Inteelt katten?

Vier schattige kittens

De meeste verantwoordelijke huisdierouders zullen zich ervan bewust zijn dat wanneer u een kater en een vrouwelijke kat bezit, u ten minste één van hen moet castreren om een nest kittens te voorkomen (en nog een, en nog een!). Maar wat als de mannelijke en vrouwelijke katten broer en zus, moeder en zoon, of vader en dochter zijn? Maakt dat uit?

Snel overzicht

01

Elke mannelijke en vrouwelijke kat zal fokken als het vrouwtje in het seizoen is, en geen van beide zijn gecastreerd.

02

Katten hebben een hoge drang om zich voort te planten en begrijpen het taboe of de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met incest en inteelt niet.

03

De enige permanente manier om te voorkomen dat uw mannelijke en vrouwelijke katten zich voortplanten, is door castratie.

Ben je dan veilig om overspoeld te worden met nestjes kittens? Laten we meer te weten komen over inteelt bij katten en de gezondheidsproblemen die het kan veroorzaken.

Lees ook: Kattenzwangerschapscalculator

Inteelt katten van nature?

Het lijkt misschien schokkend, maar katten zullen van nature inteelt als ze de kans krijgen. Dit betekent dat, als een kater in de buurt is wanneer zijn dochter in het seizoen is, ze zullen fokken. Evenzo, als nestgenoten samen opgroeien en niet worden gecastreerd, zullen ze samen broeden als ze contact hebben terwijl het vrouwtje in het seizoen is. Zelfs zwerfkatten en wilde katten zullen inteelt als ze toevallig in de buurt van familieleden zijn als ze loops zijn.

Lees ook: Houden katten van seks?

Waarom inteelt katten?

Moederkat die kittens voedt

Katten hebben een hoge voortplantingsdrift en zullen paren met elke beschikbare partner.

Katten hebben een hoge drang om zich voort te planten en het zijn zeer opportunistische fokkers. Als een niet-gecastreerd mannetje, naast familielid of niet, in de buurt is van een loopse vrouwelijke kat, zullen ze paren. Wist je trouwens dat een poes een nest kittens kan dragen waar meerdere verschillende vaders zijn?

Vrouwelijke katten zijn geïnduceerde ovulatoren, wat betekent dat ze eieren uit de eierstok vrijgeven als reactie op paring, wat meerdere keren in één seizoen kan gebeuren.

Natuurlijk, in het wild, terwijl er een element van inteelt is, is er meestal een populatie die groot genoeg is dat de inteeltpercentages relatief laag zijn. Aan de andere kant kunnen fokkers van raskattenrassen selectieve en gecontroleerde inteelt gebruiken om positieve raskenmerken bij het nageslacht te creëren. Verantwoordelijke kattenfokkers zullen echter niet fokken met zeer nauw verwante katten.

Lees ook: Zwangere kattentepels versus normale kattentepels: hoe het verschil te zien?

Wat gebeurt er als een broer en zus kattenmaatje?

Twee schattige gemberkittens

Broers en zussen zullen gemakkelijk met elkaar paren, maar de resulterende nesten hebben een verhoogde kans op genetische afwijkingen.

Je zou ontzet kunnen zijn om te denken dat een broer en zus kat zouden paren, maar dat deden ze wel. Vergeet niet dat incest een menselijk concept is en dat katten deze sociale regels of enig begrip van de mogelijke genetische problemen niet hebben. Daarom, als een broer en zus kat, of een ander paar verwante katten, zal de resulterende zwangerschap vaak verlopen zoals elke andere zwangerschap.

De beperkte genenpool veroorzaakt door inteelt kan het echter waarschijnlijker maken dat de zwangerschap verloren gaat of dat het nest kittens gezondheidsproblemen, genetische defecten of fysieke afwijkingen heeft. Als u zich zorgen maakt dat uw poes zwanger kan zijn na de paring met haar broer, lees dan ons artikel hier over hoe u kunt zien of uw kat zwanger is en praat met uw dierenarts.

Lees ook: Hoe te vertellen of een kat zwanger is: weeëntekens, gedrag en tijdlijn

Leven inteeltkatten langer?

Inteeltkatten leven niet langer dan niet-inteeltkatten. In feite is in veel gevallen het tegenovergestelde waar en kan de levensduur van een inteeltkat veel minder zijn. Het fokken van twee verwante katten betekent een beperktere genenpool, met een verhoogd risico op mutaties.

Dit kan meer gewenste esthetische eigenschappen betekenen, zoals bepaalde kleuren, gezichtsvormen en gestalte, maar het betekent ook meer kans op genetische afwijkingen en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Daarom moeten fokkers van raszuivere katten selectief fokken gebruiken om het handhaven van de bloedlijn en rasstandaard in evenwicht te brengen en tegelijkertijd de effecten van inteelt te verminderen.

