten. U kunt zich gedwongen voelen om toe te geven aan de spelagressie van uw kitten, maar dat wordt niet geadviseerd. Dit zal alleen maar dienen om het gedrag te versterken, zodat wanneer uw kitten opgroeit, hij deze gewoonte zal voortzetten.

thematische pauze

7. Wees je bewust van welke situaties je kat verdriet doen

Katten hebben veel meer kans om uit te halen als ze zich in een stressvolle situatie bevinden. Hoe beter je je kat en zijn stressoren kent, hoe meer je kunt voorkomen dat je hem in situaties brengt waarin hij zich overweldigd voelt.

Soms zijn stressvolle situaties onvermijdelijk, zoals dierenartsbezoeken. In die gevallen is het het beste om stress in de kleine dingen te verminderen, niet noodzakelijkerwijs in het geval zelf. Je kat heeft bijvoorbeeld een hekel aan de dierenarts, maar hij heeft ook een hekel aan de reismand en de autorit daarheen. Als je ze kunt helpen om aan een van die dingen te wennen, zal de situatie minder stressvol zijn. Het zal natuurlijk nog steeds stressvol zijn, maar aanzienlijk minder onaangenaam voor u en uw kat. Het kan ook zeer nuttig zijn om katachtige feromoonsprays of diffusers te gebruiken voorafgaand aan de reis.

kat bijtende eigenaar
Afbeelding Credit: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock
thematische pauze

8. Medische problemen uitsluiten

Voordat u aanneemt dat uw kat een gedragsprobleem heeft, is het belangrijk om mogelijke medische problemen uit te sluiten. Gezondheidscomplicaties1 kan de oorzaak zijn van de agressie van uw kat, en als u ervan uitgaat dat uw kat bijt vanwege gedragsproblemen, kunt u een ernstig gezondheidsprobleem direct onder uw neus volledig missen.

Als uw kat tekenen vertoont van ziek zijn of pijn heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, Houd er ook rekening mee dat katten de neiging hebben om hun pijn te maskeren, dus u moet goed op uw kat letten om te controleren of hij zijn pijn niet verbergt.

thematische pauze

9. Bekrachtig goed gedrag

Vergeet niet om de goede dingen die je kat doet te herkennen. Versterk tijdens het trainen van je kat altijd goed gedrag. Katten leren het beste met positieve bekrachtiging, dus het belonen van uw kat voor gewenst gedrag is de meest effectieve manier om hem te leren niet te bijten. Beloon uw kat onmiddellijk na het goede gedrag, zodat hij het verband kan leggen tussen het goede gedrag en de beloning, en dit zal helpen om de lessen bij te brengen die u wilt leren.

gember kitten eet een treat_Marinka buronka_shutterstock
Afbeelding Credit: Marinka Buronka Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Het kan opzienbarend en verontrustend zijn om door je kat gebeten te worden, dus het is belangrijk om dat gedrag zo snel mogelijk te beteugelen. Onthoud tijdens het trainen van je kat dat het waarschijnlijk bijtend is om te proberen iets te communiceren, zoals stress of angst. Als je kunt leren wat ervoor zorgt dat ze zich zo onrustig voelen, kun je grote stappen zetten om het gedrag van je kat om te leiden naar iets wenselijkers.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Vika Hova, Shutterstock