Hoe een kat op verantwoorde wijze te herhuisvesten: 9 overwegingen en tips

Het opgeven van een dier kan bitterzoet aanvoelen, zoals afscheid nemen van een oude vriend. U moet alleen overwegen om uw kat te herplaatsen om ernstige en niet te voorkomen redenen en als beide partijen er baat bij hebben. Verandering is een gigantische stressfactor in het leven van een kat, dus neem je uiteindelijke beslissing niet zonder veel na te denken. Het verkennen van uw mogelijkheden kan u helpen bepalen of het daadwerkelijk nodig is om uw kat opnieuw te huisvesten. Als u besluit dat uw huis niet de beste pasvorm heeft, helpen we u er een te vinden waar ze kunnen gedijen. Het verplaatsen van uw kat naar een veilige plek kan ook eventuele schuldgevoelens verlichten, omdat u er zeker van kunt zijn dat ze geliefd zijn bij hun nieuwe familie.

3 kat face divider

Waarom u uw kat misschien opnieuw moet huisvesten

Laten we dit gesprek beginnen met een lijst met redenen waarom u Niet Herplaats je kat. Het spreekt voor zich, maar katten zijn voelende wezens die een hechte band vormen met hun mensen. Zelfs als je kat zich afstandelijk gedraagt wanneer je hem zijn eten aanbiedt, hebben ze je diep van binnen echt nodig, of ze het nu beseffen of niet. Doen alsof ze een nieuwigheid zijn, is nooit een goed excuus om ze opnieuw te huisvesten.

Je moet bijvoorbeeld geen kat adopteren en hem dan weggeven zodra het geen schattig kitten meer is, of als het vakantieseizoen voorbij is. Je moet je kat alleen herhuisvesten als je het gevoel hebt dat je niet voor hem kunt zorgen op de manier die hij nodig heeft. Het nemen van een baan waarbij je meer dan 12 uur per dag van huis bent of geconfronteerd wordt met een slopende financiële situatie waarin je ze niet langer kunt voeden, kan rechtvaardigen dat je ze opnieuw onderplaatst als de situatie op een permanente verandering lijkt. Als dat niet het geval is, kunt u overwegen hoe u en uw kat ermee om kunnen gaan totdat de crisis voorbij is.

Daarom is het belangrijk om je omstandigheden volledig te evalueren voordat je adopteert.

Je moet jezelf eerlijke vragen stellen zoals:


  • Ben ik financieel voorbereid om aan hun behoeften te voldoen met voedsel, onderdak en dierenartsrekeningen?

  • Heb ik elke dag tijd om met ze te zitten en te spelen?

  • Heeft iemand met wie ik in de komende 15-20 jaar zou kunnen leven kattenallergieën gekend?

  • Als ik verhuis, ben ik dan bereid om mijn huuropties te beperken tot huisdiervriendelijke huisvesting?

Het is onmogelijk om de toekomst volledig te voorzien, maar als er al rode vlaggen zijn, moet je waarschijnlijk niet doorgaan. Als je verloofde bijvoorbeeld elke keer niest als ze zelfs maar een kat zien, zal het adopteren ervan niet lukken … tenzij je besluit dat je de kat in plaats daarvan wilt, wat niet helemaal uitgesloten is.

Jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

verdeler-catclaw1

De 5 redenen waarom u misschien niet opnieuw naar huis hoeft te gaan

Voordat je op zoek gaat naar een thuis voor je kat, moet je nadenken over de redenen waarom je overweegt om ze op te geven. Hier zijn 5 redenen waarom je je kat misschien niet hoeft op te geven.

1. Uw problemen zijn tijdelijk

Banen en financiële omstandigheden duren niet eeuwig. Als je financieel moeilijke tijden doormaakt, kan je lokale humane samenleving of dierenasiel je misschien helpen met dierenvoeding. Zelfs liefhebbende vrienden of familie kunnen meedoen als ze weten dat je in grote nood verkeert. Hoewel het belangrijk is om quality time met je huisdier door te brengen, wil je misschien een oppas inhuren als je ze nog steeds wilt houden, maar ook lange uren in de stad wilt werken. De sleur duurt niet eeuwig, dus het zou zonde zijn om je kat te verliezen vanwege een baan die je misschien niet eens lang zult houden.

thematische pauze

2. Je gaat verhuizen

Hoewel verhuizen een veel voorkomende reden is om afstand te doen van een dier, is het onmogelijk om een huisdiervriendelijke plek te vinden? Het hebben van een huisdier beperkt helaas uw huuropties, maar u kunt meestal huisdiervriendelijke appartementen vinden zolang u bereid bent een borg voor huisdieren te betalen en mogelijk te huren. Als alternatief kunt u overwegen om uw kat te registreren als een emotioneel steundier. Hoewel deze aanduiding hen niet de volledige rechten van een gecertificeerd hulpdier geeft, kan het u helpen om in beperkte huisvesting te komen. U kunt hier meer lezen over het proces van het registreren van uw kat als ESA.