Lees ook: Hoe lang leven katten?

Wat zijn de gezondheidsproblemen in verband met inteelt?

Een polydactylkat

Polydactylkatten hebben een genetische afwijking waardoor ze extra tenen krijgen.

De nakomelingen van inteeltkatten kunnen als gevolg daarvan verschillende gezondheidsproblemen of afwijkingen ontwikkelen. Dit kan een relatief goedaardige misvorming zijn, zoals een extra teen of twee – waardoor nagels mogelijk meer moeten worden geknipt wordt vaak maar zelden een probleem. Dit staat bekend als polydactylie en komt vaak voor bij inteeltkatten. Sommige polydactylkatten hebben zelfs 8 of 9 cijfers per poot.

Evenzo kunnen inteeltkittens meer kans hebben op verkeerd uitgelijnde kaken, waardoor het voor hen moeilijker wordt om van hun moeder te eten of voedsel te eten terwijl ze groeien. Overweeg echter een nog zorgwekkender gevolg – als de familielijn een genetische aanleg heeft voor een gezondheidstoestand, zoals cardiomyopathie, bijvoorbeeld, zal de kans groter zijn dat de nakomelingen van twee ouders uit die familielijn de aandoening ontwikkelen.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

Hoe voorkom je inteelt bij katten?

Als je een kater en een hebt die verwant zijn en niet gecastreerd zijn, is de enige betrouwbare en permanente manier om inteelt te voorkomen, het vrouwtje te laten steriliseren of het mannetje te laten castreren, of beide. Totdat u de castratieprocedures in uw dierenkliniek hebt geregeld, moet u ze strikt gescheiden houden terwijl het vrouwtje loops is en zich ervan bewust zijn dat het mannetje na castratie vier tot zes weken vruchtbaar blijft.

Vrouwelijke katten kunnen in het seizoen komen tijdens de lente of zomer van hun eerste jaar van hun eerste jaar, wat betekent dat de leeftijd waarop ze in het seizoen komen vrij variabel is. Evenzo is de leeftijd waarop een mannelijk kitten vruchtbaar wordt niet exact, maar kan al vanaf de leeftijd van zes maanden zijn.

Daarom kunt u vroege castratie overwegen als u een mannelijk en vrouwelijk kitten heeft. Meer informatie vindt u hier: Jonge leeftijd sterilisatie en castratie van katten.

Lees ook: Hebben katten pijn als ze loops zijn?

Waarom zou je anders je kat castreren?

Kat met halsband

Als u meerdere katten van verschillende geslachten bezit, is het raadzaam om ze chirurgisch te laten castreren als u ze niet wilt fokken.

Natuurlijk is het voorkomen van een opeenvolging van ongewenste zwangerschappen niet de enige reden om je harige familieleden te laten castreren. Castratie voorkomt hun dwang om te paren, wat betekent dat er geen gejoel en verwoede pogingen meer zijn om te ontsnappen, of de noodzaak om uw vrouwelijke kat tijdens een seizoen binnen te houden.

Castratie kan ook de verspreiding van virale infecties voorkomen, waaronder feline immunodeficiency virus (FIV) en feline leukemievirus (FeLV), en als je een buitenkat hebt, kan het vechten en zwerven helpen verminderen. Als u zich afvraagt wat de kosten zijn van het castreren van uw kat of kitten, lees dan Hoeveel kost het om een kat te steriliseren of te castreren?

Samenvatting

Inteelt bij katten komt zowel van nature in het wild als tijdens fokprogramma’s voor. Verantwoordelijke kattenfokkers zijn echter voorzichtig om fokken tussen katten die te nauw verwant zijn te voorkomen, om de genenpool zo breed mogelijk te houden, de genetische diversiteit te verbeteren en gevolgen voor de gezondheid te voorkomen.

Als je twee katten van verschillende geslachten hebt die verwant zijn, is het erg belangrijk om ze te castreren om inteelt te voorkomen, omdat katten niet worden beïnvloed door het sociale taboe van incest.

Lees ook: Kun je een kat klonen? Kosten, procedures en ethiek

Veelgestelde vragen

Fokken katten met hun eigen gezin?

Katten zullen met hun eigen familie fokken als het vrouwtje loops is en het mannetje in de buurt is. Het concept van incest wordt niet begrepen door katten, die een hoge drang hebben om zich voort te planten.

Wat gebeurt er als katten paren uit hetzelfde nest?

Als katten uit hetzelfde nest paren, is er een grotere kans op genetische gezondheidsproblemen en extra cijfers (polydactylie).

Inteelt zwerfkatten?

Zwerfkatten zwerfkatten zullen, net als eigen katten, spontaan fokken met katten van het andere geslacht als ze toevallig in het seizoen zijn.