kat in de bagagedrager naast de bagage
Afbeelding credit: Monika-Wisniewska, Shutterstock
thematische pauze

3. Er is een nieuwe baby in huis

Het hebben van een nieuwe baby die helaas allergisch is voor je kat is een moeilijke plek omdat je natuurlijk je eigen kind moet houden. Is er een manier om het domein van uw kat te beperken tot een paar kamers weg van het kind, of om ze buitentoegang te geven? Als het niet haalbaar is om ze gescheiden te houden van je kind, moet je ze misschien opnieuw huisvesten.

thematische pauze

4. Zij’zich misdragen

Gedragsproblemen zijn een van de meest voorkomende redenen waarom katten worden overgegeven. Sommige gedragingen, zoals ongepast urineren, kunnen zelfs een teken zijn van emotionele en fysieke nood. Stress kan zelfs fysieke problemen bij katten veroorzaken, zoals blaasstenen, dus uw kat moet mogelijk naar een dierenarts. Ze kunnen het probleem diagnosticeren of u doorverwijzen naar een kattengedragsdeskundige als zij vaststellen dat het probleem puur psychologisch is.

kattenplas in bed
Image Credit: cunaplus, Shutterstock
thematische pauze

5. Je verveelt je

Zoals elke goede relatie kost het tijd en energie om een vriendschap met je kat op te bouwen. Zelfs als je kat niet al te blij met je lijkt, geef dan niet op. Leer hun liefdestaal en vind vervolgens manieren om ze te verwennen, of het nu gaat om traktaties of extra knuffels.

verdeler-catclaw1

De 4 manieren om uw kat veilig te herhuisvesten

Als je hebt besloten dat je kat moet gaan, moet je een paar voorzichtige stappen nemen om hem een stabiel thuis te geven. Laat je kat nooit, maar dan ook nooit in de steek en geef hem alleen als laatste redmiddel over aan een asiel. Hier volgen enkele manieren waarop u uw zoekopdracht kunt starten:

1. Vraag het aan mensen die je kent en vertrouwt

Uiteraard is dit ook voor jou een geweldige regeling, vooral als je in de buurt woont, omdat je je kat misschien nog steeds af en toe kunt zien. Zelfs als niemand die je persoonlijk kent op zoek is naar een kat, kent de zus van je vriend misschien iemand. Het kan nooit kwaad om het te vragen.

thematische pauze

2. Kijk lokaal

Zodra u uw lijst met contacten hebt uitgeput, kunt u lokale sociale mediapagina’s verkennen om te zien of iemand op zoek is naar een kat of dierenwinkelbulletins controleren op ISO’s. Hoewel u geen fors bedrag voor uw kat hoeft te vragen, moet u voorkomen dat u adverteert dat u een gratis kat heeft. Dergelijke claims kunnen mensen aantrekken die de neiging hebben om toewijding uit de weg te gaan, wat de kans vergroot dat uw kat opnieuw moet worden herplaatst of zelfs in een gewelddadige omgeving terechtkomt.

Gember Kat en vrouw in bed met laptop
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock
thematische pauze

3. Neem contact op met een reddingsbrigade

Dierenredders kunnen uw kat misschien opvangen totdat ze een thuis vinden, wat betekent dat ze nooit een asiel zullen zien. Op zijn minst is hun adoptiescreeningsproces een beetje grondiger dan het asiel.

thematische pauze

4. Geef ze over aan een non-kill shelter

Als niemand je heeft kunnen helpen, is het de moeite waard om de tijd te nemen om naar een non-kill shelter te rijden. Katten hebben twee keer zoveel kans om geëuthanaseerd te worden als honden, en nog minder kans om geadopteerd te worden, tenzij ze kittens zijn. Door te voorkomen dat je ze afzet bij een standaard pond, kun je hun leven redden.

kittens in dierenasiel
Afbeelding credit: 279photo Studio, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Het herplaatsen van een kat is geen beslissing die lichtvaardig moet worden genomen. Naast de emotionele band die u deelt, kan uw kat lijden omdat hij op u vertrouwt voor voedsel, onderdak en veiligheid. Katten houden er niet van om de status quo te veranderen, dus het verplaatsen van hen naar een andere omgeving waar je er niet bent, kan een enge ervaring zijn. Soms dwingen externe omstandigheden echter voor altijd en altijd om vroegtijdig tot een einde te komen. Als u besluit dat u uw kat opnieuw moet huisvesten, moet dit altijd een wederzijds voordelige regeling zijn waarbij u er zeker van bent dat ze geliefd en verzorgd zullen worden.

Uw kat in het asiel achterlaten moet altijd een laatste redmiddel zijn, vooral als u in bepaalde delen van het land woont waar de euthanasiecijfers hoog zijn. Idealiter vindt u iemand die u kent en waarvan u zeker weet dat hij voor uw kat zal zorgen. Als extra bonus kun je ze nog steeds af en toe zien, of op zijn minst updates ontvangen over hoe het ze vergaat in hun nieuwe huis.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels